Šta je novo?

Parkovi

Botanički vrt u Zagrebu:

ljepibotanicki.jpg

I u Beogradu:

Resizeof030.jpg

Oleander u Zagrebu posle ove zime (najhladnije u zadnjih 15 god, po vezanim ledenim danima i apsolutnim minimumima):

Image0281-1.jpg

I posle orezivanja:
Image0114-2.jpg

Znači, preživeo je... :)

ko nije primetio, palme na Jadranu nisu samonikli vec rastu samo tamo gde su ih ljudi posadili. Dakle, i u Splitu na Rivi palme su pre izvesnog vremena bile novina, stvar o kojoj su ljudi samo iz prica i knjiga znali... nedavno su prvi put zasadjene u Podgorici. Na redu je Beograd!

^^^ Ja sam mislio da su to svi znali... Prvi primerci palmi na Jadranu (osim Dubrovnika i Ulcinja koji su ibli poznati po datuljama, no to je vec malo toplija klima), su zasadjeni u drugoj polovini 19. veka od strane Austro-ugarskih grofova koji su zeleli da uzivaju u tropima posto kolonije nisu imali...

U tome je prednjacila Opatija, gde zbog hladne klime (nekada jos hladnije, sneg tamo nije bio neuobicajen) kanarke i datulje nisu mogle rasti, te je medju prvim mestima masovno sadjena Visoka zumara (Trachycarpus fortunei), koju danas smatramo za najidealnijim primerkom za beogradsku klimu...

Evo nekoliko primera iz Opatije kada su bili mladi, mislim da su interesantni:

opatija_cca_1900_lijevop_canariensi.jpg

opatija1925_2.jpg

opatija1956_3.jpg

opatija1956.jpg

Kako se to stiti na severnom Jadranu (Koper je skoro posadio nove palmorede u stari deo grada):
untitled2-1.jpg

untitled3.jpg

Evo i najsevernijeg primerka Visoke zumare. Lokacija: Sitka, Aljaska... da da, ALJASKA:

SitkaTrachy.jpg

Haha, kolika banana... :) Ne mogu da verujem. E, TO je briga o flori grada...

A za Ambassadora - ne mogu da verujem kolika Yucca, to je maaatora biljka. Još mi je čudnije jer liči na filamentosu (kod nas ih ima na svakom ćošku), a one ne prave deblo... Ne znam, verovatno Zexland zna bolje...

Ruska maslina kod Sava centra:

13zvdqc.jpg

Nije nesto dobra slika, drvo je fenomenalne boje, jos da je samo bolje orezano...

Phoenix dactylifere u Čika Ljubinoj, uz svoje drugare tujice i dva oleandera koji lepo cvetaju:
m76yhy.jpg

Jao, ja bih samo oleandere sadio po gradu! Po meni, nema lepše biljke!!! Delio bih ljudima da ih stavljaju na terase :D

Zasto oleanderi?! Oduvek smo govorili lijanderi! :rant::rant:

Spaženo u beogradskim vrtovima tokom današnje šetnje ulicom Pilota Mihajla Petrovića (Od Rakovičke žel. stanice gore ka Vidikovcu):

256bkv8.jpg

14o90ev.jpg

Jovanovm,sta mislis jel ovo drvo oguljeno ili je bolesno?

10dgj20.jpg

6jhy09.jpg

Miloše, još jedno pitanje :o

Znaš li koja je ovo biljka, mnogo mi se dopada:

546n0g.jpg

3346cgg.jpg

@bgexplorer
Ne vidim dobro koje je to drvo, ali ako je u pitanju neka vrsta javora, onda je to prirodan proces kojim se obnavlja kora drveta. U suprotnom, mogu'e je da je u pitanju oštećenje od sunca, ali ne verujem, pošto je ovo relativno hladna godina do sada, sa dosta oblaka i padavina... U tom slučaju (ako je oštećenje), ne postoji rešenje i drvo će umreti, mada mi se čini da je više ovo prvo, i da će biti sve u redu.

@Goldstein
Nemam pojma, potražio sam malo ali nisam našao ništa, Zexland možda zna.

Drvo na dve gornje slike jeste Platan. Ima ga puno po celom gradu Normalno je da mu se povrsinski sloj kore ljusti otkrivajuci svetliji sloj ispod, ali ovo je mnoooogo velika povrsina. Ne znam, ako bi trebalo da se opkladim, rekla bih da je sa njim ipak sve u redu.
Drvo sa donjeg posta je Albicija (Albizzia julibrissin), takodje cesta ukrasna biljka, vecinom po privatnim bastama.

hvala magnolia!

ličilo mi je na albiciju, ali da mi veruješ nisam mogao da se setim.. ja sve kucam erybotria japonica u googleu. :D

da, ako je platan, onda ne bi trebalo da bude problema... sećam se literature, ali tek sad sam povezao da je sycamore na američkom engleskom platan...

Ja sam se već pitao ko li bi to ljuštio i zašto :lol:
Mnogo sam glup :violina:
Hvala.

Pola platana u Cara Dušana se oljuštilo (doduše u manjoj meri), i meni liči da je prirodan proces.

Теретана у Хајд парку
Идејни творац овог јединственог фитнес центра је Наташа Зујовић-Миловановић

Fitnes-centar-u-Hajd-parku.jpg

Београд је богатији за још један фитнес центар, али он се не налази у спортском објекту, већ на отвореном, у Хајд парку, где ће суграђани имати прилику да на 12 справа бесплатно вежбају у свако доба дана.

Теретана на отвореном намењена је свим узрастима и могу да је користе млади који желе да одрже кондицију, али и старији суграђани, који лаким и умереним рекреирањем желе да сачувају здравље. Идејни творац овог јединственог фитнес центра је Наташа Зујовић-Миловановић, члан општинског већа Савског венца.

– Приметила сам да се много људи рекреира у овом парку и помислила да би било добро да им понудимо и нове, другачије садржаје. Предуслов је био да справе које поставимо могу да користе и млади и старији, да се налазе у хладовини, као и то да вежбањем на њима буду заступљене све групе мишића. Реализација пројекта завршена је пре две недеље и примећујем да је интересовање суграђана велико – истакла је Миловановићева и додала да су постављене такозване антивандал справе, које се не могу лако покварити или уништити.

На простору поред спортских справа, како најављује Томислав Ђорђевић, председник општине Савски венац, биће направљено и игралиште за децу, тако да најмлађи могу да се забављају док родитељи вежбају.

Н. Б.
Ivor: Politika

Ovo je fenomenalno! :kk: Ali porazava cinjenica da uz svaku dobru ideju treba voditi i racuna o "antivandal zastiti"...

Još jedan predlog, ovaj put za gradske bulevare - italijanski kameni bor (Pinus Pinea). Mislim da bi izgledao veoma lepo u sredini raznih bulevara, npr na Novom Beogradu...

Umbrella.pine.in.rome.arp.jpg

Izvod iz Vikipedije:

It is now naturalised in South Africa (where it is listed as an invasive species) and commonly planted in California, Australia, and western Europe north to southern Scotland. On the East Coast of the United States, it can survive as far north as New Jersey, though it will usually suffer significant damage to its foliage during winter that far north.

jel može neko da mi objasni ove podele po kategorijama, Šta mu dođe treća kategorija?
Iskrivih se dok sam potrefio ugao da se vidi i skupština :D

p1000332l.jpg

Neznam kako ide kategorizacija ali pionirski nije sigurno to je dvorski park tu doticni pioniri nista nisu uradili :kafa:

Vrh