Šta je novo?

Park Apartmani Kalemegdan - [ Stambeni objekat ]

Зграда "Парк Калемегдан"








Улица Цара Уроша поред зграде:

Доње плоче штрче ...

... али, то је вероватно начин рада ...

.... у којем накнадно исеку тај део у линију:

Улаз у гаражу:

Зграда десно, са жардињерама ...

... занимљив је пример надоградње и бриге о изгледу фасаде:







Највиши, повучени спратови - ако остану овакви - не изгледају добро:



.... .... .....
Већ два пута сам их сликао, и писао о парапетима на степеништу на углу парка, преко пута зграде. Колико пројеката, концепата, планова и финансија треба да се обије остатак малтера и стави нови на њима?

Све остало је у добром стању; распадну ти малтер сведочи о запуштености и ружно изгледа:
 
Poslednja izmena:
И да је веће закривљење на ћошку, да старија зграда преко пута остане доминантна у погледу из Париске.
Uz ta dva amandmana (bez dobudženih spratova i sa većim lukom na uglu) bila bi sasvim prihvatljiva.
Ovako ništa više nego zalutala vračarsko-bulbuderska kvadratuša.
 
Ako je za utehu bar nije klasična demituša...
 
Živojina Žujovića 15 i 17.
Na Bulbuderu se još stavlja pravi mermer na fasade.
žž15.jpg
žž17.jpg
 
Искрено, ова зграда је одлична илустрација зашто се архитектура не може посматрати независно од свог окружења. Сама зграда је ок, можда чак и боља од просека за београдску архитектуру али просто не одговара месту где је посађена и активно је у сукобу са истим. Стога се не може сматрати добром архитектуром
Problem ovde je, mislim na forum, što čak i kada je neko stručan (arhitekta), kada neko kaže da se zgrada ili projekat (više zgrada) ne uklapa u okruženje i da izgleda loše, dobije odgovor da nije stručan i da se ne razume u arhitekturu, da ne možeš tek tako da daješ mišljenje, da moraš da završiš adekvatnu školu da bi mogao da imaš formirano mišljenje... I sve više stičem utisak da novije generacije, uprkos tome što su završile školu, ne umeju da misle "izvan kutije", ali i da je danas mnogima bitnije da rade šta bilo, samo da bi mogli da rade. Pod tim šta bilo smatram i da pristaju da urade neku zgradu koja je sama po sebi OK ali na krš lokaciji (uslovno) po nju samu, ili da rade zgradu onako kako je nalogodavac zamislio, bez da bilo šta predlože da se promeni... I na kraju ispadne da onaj koji se oduševi sa nekom zgradom i pohvali je, ne uzimajući u obzir okolinu, da je ekspert koji se razume u arhitekturu, a onaj koji kaže sve ono što sam spomenuo, mora da uči školu (parafrazirano), jer se vidi da je laik.​
 
Pored toga, ovaj forum ima još jedan fenomen a to je da je ljudima strašno bitno i KO je nešto rekao, a ne šta je rekao. Ajde kada su dve osobe zavađene, pa neće jedna drugu da podrže, to i da razumem. Ali dovoljno je da se neko ne uklapa u kalupe i kriterijume ovdašnjih snobovskih licemernih klika, i nebitno šta rekao i uradio, njegova mišljenja i predlozi nikada neće biti uvaženi. Već sam jednom rekao, mnogo lasica ima ovde.


