Šta je novo?

Park Apartmani Kalemegdan - [ Stambeni objekat ]

osim zavrsne obrade, mislim na fasadu i mozda nepotrebnog resenja prizemlja sa stubovima zgradi nista ne fali, cak sta vise meni deluje prihvatljiva i nenametljiva. resenje zavrsnog sprata novost za nas, bar kolko ja pratim.
podvlacim pixeli nikako, a i verovatno ih i nece ni biti.

мислим да је фасада духовита, што свакако поздрављам. стубови су добро уклопљен елемент. међутим, личи на социјално становање и било би сјајно када би се тако нешто иградио нпр у Војислава Илића, јер му је место у таквим улицама (које већ имају аркаде, и које нису елитне локације.

Ljudi da iskren budem meni je onaj prvi render za kojim kukate katastrofalan, ona kao da je ispala iz 19 veka a ne da se nalazimo u 21. Cela ta fasada koja je izlomljena i onaj zeleni krov mi deluje kicasto. Na ovoj izmeni kad bi resili pitanje stubova i plocica en bi bilo lose za moj ukus.

Kao što rekoh na temi o Tri lista duvana :)

Ponovo aktuelna izgradnja stambenog kompleksa Kalemegdan park - Na ekskluzivnoj prestoničkoj lokaciji niču tri luksuzne zgrade (FOTO)

kalemegdan_park_210717_tw1024.jpg

zgradnja stambenog kompleksa na jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Beogradu, na parceli oivičenoj ulicama Tadeška Košćuška, Cincar Janka, Cara Uroša i Uzun Mirka, ponovo je aktuelna!

Za kompleks nadomak Kalemegdana, koji već deceniju čeka na realizaciju, izrađen je novi urbanistički projekat, a prema tom dokumentu, koji je od 18. jula do danas (25. jula 2017. godine) bio na javnom uvidu, predviđena je gradnja tri objekta - A, B i C.

Park Apartmane Kalemegdan, kako je pre skoro deset godina ovaj kompleks predstavljan, trebalo je najpre da gradi Hypo Consultants, koji je potom prodat kompaniji MPC Properties. Tokom 2008. godine iz MPC Properties su najavljivali da će u izgradnju kompleksa biti uloženo 30 mil EUR. Ipak, nakon što su na ovoj elitnoj lokaciji bageri završili pripreme za gradnju, projekat nije dalje odmakao, te je ograđeni plac u samom centru prestonice stajao i čekao bolje dane.

kalemegdan_park_4_210717_tw1024.jpg

Urbanistički projekat stambenog kompleksa, sada pod nazivom Kalemegdan park izradio je Bureau Partners. Kako je navedeno, objekti će imati prizemlje i šest spratova, odnosno - četiri podzemne etaže, prizemlje, pet spratova i potkrovlje. U podzemnom delu predviđene su garaže, u prizemlju lokali, a na spratovima luksuzni stanovi.

U medijima se ranije pominjalo da će kompleks imati blokove A i B, a sada je predstavljen i treći objekat - zgrada C. Kao investitor, prema podacima iz Urbanističkog projekta, sada je navedeno preduzeće Kalemegdan park d.o.o. Prema podacima APR-a, Kalemegdan park registrovan je 23. novembra 2005, a kao zakonski zastupnik tog preduzeća naveden je Thomas H. Villadsen, generalni direktor MPC Properties.

Ranije se pisalo i da će budućim vlasnicima na raspolaganju biti bazen, saune, fitnes sala, recepcija, 24-časovno obezbeđenje...

Izvor: eKapija

Previse moderno za takvu lokaciju, ipak se radi o turistickoj zoni grada. Bila je skoro radjena neka ankeat medju turiste i vecina njih je kao zamerku navela preveliku mesavinu arhitektonskih stilova u BG, posebno u centru. Da sam ja gradski arhitekta/urbanista ja bih ovaj projekat stopirao.

Prvi projekat je bio prikladniji, steta.

01.jpg

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi gde je u arhitektosnkom smislu moguce graditi sta hoces i gde hoces, nema nikakvih pravila kada je u pitanju stil gradnje.

Ja da sad imam para mogao bih ovako nesto da izgradim na Trgu Republike ili u Knez Mihajlovoj. :roll:

96958A9F889DE3E2E4E1EAE4E4E2E3E6E3E0E0E2E3E4E2E2E2E2E2E2-DSXZZO1063873014122016000000-PB1-10.jpg

2012-05-04T194547Z-1-CBRE8431IWP00-RTROPTP-3-US-TRAVEL-PICKS-TOP-10-UGLY-BUILDINGS-TO-VISIT-jpg_062817.jpg

Ne volim mnogo da džangrizam i gnušam se zabrana, ali zabranio bih "argument turiste" u diskusijama na Beobuildu. Prvo zbog toga što kada čitam neke poruke imam osećaj kao da živim u Rimu, Barsi, Parizu ili PRagu, pa sve vrvi od turista na sve strane, te moramo da čistimo ulice zbog turista, te moramo da krečimo fasade zbog turista, te moramo da šišamo travu zbog turista, te ne smemo da trubimo u kolima zbog turista...

