Šta je novo?

Parkovi

Mali update sa radovima u Bloku 3 (kod Gundulića)

Skoro svi ivičnjaci su postavljeni i nasipa se pred asfaltiranje
iza6.jpg
iza5.jpg
iza4.jpg
iza3.jpg
iza2.jpg
iza1.jpg
 
@astrodule
Danas sam poslom bio u okolini Manježa, te svratio i do izložbe cveća i biljaka. Ništa specijalno, uglavnom sve standardno, čuvarkuće, japanska drvca, sukulenti, kaktusi, malo začinskog bilja, po koje cveće i cvetno drvo, i na svega par tezgi četinari i listopadno. U proleće je mnogo bolji izbor, posebno što tada ima gomila ruža i muškatli da se nađe, kao i bolji izbor litopadnog, pa mi je to interantnije. Ono što bi i moglo da dođe u obzir, bezobrazno skupo.

A onako usput čuh i razgovor dva prodavca, gde se jedan žali drugome kako je upravo imao mušteriju koja mu je gomilu pitanja postavila, kao da kupuje kuću od milion €, a ne običnu biljku od 500 din. Ja na svu sreću, znam tačno šta tražim, i imam dosta manje problema, ali umem i da postavim po nekoliko pitanja za neke stvari, a to je nešto što jedan deo tih prodavaca iritira. U stilu, da li ja imam nameru da kupim biljku od njih ili ne, a sve što sam pitao je da li imaju određenu veličinu biljke koju tražim ili u određenoj boji i sl.​
 
Poslednja izmena:

Игралишта за децу у свакој месној заједници у Младеновцу


У Месној заједници Пружатовaц у Младеновцу отворено је ново игралиште које је опремљено љуљашкама, клацкалицама, тобоганом и другим мобилијаром, уређено у складу са свим важећим стандардима и заштитом која је неопходна за безбедну игру, саопштено је из ове општине.

Након малишана у Сенаји, Међулужју и Месној заједници „Центар” и деца у Пружатовцу добила су ново место за дружење и игру.

Наставићемо да радимо и улажемо и даље, равномерно у све месне заједнице, каже председник општине Младеновац Владан Глишић.

– Имамо план да у свакој месној заједници на територији општине у наредних годину-две урдимо оваква игралишта. Почећемо и са пројектовањем тргова јер желимо да свака месна заједница добије лепо и пристојно место на којима ће се грађани окупљати, старији довести унуке и дружити се – рекао је Глишић.

Поред четири дечја игралишта, у овој години изграђен је и кошаркашки терен у центру Међулужја.

 
Ако сам добро разумео причу око новог ЈКП задуженог за паркове, то ће бити управљач, а зеленило остаје као извођач, као што имамо ЈКП Београд пут и ЈКП Путеви Београда нпр. Опет беспотребно укрупњавање администрације.
 
Класика. Плус мислим да овако желе да отворе врата и приватницима у одржавању паркова, као што је већ случај са неким улицама и путевима преко ЈКП Путеви Београда.
 
Gradonačelnik je izrazio uverenje da će zahvaljujući novom preduzeću „Beogradski park” građanima biti isporučena kvalitetnija usluga i naveo da je želja da gradski parkovi budu puni dece, ljudi, oplemenjeni novim sadržajima.

Ovo preduzeće, naveo je Šapić, upravljaće parkovima tako što će osmišljavati na koje načine mogu da privuku ljude, a baviće se i drugim poslovima koji će građanima tek biti vidljivi nakon implementacije rezultata.

Ukazao je i na ulogu novoformirane službe javnog reda, kao i njenog službenika – „Belog”, koji će biti lični asistenti svih Beograđana.

