Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

Чича":d5rs06xy je napisao(la):
Поздрав свим учесницима форума! Већ неко време пратим ову дискусију па сам одлучио да се и сам укључим у исту.

Што се тиче надлежности за контролу примене Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, односно контроле застава, надлежне су управна инспекција и комунална милиција.

Управна инспекција надлежна је за контролу застава које истичу државних органи, органи покрајинске аутономије, органи локалне самоуправе и имаоци јавних овлашћења. Пријаве управној инспекцији могу се слати путем Контакт-центра за представке и притужбе привреде и грађана републичким инспекцијама, односно следећег обрасца: https://inspektor.gov.rs/submission

Комунална милиција контролише опхођење према застави од стране осталих правних лица (нпр. предузетника), као и физичких лица, односно грађана.

Најчешћи пропусти јесу истицање погрешног облика заставе од стране градских и јавних служби (школе, болнице, факултети,...). У то спада свакодневно истицање Државне (са грбом) уместо Народне заставе (без грба), као и истицање заставе у размери која није 3:2, како Закон прописује. Органи Града и јавне службе Државну заставу могу истаћи искључиво на дан државног празника Републике Србије. Поред тога, ту су и прљаве, избледеле и поцепане заставе...
Cica pa valjda i treba drzavna zastava na drzavnim institucijama. Kakva sada narodna zastava? Jel to neka zaj..ancija?

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Ако ништа друго гугл у шапке.

Виза не знање за постојање народне заставе - кец.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819009#p819009:vy7mae0p je napisao(la):
CASTELBIANCO » Нед Јан 31, 2021 7:30 am[/url]":vy7mae0p]Cica pa valjda i treba drzavna zastava na drzavnim institucijama. Kakva sada narodna zastava? Jel to neka zaj..ancija?

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Да, Државна застава јесте намењена за државне институције/органе. Сада, зависи шта под тим појмом подразумеваш. У закону се мисли на органе са следећег списка, не на сваку установу под управом државе:
http://www.rsz.gov.rs/linkovi-drzavni-organi.html

Верујем да си мислио на покрајинске органе, органе локалне самоуправе и јавне службе (школе, факултети, болнице и слично). Они су у закону препознати као посебне категорије, те се на њих примењују одредбе у вези са Народном заставом, односно Државном на дан државног празника и у дане жалости, када је органи из тих категорија истичу на пола копља.

Народна застава, као облик заставе Републике Србије, постоји од 2009. Тада је усвојен закон који је њен изглед и употребу озаконио.

Чланове закона који дефинишу употребу оба облика заставе Републике Србије, можете и сами погледати овде:
http://www.pravno-informacioni-sistem.r ... 9/36/1/reg
Одредбе у вези са Државном/Народном заставом садржане су у члановима 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 28. и 29.

Занимљиво. Морам признати да ми се свиђа та одредба у закону, пошто додаје свечану ноту државној застави где се она истиче само за празнике и жалост. Штета што се иста масовно крши.

Малопре сам размишљао о томе да сваки орган покрајине, локалне самоуправе и јавна служба треба да има само по једну Државну заставу, коју ће, у складу са законом, истаћи искључиво на дан државног празника и у дане жалости, на пола копља. За тако нешто потребна је већа ангажованост надлежних, као и подучавање запослених.

Није то нека претерана мудрост за руководиоце, само верујем да се нико није потрудио да растумачи закон. Лако домари истакну заставу, само треба неко да им да налог за то.

Шта је потребно да се уради да би се она Чанкова застава Војводине трајно уклонила са јарбола? Оно је бедна копија заставе Гагаузије, тенденциозна аутономаша "европеизација" Војводине помимо остатка Србије и банална копија Чанкобе партијске заставе...

Потребна је измена Статута Аутономне Покрајине Војводине, Покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Аутономне Покрајине Војводине, а након тога треба донети и ново Упутство о ближем уређивању коришћења симбола Аутономне Покрајине Војводине. Дугачка процедура, а до остварења тога, уз Народну заставу Републике Србије, треба упоредо да буду истакнуте званична и традиционална застава АПВ, које се разликују чак и по размери (званична је 1:2, а традиционална 2:3)...

"tradicionalna" zastava je, zapravo, ova nova, sa srpskim grbom?

Традиционална застава АП Војводине је тробојка са или без традиционалног грба из 1848. Занимљиво је то што би, у случају истицања Народне заставе Србије и верзије традиционалне заставе АП Војводине без традиционалног грба, разлика била само у нијансама боја.

Традиционалној застави треба хералдичко-уметничка интервенција, а светло плава боја је по мени вишак. Нема потреба за тим.

Слажем се да је мања интервенција потребна, на грбу, а самим тим и на застави са традиционалним грбом. Претпостављам да су боје светлије како би се верзија без грба мало разликовала од Народне заставе Србије, када се уз њу истиче. Ипак, не видим разлог за постојање те верзије традиционалне заставе, треба задржати само верзију са грбом.

Ne razumem potrebu za menjanjem zastave Vojvodine, kada vec postoji jedna etablirana zastava (sa tri zvezdice).
Uostalom, to je nesto o cemu vojvodjani treba da odluce, a ne Beograd.

Ја сам Панчевац на беобилду. Да ли ми то даје кредибилитет да подигнем питање?

Критику на тему звездасте заставе сам изнео, али би додао још један моменат:
Сваки пут кад су се на заставу (триколор) Србије стојале звезде, беле, црвене, или сад жуте увек су инплицирале не на слободну него на зависни Србију.