Em što je turista u Beogradu šaka jada, em što valjda, majka mu stara, ne treba da radimo to zbog njih, nego zbog nas samih.

A ovaj konkretan primer - da se turistima ne sviđa miks arhitektonskih stilova u Beogradu, pa to je kao da su otišli u Veneiju i rekli da im smeta što je svuda okolo mnogo vode. Mislim, ne možeš očekivati da u gradu u kojem je 95% svega izgrađenog nastalo u prethodnih ~150 godina, uniformne ambijentalne celine.

Kada je o konkretnom projektu reč - na osnovu ovih mrljavih slika sa eKapije, mogu reći da je moj utisak da se investitor opredelio za hrabrije i maštovitije rešenje od prvobitnog koje jeste bilo dopadljivo, ali i konzervativno i dosadno.

Kada je o konkretnom projektu reč - na osnovu ovih mrljavih slika sa eKapije, mogu reći da je moj utisak da se investitor opredelio za hrabrije i maštovitije rešenje od prvobitnog koje jeste bilo dopadljivo, ali i konzervativno i dosadno.

Komsija, samo da se ne talasa. Zlatna sredina. Kad predjes pogledom preko zgrade i celog bloka a ono sve isto. Milina.

Na ovom projektu se očigledno neće štedeti, jer i prvobitni render i ovaj novi su jako lepi i skupi. Čini mi se da ćemo dobiti najskuplje kvadrate u Beogradu.

Nadam se da će se ipak povući malo unutra, i osloboditi trotoar, jer na renderu izgleda da se malko nabreklo ka ulici. Takođe se nadam da u praksi gabariti neće biti preterani kao kod Rajićeve.

Sukob stilova je karakter Beograda. Onaj ko to ne razume, taj ne poznaje rođeni grad. Beograd nije, niti može biti Prag, Pariz ili Rim. A i ne treba. Beograd treba da bude Beograd.

@Max15
Zapravo, mesanje arhitektonskih stilova je prisutno i tamo gde ono mnogo vise 'razara' urbanisticke celine.

Primer iz Beca:

Te ako Austrijancima (germanima) sinonimu uniformnosti i postovovanja 'reda' ;) ne smeta mesanje stilova, mislim da mi iz grada u kojem je to glavno obelezje, ne bi trebali dizati toliku buku oko toga. Beograd, jednostavno ne moze biti arhitektonski jednoobrazan.
Moze, ako bi pokrenuli neki idiotski projekat falsifikovanja istorije poput onoga u Skoplju, sto (valjda) niko normalan ne zeli.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Па наравно да је нормално. Ако зидаш у 21.веку, ваљда зидаш по архитектури 21. века а не градиш као што су то радили у осамнаестом. ... разлика између европских метропола и Београда је у томе што тамо има далеко мање неизграђених парцела него у БГ-у па су сукоби стилова ређи. Али тамо где их има, сукоби су изузетно јаки.

Juce su poceli sa 'sredjivanjem' ograde - skidali rdju, stavili osnovni premaz i posle plavu boju. I danas su nastavili, jos nisu zavrsili, imate sliku, u prolazu sam bio. :)

Čekali su bolje dane. Pre 10 godina tu nisu mogli da traže 3k za m2 a sad će lagano moći i više :)

Moguce da ima i toga ma da sto zapocne MPC Properties to i ne zavrsi.

Svi oni hoće da izvuku maksimum iz investicije. Kriza iz 2008. im sigurno nije išla na ruku a sad je situacija mnogo povoljnija.

Veliko je pitanje šta, odn. ko koči investitora da realizuje ovaj projekat, jer je ovo brza i laka lova, a MPC ima dovoljno para da ovo započne i realizuje.

Опсесију недефинисаним елементима као што су ове кривудаве терасе никад нећу разумети, чист вандализам

Meni se svidjaju oba projekta stim sto bi ipak na kraju blagu prednost dao onom prvom jer naginje neoklasicizmu, poseduje ozbiljnost. Ali i ovaj drugi se uklapa i donosi neku dinamiku, zanimljiv je na svoj nacin, razbija monotoniju. Ipak drugi ..

Ja sam još pre godinu dana prozivao grad da treba da zabrani MPC-u bilo kakve dalje gradnje dok ne privede nameni lokacije 3LD i Park apartmane, ili bar ne plati solidan porez na ružnoću. 'Mesto toga, grad im čak dozvoljava gradnju nove kule Ušće 2. E u tom slučaju bih najviše voleo da i tu kulu izgrade negde do 66% visine i da ostane tako gola i bušna, pa da onda počne da rđa i zarasta u korov.

Meni nije jasno sto 3ld ne stavljaju u funkciju da donosi pare vise od reklame bi uzeli od jednog prostora u prizemlju

Bas me zanima gdje su zavrsile stvari iz precizne mehanike moze li se uci u istu fotkati

Vrh