Šta je novo?

Parkiranje - zone, garaže,...

Прво мали увод: Пијаца блок 44
1000003832.jpg

Реновирање паркинга са друге стране исте пијаце:
1000003829.jpg

А сад замислите да се овај паркинг простор (који није мали) огради са непровидном оградом и само Недељом претвори у Бувљак (тачније да се преместе ови са прве слике овде), док је другим данима паркинг за аутомобиле.

Затим, замислите да су дрвеће посадили на зеленим површинама између паркинга, а не на саме поплочане паркинге ( јесте да је то урађено пре 20 година али док израсту таман дође време за уклањање ових старих због старости, болести...) и тако у неком тренутку плански повећају површину паркинга.
1000003830.jpg

"А сад замислите да се овај паркинг простор (који није мали) огради са непровидном оградом и само Недељом претвори у Бувљак (тачније да се преместе ови са прве слике овде), док је другим данима паркинг за аутомобиле."

Да не буде забуне мислим на 5 оваквих поља (једно поље захвата 10 паркинг места) која су у низу (100x15m) од Кланице Милан до статуе Џавахарлала
1000003837.jpg

Не знам за вас, али ја сам расположен да овај предлог пошаљем на мејл Општини и ЈП "Београдске пијаце".

Ova divlja pijaca treba da se očisti i da je ne bude, postoji velika pijaca koja normalno funkcioniše pored, a ovaj deo na slikama je praktično sklepani buvljak i to pravi. Nije mi ni jasno zašto se isti toleriše više od komunalne pošto se tek zadnjh par godina raširio.

Na ovo takoreći istom prostoru se početkom devedesetih raširio prvobitni buvljak i obavio blok 44 bukvalno užasno je bilo i onda je otvaranjem pravog buvljaka sve tamo prebačeno. a sada imamo situaciju gde se u par godina mic po mic dozvoliko da se ovde raširi ponovo buvljak..

I nikako nisam saglasan da se sada još uređeni parkinzi za ovo koriste

Имаш исто и прекопута пијаце код Старог Меркатора.

Недостаје прави бувљачки простор по граду - то није срамота, постоји и по најбогатијим градовима. Тзв. ОТЦ није то.

Slažem se, samo ne može se pourati u postojeće tkivo tek tako i onda to ne liči ninašta. OTC iliti buvljak je uporavo zbog ovoga bio i otvoren, samo je onda godinama se pretvorio u nešto gde su bile prave prodavnice tezge, ali je početni cilj bio sličan.
Pa imali smo i tolike akcije policije da očiste divlji buvljak oko buvaljaka (OTC)??? a sada se ovo pušta da se razvija u sred stambenog bloka, suludo.

Preprodaja starih stvari
1.legalno kalenic pijaca
2.polulegalno cvetko pijaca
3.divlje blok 44
4.divlje zemun centar
5.divlje zemun subotnji buvljak
6.divlje stari merkator
7.ispred bajlonijeve pijace
8...

Ja lično video Rome kod Bajlonija kako prodaju robu koju su izvadili iz kontejnera. Moguće da je to negde minimalno, a negde u većini.

Бувља пијаца је цивилизацијска тековина и постоји у свим великим и малим градовима у Европи и свету.
Код нас је, због лоше економске ситуације, прва асоцијација на скупљаче секундарних сировина.
У другим (западним) државама то је место за продају коришћени намештај (garage sale), алати, бицикале, замену или допуну недостајућих бројева Алан Форда, сличица, играчака, дечијих седишта за ауто, плоча, слика или једноставно ствари које су вам некад биле потребне и неопходне а више нису и само "сметају" или заузимају простор у стану или подруму а неком другом могу и те како бити од користи.
По мом скромном мишљењу, ово мора да постоји и код нас али не ван град (Бубањ поток) него баш у центру и да је доступно свима из много разлога (кабасто, мала вредност, ломљиво...), а некако ми је логично да су уз или у склопу зелених пијаца (као што је по мени неопходан и паркинг за продају из лаких теретних возила или камиона носивости до 3Т).
Пошто је потребна едукација и понајвише време да се нешто прими, да се усвоји а стојим при томе да репресија и казне не дају резултате (српски инат, слаба економска ситуација, недостатак естетике...) ово је моје виђење решења како да задовољимо обе стране.
Наравно, предуслова је много:да паркинг сервис одради свој посао, да Комунална полиција одради свој посао како се не би злоупотребљавао бувљак за неке друге ствари, да чистоћа после резервисаног времена за бувљак очисти паркинг (шмрковима опере или кабасто одвезе у Винчу)...
Паркинг би за ову ненамену био коришћен само Недељом од 07- 13 часова.

