Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

Новом Саду додељен „Grand prix“ за најбољи туристички филм (ВИДЕО)​



Широм света данас се обележава Међународни дан туризма, а тим поводом синоћ је одржан други Фестивал туристичког и етно филма (ТЕФ фест) на Kрку у Хрватској на којем је промотивни видео Туристичке организације Града Новог Сада „Осети дух Новог Сада“ освојио „Grand prix“ у иностраној категорији. Награду је уручио градоначелник Kрка Даријо Василић.​



 
Inobačka na Satelitu, deluje bolje nego dosadašnji objekti.
Inobacka-Urban-Residence-novi-sad-2024.jpg
 
 

Cena kvadrata u Novom Sadu dostigla rekordnu cifru! Prodaja cveta uprkos tome, evo koliko koštaju nekretnine​

Cena kvadrata starogradnje u Novom Sadu dostigla je skoro 4.000 evra, a novogradnje 3.520 evra

Broj sklopljenih ugovora u Novom Sadu porastao je za 22,5 odsto

Kvadrat starogradnje u Novom Sadu dostigao je cenu od skoro 4.000 evra, što je najviše do sada, dok je kvadrat novogradnje 3.520, podaci su Republičkog geodetskog zavoda za drugi kvartal ove godine.

Kada se posmatra povećanje broja ugovora u odnosu na drugi kvartal prošle godine, Novi Sad je na drugom mestu iza Kragujevca, gde je više za 146 ugovora sklopljeno odnosno (22,9 odsto), u Gradu Nišu za 135 ugovora (15,6 odsto), dok je u Beogradu zabeležen pad broja kupoprodaja za 84 ugovora.

Prošle godine najskuplji kvadrat starogradnje bio je 3.143 evra, a novogradnje 3.148 evra. Ove godine za kvadrat starogradnje jedan kupac je platio 3.972, a drugi je za kvadrat novogradnje dao 3.520 evra.

LqIk9kpTURBXy9jMzZlYmRlMjhmNDA5ZGFiZGYyMzQ2ZTdkZDcyMjNhNi5qcGeRkwLNAcIA3gACoTAFoTEC

Prosečna cena starijih stanova u Novom Sadu je prošle godine bila 1.915, a sada je 1.958 evra. Prosečna cena kvadrata novog stana prošle godine u drugom kvartalu je bila 1.733, a ove godine je dostigla 2.000 evra.

Najveći broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u drugom kvartalu 2024. godine dostavljenih od strane javnih beležnika je na području Osnovnog suda u Novom Sadu (teritorije grada Novog Sada i opština Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Sremski Karlovci, Temerin i Titel) - 2.897.

Vrednost tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji u drugom kvartalu 2024. godine iznosila je 1,8 milijardi evra, što predstavlja porast od 8,2 odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine.

U
Novom Sadu je vrednost tržišta nepokretnosti 225,2 miliona evra, i takođe je u porastu, jer je prošle godine prometovano 168,8 miliona evra.

Novi Sad


Ukupna vrednost ostvarenog prometa na tržištu nepokretnosti iznosila je 1,8 milijardi evra, što je za 8,2 odsto više u odnosu na drugi kvartal 2023. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u drugom kvartalu 2024. godine u Republici Srbiji bio je 30.837, što je za 0,6 odsto više u odnosu na drugi kvartal 2023. godine. Od 1,8 milijardi evra, 446,4 miliona evra dolazi sa delimično regulisanog tržišta. Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova (979,5 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovane vrednosti.

Kada je reč o načinu plaćanja nekretnina, 10 odsto svih prometovanih nepokretnosti finansirano je putem kredita, što predstavlja povećanje od 3 procentna poena u odnosu na prethodnu godinu. Najviše su kreditna sredstva korišćena za kupovinu stanova, pri čemu je 23 odsto svih kupovina realizovano na ovaj način, što je primetan rast u odnosu na 16,5 odsto iz istog perioda prošle godine.

 
Zamisli daš za stan u Novom Sadu koliko bi dao za isti takav u Barseloni.
 