– „Beli” će biti na ulici i pomagaće građanima. Pravimo podelu grada na stanice i punktove, te ćemo u svakom kraju grada imati punkt u kojem će raditi i gde će „Beli” biti komšija i prijatelj građanima. Biće oko škola, vrtića, u parkovima, ali šetaće i noću kako bi se svi osećali sigurnije – rekao je gradonačelnik, dodavši da će Beograd biti najsigurniji i najuslužniji grad u Evropi.​

 
Da privuku ljude? Što neko reče, ovog su stavili da bismo molili da se vrati Vesić....
Parkovi su već prepuni, treba nam još parkova, a ne ljudi. Osim ako nećeš da praviš kafane po parkovima, onda je jasno što bi da privuče još ljudi.
 
Makar se grad raspadao na svakom koraku, daleko lijepa funkcija zameniku zamenika gradonačelnika.
 

Šapić: Opremljen prostor za kućne ljubimce postaće standard u gradskim parkovima


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je Javno komunalno preduzeće „Veterina Beograd” povodom Međunarodnog dana zaštite životinja. On je tom prilikom poručio da će Grad Beograd u narednom periodu u svim gradskim parkovima, u kojima postoje uslovi, urediti prostor namenjen kućnim ljubimcima. Gradonačelnik Šapić je podsetio da je u toku izrada nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja treba da bude završena do kraja godine.

– Želeli smo da danas, kada se obeležava Međunarodni dan zaštite životinja, dođemo u „Veterinu Beograd” i porazgovaramo sa čelnim ljudima ovog preduzeća. Želimo da poboljšamo uslove za kućne ljubimce u našem gradu, ali naravno i uslove za napuštene životinje. Što se tiče prostora za kućne ljubimce u gradskim parkovima, biće napravljen tim ljudi koji će se kolegama iz „Gradskog zelenila” obići sve beogradske parkove. Nakon te analize, u naredni gradski budžet biće ubačena stavka koja će rezultirati izgradnjom prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju određeni strah od životinja. Na taj način će ljubimci i njihovi vlasnici sigurno moći da se ponašaju opuštenije, što isto važi i za sugrađane koji dolaze u parkove drugim povodom. Dosta gradskih parkova već ima prostor za kućne ljubimce, pre svega za pse, ali moja želja je da to postane standard – rekao je Šapić.

On je napomenuo da postoji želja da bude napravljen do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku.

– Biće to izuzetno dobro opremljen prostor, sa mnogim rekvizitima, vodom, peskom i svim drugim stvarima koje su potrebne. Kao što mislim da bi trebalo da teretana na otvorenom postane standard u svakom parku, takav slučaj bi bio i sa prostorom za kućne ljubimce. Do kraja godine to će biti urađeno u dva ili tri parka, a potom će biti napravljeno telo koje će popisati sve parkove i izvestiti nas o mogućnostima izgradnje delova namenjenih kućnim ljubimcima, pre svega psima – dodao je gradonačelnik Šapić.

Govoreći o izradi nacionalne strategije za rešavanje pitanja napuštenih pasa, Šapić je istakao da će Grad Beograd biti prva lokalna samouprava koja će taj dokument implementirati.
– Izložićemo javnosti mere koje mislimo da bi mogle da budu preduzete. Tu mislim na čipovanje pasa, vakcinaciju, registraciju odgajivačnica i svih drugih stvari koje su standardizovane u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju. Čim nacionalna strategija bude završena, preduzećemo korake u vezi sa implementacijom. Verujem da će sve to u značajnoj meri smanjiti broj napuštenih pasa, ali i poboljšati uslove njihovog života. Nažalost, može da se govori i o uslovima u kojima vlasnici drže svoje pse, jer nažalost postoje azili sa boljim uslovima od onih u kojima žive neki vlasnički psi. Imati životinju nije jednostavno ni lako, jer su u pitanju živa bića sa potrebama i nije dovoljno samo da ih ponekad pomazimo i nahranimo. Napuštene životinje na ulici su izložene mnogim stvarima i to je nešto protiv čega moramo imati jasnu strategiju – istakao je prvi čovek Beograda.

Gradonačelnik je potvrdio da je projekat izgradnje groblja kućnih ljubimaca u toku, kao i da će po završetku radova biti predato na korišćenje Javnom komunalnom preduzeću „Veterina Beograd”.

