Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Ушће нису само ливаде, шумарци и Парк пријатељства, него предео који обухвата и јединствене призоре, поглед на стари Београд, Београдску тврђаву, Калемегдански врт, Велико ратно острво, Земун, Нови Београд, невероватне ширине за било који град и скоро нетакнуту праву природу.

Ушће можда нема садржаја који би могли да га учине још занимљивијим местом,али није ливадетина, као што природу не чине само шуме. А није ни зелена површина, тај бесмислени појам намерно увек избегавам. Ушће је била једна велика природна целина и срећом није грешка него дар на коме могу само да нам завиде. И није тачно да је непосећен. А био би и више да већи део Новог Београда има бољу повезаност . Тамо већ постоји један прави врт, који има и занимљиву и јединиту причу која је део историје света.

Ако ћемо о запуштености, летос су нам сви, чак и они најугледнији и најстарији вртови опустошени и Калемегдан из доба Јуре,Таш , Дворска башта, шеталишта на обалама, као степе, а травица се зелени само у Белвилу и код Дворова, мождa у понеком дворишту. А имамо две велике реке Европе. Да је лето потрајало још мало имали би Сахару у комшилуку.
 
Zna li neko kako su podveli trenutnu rekonstrukciju parka, faza 1 "Umetnost", pošto radi "Zelenilo"?
 
Праве се писте ширине 8м и стазе праве као стрела. Има ли ишта досадније ићи километар праволинијским путем? Праве се спортска игралишта у сред пољаница окружених растињем, чиме се губи склад природне целине , а природа претвара у декор за терен, иако су играчи усмерени пре свега на лопту, а не околне природне лепоте.

Можемо само да се надамо да ће нечија добра воља и разумност да победи и нађе погодније место за тих десетак терена.Треба сачувати монументалну природност Ушћа - пре свега !
 
Што се тиче стаза, ја сам увек за праволинијске које воде до садржаја. По многим парковима где стазе занимљиво круже после имамо утабане стазе од гажења по трави. Слично је и са многим травњацима. Што се тиче терена, ту се слажем, мислим да је спортистима све једно да ли је терен у шуми или између зграда или у балону. Исто и за тржне центре које исто форсирају на "атрактивним локацијама" (реално је некоме ко је дошао у куповину све једно да ли је ТЦ на ауто путу или у парку или пешачкој зони или у предграђу током саме куповине) или са угоститељским објектима (сплавови као неки силазак на реку, а мало ко од гостију уопште и гледа реку у Блејвочу, исту посећеност исте клијентеле има и барака на Старом сајмишту позната као "Градска кафана").
 
Sportski tereni su tu nepotrebni. Zašto bi neko dolazio tu da igra fudbal ili basket kada u skoro svakom bloku postoji ograđeni teren.
Staze za trčanje, šetnju i bajs imaju smisla.

Poslato sa telefona
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477296#p477296:2kuo82t6 je napisao(la):
astrodule » 13 Sep 2017 01:03 am[/url]":2kuo82t6]Sportski tereni su tu nepotrebni. Zašto bi neko dolazio tu da igra fudbal ili basket kada u skoro svakom bloku postoji ograđeni teren.
Staze za trčanje, šetnju i bajs imaju smisla.

Poslato sa telefona
Na zalost ovo za blokove i sportske terene vishe nije istina jer nijedna od novogradnja (blok A, west 65, sava ada itd...) nemaju NIKAKVE sportske terene zahvaljuji zelji investitora da napravi lamelu na svakom metru prostora i vlastima kod kojih zelena povrshina je i drvo u zardinjeri. a tesko da mozemo da se nadamo da ce se ista promeniti u bliskoj buducnosti sa nekim sledecim projektom. To ne znachi da sam za pretvaranje ovog parka u sportski centar tog tipa.
 
Блокови ближи парку код Ушћа су срећом међу старијима са изграђеним спортским теренима и дечијим игралиштима. Изузетак једино ЈУБЦ. Становници А блока и Саваде ће морати да пређу Јурија Гагарина а из Запада 65 ће морати и даље да прошетају за рекреацију.
 
На Новом Београду су тротоари и блоковске стазе праволинијске и километарски дуге, некада сем дрвореда и низова паркираних возила, без било каквог растиња, све заједно изузетно једнолично, досадно и заморно свима који свакодневно пролазе таквим пределима.

Ипак има мали број примера стаза које имају криве путање у блоковима 1, 28,37, 70 и 70а, и управо ти делови блокова остављају најпријатнији утисак пролазницима. Свако и сам може да провери како се осећа док се шета стазама које вијугају кроз неки врт, а како када иде неким дугим праволинијским шеталиштем, јер имамо довољно примера и једног и другог.

Сем тих дугих писта које се већ праве на Ушћу, а постављене су радијално, зракасто из једног средишта на средини стазе Уметности, нема попречних стаза које повезују те стазе које из једног средишта воде километарским дужинама ка разним смеровима. То такође није примерено потребама шетње и обиласка природних предела, већ личи на коридоре који служе да кориснике терена доведу најкраћим путем од паркинга, све пресликано са Аде!

Што се тиче нових блокова А и Саваде, они су удаљени од Ушћа и ближе су обали БЛОКА 70, У КОМЕ ИМА БЕЗБРОЈ ТЕРЕНА, а могло би да се нађе решење и на простору око Машинске школе.

