Šta je novo?

Parkovi

hobotnica":1hv9rwhr je napisao(la):
a što ključna stvar zauzeće zelene površine?

Papir, koji pokazuje Igor Andjelković, kao vlasnik i direktor firme BEWINE, a u koji je Studio B imao uvid, jeste ugovor iz 2012te o postavljanju pomoćnog objekta. Ugovorom se izvodjač -firma BEWINE obavezao da organizuje gradilište, a investitor - sportski centar Šumice da omogući nesmetan priključak na struju, vodu i kanalizaciju. Ugovor su potpisali direktor centra Ivan Bakić i donedavni direktor Bwine-a Ratko Bukvić.

Nijednu saglasnost, kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, ni investitor ni izvodjač nemaju za seču stabala i zauzeće zelene površine. Sekretarijat je zato podneo i krivične i prekršajnu prijavu.

Dogovorili su se ko će da dovede majstore i mašine, ko će da obezbedi stuju i vodu i šaht, samo nisu obezbedili - pravo da bilo šta grade na toj površini.

Možda i jesu jer dozvolu još nismo videli. Ona je ključ. Neka dozvola iz 2009. godine postoji i na osnovu koje je verovatno pravljen i ugovor iz 2012. godine. A niko u opštini Voždovac, kako rekoše, neće već četvrti dan na insistiranje medija da sidje u podrum i izvadi tu famoznu dozvolu da vidimo šta u njoj piše. Interesantno da ni i stara ni nova garnitura opštinskih voždovačkih čelnika nije zainteresovana da se stvar raščisti i da se otkriju svi protagonisti. Možda zato što bi svi imali koristi da je balončić postavljen.

Direktor SC "Šumice" ne odustaje od gradnje balon hale uprkos protestu građana

26. 05. 2012. - 13:44h | Komentara: 17
Dok se građani protive postavljanju balon hale na mestu gde je u nedelju uveče nelegalno posečeno sedam stabala javora ispred Centra za kulturu i sport “Šumice”, Ivan Bakić, direktor Centra ne odustaje od te hale jer tvrdi da je ona neophodna Centru.

246721_park-sumice-06-foto-m-mitrovic_f.jpg

Protest građana zbog nelegalne seče stabala
Građani koji se od utorka okupljaju ispred Centra, protestujući zbog nelegalne seče, traže od Centra da raskine ugovor sa firmom “Bwine” o postavljanju balona na mestu posečenih stabala.

Ivan Bakić, direktor SC "Šumice"
- Gradnja ili postavljanje bilo kakvih objekata ne treba da bude na ovom mestu jer ovo treba da ostane elena površina... Voleli bismo da nam svi oni koji mogu pomognu da kupimo nova stabla, a mi ćemo ih, ako treba, i sami posaditi - kažu Voždovčani.

Ivan Bakić kaže za “Blic” da će ugovor sa “Bwine” biti raskinut jedino ako se utvrdi da ta firma stoji iza seče ili ako su prekršili bilo koju stavku ugovora.

- Oni su meni rekli da nemaju nikakve veze sa sečom. Ako se ustanovi suprotno, a na nadležnima je da to utvrde, ugovor će biti raskinut, a onda ćemo raspisati novi tender za izvođača radova jer je ta balon hala neophodna Centru. Inače, postoje snimci koji svedoče o svemu što se u nedelju događalo. Tražim od nadležnih da sve ispitaju i da počinioci i naručioci budu kažnjeni - kaže Bakić.
246722_park-sumice-20-foto-m-mitrovic_hs.jpg

Upravo na snimcima o kojima govori Bakić, vide se i Ratko Bukvić, bivši vlasnik firme “Bwine” i Igor Anđelković, koji je tu firmu kupio od Bukvića. Oni su nedavno rekli za “Blic” da su to veče došli ispred Centra da vide šta se dešava, ističući da sa sečom nemaju ništa.

Centar je, kao investitor, ugovor o postavljanju balon hale sa firmom “Bwine”, kao izvođačem radova, sklopio u februaru ove godine, kada je vlasnik te firme bio Bukvić. On je bivši načelnik Odeljenja za građevinsko-komunalne poslove opštine Voždovac koji je 2009. godine i izdao dozvolu za postavljanje te hale. Firmu “Bwine”, koju je osnovao 2011, prodao je Anđelkoviću u aprilu ove godine, a u sredu je ime firme promenjeno u “Winer A Export”.

Inače, Ivan Bakić tvrdi da prema projektu koji je radio “ArTech inženjering”, a na osnovu koga je i izdata dozvola Centru za postavljanje balon hale, nije bila predviđena seča nijednog stabla. Prema tom projektu hala koja bi bila naslonjena na Centar, trebalo bi da ima oko 660 kvadrata (dimenzija 19 puta 36 metara).

- Mi smo merili i tih 19 metara ide tačno do prvog stabla koje je posečeno i ne obuhvata ga - kazao je Bakić.