Треба ли народна застава Војводине (без грба) да се разликује од народне заставе? То су два народа? Две државе?

Da su Vojvođani sami oslobodili svoju zemlju od Austrije i Mađarske bilo bi logično da sami odlučuju o tome, ali ako su i drugi za to ginuli u Cerskoj bitci ili Solunskom frontu da bi oni danas bili vlasnici svojih imanja, a ne austrijskih feudalaca, onda je pošteno da se i ti drugi pitaju. Isto se desilo i sa srpskom vojskom u oslobađanju drugih krajeva koji će postati delom Jugoslavije, a danas nezavisne države, nisu mogli sami odlučivati jer se nisu sami ni oslobodili stranih okupatora, već je najveći zamajac bila Srbija od Karađorđevog ustanka za oslobođenje Balkana. Neki delovi Panonije čak nikada nisu ni uspeli da se oslobode i danas je promenjen identitet Srba starosedelaca u Mađarski, iako su možda svega par procenata današnjih Mađara pravi mađarski kolonisti koji dođoše u 10. veku, ostalo su asimilovani Srbi/Slovaci, slično kao što je čitava istočna i severna Nemačka iz Lužičkih Srba asimilovana u Nemce, zatim Koruška i istočna Austrija u Austrijance itd. Srbi su zaustavili asimilacije i u Sloveniji, Zagorju, Dalmaciji, a u Bugarskoj su iako promenjenog identiteta u bugarske koloniste, ipak sačuvali jezik. Asimilovani su kao starosedeoci u došljačke entitete i u Albaniji, Grčkoj, Rumuniji, Turskoj. Tako da Vojvodina nije uspela biti germanizovana ili mađarizovana već je uspela zahvaljujući pomoći drugih Srba sačuvati svoj stari identitet, pa i odlučivanje danas je pošteno da bude zajedničko. Inače, moj pradeda iz Vojvodine, Pančeva je bio Solunski borac, i kao potomak mislim da imam pravo sudelovati u odlučivanju oko toga.

И мој прадеда је Солунац...и Војвођанин.. тако да су и Војвођани учествовали у ослобађању Војводине.
Војвођани нека одлуче, не знам да ли је био неки референдум, да ли их је неко питао када је измишљена застава са тим звездама?

Дракче, причамо о ономе што већ постоји.

Када се погледа, АП Војводина има три варијанте заставе (званична, традиционална и традиционална са грбом). Са друге стране, на нивоу Републике имамо две варијанте заставе — Државна и Народна. То је, по мом мишљењу, апсурдно.

Што се боја тиче, изнео сам претпоставку јер знам да су Народна застава Србије и верзија традиционалне заставе АП Војводине без грба биле приказане једна уз другу у материјалу за седницу покрајинске скупштине. У пракси се често боје на традиционалној застави АП Војводине усклађују са бојама на застави Србије.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819630#p819630:3fnyz2ko je napisao(la):
milanobelgrade » Уто Феб 02, 2021 11:00 am[/url]", не знам да ли је био неки референдум, да ли их је неко питао када је измишљена застава са тим звездама?

Као и све у Србији донесено је на брзу руку и кроз игнорисање свих у скупштини просто јер је била физичар већина, без расправа а пре свега консултација са хералдичом струком.

О томе је писано својевремено врло много, али Чанка то баш и није много интересовало.

Најважније да ми на крају имамо маргиналног политичара и неадекватну заставу и грб да нас брукају.

ma gde ste videli vi svetliju nijansu plave na narodnoj zastavi apv?? da ne bude plavetna kao crnogorska trobojka? :)

Нешто између. У још мало на зелену вуче. Фуј

Ма каква народна застава АП Војводине! :lol: Традиционална је у питању, детаљније о изгледу и нијансама боја можете погледати овде:
http://www.vojvodina.gov.rs/sites/defau ... %D0%B5.pdf

Због тога што постоји варијанта традиционалне без грба, морали су да мењају нијансе црвене и плаве, како би се разликовала од Народне заставе Републике. Тако сам бар ја разумео, не смеју бити идентичне.

Ja aко сам добро схватио, у АП Војводини се користе обе варијанте грба и заставе заједно што је велики апсурд. Ето колико је беспотребне пометње Чанак унео са својим квазисимболима 2004. године.

Најгора је наша неагилност да се то промени.

Грб Војводине је велика срамота, јер осим што је "неписмено" састављен од стране дизајнера он баштини симболе који нису традиционални српском народу већ на овај начин показује тежњу за средњом европом у којој војвођанска квазиелита себе сврстава....

Разговарамо о јединственој застави АП Војводине и колика је брука што се користе обе варијанте (што је све само не компромис или добро решење) а на пасошима и таблицама имамо стара (и хералдички тања) решења државних симбола.

Што се тиче знамења Аутономне Покрајине Војводине, ево предлога шта треба урадити како би се ствар регулисала:

— из Статута АП Војводине избацити појам традиционалне заставе и грба,
— из покрајинске скупштинске одлуке која регулише изглед и коришћење симбола Покрајине избацити Чанкову заставу и грб који је са њом усвојен,
— за званична знамења Покрајине установити тренутна традиционална, са тим да постоји само једна варијанта заставе, тробојка у бојама заставе Републике са грбом на средини, јер су две варијанте, са грбом и без, бесмислене у случају Покрајине,
— редовно контролисати примену покрајинске скупштинске одлуке и упутства о коришћењу симбола АП Војводине.

Садко је у праву, мислим да се првенствено треба посветити исправној употреби знамења Србије, али и овакве дигресије на тему нису лоше понекад, напротив.

Vrh