Šta je novo?

Parkovi

Stepenice, sa travom izmedju stepenika mi se posebno svidjaju.

Da li je ovo iglraiste u ustanickoj meni tako podsjeca , kakve cu oni elementi na igralistu bure itd

dsc02566.jpg

Да, дрвено буренце од летвица. Попнеш се на њега и окрећеш га ногама, а са стране су метални рукохвати. Било је тих бурића и у мом бившем крају у блоку 38.
Гледао сам једном приликом, давно беше :( , како се клинци играју, двојица се завуку у буренце, а трећи га окреће, па се онда мењају. Клинци ко опијени кад изађу из буренцета и наравно громогласни смех. Боље и тако опијени него.......

Hvala na pojasnjenju , zasto li su u zelenilu odustali od ovog modela, nije po eu standardima , mnogi se sa sjetom sjecaju burenceta ,hvala na podrsci ispred glavne poste

Sredjivanje zelene povrsine nekadasnja okretnica ispred urbanictickog zavda

milos.tro":3kvymy7o je napisao(la):
Čuburski park/img][/quote]

Стаза у парку с клупама као на слици је пример онога што не волим: клупе су на самој стази, уместо иза ивичњака, на трави. Тако седите на самом пролазу, и они који журе (или се шета више њих заједно, у истом реду) морају да вас заобиђу и пазе на ваша стопала, а ви морате све време да пазите да вас неко не нагази јер му се због суженог тока налазите на путу.

Ако сте дошли да се опустите седећи на клупи у парку, то није баш најбоље место и начин, нарочито ако је парк прометан, и стазе су недовољне ширине. Мени и визуелно сметају тако постављене клупе, удара ми поглед у њих, губе се линије и правци.
Ретки су паркови у Београду у којима се мислило на то.

.....................

Видео сам у Прагу леп пример како се положајем и оријентацијом клупа с малим може постићи више од обичног. Уз стазу и узак зелени појас на обали Влтаве има дугачак низ клупа које су постављене тако да једна гледа према реци, а следећа према тргу са споменицима и важним, занимљивим зградама, и све тако, наизменично. Можете да бирате да ли хоћете да гледате према реци и другој обали, или према тргу. Истовремено, где год да седнете они који седе на клупама лево и десно од вас гледају у супротном смеру. Кад вам досади да гледате на једну страну, пребаците се на суседну клупу у гледате у другу, потпуно различиту. Веома занимљиво!

.....................

У Барселони постоје и клупе за једну особу! Мислим, чак, да их је осмислио Гауди, и да су заштитни знак Готског кварта.

Саша":2zr4dh3n je napisao(la):
Стаза у парку с клупама као на слици је пример онога што не волим: клупе су на самој стази, уместо иза ивичњака, на трави. Тако седите на самом пролазу, и они који журе (или се шета више њих заједно, у истом реду) морају да вас заобиђу и пазе на ваша стопала, а ви морате све време да пазите да вас неко не нагази јер му се због суженог тока налазите на путу.

Ево примера у основном виду добро постављених клупа (на Видиковцу), пролазницима је остављен цео тротоар, а они који седе не морају да скупљају ноге и пазе да не буду нагажени:

.jpg

Може то и боље да се изведе, да испред клупе до ивичњака буде бетон или плоче, или да ивичњак иде око клупе и прави за њу посебну нишу која је стопљена са стазом.

Клупе су недавно постављене.

Протеклих година сам писао и Градским/Општинским властима, и по интернету, и скретао на ово пажњу. Изгледа да је или уродило плодом, или се неко сам сетио.

Ево пар слика парка, можда се неко изненади што сам одабрао ово насеље :D Борча.
Има зеленила, 2 терена, по нека клупица, контејнер и по неки реквизит у делу за децу. Камене стазе већим делом су обновљене али на жалост у бетону. Остали су само делови који нису тражили реконструкцију. Шта је са каменом који је извађен, немам појма...

Пре неких 45 година ово је био песак за децу...сада су их маце вероватно замениле. :(

direktore jesu li ugradili mozda video nadzor u devojacki park? Nazalost sistem obezbedjivanja je kod nas od sada pod obavezno neophodan kada je rec o rekonstruisanim ili novim javnim povrsinma. Ove klupe mi se dopadaju ali su dovoljno "stekovane" da ce verovatno postati deo okupljanja mladih pivopija, medju kojima se cesto zadesi i pokoji huligan. A gde je huligan tu je i rusilacka ambicija :) takodje nadam se da su u zelenilu bili pametniji za razliku od studentkog parka gde se zaboravilo na sistem zalivanja.

Борчанац":2xbgj7md je napisao(la):

Пре неких 45 година ово је био песак за децу...сада су их маце вероватно замениле. :(

Imaju li svrhe ovakvi bazeni sa peskom?

Ne bih stavio dete da se igra u pesku u gradskom parku da mi daju milione.

Па верујем да требају бити ограђени и да се тај песак мења често. Једнако ми је ризично као песак на ади или тако нешто, па опет хиљаде људи је користе.

Чак и када сам ја био мали ово је било ван употребе. У старом насељу Борча 2 их има у скоро сваком парку. Деценијама се не користе. Усликао сам чисто да се нађу на погледу јавности, да мало причамо и на ту тему.
Има ли тако нечега у другим деловима града?

Ovi bazeni sa peskom su veoma često na meti kućnih ljubimaca za obavljanje male tj. velike nužde, ma ni raznorazne infekcije kod dece nisu neuobičajene. :bash:

Ima ih svuda po Novom Beogradu na starim dečjim igralištima. Često su u paru sa toboganom. Taj pesak se ne menja često, a možda ni tada.

Ne može se porediti sa peskom na Adi jer je mnogo manja koncentracija kučića i mačića po metru kvadratnom na celoj Adi nego u navedenim bazenima sa peskom gde se svakodnevno viđaju životinje u njima.

Ne znam da li je bilo pominjano, u planu je da se Terazijska terasa rekonstruiše nalik Devojačkom parku.

Vrh