[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=805218#p805218:7corm2oq je napisao(la):
Putnik78 » Ned Dec 20, 2020 8:35 am[/url]":7corm2oq]Retko pišem ali rado čitam.
Očigledno je da smo svi mi koji smo povezani sa gradjevinarstvom što stručno, što amaterski, što lično ("hoću da kada se vraćam AP u moj deo BG ne idem kroz Rakovicu") pod konstantnim pritiskom da prihvatimo "daj šta daš i daj kada daš" varijantu koju nam nude.
U potpunosti podržavam sve članove foruma koji insistiraju da se sa našim novcem odgovorno raspolaže da se poštuju rokovi i prestane sa dnevno političkim obećanjima.
Frapantno mi je da se neki od nas uključuju u raspravu bez elementarnog poznavanja načina gradnje puteva i objekata. Ne mogu da razumem izjave tipa "nema novca". Novca (našeg) nikad nije ni bilo, uzeti su krediti i sada ga ima. Potpisani su ugovori i zadati rokovi. Onaj koji gradi je bio dužan da sve isplanira i organizuje. Ako kasni, penali. I mi moramo da insistiramo da tako i bude. Makar ovde.
Takodje, izjave tipa "nema ljudstva i mašinerije". Neko je ovde lepo dao primer sa molerima koji rade u pet stanova. Aman ljudi ne radi istih 300 kineza ili azerbejdžanaca svuda po svetu pa ih seljakaju tamo vamo. Ako svi mi prihvatimo ova opravdanja, izgovore i lažna obećanja, onda će nam sledećih 30 godina biti isto ovako. (kao što smo mnogo godina čekali da AP idemo do makedonske granice).
Ovaj deo obilaznice oko BG je u današnje vreme najblaže rečeno smešan sa aspekta izgradnje i mogućnosti savremenog gradjevinarstva. Kao što je neko pomenuo, faktor vreme je jako bitan ali ne u smislu naše subjektivne ocene koliko brzo protiče. Bitan je zato što je direktno povezan sa ekonomskim parametrima ali i sa ljudskim životima. Npr. ulazak u BG sa ibarske je nesreća koja čeka da se desi. Ko prolazi ovuda zna o čemu pričam i petlja orlovača je u ovom delu apsolutni prioritet. I mnoga druga mesta.
DAjte da makar ovde na forumu budemo objektivni i precizni. Zna se šta je za pohvalu a šta za kritiku. Meni može da bude drago ako moje dete posle 12 godina ipak nekako završi osnovnu školu ali ga sigurno neću pohvaliti nego kritikovati.
Bolje da se vratis nazad na citanje. A bogami valjalo bi da po neki drugi takodje tako urade.
Kad se kaze nema novca misli se na "nema financija". Vidite, ovo inace ne pisem jer neko mora da bude bas neznalica da ovo ne zna, ali da objasnim vama i mozda kome petaku ovde.
Dakle, tokom 90tih nije nesto ni bilo finaciranja od inostranstva... jel bilo? Teska vremena kad su dusmani probali da nam uniste drzavu, kad su bombardovali ovu obilaznicu (most na ostruznici).
U 2000tim su se stvari malo promenile. Dolazile su pare kroz dugove od zapada. Nisu neki drugi usli u pricu poput Kine. I onda kasnije je dosla Kina itd sa nekim boljim uslovima.
Kad zapad daje dugove oni uslovljavaju ih sa raznim stvarima. Kina za razliku to ne radi. Oni imaju druge stvarcice koje oni zele.
Dakle pitamo se zasto nisu pogani zuti uzeli dugove koji pogani SNSovci uzimaju? Pa nisu mogli. Uzimali su sta su mogli. Radili su sta su mogli. Ima mnogo stosta da se izgradi i dakle ima mnogo deonica itd. Ako ista vidimo, kroz godine je bilo napredka na Obilaznici kroz jednog rezima do drugog. Neki kreteni kazu "nece se ovo nikad izgraditi". Izgelda da sad nov nacin kmecenja i urlanja je "nije uradjeno na vreme". Ja se samo pitam, ko je toliko najvan da uopste poveruje ili gleda na najavljene rokove?
I za zakljucak, nije ovo isto kao da neko deti radi osnovnu skolu toliko dugo. Uzmemo i kazemo da su neki ukrali dete i drzali ga u podrumu neki broj godina. Onda eto, moze da se opravda to 12 godina. Prosto receno nije do skoro bilo stabilnog financiranja. Nije bilo novca. Lagano bi bila izgradnja da imamo velike izvore petrola i da ga izvozimo kao Norveska pa da biramo sta ce mo da gradimo bez dugova.
Siguran sam da ce neki da ma nazovu rezimski bot jer nisam dovoljno kritikovao rezim u ovoj poruci. Zanima me ako ce te da nasrnete na Sovu i da kazete kako sme da prikazuje radove koji se desavaju. Mislim, samo to sto se postavljaju slike po vasoj poganoj logici je neka vrsta podrske rezimu, jer se gradi tokom vlasti rezima. Zar nije tako? Teorija je da se ne gradi ili da se gradi suvise sporo, da se nece zavrsiti nista u nasim zivotima... onda sve slike i obavestaji koje dobijamo ovde remete tu pricu koji neki zele da nametnu.
Taj utemeljen pesimizam je rak rana. I kod nekih nasih je to poprimeljeno da uvek traze krivca da objasne svoje probleme umesto da mrdnu prst i nesto preduzmu da nesto bude bolje. Naravno da ima vise stvari koje oblikuju necije okolnosti, ali neki kazu sve je 100% krivac i hoce a im se sve da gotovo, da im sleti sa neba a da oni ne rade nista pri tome.