Šta je novo?

Parkovi

Pa valjda je onda cilj naterati ljude da poštuju pravila, čitaj pišaju u wc, bacaju flaže u kontejnere itd. Kod nas se uvodi praksa da se niko ne može naterati pravilima na normalno ponašanje, a valjda želimo da dođemo u poziciju da je društvo takvo da se pravila poštuju pošto je to kućno vaspitanje.
Ne mislim da je ovo način, ovo je privid pravljenja normalnog društva, gde su svakakva sranja dozvoljena (od divlje gradnje, čiste krađe, najnižih nivoa manipulacija u medijima kroz laži, itd), a usput se formira javna slika da smo ustvari st*** koju nikada niko neće navići na normalno ponašanje i to se isteruje kroz ovu i slične akcije. I onda se njima usput daje i veća pažnja nego što je zaslužuju,kroz evo mi radimo, oni se bune, ko voli ko ne voli Beograd itd.
Pre par nedelja je bilo urnebesno gostovanje direktora Zelenila na pinku (namerno malo), gde ga je voditeljka bukvalno pitala " Pa vi volite Beograd, jel tako" a on onda potvrdno odgovorio " naravno da volimo Beograd zato i ovo radimo"... pa ko je ikada rekao da zelenilo NE voli Beograd, gde smo mi u je*******enom drugom razredu osnovne, da se na ovom nivou razgovara na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Ja bi volio da vidim taj zahtjev peticiju gradjana za zatvaranje parka .

direktor":3hvaqj82 je napisao(la):
- Sledeći neke ustaljene tekovine evropskih gradova, rešili smo da ovaj park zaključavamo, odnosno da pristup u njega bude onemogućen tokom noći - rekao je Stanojević.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/545382 ... pet-ujutru
И званично живимо у доба највеће репресије још од времена немачке окупације и првих година власти титотиста.

cones, то је примарни разлог, други је да снс тирани запишавају територију.

Освета лоших ђака и још горих студената

Ovo i nije represija.
Zašto?
Pa zato što se park zaključava da policija ne bi morala da ga obilazi noću i da ne mora da radi svoj redovni posao, nego da čačkaju nos kao i obično.
To je ista logika kao i predlog izmena zakona o saobraćaju po kojem će biciklisti morati da noću nose reflektujuće prskuke. Zašto? Da policija ne mora da redovno kontroliše bicikliste da li su upalili svetla i da li ih uopšte imaju na biciklima (kao što i kaže zakon), a ako nekoga spuca auto - sam je kriv, "poginuo je zato što nije imao prsluk". Primera ima bezbroj, ovo je prvi koji mi je pao napamet.

Zatvaranje parka samo govori koliko ovi u stvari nemaju pojma o upravljanju, što nema mnogo veze sa formalnim obrazovanjem i kupljenim diplomama i doktoratima, koliko sa nezainteresovanošću za život građana i uopšte operisanosti od logike.

Јесте репресија и то најочигледнији пример. Нико нема право да ми забрањује да боравим на било ком јавном простору предвиђеном за то кад и колико ја желим, ни под којим изговором.

У питању је моје уставно право, једна од основних грађанских слобода - право на слободу кретања.

Delija da izvines - ne kaki :)

Mislim da malo preterujes, idi malo zaviri po zemljama Azije i J. Amerike pa ces videti sta znaci represija.

Srbija je drustvo koje je trenutno izgubljeno u prostoru i vremenu jer se jos uvek nalazi na transferu ideologija, tesko se oslobadja od navika iz socijalizma, koje su duboko ukorenjene u drustvu, a jos teze prihvata nova pravila neoliberalizma (koje je da se ne lazemo poprilicno "fake" na zapadu - prividna sloboda). Taj transfer ideologija utice na sve segmente drustva, a mogu ti reci da smo iako kao dosta "nazadna" zemlja na evropskom prostoru mi ipak jedno slobodno drustvo u smislu svakodnevnih navika, po principu - svako radi sta hoce i ni za sta ne odgovara - a to mozemo videti na svakom koraku u citavoj zemlji.

