Šta je novo?

Parkovi

Па кад су је поставили на приватном земљишту.

Ako se seca neko onog dela na Vukovom spomeniku gde svi ljudi presecaju preko trave,tu je gradska vlast umesto trave zasekla i napravila pesacku stazu :notok:

Vucko, sredjivanje te staze zaslužuje :kk:
Prevazidjeno je rezonovanje projektanata parkova koji žele da im park i njegove staze izgledaju lepo, skladno/simetrično na projektu, a ne uzimaju u obzir koji su to glavni pravci kretanja ljudi na tom prostoru, naročito kada je park smešten u centralnoj gradskoj zoni, okružen brojnim stanicama gradskog prevoza, podzemnom stanicom, šoping zonama, fakultetima, studentskim domom, itd, kao što je to park kod Vuka...

Većini ljudi koji prolaze kroz taj park (oni koji se tu kreću ne radi šetnje, nego radi stizanja na neku tačku X u gradu), je bitno da što pre prevale put, i onda je logično da se bira najkraća putanja... Upravo su to pravci gde treba da postoje pešačke staze - tj. kada se pravi park na tako prometnim lokacijama u centralnim gradskim zonama treba zabeležiti koje staze su se tu već oformile i upravo tu postavljati trotoare, a ako to nije uradjeno prilikom projektovanja parka, onda bolje ikad nego nikad :) Park je tu da nam ulepša i olakša život u gradu, a ne da ga komplikuje...

Vec nekoliko puta se pominjalo na ovom forumu kako u nekim gradovima, kada prave parkove, ostave samo livadu, pa cekaju da ljudi sami trasiraju staze.

Dobro su se sjetili ja sam im to odavno predlagao ili da zasade zivu ogradu visne 50cm pa bi svi zaobilazili :kafa:

Danasnja setnja Topciderskim parkom.

23m2cy9.jpg

vrzx4x.jpg

sqhv15.jpg

2qu11k0.jpg

alkhvq.jpg

21c5jly.jpg

2rvxts5.jpg

Asfaltirali su od Konaka do ulice koja deli park. Dalje ka Raskrpetlji nista nisu radili.

Trebalo je sav taj asfalt kamenom da oiviče, ovako će vrlo brzo početi da propada, ako ne i ove zime

Da. Na trecoj slici se vidi da su iskoristili postojece ivicnjake. Ovo je malo povrsno, nabacali i otisli.

@Johnest_Hon
+1 :)
Napokon su obnovili staze ,
ali tu treba još dosta rada
da bi samo malo zasijao tako značajan i vredan kompleks

Zaborevljen zeleni đep – park , bez i jednog parkovskog enetrijera
i ako samo desetinu metara se ,,šepuri,, Tašmajdan. . . . .

Uploaded with ImageShack.us

Kako je lepo poplocana ova staza a sve ih manje ima. Da su i taj deo radili verovatno bi bila behatonirana.

Хоне, јеси ли био скоро у Хајд парку? видео сам да су радили, па ме занима докле су стигли

Nisam obratio paznju, obicno prodjem obodom parka, tj. Topciderskim vencem. Bacicu pogled.

Ovo asvaltiranje u topcideru mi uopste nije jasno jer us rekli da ce ga rekonstruisati sledece godine .Staze jesu propale ali mislim da je ovo jos jedno bacanje para ili su pak odustali od rekonstrukcije .Inace asfalt u parku mi je nesto najgore moguce :kafa:

Sta ti nije jasno, ostalo materijala od presvlacenja Drajzerove pa bacili malo. Ja se plasim te rekonstrukcije, mozda dobijemo spomenik nekog velikog vodje nekog stana-dzana i naravno behaton. :kafa:

Београд
Почиње уређење Академског парка

За овај пројекат издвојено је 15 милиона динара. – Санацијом није обухваћена поправка степеништа испод капије од кованог гвожђа и камене ограде у рококо стилу

park2.jpg

(Фото Т. Јањић)

Обнова стаза, степеништа и ивичњака у Академском парку требало би да почне данас. За овај пројекат издвојено је 15 милиона динара. Овом санацијом није обухваћено уређивање степеништа испод капије од кованог гвожђа и камене оградепрема Студентском тргу.

– До почетка зиме у Академском парку ће се обновити површина од 4.800 квадрата. За ове радове добили смо одобрење Завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту природе. До марта ће бити уређене зелене површине. Прошле године завршили смо дечије игралиште, за ту намену је издвојено око шест милиона динара. Лане је урађен и систем полуатоматског заливања травњака – објашњава Слободан Станојевић, директор сектора за заједничке послове у „Зеленилу Београд”.