Ali merili su i građani koji kažu da tih 19 metara ide ispod poslednjeg isečenog stabla.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/32...d-gradnje-balon-hale-uprkos-protestu-gradjana

Na osnovu izjava nadležnih organa:

Stabla sama sebe sekla:

4 srpska ocila. :bash:

Pošto se radi o balonu, možda i i nije trebao da bude na zelennoj površini. Možda dozvola glasi na zauzeće vazdušnog prostora od 660 m kvadratnih.

Ah da...Levitirajuci balon...Cujem da je patentirano skoro kod nas.

Kada covek vidi koliko imamo balona za fudbal zapita se kako tako losemo igramo fudbal i klubski i reprezentativno.

Taj upravnik sumica jos nije podnjeo ostavku pa sta ceka :bash:

Zvuči kao da Zelenilo radi sjajn posao u toj šumi i drago mi je zbog toga, ali mnogo su razvukli taj potok. "Završili smo, ali ipak nismo završili." K'o Vojvođanska. :laugh:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=30&nav_category=12&nav_id=614081

Društvo | sreda 30.05.2012 | 13:51
Đilas i Antić zasadili novo drveće
Izvor: Tanjug

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik beogradskog parlamenta Aleksandar Antić zasadili nova stabla na mestu posečenih kod SC Šumice.

Grad Beograd je već poništio dozvolu o izgradnji balona ispred Sportskog centra, zbog kojeg je bilo posečeno sedam stabala javora, a Đilas je poručio da na tom prostoru biti drveće, klupe, ljuljaške, teretane na otvorenom za sve građane.

On je najavio i da će protiv odgovornih, odnosno protiv onih koji su bili direktori u vreme davanja dozvole i onih koji su potpisali ugovor, kao i protiv onih koji su sekli stabla, biti podnete prekršajne i krivične prijave.

"Pa nek Tužilaštvo utvrdi šta je bilo po zakonu, a šta ne. Sečenje ovih stabala sigurno nije bilo po zakonu", istakao je Đilas i objasnio da je grad Beograd juče poništio dozvolu za izgradnju balona, kao i da je to htela da uradi i opština Voždovac, u kojoj je DS u opoziciji, a vlast predvodi SNS.

On je dodao da je time postignuto jedinstvo svih političkih stranaka koje rade u Beogradu, navodeći da je to dobro i da tako treba da bude i u budućnosti.

"Ne želimo da se ovo politizuje na bilo kakav način. Dozvola je data u vreme jedne vlasti, u kojoj je participirala i stranka koju predstavljam, ugovor je potpisan za vreme druge vlasti, urađeno je šta je urađeno. Gradsko pravobranilaštvo će podneti prekršajne i krivične prijave protiv svih za koje sumnjamo da su umešani, a onda će Tužilaštvo da proceni ko je kriv. Nemojte da pričamo o strankama, ovo je nešto sto je potpuno izvan stranaka", istakao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda se građanima tog dela grada zahvalio što su "digli glas" i time omogućili da javnost sazna sve o tome, te pozvao i druge građane koji imaju neku ideju ili problem da jave gradskoj upravi, koja će naći načina da im pomogne.

"Mi ćemo se na ovaj način ponašati i dalje. Ja znam da danas svi govore o vladi i ko će biti premijer, ali za mene i Antića bavljenje politikom je bavljenje ovakvim stvarima. Mi ćemo se na takav način ponašati i dalje", poručio je Đilas.

Antić je rekao da će se gradska vlast suprotstaviti svakoj takvoj "potpunoj neodmerenosti" prilikom izgradnje nekih komercijalnih sadržaja.
Uz najavu da će grad u 2012. godini zasaditi 800 hektara novih šuma, Antić je istakao da grad prethodnih godina nije isekao ni jedno jedino stablo ukoliko to nije bila najveća potreba razvoja Beograda.

"Zbog toga ovo što mi danas radimo nije samo simbolično, već je upravo politika grada. Beograd mora da sadi novu šumu i da se pošumljava. Nažalost, ovo što se ovde desilo je nenadoknadiva šteta, reč je o stablima koja su stara preko 50 godina i to je nešto što zaslužuje najveću osudu", rekao je Antić.

Sedam stabala javora ispred SC "Šumice" posečeno je pre nedelju dana kako bi na tom mestu bio izgrađen balon za mali fudbal, a građani tog dela grada, koji su prisustvovali sadnji novih, tada su zaustavili seču i obratili se policiji.

E pa sad, što je moralo da dođe do ovoga ne znam.
Ali za pohvalu je da gradske vlasti ipak kako-tako osluškuku građane pa ponekad i reaguju.
Jest' da će odgovornost biti verovatno zaboravljena posle nekoliko nedelja, ali da se makar priča o tome je nekakav pomak.
(da li moram da pominjem da je čaša kod mene polupuna?=:D)

Posle ovakvog epiloga (bar kada su stabla u pitanju), čovek ne može da bude nezadovoljan.
Samo, opet se vraćamo na ono - "mora da se zna ko je šerif u ovom gradu".
Jer, ovaj posao su mogli da odrade i radnici Zelenila, tužioc da postupi po službenoj dužnosti, a ovako se šalje poruka: " 'ajde da vidim ko sme da seče ovo što sam ja zasadio"

PS - pitanje, možda glupo: da li drveće može da se sadi u ovo doba godine?