– Takođe, pozabavićemo se pitanjem životinja koje imaju vlasnike, ali ne i odgovarajuće uslove. Postoje psi koji imaju lošije uslove nego u našim prihvatilištima za napuštene pse. Sve to stoji u nacionalnoj srategiji i po završetku izrade tog dokumenta krećemo sa njegovom implementacijom – poručio je Šapić.
Direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić je zahvalio gradonačelniku na poseti, ali i na tome što je, kako je rekao, prepoznao sve višegodišnje napore „Veterine” koji se tiču smanjenja broja napuštenih pasa.

– Psi „lutalice”, kako se u kolokvijalnom govoru nazivaju psi bez vlasnika i doma, svedeni su na svega jedan odsto. Sve ostalo su, nažalost, napušteni vlasnički psi. Populacija napuštenih pasa u širem centru grada je mnogo manja nego pre sedam ili osam godina, ali je naš cilj da isto uradimo i u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu. Verujem da će nacionalna strategija doprineti tome da budemo uvršteni u listu zemalja koje su taj problem apsolutno rešile – rekao je Grubić.

 
Da privuku ljude? Što neko reče, ovog su stavili da bismo molili da se vrati Vesić....
Parkovi su već prepuni, treba nam još parkova, a ne ljudi. Osim ako nećeš da praviš kafane po parkovima, onda je jasno što bi da privuče još ljudi.


To štancanje novih jp nikada ne donese ništa dobro, umesto da se stanje sredi i unapredi u postojećem oni genijalci prave nove nepotrebne troškove, a garantujem da će napraviti haos i oko nadležnosti pa će se pojaviti nove crne rupe gde "niko nije nadležan".
 
Ide se ka tome da imamo vije javnih preduzeća nego stanovnika Beograda, a da niko nije ni za šta nadležan. ;)
 
Да ли ће се икада израдити национална стратегија за запошљавање више проклетих радника Зеленила који раде на терену, конкретно - да празне проклете канте за смеће у међублоковским и другим зеленим површинама, а можда и нека национална стратегија за проклете поклопце на кантама за смеће који спречавају разношење истог около од стране проклетих птичурина, подржао бих букв и да кошта милион евра по комаду

Да ли је реално да је баш најједноставније, најлакше ствари баш толико тешко, недокучиво решити?
 
Za djubrijere jeste Zelenilo zaduženo i one jesu veliki problem jer se ne prazne redovno, a naročito ne vikendom kada je lepo vreme pa mnogi bleje po klupicama i jedu ili piju.

Rešenje je naravno prosto, zaposliti više radnika. Plus što bih ja to upakovao u sociajlni program i zapošljavao Rome i sve radno sposobne na socijalnoj pomoći.

Za početak je potrebno otpustiti višak u administraciji, ali problem je što su oni tu preko veze.
 
Donešeno je dosta zemlje u Blok 3 i ovih dana su je ravnali.

Pre 10-ak dana sam pisao Zelenilu da mora da stoji sprava za propadanje u teretani i odgovorili su mi potvrdno :)
IMG_20221013_122316.jpg
IMG_20221013_122321.jpg
IMG_20221013_122431.jpg
IMG_20221013_122443.jpg
IMG_20221013_122459.jpg
IMG_20221013_122506.jpg

Обавештавамо Вас да ће Ваш предлог који се односи на реквизит на предметном фитнес терену бити усвојен
 

Изложба цвећа „Београдска јесен” у парку „Мањеж”


Изложба цвећа „Београдска јесен” биће одржана у парку „Мањеж” од 17. до 23. октобра. Љубитељи цвећа моћи ће да је виде сваког дана од 9 до 19 часова, саопштено је из Удружења цвећара Србије

Долазак на изложбу је потврдило око 35 излагача из целе Србије, а основу поставке представљају собно цвеће, расадничарска производња, кактуси, пропратни материјал –саксије и најквалитетнији супстрати за биљке, као и декорација у цвећарству, наводи се у саопштењу овог удружења.

 
Vrh