Vecina parkova na tom istom zapadu, kao sto je vec i dosta ljudi reklo se zakljucava posle 20h, ja sam to i video licno i u Fr i u Ch, tamo to nikome ne predstavlja problem, jer ljudi prosto rade od ujutru do uvece i ne "bleje" po parkovima nocu, jer imaju svoje obaveze. Ta nasa ususkanost i bleja nas je i dovela do ovoga gde smo danas, takoreci u drustvu gde su dissiplina i red postali misaona imenica. O opstoj kulturi zivljenja u urbanim gradskim sredinama necu ni da govorim.

Kao sto je Stef i lepo rekao - da nije bilo zapisavanja, zvrljanja i ispijanja piva do ujutru i ko zna cega sve jos, park niko ne bi ni dirao, te bi taj prostor bio izuzet iz tzv. represije koju ti pominjes.

Не знам зашто бих ишао по Азији и Ј. Америци? Мене не занима какво је тамо стање грађанских слобода нити се по том питању имамо угледати на било кога. Српски слободарски дух је још од 19. века био својеврсни пијемонт за поробљене народе а демократска начела у Краљевини Србији су били на највишем нивоу у светским оквирима због чега смо често били прекорени од страних сила још у првој половини 19. века. Цела српска нација се темељи на идеалу слободе.

Што се тиче поменутих западноевропских тирнаских држава ту ми тек ниси јасан. Да ли ти знаш на шта личи данас Париз? Да белци не смеју да зађу увече у пола центра града? Да су најнормалнија појава на париским булеварима кордони специјалне полиције под пуним наоружањем, аутоматима, калашњиковима? Београд и Србија се не могу поредити са таквим постколонијалним творевинама нити треба тако себе да срозавамо.

ПС: Пост ти је терминолошки неписмен.

Да се не лажемо, а ја ћу поновити ... понашање корисника тог парка који већ две деценије сваконоћно девастирају тај простор је дало изговор политичарима да место закатанче.

Академски пар је до сада био највећи јавни клозет у граду.

Али да се нешто решило овим потезом - није ништа. Сад ће цела екипа да навали на Калемегдан и тамо пиша и повраћа.

Тај парк није ништа мање запишаван од многих других кутака по центру града. У центру има безброј улаза, ћошкова, хаустора, паркинга, паркова, тротоара...који су запишани а богами и оно горе. А у академском парку се за промену окупљао и простојан, образован и креативан свет па се куд и камо издизао изнад бг просека градских "блејача" на јавним просторима. Јавни живот се у том парку последњих година услед комерцијализације целог центра града фино развијао, било је доста и организованих културних окупљања. Поред тога, у том парку сам седео безброј пута, прошао га уздуж и попреко и ту нема говора о било каквој већој девастацији. Заправо, највећу девастацију починила је власт скидањем гвоздених декоративних елемената на огради и сечом стабала.

Као што рекох, изговор власти ме не занима јер је само дело закључавања парка противуставно за шта не сме, нити може да постоји било какав изговор.

Slazem se sa Delijom da je za nase uslove zivljenja i pojmanje slobode neprihvatljivo zatvaranje javnih povrsina. Pirtom taj park je jedan od retkih koji imaju javni wc tako da izgovor oko obavljanja nudze na javnom mestu nije na mestu sem ukoliko wc nije zatvoren sto opet ne opravdava takvu radnju ali daje mogucu alternativu izgovoru koji je na snazi.

Поврх свега, прича о обимном вршењу нужде уз дрвеће у том парку просто није тачна. Свако ко је икада био у том парку зна да тако нешто није могуће јер је већина стабала било на централним зеленим површинама према којем су окренуте практично све клупе у парку. Више приватности би имали на сред Теразија него ту.

Jedan interesantan tekst sa neta pa da ga postavim:
"Moj Beograd dusu ima, al' nemaju mnogi njegovi zitelji.