Ili recimo za stan u Beogradu na vodi koliko bi platio u Londonu, Njujorku, Parizu.
Barselona uopste nije nesto wow bila je nekad sad je geto manje vise pariz ako nisi u samom centru grada isto nije nesto gde bi voleo da zivis...vremena se menjaju ti gradovi postaju nesigurni za zivot
 
Ruski državljani posebno zainteresovani za život u Vojvodini: 2023. uložili preko 180 miliona evra u nekretnine u Srbiji
Ruski državljani prednjače među strancima u kupovini nepokretnosti u Srbiji, prenela je nedavno Blumberg Adria. Prodaja je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, porasla ove godine za 10 odsto, a pored Beograda, Rusi stanove i kuće najčešće kupuju u Novom Sadu i Subotici.

Alina Bazuljina se iz Moskve preselila u Novi Sad pre dve godine. Danas u centru grada drži kafe-restoran i malo šta joj, kaže, iz rodnog grada nedostaje.

"Meni je baš lepo da živim u Novom Sadu. Moskva je veliki grad i trajalo je sat vremena da dođem do centra od mog stana. A ovde ja mogu sve da stignem biciklom, isto sve ima", kaže za Euronews Srbija Alina Bazuljina, Moskovljanka u Novom Sadu.

U početku su joj smetali išarani zidovi, naročito grafiti sa ružnim porukama, ali i na to se, kaže, navikla. Nije bilo lako da se skuće, jer su u Srbiju stigli na početku rata, kada su cene stanova, zbog naglog porasta potražnje, naglo skočile.

"Nije jeftino, ali kako da kažem.. Ja sad dajem u zakup moj stan u Moskvi koji je na kraju grada, daleko od centra, i za taj novac ovde imam stan isto u zakupu", kaže ona.

Na pitanje da li je razmišljala i o kupovini stana ili kuće odgovara da je to za sada nemoguće.

"A to je nemoguće. Jer ako ja prodam taj stan u Moskvi, neću imati mogućnost da kupim stan u kom sada živim", rekla je ona.

Na pitanje da li je skuplji stan u Novom Sadu nego taj u Moskvi, odgovara: "Da, da, sigurno".

U prva dva kvartala ove godine porastao je broj ruskih državljana koji su kupovali nekretnine u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Oni su na nepokretnosti potrošili ukupno 85 miliona evra, a prema podacima Zavoda, posebno im je interesantan region Vojvodine, naročito Novi Sad i Subotica.

Time je nastavljen trend koji je na tržištu nekretnina bio naročito zapažen prošle godine.

"Prošle 2023. godine uloženo je preko 180 miliona evra od strane ruskih državljana u nekretnine u Srbiji, što je bukvalno ekvivalentno tržištu nepokretnosti Grada Niša", kaže za Euronews Srbija Milan Tintor, agent za nekretnine.

Iskustvo u poslovanju sa ruskim klijentima pokazalo je da se oni često sele, istražujući koji im grad u Srbiji najviše odgovara za život, priča Tintor i dodaje kako je bilo primera da jedni drugima prodaju nekretnine.

"Njima je u suštini najviše interesantan neki centar grada i širi centar grada. Naravno, kupuju i kuće u okolini Novog Sada, na Fruškoj gori", naveo je on.

Od početka rata u Ukrajini, u Srbiju se doselilo više od 220 hiljada ruskih državljanja. Skoro čitav jedan grad veličine Niša. Najviše ih je došlo u Beograd i Novi Sad, ali se ruski danas lako može čuti i na ulicama manjih gradova.

 
Zaboravih kako je izgledao Dino park, mogli su samo da sklone dinosauruse i posade još drveća, probiju izlaz ka bivšoj česmi i park bi bio mnogo brže sređen, a novac koji se izdvaja za gradnju novog sada da su usmerili u obnovu parka kod stanice.
 

Prvi čovek Grada Milan Đurić gostovao je u Jutarnjem programu, na RTS1, gde je govorio o potpisanom ugovoru za projektovanje i izgradnju pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, grejnoj sezoni, ali i o puštanju u rad brze pruge do Subotice.

