Lupen82 » Thu Oct 12, 2017 1:44 pm[/url]":14kuat2x]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483816#p483816:14kuat2x je napisao(la):
Nino » Tue Oct 10, 2017 10:41 am[/url]":14kuat2x]Zdravo svima.
Sklapam ugovor za garsonjeru od 33 kvm pa mi je nesto zasmetalo.
Uglavnom se pri prodaji stana od projektovane kvadrature (bruto) oduzima 3% na malter, plocice, gips... i dobija neto kvadratura koja se posle prodaje.
Ovde vidim da se u prodaji nude kvadrture koje su projektovane (zidovi u izgradnji bez maltera, plocica..) sto znaci da u svakom slucaju dobijam manju kvadraturu od one koju kupujem. Naravno oni su se obezbedili ugovorom da do 3% +/- ne podleze korekciji. Minus ide svakako ako je sve ok a plus po toj logici samo ako naprave gresku pa dobijem vise kvadrata.
Primera radi ako je garsonjera 5x5 po projektu sto ce reci 25kvm, kada se na zidove doda malter od po 2.5cm sa svake strane 4.95 x 4.95 realna kvadratura ispada 24.5. Neko me je ovo zanemarljivo ali meni ne, pola kvadrata je 750 eura. Znam da tih pola kvadrata upada u 3% i da greska u gradnji moze da se desi ali mi smeta sto se ovde u startu ide na to da se kvadratura ukrade do tih 3%.
Ranije se znalo, bruto kvadratura - 3% se nudi u prodaji.
Pozdrav i tebi. S obzirom da sam ja u pregovorima za kupovinu stana od cca 68 m2 ovo što si ti napisao mi još manje ide u prilog te imam pitanje za tebe. Na osnovu čega su zaključio da se u prodaji nudi kvadratura koja nije neto? Ja sam po struci građevinski inženjer i licencirani procenitelj i ovo mi i struka i uža oblast poslovanja. Da li si imao Uvid u projekat za građevinsku dozvolu ili projekat za izvođenje pa si uporedio sa njihovom osnovom iz prodajnog kataloga? Ja sam od njih dobio odnosu etaže na kojoj se moj stan nalazi u elektronskoj formi potpisan od strane projektanta i stan koji ja gledam je površine 67,94 m2 prema tabeli iz projekta. U projektu ne piše da je to neto kvadratura, ali bi trebalo da jeste jer tako kaže Zakon o planiranju i izgradnji a i Pravilnikom je tako utvrđeno. Ono što meni smeta jeste što Pravilnik nije ispoštovan udelu površine kuhinje koja je manja od minimalne površine predviđene Pravilnikom (4 m2). Kod mog stana površina je 3,89 m2.
Oni ne smeju da dovode svoje kupce u zabludu da stan ima 67,94 m2, a on u stvarnosti ima cca 66 m2. Ako je to tačno, onda ti stan plaćaš cca 1550 EUR/m2 što je u redu, ali ne sme na ovaj način da se kupac dovodi u zabludu. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje kojim se treba ozbiljno pozabaviti (naravno, ako je to tačno).
Nažalost, devojke koje se bave prodajom nisu stručne i za sva pitanja je neophodno kontaktirati ili direktno projektanta ili investitora.