Park iza moje zgrade na Vozdovcu. Ovog proleca su ovde i posekli drvece (zdrave sljivcige/dzanerike), unistili jedinu kosinu za sankanje (perionici je trebalo jos m kvadratnih i sumnjam da su imali dozvolu za to prosirenje), a djubreta da ne pricam koliko ima, jer vidite i sami.

Svi stavljaju lepe slike Beograda, ali hajde da obratimo paznju i na ono sto nije lepo, a moglo bi da bude regulisano, samo ako bi neki naucili da travnjak nije smetiliste. Ovde se deca igraju, bre! Sto je tesko otici do kante?!

Ovima sto to ne znaju zelim da porucim da ukljuce mozak. Verujem da ni kod svoje kuce ne bacaju otpatke po podu. Zelim da ih podsetim da od te prirode, prema kojoj se tako bezosecajno i bezobzirno odnose, da od nje zavise. Zahvaljujuci njoj disete, jedete, postojite. Imate glave, ali ne samo da nataknete sesire na njih ili da se nasminkate. Upotrebite ih i razmislite pre nego sto "frknete" taj tetrapak od jogurta kroz prozor.

Jos gore je uzivo... "
104554481020686133779184.jpg

Autor : Ivana Nedeljkovic‎ - MOJ BEOGRAD DUŠU IMA

Delija":38xripda je napisao(la):
Не знам зашто бих ишао по Азији и Ј. Америци? Мене не занима какво је тамо стање грађанских слобода нити се по том питању имамо угледати на било кога. Српски слободарски дух је још од 19. века био својеврсни пијемонт за поробљене народе а демократска начела у Краљевини Србији су били на највишем нивоу у светским оквирима због чега смо често били прекорени од страних сила још у првој половини 19. века. Цела српска нација се темељи на идеалу слободе.

Што се тиче поменутих западноевропских тирнаских држава ту ми тек ниси јасан. Да ли ти знаш на шта личи данас Париз? Да белци не смеју да зађу увече у пола центра града? Да су најнормалнија појава на париским булеварима кордони специјалне полиције под пуним наоружањем, аутоматима, калашњиковима? Београд и Србија се не могу поредити са таквим постколонијалним творевинама нити треба тако себе да срозавамо.

ПС: Пост ти је терминолошки неписмен.

Post je napisan "na brzinu", pa je verovatno po nekim "tvojim standardima" nepismen. Hvala za opasku. Pritom tvoja terminologija je vrlo opasna, nasilna i krajnje netolerantna, sto me jako brine znajuci te podosta dugo.

Milsim da gledas sve vrlo konzervativno kroz prizmu ideologija koje vise ne postoje, ali opet to si ti.

U Parizu bio i video. A sve vezano za zapad ocigledno nisi dobro procitao...mozda ti je paznju privukla vise moja terminologija, a ne sustina :?

PS: A po zemljama Afrike, Azije i J.Amerike trebas malo da proputujes i da naucis sta znaci represija u pravom smislu te reci :)

Бављење мојом личношћу је очигледно постао хоби многих на форуму. Ти у овом посту ништа ниси написао везано за ову тему а притом си мене оптужио да гледам кроз призму идеологија а ти си их сам први и једини поменуо и то на неспретан начин. А ја сам онда одговорио постом о општим слободарским,демократским вредностима и грађанским правима након чега си ти мене оптужио да ми је терминологија опасна, насилна и нетолерантна (?!)

Као да читам лош виц.

Ovako rekao bih da neciji padere stanuje u jednoj stambenoj zgradi na trgu provjericu tacno to je najprije uzrok zakljucavanju ekipa ce samo da se preseli kod spomenika njegosu ili kod vojevode uka ispred tanjuga .

AJMO malo akcije vi koji imate knjigu likova da otvorite ovakvu temu kao kragujevacka digla je pritisak tamosnjoj ekipi

https://www.facebook.com/kragujevacka.s ... &ref=br_tf

Delija":3rx3wiif je napisao(la):
Поврх свега, прича о обимном вршењу нужде уз дрвеће у том парку просто није тачна. Свако ко је икада био у том парку зна да тако нешто није могуће јер је већина стабала било на централним зеленим површинама према којем су окренуте практично све клупе у парку. Више приватности би имали на сред Теразија него ту.

