Pošto se ipak ubeđuješ da ti kažem da se slažem da je Pančevo mnogo više BG nego Meljak ili Parcani. Administrativna podela Srbije nije dobra, ne odgovara današnjici, ali teško će se neko upustiti u to da Pančevo odvoji od Vojvodine, iako će obilaznica Beograda ići i oko Pančeva. Nije moja poenta u tome što pola Srbije direktno i svakodnevno gravitira Beogradu. Drugo apostrofiram: Beč ima svoja 23 becirka i to je grad, dok su Švehat i Medling predgrađa, koja su praktično deo Beča, ali pripadaju Donjoj Austriji i pritom ničim nisu oštećena za veze sa centralnim delom grada - privredne, saobraćajne itd. Pariz ima 20 arondismana i to se smatra samim gradom, koji pokriva GRADSKA skupština, a Sen Deni ili Nanter su Il de Frans, nisu Pariz, imaju svoje lokalne samouprave ali su itekako deo te Pariske regije i razvili su se zahvaljujući Parizu i ništa im ne smeta što nisu u gradskoj skupštini. Ili uzmi za primer Moskvu - ima gradsku urbanu teritoriju (otprilike oivičenu MKAD-om), a Moskovski region je posebna administrativna celina, pa je od 4 međunarodna aerodroma samo Vukovo u gradu, ostala 3 su u oblasti i ovima u Himkiju, koji se spojio sa Moskvom ništa ne fali što "nisu u gradu". Čak i mučena Sofija je odavno podeljena na grad i oblast, ali su komunisti omanuli u pravcima razvoja, pa sad ima besmislenih sela u gradu, a predgrađa, takoreći kvartova u oblasti. Njujork je gradska "opština" sa 4 kvarta sa ukupno 8 miliona stanovnika, a to ništa ne smeta da bude centar za 20 i kusur miliona ljudi iz 2 države (za Pančevo vidi Džerzi Siti), koje tu gravitiraju. Ima i suprotnih primera svakako, Italijani su npr. napravili Ćita metropolitana od Milana, ali tu nema šuma, njiva i proplanaka, sve su naselili i industrijalizovali, dok kod drugih gradova južnije je slično BG-u. To mi je bila poenta.
Za Ub što si napisao isto važi i za Belu Palanku, koja gravitira većem centru Nišu, a pripada Pirotskom okrugu, pa oni su hteli da organizuju proteste kad su im tablice sa NI promenili u P I, kad bi im uzeli pozivni 018 mislim da bi izvršili kolektivni harikiri. Svi obodni teže većem centru i to je normalno. Pa i u mom Dimitrovgradu i pored državne granice 5x više ljudi radi u Sofiji i tamo se snabdeva, nego u obližnjem Pirotu, koji zbog Tigra nije ni nalik nekim opustošenim centrima, ima ozbiljan BDP i prosek plata.
Sasvim je ok da Beograd bude centar, ali ne i da administrativno guta okolinu sa svojim gradonačelnikom (ko je rekao Vesić?). S jedne strane je dobro da Beograd može da vuče ovu zemlju, ali s druge strane nije dobro da ostatak zemlje propada i ostaje devastiran. Lepo bi bilo da ima više centara kod nas, pa da kao što onom iz Utrehta ili Haga ne pada na pamet da jurca u Amsterdam, kad imaju kući sve što im treba, iako su praktično deo jedne aglomeracije - isto bude i kod nas. Mislim da bi to bilo bolje i za sam Beograd i Beograđane.