У мојим сновима мислио сам на овакву непровидну ограду + жива ограда или украсно зеленило висине до 50цм ( да зараде и који динар) како би и визуелно изгледало лепше, уредно....
1719297367830.png

1719300411582.png
1719300490414.png

Prilozi

• 1719300289167.png
    1719300289167.png
    665,1 KB · Pregleda: 40
U međuvremenu su u Bloku 29 stubićima ogradili parking mesta u zoni 5m od pešačkog prelaza. Nikad nisam imao problema da pređem ulicu u bloku, jer ljudi ipak imaju svest da se nalaze u stambenoj zoni i u 95% situacija staju, ali moram priznati da je sada osećaj još prijatniji prilikom prelaska ulice. Nažalost, stubići nisu postavljeni na najproblematičnijoj strani, a razlog je ovaj Opel sa niškim tablicama koji baš dugo, dugo stoji. Trava je počela da izbija iz parking mesta, čak mislim da mu je istekla i registracija. To koriste i drugi vozači, pa se parkiraju pored njega, na mestu koje nije obuhvaćeno zonom i koje treba da bude blokirano. Problem pravi i ovo drvo koje su sredili pre možda dva meseca, ali veoma brzo raste, pa u kombinaciji sa automobilima baš smanjuje preglednost...
YpMPUVv.jpg

Sa moje strane sam imao tako vozilo koje stoji i ne pomera se, fazon 2 godine po isteku registracije, slikao, prijavio preko twitera, u roku od neke 3-4 nedelje su ga odneli
prvo komunalci dodju okace obavestenje - vlasnik ima ja msm 20 dana da pomeri auto - nakon toga se uklanja parking servisom

Tekst napisan kao da priča o sađenju voća i povrća u Indoneziji, čisto informativnog karaktera. Ako su hteli da to nekoga pogodi, morali su da intervjuišu par ljudi, uključe lokalne škole i vrtiće i ozbiljno se pozabave temom i rešenjima.

Može to i ovako: "Meštani beogradskog naselja Mirijevo se svakog dana suočavaju sa gužvama kroz ulice koje vode ka izlazu iz naselja. Nije važno da li se krećete Ulicom Dragoslava Srejovića, Mite Ružića, Mirijevskim bulevarom ili nekom drugom ulicom. Ovaj problem je prisutan u svim beogradskim naseljima, kao i u samom centru, pa je krajnje vreme da se njegovom rešavanju posveti više pažnje."

Stil ChatGPT-a. :rolleyes:

Tekst napisan kao da priča o sađenju voća i povrća u Indoneziji, čisto informativnog karaktera. Ako su hteli da to nekoga pogodi, morali su da intervjuišu par ljudi, uključe lokalne škole i vrtiće i ozbiljno se pozabave temom i rešenjima.

Može to i ovako: "Meštani beogradskog naselja Mirijevo se svakog dana suočavaju sa gužvama kroz ulice koje vode ka izlazu iz naselja. Nije važno da li se krećete Ulicom Dragoslava Srejovića, Mite Ružića, Mirijevskim bulevarom ili nekom drugom ulicom. Ovaj problem je prisutan u svim beogradskim naseljima, kao i u samom centru, pa je krajnje vreme da se njegovom rešavanju posveti više pažnje."

Stil ChatGPT-a. :rolleyes:
Normalizacija ovakvih stvari cini cuda. A i nema novinara koji bi pisali na temu komunalnih svinjarija.

Iz iskustva, ljudima ovo stanje i jeste postalo normalno. Ove stvari mi vise upadaju u oci kako supruga i ja idemo sa decijim kolicima.
Dizem brisace , prijavljujem, pisem komsijama na Viber grupu. Nikoga ne zanima.

Iz iskustva, ljudima ovo stanje i jeste postalo normalno. Ove stvari mi vise upadaju u oci kako supruga i ja idemo sa decijim kolicima.
Dizem brisace , prijavljujem, pisem komsijama na Viber grupu. Nikoga ne zanima.

"Komšija nemojte tako, nemojmo da se zameramo, znate da nema parkinga, moramo tako".

24/7 365 dana

"Komšija nemojte tako, nemojmo da se zameramo, znate da nema parkinga, moramo tako".

24/7 365 dana
Ma mrtav ladan komsija dodje i u stilu "ma udri brigu na veselje" kao tako je oduvek, snalazimo se svi, nisi jedini
Kad sam predlagao stubice po celoj ulici da se podnese zahtev, svi se smeju, kao fol jeste ti ces da postavljas stubice, mani se corava posla...

Vrh