За сада није у плану уређење ограде у рококо стилу, по којој је парк препознатљив, као и две капије од кованог гвожђа. Не само зато што је реч о захтевном и скупом пројекту (у време градње, ограда и капије коштале су седам пута више него сам парк), већ и зато што је за обнову потребно и посебно одобрење Завода за заштиту споменика. Осимтога, ограда се на неким деловима нагнула, па је потребно да се о рестаураторским захватима изјасне и грађевински стручњаци.

– Ми смо дали сагласност да се уреде стазе, степениште и ивичњаци у самом парку, али се степеништа која се налазе испод капија од кованог гвожђа неће сада радити. Они су део целине везане за монументалну ограду – каже Зоран Туцић, архитекта – конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе.

Пре две године у Академском парку уређена је нова ограда на северном крају, посађене су саднице и постављене инфо табле на српском и енглеском језику.

----------------------------------------------

Заштићено природно добро

Место где се данас налази Академски парк некада је било турско гробље, затим Велика пијаца (до 1927) а 1929. године подигнута је ограда по којој је парк и данас препознатљив. Пројектант је био архитекта – урбаниста Ђорђе Ковалевски.Ова оаза, површине 1,4 хектара, од 2007. године је заштићено природно добро. У парку су споменици Јосифу Панчићу, Доситеју Обрадовићу и Јовану Цвијићу.

----------------------------------------------

Римске терме испод травњака

Под делом травњака Академског парка, на северној страни, налазе се остаци римских терми, откривених 1968. Тада је копано лежиште цистерне за мазут, за потребе котларнице Градског комитета Савеза комуниста на Студентском тргу. Археолози су препознали фригидаријум (просторија са хладном водом), лаконикум (одаја са млаком водом) и калдаријум (просторија у којој се уживало у два базена топле воде). Нађени су и остаци зидане пећи. Купатило је било јавно, а посећивали су га и мушкарци и жене.

Терме су све до 1978. године биле видљиве, а како није било новца за наткривање, урађена је конзервација и поновно закопавање.

– Римске терме нећемо дирати. Радови ће обухватити површински слој земљишта, тако да налазиште неће бити угрожено – истиче Станојевић.

За све које интересује епоха Сингидунума, над римским купатилом биће постављене инфо табле са подацима о термама, чији део испод Студентског трга још није истражен.

Б. Васиљевић
објављено: 15.11.2011.

Izvor Politika

Juce je zelenilo okupiralo Tas. Bas je bilo dosta radnika i mehanizacije. Videcemo rezultate.

Rade nesto i u miticevoj rupi samo nevidim potrebu ni cilj radova

prave decija igralista...

ovo sa akademskim parkom je imbecilno jer zatvorise kapije a unutra i dalje bleje ljudi al ine mozes da se popnes gore do trola vec moras u krug a kao imaju neke cuvare koji bleje tamo i cupkaju sa fluoroscentnim jaknama u mraku.Ludilo.

Lepo
a
Gde su najavljivani parkovski stolovi za stoni tenis
inicirani sa Miksera

Johnest_Hon":1lf0wzy2 je napisao(la):
Kako je lepo poplocana ova staza a sve ih manje ima. Da su i taj deo radili verovatno bi bila behatonirana.

Davno sam gledao neku emisiju gde je neki istoricar pricao cini mi se o nasoj nemarnosti prema istoriji. I tako on i voditeljka se setaju tom stazom i u jednom momentu on stane i pokaze da je jedna od tih ploca ustvari ostatak nekog spomenika(cini mi se nekog vojnika) zaostalog pri premestanju groblja na Novo groblje.

Kasnije kad god sam prolazio tuda onako u hodu pokusao sam da nadjem tu plocu. Nisam je nasao, ali ja se nisam ni u jednom momentu zaustavljao da bolje potrazim izlizani natpis(od hodanja preko) spomenika prikazanog u emisiji. A mozda su ga i sklonili posle emisije i sakrili tu sramotu.

I dalje u parkovima ne postavljaju obične česme gde stari a naročito deca
da mogu da se osveže i da piju vode.
Evo još jednog ,, ponosnog,, saharskog Beogradskog parka . . . .

Isti u sebi je nekada imao fontanu ali nikada i česmu . . . .

pogled na isti park iz ul. Kosovske

Kad vec ima vodovodnu instalaciju za fontanu ,
zar je teško – ili skupo postaviti jednu običnu česmu

Uploaded with ImageShack.us

Vrh