Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Дакле ето пети месец пола парка ограђено. Било би лепо сазнати колико град плаћа закуп ограде за фестивале који све заједно трају укупно 7 дана.

Ne bih se iznenadio da je obrnuto, da grad plaća sky musicu za ta dešavanja, i onako su postali kao državna firma po parama iz budžeta.

Pa s obzirom da su im omogućili na indirektan način da Beer fest ne bude više besplatan...

To više nije park, to je mesto za održavanje koncerata. Beograd je vrlo nepovoljno mesto za život. Jedino mesto gde si mogao da prošetaš i razbistriš misli se koristi kao deponija za pijane i nadrogirane klince.

Постоји ли нека служба којој може да се пријави ситуација где је парк пола године блокиран за посетиоце а да се та ограда склони?

Postoji. Ja sam prijavljivao više puta i na kraju je Zelenilo dalo odgovor da ograda stoji zbog sledećeg dešavanja.

Zelenilo je postalo tako bezobrazno aa vređanjem inteligencije u svojim odgovorima barem meni.

Tražio sam da uklone ograda sa glavnih staza, onda sam tražio da unapred napišu koliko će dugo biti zauzeće, da to stoji na ogradi.

Mislim da je trenutno 3 nedelje kako nema nikakvog dešavanja, a ograda i dalje stoji.

Концерт је за месец и 10 дана. Да ли толико треба да се чека да цео парк буде окупиран зарад 2 вечери? Да ли има неко нормалан из градске управе?

Jedino da im građani sklone ograde na gomilu
Fluo prsluk malo alata i lagano

1000032042.jpg
1000032043.jpg
1000032041.jpg
1000032022.jpg
1000032021.jpg

Moram malo da podelim moju borbu protiv vetrenjača tj. ograda u ovom parku.
Kao što znamo, pred svaki događaj se deo parka ogradi i tako preseca trim i bici staza, kao i pešačke staze i ostali prilazi tom delu parka. To ne bi bio problem da se to ne uradi par dana pred događaj i da se odmah posle ograde uklone. Međutim od Beer festa, ograde stoje.

Ni to ne bi bio problem, kada bi sklonili ograde barem sa staza, pa da ljudi mogu da koriste park i njegove sadržaje.

E pa ja sam ovog leta bez prestanka "smarao" i tražio sledeće stvari
  1. Da se ograde uklone što pre posle događaja
  2. Da se barem otvore prolazi na nekim mestima
  3. Da se napiše obaveštenje zbog čega ograda stoji i do kada će da stoji
Nije ovo nikakav moj hir, već su razlozi vrlo praktični, jer tuda često trčim i vozim bicikl, i u slučaju da znam da ne može da se prođe, ne bih dolazio tuda na trening, već bih ga drugačije planirao.
Naravno, da nije bezbedno da se park otvori dok traje montiranje tribina i bine (i razmontiranje) i čišćenje, ali svedoci smo da i po nedelju dana nema nikakvih radova, a ograda stoji.

Pre neki dan sam prolazio i video da su otvorili ogradu na mestima gde nije bila otvorena i da su svuda postavili obaveštenje.

Naravno, pre toga sam dobijao odgovore da će ograda stajati tu do sledećeg koncerta (niti su rekli kog, niti do kada, niti da će osloboditi glavne staze)

ed siren park.jpg

Бесмислено уништавање природе, стотине тона смећа, опреме, камиона... Чему служи арена, стадиони? Коме је интерес да се парк приватизује? 7 месеци стоји ограда. Надлежно је градско зеленило. Они то пребацују на општину Нови Београд. Општина пребацује на комуналне службе. Има ли неко име које је одговорно?

Бесмислено уништавање природе, стотине тона смећа, опреме, камиона... Чему служи арена, стадиони? Коме је интерес да се парк приватизује? 7 месеци стоји ограда. Надлежно је градско зеленило. Они то пребацују на општину Нови Београд. Општина пребацује на комуналне службе. Има ли неко име које је одговорно?

Što bi u Arenu kad im je ovde verovatno višestruko jeftinije. Ima li negde info koliko košta višemesečni zakup tolike površine i to parkovske u centru grada? Ajde da je makar grad/zelenilo zaradilo nešto od ovoga pa da se to iskoristilo za obnovu nekog parka, ali garant je samo sa vrha stigla direktiva da se Skaj mjuziku ili ko je već organizator obezbedi ta lokacija i to je to.

Мени изгледа као да им је Рамштајн оставио пиротехнике, на доста концерата после било ватре на бини.

Невероватно да за овакве пропусте нико не добије отказ, или не изгуби изборе.

Tako je, da nema ovih koncerata, trava bi bila zelena, kao na vimbldon terenima, Djokovic bi mogao ovde da se priprema za vimbldon, jer je opste poznato da se sva trava na NBG zaliva svako vece i da je svugde zelena samo je na ovom delu izgorela i zuta!

Stadioni, nažalost, ne služe ničemu. Na njima je nemoguće organizovati koncerte koji su produkcijski ovoliko zahtevni, jer ne postoji ulaz na teren za kamione koji bi dovezli opremu. Evakuacija stadiona, naročito partera, takođe je jako problematična.

