Šta je novo?

Parkiranje - zone, garaže,...

Zato što fizički nema toliko obeleženih mesta koliko trenutno ima automobila od stanara.

Evo, baš ću danas ili sutra da prođem delom preko puta Carine, pa da izbrojim koliko je automobila parkirano van obeleženih mesta (a čest sam u tom kraju, pa znam situaciju).

U 33. су обележили доста места, чак и она која су раније била сумњиво регуларна паралелно дуж уличица и тротоара, није као у 29. тако да верујем да за станаре има довољно места.

Pa ne možeš da zoniraš stambeni blok, a da ne obezbediš stanarima dovoljan broj parking mesta (koja se plaćaju naravno).

Koliki je standard za parking mesta u novogradnji - 1.1 po stanu? Ovde nemamo ni 0.6 (odokativno)

Pa ne možeš da zoniraš stambeni blok, a da ne obezbediš stanarima dovoljan broj parking mesta (koja se plaćaju naravno).

Koliki je standard za parking mesta u novogradnji - 1.1 po stanu? Ovde nemamo ni 0.6 (odokativno)

sta da kazu ovi iz centra :D

edit: razumem sta hoces da kazes, ali jbg pogotovo ovi blokovi su pravljeni u vreme, kada je bila situacija drugacija skroz

ono sto je sigurno, je da ce dosta auta magicno nestati, jer se nece vise parkirati tu/kampovati.
kod mene u bloku i dalje ima dzipova fazon ns registracije koja se nisu pomerila bar 2,3 meseca.

e sada koliko ljudi ima auta, koliko sluzbenih, jbg ne moze i jare i pare

На пример у овој улици:
1735553168623.png

обележили су и са леве и са десне стране, тако да верујем да у 33. блоку није страшно тј да је однос броја паркинг места у односу на број станова много бољи него у неким околним блоковима.

Smanjiće se broj vozila sigurno zbog nekih kojima je istekla registracija, zbog nekih koji su "zaboravljeni", a vrv najviše zbog podstanara koji nisu prijavljeni.

Činjenica je da nema sigurno 1.1 mesta po stanu i u jednom trenutku će nestati mesta za legalno parkiranje.

Mora da se nađe rešenje, a to su novi parkinzi i naravno skuplje cena parkiranja, i naravno bolji prevoz.

Njalakše je rešavati probleme se kantom farbe.

Montažni parking može da se postavi na mnogim mestima unutar bloka. Jeste ružno rešenje, ali bolje to nego da pretvore sve livade u parkinge.

Ponavljam da mesečna parking karta mora da bude skuplja.

Naravno, Park & Ride mora da se napravi na NBG, naročito blizu BAS i Ž stanice (zbog Torbice :) ).

Opet da pitam za Blok 30, deo oko Solitera - tamo sam izbrojao 100-tinjak kola stalno parkiranih van obeleženih mesta, da li oni dobijaju kazne?

ja bih samo uveo da mozes max jedno vozilo da registrujes u zoni

i treba prepoznati kada je problem za parkiranje. ako bude uvece onda je nedovoljno parking mesta.
takodje, isto je pitanje koliko blizu oces da parkiras. na primer svi iz tog bloka mogu da parkiraju duz celom ulicom zorana djindjica.
znaci kada nije arena (sto nije cesto) ti parkinzi su ultra prazni. od izmedju mog bloka i 33. je samo blok 32. to je pet minuta peske. ko parkira odatle? niko. ali ce da kruze 20 minuta da nadju parking
takodje i ovi iz 30. daleko im da prosetaju do ostrva
tako malo je do nas

edit: kod mene kako je uvedena zona vise ne razmisljam kada mi dolazi familija gde ce i sta ce

Taj "neću da pešačim" sindrom je opšteprisutan u BG, pre će se vrteti pola sata u tri ulice nego da odu malo dalje. Onda kad baš nema nigde mesta, staće na zelenu površinu ili trotoar.

ma to je do ljudi u globalu. isto ti je i u bgu i u barceloni ili u nemackoj
samo je pitanje koliko je ko istreniran.

ja bash nemam problem sa tim, jer volim da pesacim, ne optimizujem tu kod parkiranje nesto mnogo, prvo slobodno mesto cao zdravo

Ima tu i do mentaliteta, nije samo do kažnjavanja. Mada se slažem da, kada bi kazne bile izvesne svaki put kad se parkiraju nepropisno, ne bi to radili više.

Taj "neću da pešačim" sindrom je opšteprisutan u BG, pre će se vrteti pola sata u tri ulice nego da odu malo dalje. Onda kad baš nema nigde mesta, staće na zelenu površinu ili trotoar.
Voli nas srbo da gleda ljubimca s prozora, da ga neko ne ocese, da ga neko ne ukrade...
Ovako 2 ulice dalje da umre od straha sta moze sve da mu se desi :)

Opet da pitam za Blok 30, deo oko Solitera - tamo sam izbrojao 100-tinjak kola stalno parkiranih van obeleženih mesta, da li oni dobijaju kazne?

ne, isto vazi i za ostale blokove (22, 23, 24, 28, 29 i 30).
ako zoves komunalce, pisace kaznu

ono sto se desilo sa zoniranjem
kaznjavali su parkiranja unutar 23, 24 i 28 bloka. tu su dolazili sa paukovima
i 23. na primer unutar bloka nikada nemas auto, jer stalno prolazi pauk i komunalna

29. ima i čuvena žuta mesta, za koje je izgleda nestalo interesovanje da se poprave. Takođe, koliko vidim ona paralelna mesta nisu obeležene a još uvek se koriste i ima ih dosta. Naravno, verovatnoća naći tamo meste je manja od 1% u solidnom delu dana. Zaista te sive zone treba eliminisati, a za ova meste je čini mi se jedino rešenje da se obeleže i zoniraju. Barem će se napraviti razlika u odnosu na par mesta koja zaista smetaju i koja naravno ne treba obeležavati već kažnjavati.

Tosin bunar, ona nakaradna novogradnja gde je zapata u prizemlju, regularno na tortoaru se parkiraju stanari, iako imaju garazu, i to nikome ne smeta.

Potrebna je nama policija koja uključi mozak i kažnjava po prioritetu. Znači, da ne uklanjaju ono što im je najbliže, već kola koja blokiraju pešačke i staze, na travi, po sred trotoara. a naročito one koji parkiraju nepropisno gde postoji dosta slobodnih parking mesta u blizini (100-200m udaljenih).

Potrebna je nama policija koja uključi mozak i kažnjava po prioritetu. Znači, da ne uklanjaju ono što im je najbliže, već kola koja blokiraju pešačke i staze, na travi, po sred trotoara. a naročito one koji parkiraju nepropisno gde postoji dosta slobodnih parking mesta u blizini (100-200m udaljenih).

brate kada bi postojala mogucnost da mi gradjani to radimo nekako, ja bih se volontirao mesec dana samo to da radim :D

Bukvalno, ne bi mi bilo teško da slikam vozila i tablice i šaljem nadležnoj službi po ceo dan, nek im pišu kazne remote iz kancelarije na osnovu slika.
Da, to bi bila super ideja, kao sto u ovoj aplikaciji za autobus postoji opcija da se prijavi autobus koji je prekrsio ili polazak ili neko stajaliste (nisam siguran koliko to zaista radi), ali moglo bi nesto slicno da se doda u aplikaciju "Parking servisa", gde tamo pored opcija za placanje, pregled garaža itd, da se uvede i ta opcija za nepropisno parkiranje gde bi mogle i da se priloze slike slikane telefonom na licu mesta.

Vrh