Šta je novo?

Obnova i izgradnja sportskih centara

Ih, novine! Kad bi čovek verovao svemu što tamo piše... Ma jedna velika neozbiljnost od strane organizatora, tu nema govora. Nije mi jasno to da je selo počelo da se gradi u vreme kada je bilo planirano koliko već sportista, ne znam ni sam, oko 10-12 hiljada a opet bi kapaciteti bili 8000 mesta. Znači u startu je nešto bilo poremećeno.
 
Pa na Univerzijadu ne dolaze samo sportisti. Tu su i brojni clanovi delegacija, treneri, novinari...
 
Појасни!

Иначе, Петар Пеца Поповић директор ПК партизана је преузео центар пре пар месеци, иначе ''Чавићев менаџер''.. Он му дође као годфадер у пливању...
 
Студентске спортске игре
Универзијада у шкрипцу
Одржавање Београдске универзијаде потпуно је везано за завршетак радова на овим спортским објектима који су „носили” некадашње кандидатуре Београда за организацију Олимпијских игара
oirtp3.jpg


Да ли ће се 25. летње универзитетске спортске игре одржати у Београду или не, у овом тренутку, чини се, зависи искључиво од тога да ли ће базени СРЦ „Ташмајдан” и стадион Црвене звезде бити на време реконструисани у складу са правилима међународних спортских федерација за одржавање спортских такмичења.

Све остало, иако се ту и тамо понешто касни, као што је реч о дворани у Инђији, биће, чини се, завршено на време тако да јубиларна Универзијада почне како је и планирано – 1. јула. Међутим, ако објекти за два најмногољуднија спорта, атлетику и пливање, не буду завршени, судбина Универзијаде биће потпуно неизвесна... Мање лош сценарио у том случају јесте да се Универзијада одржи без њих (или једног од та два спорта), а најгори да Фису пронађе другог домаћина или да потпуно откаже Универзијаду. У првом случају штета за имиџ Београда и Србије била би велика, у другом немерљива.

– Управо је завршена јавна набавка за грађевинске пројекте за три објекта који ће се користити за атлетику. То су „Маракана” на којој ће се одржати такмичење, терен Војне академије за тренинге и Војне гимназије за загревање. Очекује нас расписивање јавне набавке за извођача грађевинских радова и јавних набавки за тартан... Јавна набавка опреме, рачунајући сва борилишта је у току. У договору са Атлетским савезом одлучили смо се за такозвани „сендвич систем” стазе – ни најскупљу ни најјефтинију варијанту – која је мало мекша од најскупље такмичарске и одговара за тренинге. Због мало времена које нам је преостало, размишља се да се грађевински радови повере директно Јавном предузећу „Београд пут” – каже Драган Пешикан, који је однедавно задужен за бригу о спортским објектима у предузећу „Универзијада Београд 2009”.

Чак ни скраћен поступак за избор извођача радова не гарантује да ће све бити спремно, јер у игри је и виша сила – време.

– За изливање атлетске стазе потребно је од 26 до 30 дана потпуно сувог времена и то не само да нема кише, него ни да у ваздуху нема превише влаге. Ми смо спремни да радимо 24 часа дневно, чак и да поставимо шаторе на правцима на „Маракани” и да под њима изливамо стазу, док би се кривине радиле по лепом времену. Такође у тендеру за набавку и изливање стазе тражићемо да набављач обезбеди атест Светске атлетске федерације, који је неопходан за одржавање такмичења. И тиме би уштедели нешто времена – каже Пешикан, координатор за спортске објекте и спорт на Београдској универзијади.

Прописима Светске пливачке федерације организатор мора да има два базена тзв олимпијских димензија, један уз други, један за загревање и један такмичарски.

– Проблем је што за пливање немамо резервну варијанту за „Ташмајдан”. Базен на Бањици је пар сантиметара краћи и плићи, а због поодмаклог времена принуђени смо да се уместо реконструкције крова на затвореном базену на „Ташу” определимо само за санацију – каже Пешикан и додаје да су на скакачким базенима у Кошутњаку у току опсежни радови, које финансира држава.

Закашњења је било и на дворани у Инђији у којој би се играла одбојка, али Пешикан сматра да ће она бити завршена на време, а за сваки случај обезбеђена је резервна – дворана у Зрењанину која је била предвиђена за рукомет, који је испао са програма Универзијаде.

– Резерве имамо и за све друге спортове, само не за атлетику и пливање – каже Драган Пешикан

Ж. Б.

------------------------------------------

Подсећање на 1975.

Београд је 1975. године требало да организује Универзијаду, али ни тада није имао „среће” и Универзитетски савез за физичку културу Југославије, формални организатор приредбе, отказао је домаћинство. Учињено је то у последњи час и тадашњи председник Фису Примо Небиоло, доцније алфа и омега светске атлетике, имао је само толико времена да у свом Торину организује Универзијаду у атлетици.

