RioBL":8hb0rzyq je napisao(la):
Mair,
slike koje si okacio su jako lijepe. Ali bez obzira da li se saobracajnica na njoj nazivala bulevar ili "brzi bulevar", makar i sluzbeno, ja u svom rijecniku pod pojmom bulevar nemam uopste ovakvu sliku na umu. Meni je to slika autoputa.
kad sam rekao da ocekujem da se ova saobracjanica pretvori u bulevar imao sam na umu par sasvim drugacijih karakteristika:
1. znatno manje brzine ne veca od 50km/h umjesto sadasnjih 80, 100 ili koliko vec
2. trotoari uz saobracajnicu sa biciklistima i setacima
3. zgrade uz trotoar sa kaficima, restoranima i svim ostalim sto cini sliku urbanog zivota
Што се тиче аутопута кроз Београд и Нови Београд он никада неће бити „претворен“ у булевар јер то не може да буде. Не може да буде из разлога што једноставно има заштитне банкине са спољње стране сваке траке и заштитне банкине између трака. Такође уливно/излазне рампе су под углом (мислим да је 30°) што мора да буде за аутопут, подвожњаци, надвожњаци и наравно одговарајуће петље. Зауставне траке се не могу претворити у проточне траке баш због уливних рампи, јер би у том случају морали да се поставе семафори. Џаба онда и брзе саобраћајнице са семафором.
То што су на појединим деловима аутопута дата имана историјских личности и носе поред имена „булевар“ друга је ствар.
Твоја тачка 1.
Па у свим насељеним местима, без обзира на величину, ограничење брзине је на 50 км/час, негде и 30 км/час (код школа и вртића). Пошто је ово аутопут кроз град (а таквих аутопутева имаш у доста градова по Европи, а да о Јапану, Аустралији, Америци и не причамо) зато је и ограничење брзине једним делом 80 км од Ласте до петље „Змај“, а у једном делу 100 км/час (од Бубањ потока до Ласте и од петље Змај до петље код аеродрома Никола Тесла и наравно у супротним правцима.
Твоја тачка 2.
Тротоари за пешаке и бициклисте постоје уз аутопут кроз Нови Броград са обе стране од Сава Центра до петље „Студентски град“. Мали прекид је код Арене, али се може наравно проћи. Ја сам доста пута ишао пешке тротоаром уз аутопут или возио бицикл. Имаш тротоаре и од петље „Бежанијска коса“ до петље „Змај“.
Чак и у старом делу града, поред аутопута једним делом имаш тротоаре.
Како су могућности дозвољавале, тако је и грађено.
Твоја тачка 3.
Зграда, кућа, кафића, кафана, разноразних мањих и већих продавница, ауто сервиса, пумпи, ауто праоница и свашта нешто, имаш уз аутопут кроз Београд колико хоћеш.
pa jel to treba da bude nesto dobro? Gradski bulevari u Evropi su sporiji ne zato sto su u Evropi smotani da naprave "brzi bulevar" vec zato sto bulevari takvi i trebaju da budu. Sporije, sporije!
Valjda znas i sam zasto u gradu treba da se uspori saobracaj. Da bi se omogucio zivot uz saobracajnicu. Nije li ti cudno sto niko uz ovaj brzi bulevar ne seta?
Рио, шетају се људи уз аутопут и те како, имаш и клупице, ако ниси знао, само ти ниси најбоље обратио пажњу, а и тротоари нису одмах уз сам аутопут и на већој су коти него сам аутопут. Наравно да не можеш да обратиш пажњу на њих кад возиш, а пошто се аутопутем кроз Београд не вози испод 80 км, мораш обратити пажњу на вожњу и остале аутомобиле испред и иза, а не на шетаче на тротоару, зар не.
Ето ја сам пре две недеље ишао пешке дуж аутопута од Арене до блока 33 до Генексове зграде тј. до улице Народних хероја.
A jedan od razloga je "brzi bulevar". Kad on postane "spori bulevar" i kad se ostali bulevari na NBG dotjeraju da lice na gradske saobracajnice tad ce se i smanjiti guzve...
Ово баш и нисам разуме „брзи и спори булевар“ ! Па шта то треба урадити да се остали булевари на Новом Београду дотерају да личе на градске саобраћајнице. Споменуо сам ти раније улицу Јурија Гагарина, шта треба урадити са њом да се смање гужве, а улица је 3х3 траке ?
Mair пише:...i na taj način kada hoćeš da dođeš od Zvezdare do Zemuna ideš njime i stižeš za par minuta za tu razdaljinu.
...i naravno kad neko ko bude htio od Zvezdare do Zemuna bude isao zaobilaznicom kao u svim normalnim gradovima.
Па лепо ти је Маир одговорио како ћеш доћи од Звездаре до Земуна, аутопутем кроз град, а не аутопут (до петље Бубањ поток) + кружни пут + обилазница + аутопут (од петље Добановци до петље Змај па даље где треба).