У ком си ти Академском парку био?

Колико пута су на моје очи вршили нужду уз стабла на средишњем платоу без обзира што их сви виде. Па кад се човек припије, не обазире се превише на јавност и то сви ми знамо јер смо сви ми били пијани у животу.

Јесте, сви хаустори и пролазна дворишта су и запишани и исрани и исповраћани и пуни шприцева, али признаћеш да Академски парк и дворишни пролаз између две зграде не би требало третирати исто.

Елем, та екипа која сад "диже револуцију" против затварања парка је прва пишала и срала по њему упркос чињеници да јавни клозет ради до 9, а после 9 имају покретни клозети на окретници. Упркос томе, пишали су и повраћали где су стигли. Јебига, мени лично те "алтернативног" културолошког естаблишмента није много жао.

Знам екипу која "диже револуцију" и то нису људи који су пишали и срали по парку. А што се тиче централних стабала врло прецизно сам написао да није било "обимног" запишавања управо због постојеће ограде и вц-а као и позиције истих па с тога не могу да поверујем да су стабла оболела због тога. У осталом, то је потпуно небитно имајући у виду да се само зеленило компромитовало тиме што је у исто време посекло највећи део дрвног фонда парка што значи да никаква боест стабала није била разлог за то. А још индикативније је што су стабла "оболела" баш у јеку обрачуна власти са посетиоцима парка.

А кад се већ бавимо овим баналностима, проширићу мој, горе изнети, став:

Изговор власти ме не занима јер је само дело закључавања парка противуставно за шта не сме, нити може да постоји било какав изговор, па ни изговор да се стабла у парку запишавају од стране појединих људи и/или кучића, стабла с којима се власт иначе већ обрачунача тако што их је посекла.

Delija":37xj76bd je napisao(la):
У питању је моје уставно право, једна од основних грађанских слобода - право на слободу кретања.

Претпостављам да си у праву и да се овом уредбом крши Устав ... а онда се сетих закључавања железничке станице Вуков споменик такође у поноћ ... ако сам добро разумео, и то је кршење Устава?

Nije krsenje sto se tice stanice vukov spomenik jer nepotpadaju pod isti rezim objekata vukova stanica je objekat od posebnog znacaja .Sto se tice krsenja ustvnih prva podnese se ustvna zalaba pa kad sud presudi morace da povuku odluku , moguce da ce je neko podnjeti

Није. Железничке станице не чине део јавног градског простора предвиђеног за дужи боравак грађана, социјализацију, одмор и разоноду, посебно не оне подземне и мањег капацитета, већ се ради о објекту који припада транспортном систему који има специфичне безбедносне и експлоатационе захтеве који не може нити треба да буде отворен за грађане у периоду када кроз њега не пролазе путнички возови.

По логици ствари слобода кретања грађана у једном граду се односи на јавни урбани простор, улице, тргове и паркове и на том простору власт може забранити кретање само у случају неких ванредних околности, угрожавања опште безбедности, ратног стања итд.

У овом конкретном случају, власт практично спроводи полицијски час на делу градског простора и то без икаквих законских овлашћења. Могли бисмо да дискутујемо о овоме да су се макар потрудили да изгласају некакав закон али заболе их, лакше им је да прогласе декрет. Но чак и у том случају, тај закон би побио виши правни акт, односно устав.

Interesantno je kako se pored tolikih idiotarija u ovom gradu, uvek upecamo za najbenigniju... :kafa:

Делија,

нисам мислио на саму станицу, већ на први ниво, тј. хол. Он је фактички јавни простор, наткривени трг, подземни пролаз попут оног на Теразијама. По дизајну капија, он изворно није ни замишљен да се закључава јер су капије накнадно додате што се види у разлици у дизајну.

Vrh