За организацију такмичења у осталим спортовима, као и смештаја и транспорта учесника, није било времена.

--------------------------------------------------------

Н. Илић: Све иде својим током

Председник Извршног комитета Универзијаде Небојша Илић, није желео да детаљније говори о буџету, који за организацију ове приредбе удруженим снагама издвајају Влада Србије, Београд и Извршно веће Војводине. Део суме, „разрезане” Војводини, издвајају војвођански градови у којима ће се одржати нека од такмичења и, незванично сазнајемо, пребацивање средстава на рачун организатора је каснило и због „неспоразума” око новца који је требало да издвоје Нови Сад, Инђија, Панчево...

– Финансијски план Универзијаде је усвојен. Буџет је дефинисан, такође и све обавезе и све иде својим током. Немам друге информације. У медијима је било превише написа у кривим тоновима, вађења делова изјава из контекста, а много мање пажње је поклоњено ономе шта смо урадили – каже Илић.

Међу великим јавним набавкама, које су завршене, јесу опремање универзитетског села (вредност 506.000.000 динара), изабран је концепт свечаног отварања и затварања, а пре два дана потписан је уговор о исхрани учесника Универзијаде.

– Универзитетско село ће бити опремљено на време намештајем „Симпо лајна”, који ће после Универзијаде припасти студентским и ђачким домовима и установама широм Србије, а уверен сам да смо на најбољи начин решили питање исхране учесника и њихових пратилаца. Исхрана је једна од кључних ставки у организацији овако великих спортских манифестација са више од 10.000 учесника – каже Илић.

После усвајања концепта свечаног отварања и затварања, појавили су се написи да ће церемоније коштати девет милиона евра, више него што би коштала једна добра, функционална спортска дворана.

– То није тачно. Отварање и затварање у „Београдској арени” коштаће десет пута мање – 850.000 евра – каже Небојша Илић.

Ж. Б.

[објављено: 11/03/2009]

Izvor: politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Univerzijada-u-shkripcu.sr.html
 
Ostao sam vam dužan informaciju za studentske domove. Studenti koji koriste domove visoke kategorije moraju da se isele do početka Univerzijade, što u prevodu na srpski znači da će studenti ostati samo u jednom krilu 4. aprila i u domu na Karaburmi, iz svih ostalih objekata moraju da se isele.
 
Otvaranje Univerzijade 1987.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=rCI2aDF3UIA[/video]
*zanemarite neke od komentara koje daje ovaj fini gospodin.


Otvaranje prethodne Univerzijde 2007. u Bangkoku

[video]http://www.youtube.com/watch?v=FjDysrhEjr8[/video]


Imam osecaj da Beorad 2009. nece biti ni pola ovakvog neceg :(
 
Gde je kraj ovoj agoniji?! Zar smo toliko prokleti da se moramo i govnima pokriti ako smo vec pali u rupu?! Da li ce ko da odgovara za ovu bruku oko Univerzijade? Skandali,lopovluk,lenjost,lazi,pusta obecanja,otimacina...Stidi se Beograde,stidi se Srbijo!!!:rant::notok:
 
vrachar":nokrv9wu je napisao(la):
Otvaranje Univerzijade 1987.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=rCI2aDF3UIA[/video]
*zanemarite neke od komentara koje daje ovaj fini gospodin.


Otvaranje prethodne Univerzijde 2007. u Bangkoku

[video]http://www.youtube.com/watch?v=FjDysrhEjr8[/video]


Imam osecaj da Beorad 2009. nece biti ni pola ovakvog neceg :(
Jao sećam se Zagija, imao sam plišanu lutku. :laugh:
Mala slatka veverica, sa nazajažljivim apetitom za novac, to je bilo teško bacanje para. :bash:
Baš kao i ova Univerzijada, ako se uopšte i održi. Ne znam, zašto smo se dođavola uopšte i kandidovali... Takve stvari se ne rade u zemljama gde je prosečna plata 300 Evra. :dil::grand:
 
новоизграђени паркинг и аутобуска окретница











пут између базена и пруге

 
е сад, ако посетиоци на путу од паркинга до главног терена одлуче да погледају лево или десно сами су криви







 
кад не би ставили оне жуто црне стубове умрли би вероватно.
иначе читав комплек базена је изграђен лоше 80тих па већ
дужи низ година тоне. Ако сте икада били унутра, видели сте
велики број стакла да је попуцало.
 
...само се надам да ће на време уклонити макар то ђубре... а те несретне људе који су се ту населили... пребацити негде. :/
 
Senke":3m0u72x4 je napisao(la):
Okretnica je lepo urađena, mada sam očekivao da će biti veća.
S obzirom na linije koje okreću i njihovu turažu, mislim da je sasvim zadovoljavajuće veličine.
 