A što se zgradurine tiče, ona i njeni projektanti su se jednostavno ispišali po svemu u njenoj okolini. U pitanju je ništa drugo do bedan pokušaj imitiranja Gaudija, toliko bedan i toliko nestručno izveden da kada se zgradi priđe otpozadi, vidi se koliko je nevešto i amaterski nabijena gde joj mesto nije, do te mere da iz Cara Uroša izgleda kao favelčina sa 3 nadograđena sprata.

gaudijev-kanjon-jpg.166395

Ko ovo može da voli i podržava (mislim i na Gaudijevu favelu i na kockastu grozotu u produžetku ulice koja nikad nije prešla 30% kapaciteta i posećenosti), taj nema veze sa životom, a ne samo sa arhitekturom. Ali sve je to irelevantno, jer na vlasti su potpuni degenerici koji vole i podržavaju ovakva s'nja, a i sama zemlja je prepuna pomenutih klika i snobina koje misle da je to nešto pohvalno i lepo. Kao i fijuka koji su opterećeni time ''da se Beograd izgradi'', a ne kapiraju slepci kuda to vodi:
Izgradjeni Beograd 2.jpg


U suštini, može se reći da su ovde po tradiciji najbučniji oni koji o Beogradu najmanje i znaju.
 
Ne znam, da su koristili prirodnije materijale umesto ovih fejk alubond pamela...i drugu svetliju boju ...možda bi i ličila na nešto. Ovako oprostite al nakaza...koja je pljunula na sve okolo...sa bukvalno svih strana.
 
Мени је ово искрено тешка нула од пројекта кад замислим да је некоме ок да доживотно остану они кавкаски зидови кад се зна да на суседној парцели неће бити рушења старе ниже куће.
 
Da se malo podsetimo ko je sta ovde radio.



Chapman Taylor’s studio in Düsseldorf has won a competition for the design of a high-end housing development in Belgrade, Serbia.

Andrew Mackay(Architect BArch (Hons) BPD)
Director, Düsseldorf​

Get in touch: amackay@chapmantaylor.com


 
Samo da su ovi smeđi paneli bili ako ništa, makar sivkaste boje.
 
Зграда "Парк Калемегдан"

Вероватно је много теже, најтеже, направити фасаду која би се уклопила стилом у окружење и изгледала елегантно и скупо, нарочито за овакав облик зграде. Појавио се био један такав цртеж, одустало се од њега.
Ово је компромисно и занимљиво решење - двојна зграда с два главна улаза, која излази на две улице:




Не видим - за сада - сврху ове уске галерије с необичним (непотребним) конзолним подупирачима; доста је одигнута од нивоа улице/тротоара, и једини улаз у њу је од главног улаза у зграду - тако да ко иде њоме мора да се врати натраг истим путем:



Фасада је, иначе, солидна, доста одмакнута од бетонског зида, од неколико танких плоча (на њима пише Гласрок, како су ми радници рекли једном) на јаким металним држачима:

Да плоче не подражавају изглед мермера, вероватно би било боље; не би фасада изгледала јефтино - неко рече да личе на купатилске плочице:





Главни улаз с калемегданске стране:




 
Poslednja izmena:
Одвратна боја. Треба прописати да сва новоградња буде чисто беле фасаде, без сиве, црне, измет-браон и осталих депресивнх боја које имамо овде, у БнВ и К Дистрикту.
Za sivu, crnu se slazem, meni je to odvratno i depresivno, bela ok. Medjutim nerazumem kako neko braon i njene nijanse moze nazvati depresivnim kad su u pitanju prirodne boje koje asociraju na zemlju i drvo? Ovde je mozda upotrebljena tamnija nijansa koja nekima ne pogoduje ali generalno svrstavati braon boju u depresivnu nema nimalo smisla.
 
Najdepresivniji grad u kom sam bio je Amsterdam zimi - milion nijansi braon. Tako da ne bih rekao da braon nije depresivna, a što se asocijacija tiče... recimo da mi zemlja nije bila ni na kraj pameti kad sam ga opisivao.
 
Ok mozemo raspravljati do sutra kome je sta depresivno a sta nije u svakom slucaju svaka krajnost nije dobra vec treba da postoji neki balans. Meni je depresivno sivilo Beograda pa bi vise projektata pout A bloka ili Savade na Novom Beogradu dobro dosli da ljudima bude bar malo lepse kad izadju da prosetaju gradom.
 
Vrh