E najzad da se malo gadjamo na beobuildu.... prvo, kafici koje sam hejtovao nisu na ta dva mesta... za ta dva mesta sam rekao da postoji hejt po defaultu (opravdan i neopravdan), karakteristican za neke subkulturne grupe kojima i sam pripadam, ali ako vec nacinjemo temu, idemo:
Zasto MRZIM Oblilicev venac, a narocito Strahinjica bana,
insomnia essay by Homer Jay
Zato sto su napucana kvazielitisticka mesta gde silna beogradska seljanija moze da lece komplekse prouzrokovane cinjenicom da zive u supku kontinenta gde logicno sve vonja na ono sto se u supku i nalazi...
Ti "kafici" pokusavaju da proguraju neki lifestyle fazon, kao da su nesto bog zna sta, a ni dizajnom, ni uslugom se ne mogu pohvaliti da se svrstavaju u neki respektabilan nivo.... Obicno su u pitanju enterijeri sa prezvakanim resenjima koje moze svako iole arhitektonski pismen da copy/paste-je iz nekog stranog casopisa.....
Osoblje je i precesto predrkano, narocito ako vide da se ne uklapas u postojecu klijentelu, te ti stavom daju do znanja da "ako si dosao na jedno pice, bolje da nisi ni dolazio", a kada smo vec kod pica nisu mi jasna ta preterivanja u cenama... tipa Coca-cola 150 dinara... sta da nije Michael Jackson licno pisao u nju da bih za 0,25l tog "imperijalistickog" pica dao te pare.... A yeah right, placa se i odredjeni ambijent i lifestyle.....
E sad, kakav je zapravo Obilicev venac kao ambijent..... Ogromno parkiraliste gde se smenjuju naizmenicno asfalt, fensi automobili i baste kafica, gde uvek neki sivonja mora da ti ugura svoj branik u slezinu jer ga mrzi da pesaci 20m do kafica.... Isto vazi i Strahinjica bana, gde ne daj boze kolima da zadjes samo ces da se iznerviras....
A tu je naravno i ekipa koja dolazi - momci u izblajhanim farmerkama, hibridima patika i cipela, sa tesnim majicama koje imaju na sebi neke sare, zmajeve i ostale pizdarije... i svi redom nose kaucuk i belo zlato, mindjusice i imaju gel u kosici, fino istrimovane zulufe, bradice i djozle za sunce.... omiljene teme su kola, telefoni, pare i devojke...
A devojke? sede uspravno k'o da im je neko nabio kolac u ledja, okrecene tonom sminke, neukusno obucene (topic-minic)... najcesce ne progovaraju ni rec, vec se samo kurtoazno smeskaju na svaku budalastinu koju alfa-muzjak izgovori dok se krdo razonodi na pojilistu.... a i kad progovore covek zazali sto vise ne cute, najveci domet za njihove pilece mozgove je da saberu cene dva artikla u oblizenjem centru Millenium....
Ma, ono 2/3 ljudi tamo zivi po onom Canetovom stihu - "Mi ne idemo nikud, mi ne radimo nista, mi smo samo jedna hipnotisana gomila".... Citav taj overload, taj zivot u fantaziji da je nesto sve kao super, a nije, mi ide da ne kazem gde....
Atmosfera je prezategnuta, svi se ponasaju kao da su u fuckin' kuci velikog brata, kao da je iza svakog coska paparazzo Glorie ili Storya koji ce da ih uhvati i lice im ovekoveci na naslovnoj strani... sve je zategnuto bez neposrednosti u ponasanju, komunikaciji, atmosferi itd...
Jeste, draze mi je da sedim u Marshallu pijem Lava iz zidarske flase i pustam The Clash na jukeboxu jer mi se tako hoce, da sedim na drvenoj klupi i pisam u smrdljivom wcu, ali zato ne moram da se konformiram i da "budem drustveno odgovarajuci".....
I koliko god stereotipno i puno predrasuda ovo moje pisanije izgledalo, nisu za dz neki ljudi rekli da predrasude ne bi ni postojale da nisu bar malo utemeljene na stvarnosti... uostalom da se ne lazemo, sve te predrasude postoje i obratno jer sam i sam vise puta prisustvovao diskursima o "narkomanskim rupama"
strike back?