Čuburski park/img][/quote]
Стаза у парку с клупама као на слици је пример онога што не волим: клупе су на самој стази, уместо иза ивичњака, на трави. Тако седите на самом пролазу, и они који журе (или се шета више њих заједно, у истом реду) морају да вас заобиђу и пазе на ваша стопала, а ви морате све време да пазите да вас неко не нагази јер му се због суженог тока налазите на путу.
Ако сте дошли да се опустите седећи на клупи у парку, то није баш најбоље место и начин, нарочито ако је парк прометан, и стазе су недовољне ширине. Мени и визуелно сметају тако постављене клупе, удара ми поглед у њих, губе се линије и правци.
Ретки су паркови у Београду у којима се мислило на то.
.....................
Видео сам у Прагу леп пример како се положајем и оријентацијом клупа с малим може постићи више од обичног. Уз стазу и узак зелени појас на обали Влтаве има дугачак низ клупа које су постављене тако да једна гледа према реци, а следећа према тргу са споменицима и важним, занимљивим зградама, и све тако, наизменично. Можете да бирате да ли хоћете да гледате према реци и другој обали, или према тргу. Истовремено, где год да седнете они који седе на клупама лево и десно од вас гледају у супротном смеру. Кад вам досади да гледате на једну страну, пребаците се на суседну клупу у гледате у другу, потпуно различиту. Веома занимљиво!
.....................
У Барселони постоје и клупе за једну особу! Мислим, чак, да их је осмислио Гауди, и да су заштитни знак Готског кварта.