Šta je novo?

Parkovi

E pekabeta,jes,bas kada sam kretao u drugi razred srednje. :)

Ne sumljam u to.Steta sto stanovnici nisu azurniji i ne teraju bagru.Veoma je lep taj parkic izmedju blokova ako se izuzme ona kriminalna zgrada iz 90tih ka svetog nikole.

MOgli bi i neki kos tu da uglave.

Sto se tice pijenja,moji su svaki veliki odmor tu dresili pivo pa se vracali na casove preko ograde,nisu ni oni stedili tadasnju opremu u parku.Pijaniji,nisu uspevali da se preture preko tarabe :p

Zapušten park kod Ekonomskog
J. SIMIĆ - J. ALEKSIĆ | 18. septembar 2011. 22:11 | Komentara: 2

Neuređeni prostor kod Ekonomskog fakulteta živi 24 časa. Pločnici zamenjeni 2006. a rekonstrukcija rađena pre 13 godina

bg-park.jpg

U PARK kod Ekonomskog fakulteta godinama skoro da ništa nije uloženo, pa ovaj deo grada koji je jedan od najfrekventnijih, danas predstavlja pravo ruglo. Tokom dana ovo mesto je buvljak, a noću mesto za prostituciju.

Prema rečima Gordane Miljojković, pi-ara "Gradskog zelenila", problem održavanja ovog parka je velika frekventnost ljudi, zbog čega nosi epitet nesređenog i oronulog parka. Poslednji put su na ovom mestu zamenjeni pločnici, ivičnjaci i staze 2006., a kompletna rekonstrukcija je izvedena 1998. godine.

S obzirom na to da su u blizini autobuska i železnička stanica, kroz ovaj park svakodnevno prođe hiljade putnika i Beograđana. Točkići kofera, koji upadaju u rupe i zapinju o izrovane pločnike, gomila pikavaca, izlomljene đubrijere i česma koja ne radi - je dnevna slika koja "krasi" centar grada. Noću, park je decenijama unazad "bludna četvrt", u kojoj se može "kupiti ljubav" za male pare.

- Obišao sam pola Evrope i tamo su parkovi drugačiji - kaže Žilijen iz Francuske, koga smo zatekli kako se provlači između parkiranih automobila. - Ovakav park retko gde sam video.

Ne manjkaju ni "tezge" dosetljivih ljudi, koji prodaju raznu sekundarnu robu. Ukoliko želite da kupite sekiru, možete je naći kod Đure Kostića, koji je ceni 1.000 dinara. Uz malo cenkanja, jedna mušterija je pazarila usisivač za 1.100 dinara. Prodavac je prethodno dokazao ispravnost robe, tako što je otišao do obližnje kafane i priključio ga u struju. Iako prodaja ide slabo, kako kažu prodavci, štake, stare "Burde", promotivni časopisi, šrafcigeri, grickalice, dvogledi, odeća, obuća, tastatura, one nađu put do kupca.

REKONSTRUKCIJA

IZ JKP "Zelenilo Beograd" saznajemo da je u planu rekonstrukcija parka, a u toku je izrada projekta prema uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika. Na površini od 7.440 metara kvadratnih, zasadiće se dekorativno šiblje, obnoviće se travnjak, mobilijar i pločnici.

Izvor Vecernje novosti

Nadam se da je boldovano tacno - ali ipak, kao i u slucaju Beogradske zadruge, verujem da je ovom delu grada potreban strategijski razvoj, a ne samo punktualne rekonstrukcije. Park kod Ekonomskog se mora posmatrati u kontekstu buduce veze sa Terazijskom terasom.

I vest za klince i klinceze:

Субота, 17. септембар 2011.

„Зеленило – Београд” завршило ограђивање дечјих и спортских терена

За непуних годину дана од када је почело ограђивање дечјих и спортских терена ЈКП „Зеленило – Београд” поставило је 58 заштитних ограда, чија је укупна вредност око сто милиона динара.

1465698_ograda_v.jpg

Од септембара 2010. године радници овог предузећа почели су, у договору са Секретаријатом за комуналне и стамбене послове, постављање заштитних ограда, једноставних конструкција, различитих типова и боја, у зависности од простора који се ограђује. Ограђивање се обављало ради безбедности деце и спортиста, а ограде су постављене око спортских терена (кошаркашког, тениског, комбинованог и терена за мали фудбал), као и око дечјих игралишта. Постављане и у договору са општинама, као и на иницијативу грађана на читавом подручју Београда.

На општинама Земун и Нови Београд постављене су 34 ограде. На Врачару и Старом граду осам, на општини Звездара и Палилула 13, а у Раковици три ограде.

Секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић поручио је да ће град и даље наставити да оплемењује животни простор Београђана и најавио да ускоро добијају нов парк у Блоку 70 у Новом Београду.

– Нови Београд постао је други центар Београда, нови пословни центар и део града у који, поред оних који у њему живе, радо долазе и Београђани из других делова. У великим новобеоградским блоковима до сада није било правог парка, који је, попут парка у Блоку 70, опремљен по највишим светским стандардима – истакао је Петровић.

Такође, град је кренуо и са обновом и покретањем фонтана, које су дуги низ година биле ван функција, најавио је Петровић, и додао да почиње и ограђивње простора за слободно пуштање кућних љубимаца и у другим београдским парковима, поред Ташмајданског који већ постоји, те да насеља Беле Воде и Пере Сегединца ускоро добијају реконструисане паркове.

Директор „Зеленила” Радован Драшкић нагласио је да се овим примером показује да се пратео светски трендови и да је у читавом послу главни циљ да грађани Београда уживају и буду сигурни на јавним зеленим површинама. Он је најавио да ће ово предузеће у наставку планираних радова изградити 25 модерних дечијих игралишта и 18 фитнес центара на отвореном, користећи најновије технологије у овој области и пратећи светске трендове.

ЈКП „Зеленило – Београд” и на овај начин брине о сигурности Београђана и обезбеђује адекватан и сигуран простор за игру најмлађих, као и сигуран простор за све људе који желе да се баве спортом.

Izvor: Grad Beograd

Ograde su skandalozno ružne.

Prvu koju sam ja video je ona za kerove u Tašmajdanskom parku, sa kojom sam se pomirio jer će navodno porasti živica oko nje, a koja sada propada.

Naredni šok bilo je ograđeno igralište u parku Manjež, po mom mišljenju najlepšem beogradskom parku i ogradica izgleda baš kao ova žuta malo iznad, sa još nekoliko boja. Skandalozno ružno i mnogo odskače u odnosu na izgled čitavog parka. Mogli su neko svedenije rešenje da nađu.

Najveći skandal od svih je ograda za kerove u parku kod terminusa i Birčaninovoj koja izgleda industrijalnije od one koja se koristi za ograđivanje šina u blokovima, narušava opšti osećaj parka zato što blokira pogled na sve na šta može da blokira, gde god da se sedne vidi se ta ogromna ogradetina koja ko zna kako će tek izgledati kad je ofarbaju i koja će to boja biti.

UŽAS! Imamo bre instritucije gde se studira pejzažna arhitektura, pa dajte malo studentima da eksperimentišu po gradu, siguran sam da će bolje dizajnirati ovde ograde od nekog varioca Pere koji je kum sekretarice pomoćnika direktora sektora za ograde

OGRADE IZGLEDAJU KAO DA SU BESPLATNE, A NE DA SU NEKE PARE ULOŽENE U NJIH :violina:

Misliš da studenti pejzažne arhiktekture
mogu dati provizije kao taj gore navedeni ,, kum sekretarice,,
e . . . biznis ali fer . . . :lool:

U Karadjordjevom parku se izgleda pravi parkic za kucne ljubimce, u blizni one kuce u parku (ne znam sta je u njoj). Za sada su samo pobili stubove i po njima izgleda da ce, kao na Tasu, da stave zicu i okolo posade zivicu. Inace, cini se da je prostor mnogo veci nego onaj na Tasu, tako dace dzukci fino da se baskare u parkicu :)

I Rikiji obavezno! :p
Vala, rekonstrukcije parkova su nam takve da ih ni lutalice ne pozele za dom!

Nego, htedoh nesto da predlozim i pokusam da doprinesem temi. Lutajuci Beogradom, sto Google Earth-om sto ,,live'' snimio sam vise lokacija kojima bi fino legao park. Misljenja sam da svaki kraj zasluzuje bar parkic ako uslovi ne dozvoljavaju nesto vise.
Elem, evo jedne lokacije, u pitanju je Petlovo brdo. http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rf...9466&dir=2.2546567230562014&sty=b&form=LMLTCC
Ziveo Bing maps! :D Ako odzumirate malo, lokacija je u srcu kraja koji ima sve sem parka(skole, GSP, hipermarket, crkvu,itd.). Kraj ima zelenila ali nema park. Pitao sam par ljudi i jako im se svidela ideja.
Nisam sa Pevca, cisto da se zna. :) Prosto mi je cudno da investitori nisu i to parce izgradili, mozda postoji neki razlog.
Sta mislite o ideji?

