[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674401#p674401:lmuy8l9k je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Пон Окт 28, 2019 3:37 am[/url]":lmuy8l9k]А како би ти уредио Ушће?
Prvo bih hteo da kažem da je velika sramota za ovaj grad i ovu državu (kakogod da se zvala - SFRJ / SRS, SRJ, RS) što Novi Beograd, na tako velikoj teritoriji nema bar dva parka. Ok za Ušće i zelenilo oko reka i po blokovima ali gradu trebaju i parkovi!
Ona zelena površina u blokovima 61-64, kad je već tako čudno zamišljena (1650 m X 100 m (?!) ) morala je imati bočne ulice spuštene u plitki ukop i sa betonskim krovom preko koji bi bio ozelenjen. Ta taj način bi se dobila neprekidne zelena površina velike dužine i tu je onda moglo biti mesta za sve - i za gustu šumu i za livade i za jezero pa i za brdašca za klince za sankanje. Na žalost, ništa od toga nije urađeno pa su je na kraju besramno komercijalizovali..
Drugi zamišljeni veliki park je bio Park revolucije, od SIV-a do železničke stanice Novi Beograd (pod tim imenom sam ga jednom našao). Ta velika površina, 1400 m X 400 m, bila bi ukras svakog velegrada. Da su bulevari koji je poprečno seku bili bar delimično spušteni u plitki ukop i pod ploču (kao npr, Boulevard peripherique u zoni Bulonjske šume kod Place de Colombie i spomenika kralju Petru) dobila bi se neprekidna zelena celina gde je moglo biti opet sve, čak i veliko jezerro sa ostrvom.. Prvo su to razvlačili decenijama a da ništa nije urađeno, onda je uleteo blok 24 (još je bilo nade) i na kraju Arena i kraj snova o velikom parku..
Što se tiče Ušća, ja bih se i ovde poneo na isti način - povezati razbacane celine u jednu - Blok 13 (potpuno zanemaren, nema ni trotoar na bulevaru sa te strane), Ušće i Park prijateljstva, jedna zelene površina koju ne seku komunikacije. To znači ukidanje dela ulice od CK/PC Ušće 1 do Asterixa i stavljanje bulevara Nikole Tesle u ukop i ploču u dužini od par stotina metra, da se ove zasebne celine povežu u jednu. Ulica Ušće od Brankovog mosta do MSU bi morala da ostane zbog samih korisnika muzeja, parka i restorana.
Sam park ne bih mnogo menjao. Najviše mi se dopada deo kod Jugoslavije, zbog većih četinarskih celina, neravnog terena i krivudavih staza. Tu je i najviše ljudi u parku. S obzirom na promenu klime, čak ni u aprilu više nije prijatno izležavati se na suncu pa je potrebno razbacane male celine zelenila povezivati u veće, kao onu četinarsku kod dečjeg igrališta. Što se tiče velike livade kod spomenika, mislim da je to luksuz - tu bih napravio veče jezero, sa gustom šumom na strani prema bulevaru i otvorenom livadom na drugoj. Mislim da je velika šteta što nigde u parkovima ne postoji jezero, ovde bi ta greška mogla da se ispravi. Monotonost terena bih razbijao malim uzvišenjima i krivudanjem staza oko njih.
Parku nedostaje i dodir sa vodom, iako je ona odmah tu.. Napravio bih šetalište nad vodom, na stubovima u samoj reci/Dunavu koje bi krivudalo ispod krošnji drveća i van njih, malo dublje u koritu, sa puno klupa i u hladu i na suncu.. Haos na rekama, što se tiče splavova treba ukinuti, reka se gotovo ne vidi više. Jasno određeni gabariti objekata, razmak između njih, kao u Pešti, na primer..
Prilog- natkrivena deonica na Boulevard peripherique kod Bulonjske sume