Pre oko sat i po sam se provozao tuda, radi se i nedeljom.
 
Goldstein":7vrnz5i8 je napisao(la):
Senke":7vrnz5i8 je napisao(la):
Okretnica je lepo urađena, mada sam očekivao da će biti veća.
S obzirom na linije koje okreću i njihovu turažu, mislim da je sasvim zadovoljavajuće veličine.
To stoji.
24 - 20 minuta
79 - 12 minuta
Ali mogli su da razmisle da spuste recimo i 31 do Dorćola (ako ima potrebe) ili o uvođenju neke nove linije.
U svakom slučaju jedva čekam da 24 vrate na 25. Maj, jer me smara ona pasarela a skoro svaki dan sam na Doćolu kada je lepo vreme.
Mislim da će onda biti malo bolje stanje u minibusu.
 
boris73":d0duax2o je napisao(la):
...само се надам да ће на време уклонити макар то ђубре... а те несретне људе који су се ту населили... пребацити негде. :/
Ili ce samo podici ogradu, kao za univerzijadu..
 
Podici ce ogradu naravno zar ocekujes nesto drugo. Okretnica je ok mada se nisu proslavili ali nabolja do sada u BG.Kad nadje link postavicu da vidite sta su okretnice ako neko ima slike neka postavi u temi modernizacija gsp
 
Веома озбиљан приступ проблему, зар не


Без графита и рупа на коловозу
Како се ближи јул и датум када ће туристи и такмичари из света похрлити у Београд на Универзијаду, службеници Секретаријата за инспекцијске послове се труде да уреде друмове којима ће се спортисти најчешће кретати. Како је нагласила Горјана Обреновић, секретар за инспекцијске послове, приоритет градске инспекције је контрола траса у близини градских стадиона и спортских центара у којима ће се одржавати ово велико такмичење.

За сада утврђују уредност ових објеката, стубова, трафоа и локала у њиховој близини, као и стање на околним друмовима, а затим ће уследити и „лицкање”.

– Oбилазимо друмове и објекте око Партизановог стадиона, улице Др Милутина Ивковића, Хумску, Динарску, Булевар мира. Контролишемо и Црнотравску и Улицу незнаног јунака, којима се прилази Радовом стадиону, али и грађевине и друмове у близини, „Београдске арене” и осталих спортских објеката. Немамо још комплетан извештај о ситуацији на терену, допуњујемо га – истакла је Обреновићева.

Градска инспекција утврдила је да су бетонски зидови саобраћајне петље код „Арене” излепљени плакатима и ишарани графитима, као и трафо поред ње, али се недостаци до почетка Универзијаде морају уклонити. Зидови, врата и прозори новобеоградске Хале спортова су наружени графитима, на стази у близини улаза остављени су бетонски блокови, док је јарбол излепљен плакатима. На овој локацији постављена је и рекламна табла без одобрења надлежних. Инспекција није утврдила ко је одговоран за њено намештање поред Хале спортова па ће морати да је уклони одељење за извршења секретаријата.

Службеници секретаријата такође контролишу и уредност локала поред спортских објеката, па су пронашли да СТР „Голди”, код СЦ „Ташмајдан” користи застарелу конструкцију за клима уређај и да им је оштећена тенда. Фасаде поред тамошњих киоска исписане су графитима, а понеки излог је прљав. Чим утврде ко је одговоран за ово шаренило и недостатке биће му наложено да их уклони пре почетка Универзијаде и „набаци” нови сјај на своје радње. Уколико се не пронађу суграђани који графитима и плакатима руже град, посао у своје руке преузеће радници секретаријата.

Договорено је да градски инспектори мање користе годишње одморе до почетка Универзијаде, како би госте дочекали у чистом Београду у коме влада комунални ред. Апелујем и на суграђане да не прљају свој град. Наша одељења за друмски саобраћај и за улице и путеве пописују недостатке на саобраћајницама око стадиона и хала. Рупа на друмовима има јако много, зима је била са пуно снега и учинила своје. Али, у сарадњи са ЈКП „Београд пут”, плочници и коловоз ће бити закрпљени и то не само у близини спортских објеката у којима ће се одржавати такмичења у време Универзијаде, већ на свим улицама у граду – објаснила је Обреновићева.

Д. Ј.
[објављено: 21/03/2009]
извор Политика
линк http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Bez-grafita-i-rupa-na-kolovozu.sr.html
 
Da, resice problem grafita krecenjem :rolleyes:
SNP 1389...MITING 24, MITING 25, 28, 29... SLOBODA ZA UROSA!!!
nakon dan dva
 
Vrh