Gradonačelnik je za RTS istakao da je gradnja novog mosta veoma značajna za dalji razvoj grada.
-Dva mosta se već grade,a krajem prošle nedelje je potpisan ugovor između naše države i kineske kompanije “Šandong haj spid”. Mislim da je to prvi put da se gradi takav most preko reke Dunav. To će potpuno promeniti izgled Novog Sada. Most kreće da se radi u aprilu sledeće godine, kineska kompanija krenula je njegovo projektovanje. To su važne stvari za državu i grad. Sva tri mosta finansira Republika Srbija, tu moram da se zahvalim i predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi i sada premijeru Milošu Vučeviću, koji je tada započeo te projekte kao gradonačelnik. Težimo ka modernijem gradu i da postane polu milionski u budućnosti.

Novi centar sa sremske strane

Đurić je podsetio i da preko novosadskih mostova pređe 110.000 automobila na dnevnom nivou, a da je najviše opterećen Most slobode.
-Pešačko–biciklistički most je važan, jer ćemo uraditi sanaciju Petrovaradinske tvrđave, kao i Podgrađe koje ćemo da pretvorimo u pešačku zonu, da dobijemo novi centar sa sremske strane. Most u produžetku Bulevara Evrope neće biti za teški saobraćaj. Građani će brže da odlaze na posao, lakše da upravljaju svojim vremenom. Jedva čekam da kraj 2026. dočekamo sa dva nova mosta.

Naredni poduhvat garaža kod železničke stanice

On je naglasio i da će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti zvanično otvorena 24. novembra.
-Pruga fenomenalno izgleda. 24. novembra će biti otvaranje, a 25. novembra će građani već moći da putuju i ta pruga nam je kao mali aerodrom. Zaživeće i mesta koja su na trasi brze pruge. Rekonstruisana je i železnička stanica, nakon 60 godina. Preostaje nam da uradimo i garažu kod stanice, to nam je naredni poduhvat. Za dva sata i 40 minuta stizaće se i do Budimpešte.

47 novih igrališta preko platforme “Tvoj grad”

On se osvrnuo i na platformu “Tvoj grad” i naglasio da je to primer lepe komunikacije sa građanima.
-Platforma “Tvoj grad” korisna je za nas koji donosimo ključne odluke za grad.
Građani mogu da komentarišu i delegiraju probleme. Na nju smo stavili da građani razgovaraju o budžetu grada i 10.000 korisnika imamo na toj platformi. Primera radi, 47 dečijih igrališta je plan da se uradi u svakoj mesnoj zajedniic i građani su dali predloge za njih. Stručne službe su dalje proveravale da li je tu moguće da se radi i do sada je urađeno sedam. To je primer lepe komunikacije sa građanima.
Godine 2012. godine imali smo 19 posto nezaposlenih, a danas je ispod šest posto, reči su gradonačelnika Đurića.
-Novozaposlenih je 50.000 ljudi. Dugo smo se borili da dođu kompanije, počev od Kontinetala, Lianboa, Nideka, a samo prošle godine smo otvorili samo tri kompanije. Moramo da proširimo industrijske zone, konkretno Sever 2. Nama je svaka kompanija bitna koja želi da zapošljava ljude u Novom Sadu. Naredne godine stiže još jedna kompanija u Novi Sad.
Prošle nedelje u Novom Sadu puštene su tople probe “Toplane”, za koju Đurić ističe da dobro radi svoj posao.
-Mi prvi put iz temelja gradimo novu toplanu, a projekat je vredan milijardu i 73 miliona dinara. Ona će biti gotova u prvoj polovini naredne godine, a krenućemo i na Mišeluku. Raspisujemo konkurse za energetsku efikasnost, a građani ugrađuju solarne panele i menjaju stolariju i kotlove.

 

Српска Aтина престоница бициклизма: Само током једног дана Булеваром ослобођења прође скоро 4.000 бициклиста, од почетка године избројано близу 800.000 двоточкаша.​

Да је Нови Сад поред свих епитета које деценијама са поносом носи, из дана у дан све више бициклистички град, потврђује фотографија коју је објавила Новосадска бициклистичка иницијатива, а која потврђује да само током једног дана Булеваром ослобођења прође приближно 4.000 бициклиста.​


Наиме, фотографија која је настала у касним вечерњим сатима (21х) поврђује да је до тог момента 3.800 бициклиста регистровао апарат који је позициониран на булевару (код ЈП Србијагас).

Испод поменуте бројке, види се и укупан број бициклиста регистрованих током ове године, који износи 775.695.

ЂУРИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ РЕКОРДАН БРОЈ ПРИЈАВА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ​

Град Нови Сад и ове године, четврти пут заредом, расписао је конкурс преко Градске управе за заштиту животне средине у вези са субвенционисањем куповине бицикала.

– Ове године издвојили смо 20 милиона динара и повећали субвенције са 10.000 на 12.000 динара. Искрено, нисам очекивао да ће се толико грађана јавити, скоро 9.500 грађана за неколико дана. То је добра идеја која се спроводи преко Градске управе за заштиту животне средине и која је започела 2021. године. Добра ствар је да Град изабере невладину организацију која то спроводи. Мислим да је то фантастичан пројекат и који настављамо даље, јер чему изградња и реконструкција бициклистичких стаза ако нема ко да их користи. У граду је 2012. године било неких 10.000 бициклиста, а надам се да ћемо до наредне године доћи до неких 50.000- рекао је тада први човек града.

Кроз ову акцију претходне две године купљено је 3.406 нових бицикала, а најбољим ученицима основних и средњих школа подељено је 114 бицикла.

ГРАДИ СЕ ПРВИ СПРАТНИ ПАРКИНГ ЗА БИЦИКЛЕ У НОВОМ САДУ​

Како би паркирање у граду било олакшано, у току је изградња првог спратног паркинга за бицикле, који се реализује на иницијативу Научно-технолошког парка Нови Сад (НТП НС), у сарадњи са Градом Новим Садом и ЈКП Паркинг сервисом. Спратни паркинг за бицикле налазиће се у Фрушкогорској улици, на простору између НТП НС и Студентског дома.
Спратни паркинг за бицикле биће површине 12×4 метра и висине до три и по метра. Паркиралиште ће бити осветљено ЛЕД расветом уз соларне панеле.

Испод су приказани тренутни радови на градилишту.



 

NOVI SAD SUVERENO PRVI: Ovaj grad prednjači u Srbiji po broju izdatih građevinskih dozvola​

Novi Sad prednjači po broju izdatih građevinskih dozvola u Srbiji, sa 15.325 rešenih zahteva. Prema podacima NALED-a, BFC sertifikovane opštine izdaju dozvole brže, privlačeći investitore, dok se u manjim sredinama broj dozvola značajno povećao

Najveći broj dozvola za gradnju prošle godine izdato je u Novom Sadu gde je rešeno 15.325 zahteva, sledi Kragujevac sa oko 5.500, i Niš sa približno 4.300 rešenih zahteva, saopštili su iz NALED-a.
Dodaju da je u Srbiji prošle godine podneto ukupno 148.907 zahteva za gradnju, a porast u broju izdatih dozvola zabeležen je u svim krajevima.
- Ipak, lokalne samouprave koje poseduju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC) ili su u procesu certifikacije izdale su čak četiri puta više dozvola i to za duplo kraće vreme - govori nova statistika NALED-a, prema podacima APR-a i Centralne evidencije objedinjene procedure (CEOP).

Pogledajte novogradnju u Novom Sadu OVDE

Kako se navodi, dok prosečna opština izda oko 600 dozvola za gradnju godišnje, gradovi i opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem u proseku izdaju oko 2.400.
- S druge strane, BFC certifikat je značio i manjim sredinama i opštinama za privlačenje investitora, što pokazuje i broj izdatih lokacijskih uslova koji su se u 2023. godini gotovo udvostručili u odnosu na prethodnu godinu u mestima kao što su Lapovo, Paraćin i Ćuprija - navode.
Takođe, u BFC opštinama od prvog do poslednjeg zahteva investitor u proseku čeka 108 dana na sve potrebne dozvole, što je više nego dvostruko kraće vreme u odnosu na ostatak Srbije.

 
I u Veterniku sve više stambenih kompleksa

U Veterniku planirana gradnja na površini od 5.000 kvadrata uz zelenilo sa zaštićenim staništem​

veternik-koncepcija-planskog-resenja-1382x1536.jpg


 
I u Veterniku sve više stambenih kompleksa

U Veterniku planirana gradnja na površini od 5.000 kvadrata uz zelenilo sa zaštićenim staništem​

veternik-koncepcija-planskog-resenja-1382x1536.jpg


Комунална инфраструктура не прати станоградњу... Најбољи пример је улица Драгослава Срејовића.
 
Vrh