@kompania
Nisam biolog, ali zahvaljujući bonsaiju sam počeo da više pratim te stvari, tako da evo nekih mojih zapažanja. Iako je post nešto duži, ovo je u najkraćim mogućim crtama.
Pre izvesnog vremena je bilo spominjano kako je zbog prevelike eksploatacije prirodnih resursa unutar Zemlje, došlo do naginjanja iste za 9% u stranu, kako bi bila u ravnoteži. Ja lično mislim da je to tačno, zato što sam primetio da sunce, ranije zađe za krak zgrade. Živim u zgradama u obliku Mercedesovog znaka (Prokop), na jugoistočnoj strani, gde imam sunce maltene preko čitavog dana.
Nekada sam mogao semenje najnormalnije zasadim na terasi, u saksije, i da mi ono nikne u proleće. Danas to jako retko mogu da odradim, te sam zato počeo da radim stratifikaciju semena u frižideru, koja ima dosta dobre rezultate. Kako za neke vrste znam okvirno kada se skuplja seme, vremenom sam primetio da se taj ciklus počeo pomerati, tj. da nije više konstantan. Na primeru divljeg kestena ću to slikovito prikazati. Prema onome što pišu knjige, sredinom septembra dolazi vreme kada se skuplja seme. Iz ličnog iskustva sam primetio da se to menja iz godine u godinu, i da to sada varira od sredine avgusta, pa do početka oktobra, zavisno od toga da li je proleće te godine došlo ranije ili kasnije. To najbolje vidim po tome što nekada visibabe znaju već sredinom februara da se pojavljuju, da lipa počne da cveta u drugoj polovini maja, a nekad tek sredinom juna i sl.
Zbog gore pomenutog, vezano za semenje, počeo sam više da obraćam pažnju na sam proces listanja, cvetanja i vremena dolaska plodova kod drveća po gradu. Ono što zapada u oči na prvi pogled je, da pored toga što sam proces varira iz godine u godinu, dosta toga varira i u zavisnosti od dela grada. Kako su nam leta sve više toplija, tako su i same biljke počele da menjaju svoje ponašanje. Primera radi, lipe u Kneza Miloša znaju da u sred leta odbace lišće u potpunosti, i da onda neke na jesen ponovo ozelene ili tek na proleće naredne godine, dok recimo kod mene u kraju znaju da do kasno u jesen imaju lišće na granama, koje menja boju iz zelene u žutu. Isto tako sam primetio da divlji kesten zna da tokom leta u potpunosti odbaci lišće, a da onda u jesen na pojedinim delovima stabla najnormalnije da plod, a na drugom delu stabla da izbijaju novi listovi i da cveta po drugi put u toku godine, što se ranije nikada nije dešavalo.
Sad bih se ponovo na trenutak vratio na seme, ovog puta pitomog kestena. Znam da postoji stablo istog kod pasarele na Dorćolu u zoni okretnice 26. Još uvek nisam uspeo da utvrdim sa čime to ima veze, promena u plodu. Jedne godine vrlo malo rodi, druge godine puno, treće godine bude ogroman plod, četvrte godine ljuska bude bez ploda ili je on skvrčen i zakržljao... Takođe, crvenocvetni kesten kod Vukovog spomenika daje plodove, dok onaj u Rimskoj ulici nijedne godine nije dao plod, iako je stablo veće od nekih kod Vuka.
Kako je na dosta mesta po gradu sađeno različito drveće, tu pre svega mislim na mikrolokacije poput parkova ili drvoreda u ulicama, tako imamo i različito vreme dobijanja jesenjih boja. Tamo gde su jedna ili dve vrste sađene, tamo je gotovo istovremeno dobijanje jesenjih boja. Takođe, uticaja ima i vetar, kao što reče
@astrodule.
Dakle, da zaključim, samo je potrebno više lokacija obići, i to češće, pa će se moći i videti kolorit jesenjih boja, s tim što mislim da ne postoji mesto gde se može videti na 100% stabala istovremeno, jer neka su već izgubila lišće, druga su u prelaznoj fazi, a treća su još uvek zelena.