Karaburma je deo grada koji ima puno zelenila, ali nema ni jedan veci park, a ima sjajne mogucnosti i mesta za najmanje tri veca parka !

@csi

Izgleda da imam dosta komšija u realnom životu. Mislim da je i Nurko7000 odatle. Jedva čekam da završe park, dečica mi poludeše što ga tako sporo rade. A, izgleda kad završe da će biti ograđen i izdvojen deo za decu i ljubimce, sa sve onim novim napravama kao na Tašu. :kk:

:cool:

Park ,,Gazela,, vrlo velika zelena oaza
između starog SSUPa i Gazele
lepo sređen, deciji mobilijar pristojan, nisko i visoko zeleilo uređeno, nađe se i po koja klupa
ali
i u njemu nema vode
:bash:
Dokle će Beograđani morati da trpe žeđ
ko da smo kamile

U Finasiskom parku danas počeli radovi
na uređenju dečijeg igrališta - prostora sa mobilijarom
Park ima dve česme i obe rade
- ne verovatno -
toliko sam bio iznenađen, te mi je isto potvrdio jedan sugrađanin , inače ćest posetilac parka
koj tvrdi da ljudi iz Bgd vodovoda redovno dolaze i održavaju iste česme -

I da podsetim, u parku se nalazi i zaboravljen Milošev haman (pod zaštitom države)
koj je zaklonjen nekim privremenim objektom verovatno kafanom :bash:

Za više inormacija na netu, može da se iskopa i interesntna pričica o nastanku istog. :)

Boco,to su super vesti,jos da srede te kockice koje su poispadale na setalistu.

A kakav je to Haman?

Inace,sto se tice cesmi i vodovoda uopste,rekao bih da je BVK najbolje javno preduzece u Beogradu :kk:

Turski hamam, sagrađen 1837. kao gradjevina u sklopu dvorskog kompleksa za kneza Miloša, čiji deo bio ako se dobro sećam, i današnje Min. finansija, koje je valjda Miloš poklonio za ovu službu.
Na mestu Turskog hamama sada je restoran Monument, jedan deo je sačuvan i deo je restorana, ostalo je čini mi se, porušeno uglavnom tokom Drugog svetskog rata. Inače u samom restoranu nalazi se nekakva mala izložba starih fotografija građevine.

Hamam u tom parku , strani turista može videti
samo ako onom starom duplom punom ciglom
udari truističkog vodiča u glavu
pa ovaj onako obeznađen
iz duboke daleke školske potsvesti spomene isti

Na žalost takve cigle su vrlo retke
te ce Haman još dugo biti ,, neotkriven,,

Preporuka Vučku
traži ,,švapsku,, ciglu , mnogo će ti se kasti . . . .
:laugh: :lool: :laugh:

U Beogradu ima vise hamama koji su nefunkcionalni, a mogli bismo u njima lepo uzivati. Odlican primer je planetarijum koji se nalazi u donjem gradu kalemegdanske tvrdjave.

@jovanovm
+1 :)
Vecina ih je na nekoj zelenoj površini
tako da bi usađivanje različiti sadržaji u nj,
kao što je učinjeno sa dr. starim objektima
tipa planetarijum i Nebojšina kula
isti ti parkovi time obogatili sadržaj a
Beograd bi dobio još koji svetlucavi kamičak u svojoj kruni

Takođe, deo istorije vezan oko hamama postao opšte poznat
a objektima vracena visoka vrednost
pletnicom prohujaliih vekova i savremenog života

Upravo ovde na BB su članovi
koj iz svog domena
istorije , arhitekture dizajna i mnogih drugih svera
mogu da postave temelje novog projekta
potrebna je samo dobra volja :)

Hvala na plusu, mada ja bih realno bar da imamo dva-tri komada koji su funkcionalni, to je stvarno uzivanje, nastavak tradicije jos od rimskih vremena.

Ideja 'amama kao polazne osnove za neki drugi javni kompleks kupalista ili bazena mi takodje zvuci interesantno.

Zapocetak neka obnove ono javno kupatilo na dorcolu oni planiraju da ga pretvore u neki iylozbeni prostor a mogli bi otvoriti posebnu temu :kafa:

Za pocetak da u gradu bar na 20 mesta imamo cist i funkcionalan javni WC :kafa:

Kao sto rece direktor,ostasmo bez cesme na mestu gde je bio platan 189 u Bulevaru.Da bar su posteni psotavili bi tu cesmu recimo na kraju Bulevara kod cvetka,gde se nalazi cvecara.

Vrh