[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876200#p876200:14dhh9re je napisao(la):
Earthmoving » Tue Aug 31, 2021 7:32 am[/url]":14dhh9re]Stvarno prijatno iznenađenje da raspala EU danas ima para za koji km autoputa. Da je Srbija u EU trenutno bi gradila možda 20tak km autoputeva i to bi bilo to.
Bugarska trenutno aktivno gradi otprilike isto autoputeva(63+68+15+5) kao Srbija, možda koji km više, a ima mrežu koliko i Srbija. To bar znam u milimetar, ne u kilometar. Kad kažem gradi mislim ono mašine na trasi, ne na virtuelne NS-ZR-BG, Merošina-Pločnik-Merdare, Požega-Boljare, Požega-Kotroman, Voždove i careve... A i u planovima imaju još podosta takvih virtuelnih, koji su mnogo bliže početku realne izgradnje nego pomenuti kod nas.
Rumunija probija Karpate polako ali sigurno... Karpate, rođaci, masiv širine 100ak km sa vrhovima od preko 2000m. Na 2 mesta. Plus još tu i tamo grade po celoj zemlji.
Slovenija, koja je predovoljno prošarana autoputevima probija 2. cev Karavankentunela sa Austrijom, po kojoj se takođe grade novi.
Po celoj Poljskoj sam još pre par godina video da se svašta gradi od AP. Izguglaj malo i sad.
Slovačka, Mađarska, pa i Češka grade... Hrvati takođe Pelješki most i još par.
Ovde sam namerno nabrojao one najzaostalije, Višegradsku grupu, exYU i one ničim izazvane članice EU.
Bespredmetno je pisati o novogradnji autoputeva po Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, pa i Španiji, Beneluksu itd. A nije da se trenutno ne gradi i tamo.
Odgovor bi mogao biti kao i na vic pitanje: Zašto ajkula nema rogove? Odgovor: Pa koji će joj k...c!?
Koliko je raspala EU, dovoljno govori činjenica da svako malo viđamo Nemce, Šveđane i Portugalce koji dolaze trbuhom za kruhom u Srbiju, BiH, Rusiju, Belorusiju...
Oh, wait!
Biće da je obrnuto. Ode nam bre sve radno sposobno u trulu EU, ne možeš bre da nađeš više krštenog radnika u ovoj mučenoj zemlji. Od IT do vodoinstalatera.
Da se razumemo:
Nisam neki fan EU i svega u šta se pretvorio taj skup država na čelu sa Bundesrepublik Dojčland. Nisu džabe Britanci zbrisali "glavom bez obzira" .
Ne mislim da EU čeka neka lepa perspektiva u budućnosti, niti da je sve to održivo u ovom obliku na dugoročnom nivou.
Ali nazivati u ovom trenutku EU raspalom je neozbiljno i autora te tvrdnje u priličnoj meri degradira kao relevantnog sagovornika.