Zanimljivo, a zivis u BGD.
Noki je definicija zanimljivog na ovom forumu
Pisao sam negde duže postove na tu temu, al mogu.
NS ne znam toliko detaljno, ali proveo sam pretprošlu zimu tamo i često odlazim, barem jednom mesečno.
Iz mog ugla fali im jedan veliki šoping mol tamo kod bivše ranžirne stanice koju bi mogli da razmontiraju. Ka tom mallu bi gravitiralo sve okolo Naselje, Satelit, Detelinara, sve čemu je Promenada predaleko. Promenada je uvek krcata.
Fali još jedan Mc Donalds. Popadaće na nos oni zaposleni u restoranu kod žel. stanice.
Pešaci uredno čekaju na zeleno da pređu ulicu.
Vozači podjednako bahati kao u BG.
Investitorski urbanizam je uništio pojedine delove grada.
Omiljeni stambeni deo grada mi je Novo Naselje jer je to suština planske gradnje u svakom aspektu. Parkovi, parkinzi, bulevari, pa uz bulevar manja ulica pa pristup zgradi. Da mi se odmah ne nakače kojekakvi likovi, naravno da i u BG ima investitorskog urbanizma, a ima i neodržavanijih fasada uz to.
Nadam se da će se nekom novom gradnjom grad još više širiti na sever i zapad jer prostora ima. Potencijala ima. Dakle ne gurati sve na već preizgrađenu Detelinaru, Admovićevo...
Šetalište je lepo, tvrđava još lepša, Petrovaradin kao i pojedine ulice po centru skockane i sa dobrim šmekom, vajbom...
Malo parkova, prenatrpani porodicama sa decom. Nema tog osećaja kao kad bih sad izašao u park Ušće ili Topčider ili bilo gde, da nisu neposredno ljudi oko mene. Nemam taj osećaj da mogu da pobegnem od ljudi. BG je onako metropola, više je grad za samce...
Katastar im radi brže i manje je korpucije nego u BG. Gradske službe ili ispostave republičkih sa kojima sam imao iskustva rade efikasno i brzo.
Naredni pasus će malo ko shvatiti, al svejedno.
Kad je teren ravan mora da bude kao NBG, planska gradnja ili Bežanija ako nisu soliterčine. Nemoj mi uzane ulice, da jedva ima trotoara i red zgrada, levo i desno, dođe kao 2 visoka zida koja se pružaju beksonačno unapred od tebe.. Ne vidiš im kraj jer je pravo i ravno. Put mora da vijuga uzbrdo, nizbrdo, levo, desno ili barem drvoredi, ako je ravno. Nešto mora da stvori dinamiku, bez drvoreda u pojedinim ulicama na Detelinari recimo stvara osećaj depresije, nama koji smo odrasli u Beogradu. Stvara nelagodu i depresiju, pogotovo zimi.
Na ravnom moraš da osetiš da ima prostora. Do 90tih je sve rađeno lepo.
Ujutru se magla teže podiže u zimskim mesecima.
Ljudi su generalno ljubazni, ono sa Štranda je bio izuzetak.
Eto, to su moji utisci, ukratko.
Inače je grad kao kampus, studentarija, baš puno mladih i dosta porodica sa decom.