Tehnika asfalta sa slike u gradjevini se popularno naziva "pekmez" i uopste nije nova i inovativna već postoji "oduvek". Jedina prednost tog asfalta što se zameša u mašini zvanoj "pekmezara", koja je bukvalno kao mikser za beton samo sa grejanjem na gas. Mobilna i brza, ne treba da ideš u asfaltnu bazu nego pekmezaru dovučeš na lice mesta..... Gledao sam kompletne trotoare koji su rađeni pekmezom još pre nekih 20 godina, realno odvratno su izgledali a trajali su kraće nego da su bili od klasičnog asfalta. Pekmez se ne valja velikim valjkom već se samo izravnja slično kao beton, po vrhu se pospe frakcija da ne bi bio klizav i onda se čeka da se osuši. Nije odmah upotrebljiv.
U ovom slučaju u šumi ne izgleda kao da su išta i krpili, izgleda kao da se celom trasom slučajno prosuo......
Imam rođaka koji uskoro čeka penziju u niskogradnji, kao iskusan rukovodilac. Pitao sam ga zašto su rekonstrukcije ovako fušerske, tvrdi da mi više nemamo firme dostojne gradjevinskih radova niti majstore sa iskustvom. Bukvalno na ozbiljne projekte pristupaju potpuni amateri koji pre toga nisu lopatu u ruke uzeli. Kad se tome doda korupcija i nameštanje tendera, dobije se sadašnje stanje.