Jeftini poeni.
Mudro od Djilasa, steta sto nismo imali vise ovoga, ali ako je ovo produkt pobede nikolica, sledeci put onda nemam dilemu. Nemoram da ostanem kod kuce, odmah zakruzim nekog ala nikolica, i ckam djilasa na raskrsnici :)

relja sam si dao ogrovor i onda postavio nepotrebno pitanje da li moze.
Ako je za Djilasa moze uvek, fake taksista pada momentalno, isekli smo platane, suta delimo tuje, jes da su malo polomili noge, zato sledeci x delimo tresnje i tako.

Nema veze, bolje da rade nego da ne rade nista, ali treba insistrirati i na adekvatnoj kazni, ona je u stvari esencija svega.

Meni je ovo ljigavo ali krajnje ocekivano jer ne mogu gradjani nizasta da se izbore i da se postuje zakon ako se ne pojavi beogradski serif.

Jeftino politikanstvo kao i uvek.A ovi iz sumica i opstina vozdovac su sami krivi jer su toliko glupi da su mu namestili zicer.

Najvaznije je da je sacuvan ovaj deo parka i da posle petog parkica ovakve situacije postaju pravilo a ne izuzetak :kk:

Epilog cele priče: ništa od nje ne bi ni bilo da mali Perica nije izvadio mobilni telefon i dokumentovao sve i tako izazvao buru javnog negodovanja i zgražavanja, a nadležni pod pritiskom iste mrdnuli *upe.
Da nije bilo snimka uradili bi šta su hteli. Tako to nažalost funkcioniše kod nas.

znači stalo u jednom džepu držati gradske odluke, u drugom mobilne i stalno biti na oprezu ili na Beobuild forumu.
Nema nam druge.

Bulevarac":14d4b1lw je napisao(la):
relja sam si dao ogrovor i onda postavio nepotrebno pitanje da li moze.

OK, onda je pitanje bilo pogrešno postavljeno - da li ima smisla saditi drveće na kraju maja, a da to ne radiš samo radi lične promocije?

vucko":16dwfy16 je napisao(la):
Meni je ovo ljigavo ali krajnje ocekivano jer ne mogu gradjani nizasta da se izbore i da se postuje zakon ako se ne pojavi beogradski serif.

Jeftino politikanstvo kao i uvek.A ovi iz sumica i opstina vozdovac su sami krivi jer su toliko glupi da su mu namestili zicer.

Upravo! Dosta sa šerifovanjem, potrebno je da se konačno obezbedi poštovanje zakona i pravovremeni rad službi.
Šerifa može svaki grad da ima.

Antić je rekao da će se gradska vlast suprotstaviti svakoj takvoj "potpunoj neodmerenosti" prilikom izgradnje nekih komercijalnih sadržaja.

Niko nije protiv komercijalnih sadržaja. Pitanje je kako se, kome i kakve dozvole daju. Ko su ljudi koji se postavljaju na mesta načelnika Odeljenja za gradjevinske i komunalne poslove To je srce opštinskih uprava jer se na tom mestu izdaju i građevinske i komunalne dozvole. A ko će kome nego svoj svome. Ne bi bilo seče da nije bilo dozvole. I oni što su je potpisali znali su da ne mož balon da se stisne medj tolika stabla. Al ajd ako prodje. To možete nezvanično čuti i od zaposlenih u opštini. Dozvola je ukinuta ali je nismo videli kao onaj ugovor.
Kao što neko reče: da se što pre zaboravi. Zato se i požurilo sa sadnjom.
A moglo je i da prodje da ovaj narod nije postao tako čangrizav , dosadan i uporan.

Pricao sam veceras sa gradskim sekretarom za zastitu zivotne sredine gospodinom Trivanom.Kaze da je oko sumica sve dobro zavrseno.

Ali da bi on to drugacije uradio i naterao drvosece da od svog novca zasade stabla,izvine se na televiziji i onda ih tuzio da bi ostalima bilo za nauk.

Pominje neku slicnu situaciju na Vidikovcu kao ovoj u sumicama.

vucko":2sgg2lj9 je napisao(la):
Pricao sam veceras sa gradskim sekretarom za zastitu zivotne sredine gospodinom Trivanom.Kaze da je oko sumica sve dobro zavrseno.

Ali da bi on to drugacije uradio i naterao drvosece da od svog novca zasade stabla,izvine se na televiziji i onda ih tuzio da bi ostalima bilo za nauk.

Pominje neku slicnu situaciju na Vidikovcu kao ovoj u sumicama.

Kako je zavrseno, pa zar ne treba neko da odgovara za to sto je na svoju ruku bez ikakve dozvole posekao parkovsko drvece ? Poenta je valjda da se ljudi kazne i tako prenese poruka drugima da se tako nesto ne isplati. A da bi to shvatili da se ne isplati ni pokusati, kazne za taklve preklrsaje moraju biti drakonske.

Vrh