Šta je novo?

Parkovi

У току је постављање осветљења дуж стазе у Бањичкој шуми.

Otvorena dva nova dečija igrališta na Medakoviću

Tanjug - Beoinfo | 13. 05. 2015. - 22:14h | Foto: Beoinfo | Komentara: 7
Dva nova dečja igrališta svečano su danas otvorena u naselju Medaković 2, a gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će se uskoro rekonstruisati i pet dečjih igrališta u Zemunu, Novom Beogradu, Rakovici i na Voždovcu, a vrednost investicija je oko 28 miliona dinara.

613066_decje-igraliste-foto-beoinfo_f.jpg

Novootvorena Igrališta se nalaze na uglu ulica Ignjata Joba i Indire Gandi, a ispod rekvizita postavljena je gumena podloga.

Vesić je nakon obilaska igrališta rekao da je obnova koštala 12 miliona dinara i da se nastavlja sa akcijom da u svakom delu grada bude obnovljeno što više njih.

Želja nadležnih je, dodao je, da se u svakom naselju učini nešto za poboljšanje uslova života - da se urede dečija igrališta, zelene površine, stvari koje život čine lakšim...

Gradski menadžer je najavio i da će na igrališta u Medakoviću 2 biti postavljene kamere da se tu ne bi noću okupljali vandali i uništavali ih.

Vesić je najavio i da će predstavnici "Gradskog stambenog" posetiti svaki ulaz zgrada koje održavaju i razgovarati sa skupštinama stanara da bi videli kako mogu da im pomognu.
Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić rekao je da su igrališta dobar primer saradnje opštine, Grada i "Zelenila Beograd", dodajući da je inicijativa za uređenje igrališta potekla od građana.

- Opština Voždovac je u proteklom periodu, zajedno sa Gradom i 'Zelenilom' rekonstruisala oko 25 igrališta na teritoriji Voždovca i sa tim trendom će se nastaviti - podvukao je Savić.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/558819 ... Medakovicu

U parkiću u Bloku 1 (NBG) postavljaju stolove za šah i bandere.

Takođe su mnogo novih klupa postavili.

3868de3a7dd29cd6f11c71e7291fdccc.jpg

fd9f859a3d76bdc508754befa4b98e08.jpg

Baš me zanima kako će da reše problem sa kantama za đubre, jer su mnoge kante za đubre (one betonske) unutar blokova, gde se okupljaju mladi i stari, u kraju uvek prepunjene i đubre leti po okolini.

Препуњене су зато што ст*** у њих баца смеће које је за контејнер.

Ne samo zato. U pitanju su flaše koje zauzimaju mnogo mesta, a onda ambalaža od brze hrane ne može da se ugura, pa leti.

Inače, naježim se kad vidim đubre za kontejner u maloj kanti.

A plasticnu flasu je inace jako problematicno 'spljeskati' , makar nogom, pre bacanja u kantu za otpatke?
Isto kao i tetrapak od sokica, kutiju od slatkisa i slicno!?
Ma...
Imam kuci jednu od 12 godina kojoj tesko uspevam da objasnim to, a ne odraslim ljudima... ;)

Sto se tice parka u Venizelisovoj.. radovi koji su mogli da budu gotovi pre 10 dana jos prolongiraju se na ustrb svih gradjana Beograda. Naime kako je moj prijatelj saznao, na gradilistu se svaki dan pojavljuje po par radnika zelenila, zabace dve lopate da ih neko vidi, upisuju da su bili na lokaciji i udaljavaju se sa radnog mesta. Klasicno ubijanje vremena/dnevnica, pod patronatom nekoga iz gradske uprave i nekog rukovodioca GZ. Verujem da neka lova sigurno ide i njima u dzep.
Narucilac radova: Grad Beograd
Izvrsilc radova: Gradsko zelenilo

