Šta je novo?

Obilaznica oko Beograda - [ Autoput ]

Sad ce verovatno naći izgovor da se nije stiglo sve završiti zbog velikih kiša koje su verovatno opet one stogodišnje kao 2014 godine da se nisu nadali tome i slično. Koliko treba nadzoru da sve pregleda i prekontroliše. Ovde po snimcima nije sve gotovo ni oko tunela ni oko petlje Avala pogotovo sam prilaz petlji.
Pretpostavljam da niko ne izađe i ne kosi travu i sređuje dvorište po ovakvoj kiši. Pa pre neki dan je voda odnela deo mosta na magistralnom putu, sitnica. Odnela još jedan preko Z. Morave. Ne kažem da to nije moglo da se izbegne, na ovom forumu sam već komentarisao održavanje puteva. Izvođač je predlagao rok avg-sept, ali politika nije ni htela da čuje. Pa shvatite da se protiv vremena ne može. Skoro svako sa foruma bi odradio nešto drugačije, bolje, brže, naravno, ali na nekom drugom projektu, drugoj državi. Završiće se Obilaznica.
 
Nema mesta ljutnji. Na prvu polovinu obilaznice čeka se desetlecima. Nestrpljenje je i očekivano i opravdano.

Možda nije prijatno izvođačima, ali je normalno i opravdano.
 
Da, sad je kinezima vreme krivo pa kao zato kasne. A kad su pre toga kilavili po lepom vremenu onda im je to odgovaralo. Skoro zadnjih godinu dana im je laganica, sve natenane sa minimalnim brojem mašina i radnika.
 
Imam dve male nedovršene teze koje bih menjao za jednu veću. :ROFLMAO: Dosta više sa zamenama istih.

Niko normalan ovde ne cepidlači oko par dana i nedelja prekoračenja roka. Zamera se (bar ja) što se konstantno probijaju rokovi koje sami zadaju, što se radi skupo a traljavo i neprofesionalno i to sve za naše pare. Što su utupili narodu "čekali smo 30 godina, šta je par dana" i "samo neka se gradi" (makar se obrušilo ili popucalo posle 2 meseca). Što se negde "ozgore" izdaju naredbe pa se i projektanti i izvodjači hvataju za glavu. Što prolaze loša rešenja i polurešenja koja su (opet) preskupa, nefunkcionalna i opasna. Što u svakom kilometru asfalta i kubiku betona postoji i stavka "% ugradnje" u narodu poznatije kao "koliki je moj deo".

Zapravo sam samo hteo da se samo složim sa (mislim da je Blagic) prethodnim postom oko petlje Avala ali me ponelo. Elem, radijus je mali kod isključenja, biće problema. Sa 100+ km/h biće potrebno da se uštopa na nelagodnih max 50. Centrifuga će da radi samo tako. Slično kao isključenje od tempa na Adi prema Čukaričkoj padini, koje takodje ima kontranagib kao ovo na petlji A. Živi bili pa videli.

PS Za otvaranje ipak predlažem Sv. Iliju. On je malo "jači" svetac. Trebaće pomoći odozgo na obilaznici.
 
Poslednja izmena:
Pretpostavljam da niko ne izađe i ne kosi travu i sređuje dvorište po ovakvoj kiši. Pa pre neki dan je voda odnela deo mosta na magistralnom putu, sitnica. Odnela još jedan preko Z. Morave. Ne kažem da to nije moglo da se izbegne, na ovom forumu sam već komentarisao održavanje puteva. Izvođač je predlagao rok avg-sept, ali politika nije ni htela da čuje. Pa shvatite da se protiv vremena ne može. Skoro svako sa foruma bi odradio nešto drugačije, bolje, brže, naravno, ali na nekom drugom projektu, drugoj državi. Završiće se Obilaznica.

Vidi se da si profesionalac, da se osećaš delom ovog projekta a samim tim ti nije ugodno da čitaš kritike. Nema potrebe, odgovornost svakako nije tvoja. Problem je što se politika koju si spomenuo vešto krije iza tebe i ostalih koji predstavljate struku. Mislim da ne grešim ako kažem da većina ovde misli slično.
 
Slažem se sa Putnikom kad dođu i kažu taj datum a onda izađe neko iz struke ko ima onu stvar i kaže ne može taj datum nego ovaj. Nije realno. Ima ugovor ko potpisuje i tamo piše pravi rok završetka radova. Mali off pre koliko godina je rekao da će biti završeno od Preljine do Požega za sv. Nikolu a proći će još bar dva Sv. Nikole i do tad neće zato što zavrću jadan narod oko eksproprijacije neće da plate. Pa nemoj lagati da je sve med i mleko kad nije.
 
Sandra druže niko vas ne krivi što nije završeno ali je možda tako ispalo ja se izvinjavam u svoje ime nisi ti dao rok pa ga nisi ispunio verovatno te nije niko ni pitao ili I ako te je pitao a ti rekao realan rok oni to nisu hteli da usvoje. Veliki pozdrav
 
Mozda neka devajcija iz ove leve koja je ostala u trouglu da asfaltiraju traku ili koriste to kao neku vezu za nešto oko tunela....Ko zna.
 
Posto je zaustavna nebezbedna kao sto vidimo iz stalnih nezgoda onda na mnogim mestima ostave i traku uz zaustavnu da bude kao parking. Ima kada se silazi od Takova ka Ljigu, pa ima na obilaznici negde u ravni Zeleznika, mislim negde dole oko Velike Plane na jos jednom mestu, pa moze i ovde, pogotovu sto su imali asfalt od ranije, nije zgoreg da bude tu.
 
Šta sad nasipaju kod one devijacije pre mosta?
Screenshot_20230618_211854.jpg
 
Nemojte se ljutiti na gradjevince kada probijaju rokove. Da se oni pitaju rok bi bio sredinom 23 plus minus tri meseca. Znači od 4 do 9 meseca 2023 će biti gotovo. Ove rokove izmišljaju političari.

Njima je i bitno da bude što pre, svaki dan košta mnogo, a nema previše prostora za povećanje cene na naknadnim radovima.

Na gradilištu dan kašnjenja nekog materijala ili jača kiša mogu da pomere planove za dve tri nedelje. Glupi kvar neke mašine, servis kasni, dela nema - 3-4 dana.

Ja sam radio manja gradilišta, uglavnom u zatvorenom i tamo je bilo grešaka prilikom preklapanja pozicija, ulazak vode u podrume... I uvek se juri da bude što pre- da bude što više ljudi, ali džabe kada nekada nema otvorenog posla, čeka se da se završe prethodne pozicije da bi ušla sledeća ekipa.
 
Po običaju odličan znimak.

Pozajmio sam screenshot, za sledeće pitanje:

Zna li neko za šta je ostavljena ova traka, tj deo trake (u bitanju je asfaltni deo, ostavljen mislim od ranije)? @Sander možda?

Meni izgleda kao autobusko stajalište, tu gde su stavio strelicu da bude pasarela, bus bi stajao u zaustavnoj...
 
Hmmm... Autobusko stajalište zahteva neki pešački prilaz od negde... Jedino ako je ukrštanje gradskog busa i međugradskog telepromta iz Kruševca. :D
 
Šta je površina prekoputa? Bivša traka ka Nišu? Za šta je ona planirana? Tu može biti park and ride stanica sa kamper stopom, tu mogu oni u proputovanju da ostave vozilo i prevozom odu u šetnju po centru. Uostalom samo kažem na šta mi liči a ne da će tako nužno i da bude.
 
Vrh