Šta je novo?

Parkovi

milos.tro":1fh41kly je napisao(la):
Ne znam da li je bilo pominjano, u planu je da se Terazijska terasa rekonstruiše nalik Devojačkom parku.

Sad si nam zagolicao mastu, moze li malo vise informacija o ovome, izvor?

Bilo je pre neki dan na studiju B, nadam se da nece biti "samo obecanje u najavi".

Moguće je da neće. Ako se nešto u gradu radi drugačije za vreme Malog nego Đilasa to su zelene površine. Primetio sam i da je sadni materijal dosta maštovitiji nego ikada ranije.

Pa svaka promena nesto donosi. Pitanje samo dal ce ovako raditi duze u kontinuitetu, kao i da li ce odrzavati (najveca mana nasih jkp)

Bul.Despota Stefana
fotografija3169.jpg

fotografija3182.jpg

fotografija3183.jpg

fotografija3195.jpg

fotografija3196.jpg

astrodule":2v20wthq je napisao(la):
Борчанац":2v20wthq je napisao(la):

Пре неких 45 година ово је био песак за децу...сада су их маце вероватно замениле. :(

Imaju li svrhe ovakvi bazeni sa peskom?

Ne bih stavio dete da se igra u pesku u gradskom parku da mi daju milione.

И у мом бившем крају, блоку 38, има исто такав базен са песком, само је већи, односно некад је био ту песак и дечица су се радо ту играла. А сад зарасло у траву, отпаци, псеће "мине", а сам паркић је делимично претворен и у паркинг. Налази се испред прве "мерцедес" зграде тј. Булевару Милутина Миланковића 130, а сам паркић је окренут према улици Омладинских бригада. Има сличан паркић и између обе зграде "мерцедес", исто зарастао, а то ћу сликати ових дана.
Ово су слике од данас:

Eto ideje za mlade pejsažne arhitekte. Kako oplemeniti ove betonske parkove?

Inače, šta mislite o svim ovim starim dečjim igralištima? Po sadašnjim standardima, vrlo su nebezbedna zbog svih ovih ćoškova i ivica, a opet smo se svi mi (malo stariji) igrali u njima i ne sećam se da nam se išta desilo.

Doduše, tada su ove kocke sve bile ravne, nije bilo busena o koje se dete može saplesti, a sada ni odrasla osoba ne može baš bezbrižno da prođe zbog rupa i neravnina.

Uvek sam se pitala zasto sami stanari ne srede povrsine oko njihovih zgrada, a ako su im makaze za zivu ogradu i poneki asov strano orudje, kako samo mogu da prolaze a da nekad ne pokupe sve one kese i uzase sto moraju da preskoce da bi usli u zgradu. Kanta farbe za ove klackalice i aktivirati kocke sa peskom uz neku vecu ogradicu protiv pasa.

Centar grada okrpili ga svaka cast dvorski park sta li oni misle u svojim glavama
ima svjezeg neogradjenog betona
dsc03291.jpg

dsc03289.jpg

nesto pamento

dsc03290.jpg

astrodule":3i5lg1q5 je napisao(la):
Eto ideje za mlade pejsažne arhitekte. Kako oplemeniti ove betonske parkove?

Inače, šta mislite o svim ovim starim dečjim igralištima? Po sadašnjim standardima, vrlo su nebezbedna zbog svih ovih ćoškova i ivica, a opet smo se svi mi (malo stariji) igrali u njima i ne sećam se da nam se išta desilo.

Doduše, tada su ove kocke sve bile ravne, nije bilo busena o koje se dete može saplesti, a sada ni odrasla osoba ne može baš bezbrižno da prođe zbog rupa i neravnina.

Стара дечија игралишта заиста могу постати игралишта за младе талентоване људе способне да их рециклирају.
Макар да за надлежне израде идеју па да им држава за то да препоруку, призна као радно искуство.

Нови паркови праве другачије грешке. Један новији парк у Борчи има тобоган који је обложен меканом подлогом, има оградицу по боковима... али су газишта превисока за пењање млађе деце па су и ризичнија, на пример. Верујем да су чешћи падови или повреде него на старим игралиштима. И остале справе су далеко боље обезбеђене што се тиче подлоге или ивица, уложених средстава, само за те неке пропорције нисам баш сигуран.

Стари су рађени доступном, јефтином и брзом методом, али ми се чини да се повремено промислило о крајњем производу. Тада је квантитет био на првом месту, али није ни рађено увек тек да га има.

Следеће две слике направљене су крајем јуна ове године, на паркиралишту у насељу Церак-виногради, преко пута Видиковачке пијаце где је забрањено паркирање камиона преко одређене величине/носивости:

----.jpg

---.jpg

Власник камиона-препродавац је, да би увукао камион на место које није предвиђено за паркирање камиона, поломио крошњу младог дрвета. Уништавање тек посађеног дрвећа на такав начин се понавља већ годинама, нарочито у делу непосредно преко пута пијаце, где је камиона највише.

Mislim da vi kao stanari treba da se dogovorite i naprvite vecu guzvu oko toga jer grad bas briga , i za ono sto vide sa prozora dvora na terazijama a kamoli za nesto tako daleko svjetlosnim godinama ,
Mozda neka gerila akcija

Оно што је занимљиво у оваквим случајевима јесте да крошња младог дрвета својом тадашњом величином није много сметала камиону. Али, власник камиона је, претпостављам, отфикарио превентивно, да не би даље расла и сметала у наредним годинама, када би било знатно теже поломити је.
Иначе, када се једном упаркирају, камиони остају на истом месту недељама, често и месецима, током целе сезоне за један или више производа. С њих се врши продаја, а роба се допуњује комбијем или мањим камионом.

Da li on prodaje robu sa tog kamiona? Za tako nešto treba dozvola, a to kontroliše komunalna policija (video više puta).

A drugo, zar ne postoji neki propis po kojem teretna vozila ne smeju da se parkiraju na ovakvim mestima? A ako ne postoji, trebalo bi da se donese. Na mnogo mesta u gradu imamo kamione od 3.5t, pa i šlepere parkirane u stambenim naseljima, samo zato što auoprevoznika to ništa ne košta...

Često prolazim tamo, biće update sa fotkama,nemaš boljeg rendera :wink:

Novi trotoarčić uz kolovoz, dušu dalo za parkiranje auta :) A mogli su možda okružujući kolovoz da suze i naprave veću z.p. no ti je već suviše komplikovan proces je li...

Гага":huita6h5 je napisao(la):
Има сличан паркић и између обе зграде "мерцедес", исто зарастао, а то ћу сликати ових дана.
[/quote][/quote]

Ево га и тај паркић између зграда "мерцедес" у блоку 38.
Оба тобогана су бетонска и наравно немају ни једно оштећење на себи ни после 44 године употребе :) . Наравно песка нема нигде у базену, али има травуљине и помало ђубрета. Паркић јесте зарастао, и дечица га користе, шта ће морају негде да се играју. Чесма која се види на сликама, на жалост не ради, а има неколико таквих чесми у блоку. Пре две или три године су обновили ову стазе у паркићу, а која повезује обе "мерцедес" зграде.

И слика чесме изблиза

Vrh