Arena je, s druge strane, jako dobro projektovana za organizaciju ovakvih događaja, s tim što su koncerti Ramštajna i Eda Širana koji su ovog leta održani u Beogradu daleko iznad njenih kapaciteta. Letnje turneje muzičara inače se planiraju kao veliki "open air" koncerti na stadionima, sa nekoliko eventualnih nastupa na većim festivalima.

Zanimljivo je npr. da je stadion Tašmajdan jedno od najpopularnijih mesta za letnje koncerte manjeg kapaciteta, ali da je na njemu nemoguće organizovati koncert, a da se ne prekrše maksimalni dozvoljeni nivoi buke, zbog čega organizatori za svaku svirku u troškove unapred uračunaju troškove kazne za prekoračenje buke. Verujem da je na Ušću slično.

Koncerti na Ušću možda i ne bi bili toliki problem, da se ne dešava višemesečna uzurpacija parkovskog prostora. Dobar primer kako se pravila primenjuju u uređenim društvima je spektakularni koncert Brusa Springstina u Hajd parku u Londonu. Ko voli i prati "Bossa" zna da on baš ume da oduži svoje svirke. Nadležni su ipak u 23h jednostavno isključili struju kako bi mu dali do znanja da je kraj. Koncerti moraju da se završe do 23h - kako se ne bi remetio javni red i mir, i kako bi svi radni ljudi stigli da uhvate poslednji metro do gajbe :)

Verujem da će izgradnjom Prirodnjačkog muzeja i Nacionalnog stadiona, Ušće prestati da bude atraktivno mesto za organizaciju koncerata. Deluje i da će se famozni Beer fest sve više komercijalizovati iz godine u godinu, tako da ljudima više neće ni biti važno da li je blizu centra ili ne.

Stadioni, nažalost, ne služe ničemu. Na njima je nemoguće organizovati koncerte koji su produkcijski ovoliko zahtevni, jer ne postoji ulaz na teren za kamione koji bi dovezli opremu. Evakuacija stadiona, naročito partera, takođe je jako problematična.

Arena je, s druge strane, jako dobro projektovana za organizaciju ovakvih događaja, s tim što su koncerti Ramštajna i Eda Širana koji su ovog leta održani u Beogradu daleko iznad njenih kapaciteta. Letnje turneje muzičara inače se planiraju kao veliki "open air" koncerti na stadionima, sa nekoliko eventualnih nastupa na većim festivalima.

Zanimljivo je npr. da je stadion Tašmajdan jedno od najpopularnijih mesta za letnje koncerte manjeg kapaciteta, ali da je na njemu nemoguće organizovati koncert, a da se ne prekrše maksimalni dozvoljeni nivoi buke, zbog čega organizatori za svaku svirku u troškove unapred uračunaju troškove kazne za prekoračenje buke. Verujem da je na Ušću slično.

Koncerti na Ušću možda i ne bi bili toliki problem, da se ne dešava višemesečna uzurpacija parkovskog prostora. Dobar primer kako se pravila primenjuju u uređenim društvima je spektakularni koncert Brusa Springstina u Hajd parku u Londonu. Ko voli i prati "Bossa" zna da on baš ume da oduži svoje svirke. Nadležni su ipak u 23h jednostavno isključili struju kako bi mu dali do znanja da je kraj. Koncerti moraju da se završe do 23h - kako se ne bi remetio javni red i mir, i kako bi svi radni ljudi stigli da uhvate poslednji metro do gajbe :)

Verujem da će izgradnjom Prirodnjačkog muzeja i Nacionalnog stadiona, Ušće prestati da bude atraktivno mesto za organizaciju koncerata. Deluje i da će se famozni Beer fest sve više komercijalizovati iz godine u godinu, tako da ljudima više neće ni biti važno da li je blizu centra ili ne.

To je i problem, nije ni do lokacije već što ne postoji bilo kakav red i nadležnih institucija da štite interes građana i takvih javnih površina, ako se ta lokacija iskoristi tih 1-3 dana za koncerte i odmah narednog dana oslobodi svih prepreka i vrati u izvorno stanje meni je skroz ok, a oni ovde su okupirali ovu površinu mesecima a da se u isto vreme preko 90% vremena ništa tu ne dešava. Pritom nije ovo usamljeni slučaj, vidimo istu praksu redovno i na trgu Republike kada ograde, telekomove antene, toitoi, bine, ostanu i nedeljama nakon završetka neke manifestacije.

Може увек да се нађе боље решење. Омладински стадион нпр. би могао лагано да угости разне концерте. Већ смо видели успешне концерте на Ташу.

Може увек да се нађе боље решење. Омладински стадион нпр. би могао лагано да угости разне концерте. Већ смо видели успешне концерте на Ташу.
Problem drugih resenja je kapacitet. Za rammstein i sheeran-a je doslo 40-50.000 ljudi. Jedino zvezdin stadion moze da primi toliko. Tas ima kapacitet 10.000 sto je smesno

Vrh