Šta je novo?

Parkovi

Парк у блоку 30 код солитера свега 8 година након реконструкције:
IMG_20240519_000004.jpg
IMG_20240519_000008.jpg
IMG_20240519_000017.jpg
IMG_20240519_000036.jpg
 
Prvo se žalite na manjak zelenila, a kada se potrude da vam povećaju brojno stanje, vama ni to nije po volji. Izgleda da ni vi sami ne znate šta tačno hoćete. :D
 
Зато треба минималну површину зузети тартаном. Довољно је само око реквизита на игралишту поставити тартан подлогу ( ако се баш инсистира на постављању) између може и трава са жбуњем, и лепше је и здравије.
На питању ломљења клупа треба радити кроз наставу о лепом понашању, организовати акције сређивања паркића и сл. са школама сваки месец...
 
Posle mnogobrojnih sređivanja postojećih i izgradnji novih parkova u susednim Blokovima 28 i 30, Blok 29 je konačno dočekao prvo sređivanje nekog parka. Radi se park, odnosno kompletna površina između Bulevara Zorana Đinđića 115 i 117. Mogu da pohvalim izbor (između svih zgrada postoje parkići), s obzirom da to i jeste "glavni" parkić u bloku. Doduše, rok od tri meseca je maksimalno bezobrazan, ali dobro, pretpostavljam da se prvih mesec dana neće ni raditi, ogradili su samo zbog izbora...
GQBLFsK.jpg
 

Угриновци добијају еко-парк


Председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић и шеф Канцеларије за локални економски развој Градске општине Земун Жељко Кларић присуствовали су свечаности потписивања Уговора о суфинансирању реализације пројекта очувања и заштите земљишта као природног ресурса у 2024. години на територији градске општине Земун. Уговор је потписан у Палати Србија као део суфинансирања пројеката јединица локалне самоуправе од Министарства заштите животне средине Републике Србије, а у организацији министарке Ирене Вујовић, саопштено је из Општине Земун.

Од 16 пријављених на јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката очувања и заштите земљиште као природног ресурса у 2024. години Министарства за заштиту животне средине, услове је испунило седам локалних самоуправа, међу којима је Градска општина Земун која је припремила пројекат за формирање еко-парка на неуређеној површини у централном делу Угриноваца, дуж канала Велики Бегеј. Руководилац овог значајног пројекта којим се решава дугогодишњи еколошки проблем овог дела Земуна је помоћница председника градске општине Земун Андријана Кукољ.

Циљ пројекта је да се очувају површине и функције земљишта као природног ресурса и да се спрече или отклоне штетне промене у земљишту, како би се оно санирало и очувало.

Земљиште предвиђено за формирање еко-парка у Угриновцима је загађено процедним водама из дивљих депонија, разноврсним грађевинским шутом и другим врстама отпада непознатог порекла, те се загађење преноси и на подземне воде. Поред тога, често спаљивање отпада на ободним површинама, на граници са приватним парцелама, доводи и до загађења ваздуха.

Пројекат предвиђа формирање парковских стаза, озелењавање простора садњом траве и 85 садница, изградњу дечијег игралишта са љуљашкама, тобоганима, њихалицама, затим постављање клупа, пикник-гарнитура, бетонског роштиља, платформа за пецање, те постављање дрвеног сенила, дрвеног лучног мостића и другог мобилијара.

Посебан сегмент еко-парка у Угриновцима чиниће трим-стаза, дужине 650 метара, са пратећим спортским реквизитима, попут справе за трбушне мишиће, косе греде, разбоја и двовисинског вратила.

Министарство за заштиту животне средине суфинансира овај пројекат са 13.200.000 динара, саопштено је из Општине Земун.

 
Vrh