У непосредној близини Ушћа су и спортски терени на обали између трамвајског моста и Газеле.Али без обзира и на ту чињеницу, од Земуна до Ушћа има погоднијих места за терене, а да се не умећу у сред најлепших предела. На пример део код хотела Југославија је и доступнији становницима тог дела Новог Београда, а код Ушћа би било примереније поставити терене у низ од скејт терена према обали, паралелно са улицом која је близу моста, што је и сасвим близу места које су сада изабрали, али не ремети пределе, јер је на самој ивици природне целине.
 
Tačno ono čega sam se plašio. Vučić Ušće vidi kao "zabavni park". Kakve crne zelene površine u Beogradu! Šta će to nama? Treba neutralisati poguban uticaj muzeja i ponekog starog drveta koje nije okresano do tri lista. A gondola je tu važna da bez zamaranja dovede mušteije do vrata tržnog centra Ušće, do "velikog točka", još većeg rolerkostera, do maratonskog i neprekinutog niza splavova od budućeg tržnog centra Jugoslavija do Beograda Na Vodi (koji je u donjem delu kompletno tržni centar) , a sve to ispod daleko najveće zastave na Balkanu. Posle turisti mogu da nastave i do tržnog centra kod Ade Ciganlije, ili da biraju, recimo do tržnog centra u Skyline-u. Pa duž Kneza Miloša, do tržnog centra u Rajićevoj. Odakle mogu ponovo da uzmu gondolu, pa u sledeći krug. U međuvremenu će naša slavna vlast da smisli nešto i za Ratno Ostrvo. Teško nama.

Predsednik Srbije istakao je da postoje i druge stvari koje moraju ubrzano da budu rešavane.

- To su veliki projekti - hotel "Jugoslavija", šta i kako sa Ratnim ostrvom, gondola mora da se gradi, nakon otvaranja Muzeja savremene umetnosti da vidimo kako da se napravi jedan od najlepših zabavnih parkova, kako da se napravi bogatija ponuda i da povećavamo broj turista - rekao je Vučić.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/pocela ... 22/lng1slr
 
Mrzim i prezirem luna parkove i slicne sadrzaje, izgledaju nekako jeftino i uvek me nekako podsecaju na Budvu i tezge sa pljeskavicama :-/

Ali, realno, u skoro svakom vecem parku u svetu postoji deo koji tome sluzi, uzmimo za primer Central Park u Njujorku gde se taj deo zove "Amusement park". U Hyde Parku u Londonu se takav deo zove "Hyde Park Wonderland". Jednostavno, gledaju da zadovolje potrebe svih, pa i onih kojima je to zanimljivo.
 
То што се покрећу питања увођења неких садржаја у битним и вредним, пределима природе у Београду, само по себи је корисно. Али је посебно питање који и какви садржаји и како ће да исти изгледају. Досадашња решења не дају разлог за радовање.

Забавни садржаји могу да буду врло различите ствари, али то не значи да морају да нападају природност предела, буком , ограђивањима, настамбама и здањима по величини и изгледу непримереним, развлачењем каблова преко дрвећа и сличним атракцијама, нашим специјалитетима. Некоме је и стаза која кривуда кроз лепе пределе - забава, некоме посета музеју или галерији, вожња бициклом или гледање у површину воде која се таласа, скулптуре, камена,цветних леја у вртовима и сл.
 
Београд има забавни парк на Калемегдану код Зоо врта, а има и оних мањих забавних паркова, типа на Миријеву, код хотела Југославија, а виђао сам и по блоковима пре, скорије не.
 
Jуче сам прошетао до МСУ, радови лепо напредују. Први пут се срећем са овом машином која служи за цементну стабилизацију тла. Сликано је телефоном па је квалитет мало слабији.
 
Da li se zna od kog će materijala biti staze?

Ovaj beton je jako loša ideja.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 
Жардињере за дрвеће у великој природној целини значи претварање целе те целине у врт као уметнички обликовану природну целину. У томе нема ништа лоше, али...Познат је аутор Парка пријатељства, али ми још увек не знамо ни које аутор овог врта на тако огромном и значајном простору нити смо било шта до радова могли да сазнамо о изгледу и решењима и концептима. Да је у простору Ушћа одређен део или неколико делова за нове вртове , а да је преостала целина са сачуваном природношћу или решена по типу пејсажног врта у коме има највише природности неби ништа било спорно.На овај начин та велика целина која је имала највећу могућу природност у градским условима- губи ту посебност и значај и иде трагом катаклизме природности на Ади Циганлији.
 
Један парадокс у називу овог парка, "Оаза Новог Београда", као да је НБГ нека пустиња и треба му оаза, а за разлику од већег дела остатка града НБГ има у сваком свом блоку пристојну количину флоре.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479886#p479886:lgplcr0j je napisao(la):
astrodule » Sub Sep 23, 2017 8:39 pm[/url]":lgplcr0j]Hm, čemu ovaj prekid i ovoliko suženje staze. Verovatno nikada neću razumeti te moderne ideje...

Meni se to dopada - biciklisti ne mogu da divljaju, a pesaci se osecaju kao da su u pravoj prirodi gde nista nije pravolinijsko ili precizno.

Iako se ne razumem se u pejzaznu arhitekturu, ovo sa slika mi deluje kao da ima smisla. Ne deluje mi da je neki amater tek tako provozao bager i provukao asfalt kroz sumu. Mada na drugim slikama se vide te piste siroke 8m :) :(
 
Vrh