Najveće dečje igralište u gradu otvoreno na Kalemegdanu

S. Antonić | 24. 05. 2015. - 15:30h izmena vesti 17:30h | Foto: V. Živojinović | Komentara: 0
Najveće dečje igralište u gradu, sa 14 rekvizita dopremljenih iz Finske, otvoreno je danas na Kalemegdanu. Igralište je na Evropski dan parkova otvorio gradonačelnik Siniša Mali.
Danas našim mališanima poklanjamo još jedan park, a želja mi je da na sledeći Evropski dan parkova imamo što više uređenih površina na kojima najmlađi mogu aktivno da provode vreme. U Beogradu postoji 58 parkova, od kojih je najveći ovaj na Kalemegdanu - rakao je Mali.

Program "Zajednici zajedno"

Izgradnju igrališta finansijski je podržla Naftna industrija Srbije (NIS), kroz program "Zajednici zajedno". Novac je obezbeđen putem prošlogodišnjeg konkursa, kada je NIS za ovaj i još 14 projekata iz Beograda obezbedio 20 miliona dinara. Iz NIS-a su najavili nastavak ovakve saradnje sa gradom.
Igralište na Kalemegdanu kod paviljona "Cvijeta Zuzorić" je, kako kaže idejni tvorac Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna, napravljeno po visokim ekološkim i bezbednosnim standardima i predstavlja novi arhitektonski koncept, koji je savremen, a opet se uklapa u tradicionalni Kalemegdan.

Igralište je izgrađeno tako da podseća na brod, uzdignuta su tri "ostrva" nepravilnog oblika oko kojih su čvrsti zastori napravljeni od ferobetona da se deca ne bi povredila pri padu.

617994_kalemegdan-park-01rasfoto-vladimir-zivojinovic_f.jpg

Ugrađeno je 14 rekvizita za igru, koji su stigli iz Finske, zbog čega je otvaranju prisustvovao i finski ambasador u Beogradu Peka Orpana.

617996_kalemegdan-park-03rasfoto-vladimir-zivojinovic_f.jpg

Mi u Finskoj smo poznati po obrazovanju, a deo tog obrazovanja počinje pre škole, kada se deca igraju i vežbaju, zato su ovakva igrališta važna - rekao je ambasador i dodao da u Finskoj nije video ovako lep park.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/561760/Najvece-decje-igraliste-u-gradu-otvoreno-na-Kalemegdanu

1673700_novo_igraliste_19_s.jpg

1673692_novo_igraliste_20_s.jpg

1673684_novo_igraliste_21_s.jpg

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1673681

Iznad postojeceg prodjes stazu ka cjeti ides ka sponeniku zahvalnosti fran i nemozes promasiti

Општина Савски венац чини шта може

У општини Савски венац кажу да у границама својих моћи чине све како би емигрантима олакшали дане боравка на територији ове локалне самоуправе.

Највећи проблем је хигијена. Зато смо изнајмили покретне тоалете и поставићемо их у паркове у којима се окупљају. У сарадњи са невладином организацијом Центар за миграције отворићемо пулт на коме ће радити волонтери који говоре стране језике. Емигранти ће ту моћи да се ту региструју, као и да на интернету контактирају своје породице у домовини, каже Душан Динчић, председник ГО Савски венац.

Из ове општине кажу да није било никаквих инцидената са азилантима.

– У извештајима МУП-а Савски венац наводи се да су ови емигранти мирни, да не изазивају никакве инциденте. Једини проблем за који знамо јесте што су неки од њих били жртве преваре у нашим продавницама где су им наплаћивали воду и хлеб много скупље од истакнуте цене – истиче Дин

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... tu.sr.html

"Na internetu kontaktiraju svoje porodice u domovini"

WTF?????

Somalija, libija, sirija, irak avganistan...
Te zemlje su gotovo potpuno razorene, infrastruktura gotovo da ne postoji.
Zar zaista mislis da ovi nesrecnici koje kao sto smo videli i po 50 strpaju u dostavni kombi, koji peske idu i kroz tunele i useke na zeleznici, koji se zavlace u sasiju kamionske prikolice (...) i tako pokusavaju da stignu u 'obecanu zemlju', zar zaista mislite da majka nekog takvog nesrecnika iz podsaharske oblasti, ili iz Misurate ima internet?
Pitanje je ima li pijace vode, struje, osnovnih zivotnih namirnica.

Ovi ljudi beze da bi spasavali gole zivote.
Sve drugo su odavno izgubili, ili nikada nisu ni imali.

Postoji mnogo nacina (i potreba) da im se pomogne, ali ja mislim da im internet nije ni od kakve koristi.

Sa druge strane, neko ce se okoristiti o ovu akciju (osim 'volontera', sve ostalo se placa) i to je ono sto me podseca na nesretne 90-te, kada su mnogi zaradjivali na muci sopstvenog naroda.

Mogu lako da zamislim da poneko od tih nesrećnika ima brata, sestru, prijatelja koji se već domogao neke od "obećanih zemalja", te da bi rado saznao da je ovaj živ i zdrav. Da li će ta vest da dopre do stare majke manje je bitno, koliko je tim ljudima od neprocenjive emotivne važnosti da stupi u kontakt bilo sa kim bliskim. Od milostinje koju oni dobijaju od naših građana u novcu, verovatno teško da može da pretekne za mobilni i sim kartu... I najzad, sudeći po izveštajima sa terena, dešava se da ih u prodavnicama očepe samo tako.

Dalje, ne mislim da je važno da li će još poneko da se okoristi tako što će da stavi na raspolaganje jedan 'hot spot'. Telekom, Telenor, VIP? Evo i mog ličnog iskustva (izvinjavam se na dužem off-topicu):

Kada sam u jesen 91. bežao od Miloševićevih ubica, kroz prozor i kroz šumu, dospeo sam u Nemačku, obećanu zemlju. Na moj veliki užas, telefonske veze sa Srbijom radile su tako, što sam satima okretao brojčanik telefona, ili dok mi se ne ukoči ruka, ili mozak. To se (neoficijelno) objašnjavalo time da su zbog rata veze jako otežane. Moglo je ovako - da se zove operater i zakaže razgovor, što je opet trajalo nepredviđeno dugo, a koštalo je dvostruko. Ili, da se zakaže urgentno, veza se dobijala gotovo odmah, a koštalo je trostruko. Sve dok mi jedan zemljak nije otkrio foru: da iz Holandije nema nikakvih teškoća. Tako da sam vikendom sedao na voz (100 km), i sa prve železničke stanice u Holandiji sam, iz govornice, sit mogao da se ispričam sa svojima. Da ne pominjem koliko sam do tada harača plaćao Švabi za 'gostoprimstvo'. O ludilu da ne govorim, ko to nije osetio, ne zna.

I najzad, sama činjenica da se ovim ljudima neko trudi da pomogne, na svaki mogući način, ostaće im zauvek u pamćenju i u srcu. Nije li to ona osobina, kojom se mi inače dičimo? Svet je surov, a u "obećanim zemljama" su metode iskorišćavanja odavno stvar rutine, business as usual.

Pogledajte i ovo: http://mashable.com/2015/05/21/refugees-are-scum-australia/?utm_cid=mash-com-fb-main-link

direktor":1qpgjno5 je napisao(la):
20150425182101.jpg

sredjje se zelena povrsine ispred zgrade lole

20150426144202.jpg
Прошао сам данас поподне поред овог лепог сређеног парка. Огромне количине ђубрета су било буквално разбацане по целом парку, канте препуне, не знам како људима није сметало да седе у самом ђубрету. Трава се није видела од ђубрета. Где је комунална полиција?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

5375b7d35d3307e6a4ca438411ae0905.jpg
be4f6a25ba58c731925cd4bb6712de3a.jpg

Venizelosova+Gundulicev venac radovi napreduju u maniru pozuri polako

Vrh