Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

Kako gledam ovaj sordos sve me vise podseca na english garden u minhenu mada za to bi trebalo da se sredi malo da ne bude divljina
 
Kako gledam ovaj sordos sve me vise podseca na english garden u minhenu mada za to bi trebalo da se sredi malo da ne bude divljina
Нека Шодрош остане овакав какав је сада, једино шта треба урадити јесте окренути клупе на насипу поред ка шуми и дунавцу.
 
IMG_20240404_182128_916.jpg

Северна фасада дворца грофа Хадика из 1778., данас пољопривредне школе. Јужна фасада и половина западне фасаде су сређене.
IMG_20240404_182622_143.jpg

Адаптирана је стара кућа у улици Царице Милице, једино су столарију заменили, мало даље у улици се налазе архитектонски и, у домену културног наслеђа веома вредне куће, нажалост, једна од њих се урушава, једна ( дијагонално од ове на слици) је срушена. У истој улици су срушене још две старе куће.

Нови Сад, уз насип код Универзитетског парка сређује се простор око плажице.
IMG_20240404_114903_619.jpg
 

РЕПОРТЕРИ ДНЕВНИКА НА ТРАСИ БРЗЕ ПРУГЕ ОД НОВОГ САДА ДО СУБОТИЦЕ​

Радови у Кисачу и Степановићеву у финишу; Ничу и три нове станичне зграде​

 

УСКОРО ПОЧЕТАК „НС БАЈК” СЕЗОНЕ Паркинг сервис сређује станице за бицикле​


У току су припреме за почетак „НС бајк” сезоне што, између осталог, подразумева фарбање станица за изнајмљивање бицикала.
а


Из „Паркинг сервиса” најављују да ће нова сезона изнајмљивања ускоро почети, као и да би корисници требало да замене картице.
– У циљу побољшања и унапређења „НС бајк” система за изнајмљивање бицикала, неопходно је да се замене корисничке картице, што корисници могу учинити у просторијама нашег предузећа на Булевару Михајла Пупина 1, други спрат, канцеларија 206 и то радним данима од 9 до 14 часова, као и на благајни у Улици Филипа Вишњића 47, радним данима од 14 до 19 и суботом од 9 до 19 часова – објашњавају у ЈКП „Паркинг сервис”, те напомињу да је замена корисничких картица бесплатна.
Док траје сезона, црвене двоточкаше могуће је изнајмити 24 часа дневно и то на 15 места широм града.

а

Фото: А. Чегар
Нови Сад је одавно познат као град бициклиста, којих по неким проценама има између 40.000 и 50.000. Осим тога, Нови Сад је први град у Србији који је увео субвенције за куповину двоточкаша. За сада у граду има око 100 километара бициклистичких стаза, а планирано је да их буде више од 300.

 
Конкурсни рад за Дом југословенског учитељског удружења у Новом Саду, перспективни приказ, 1935.


433887203_839155698247760_3571833199030481573_n.jpg

 
Kolega, ako može samo više pojedinosti o projektu? Ko je investitor? Hvala unapred na odgovoru.
 
MD Ventures jeste firma Tadica i u pitanju je ovo ako se ne varam:

 

УСКОРО УРЕЂИВАЊЕ ДЕЧЈИХ ИГРАЛИШТА​

Град издваја више од 300 милиона динара​

Из године у годину Нови Сад све више новца издваја за уређивање дечјих игралишта и терена, не само у граду већ и у приградским насељима. Управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је тендер, процењене вредности готово 301,7 милиона динара (301.666.666), без ПДВ-а, за набавку и уградњу опреме и подлоге за нова дечја игралишта на, како је објашњено, местима старих и постојећих.

а

То је, иначе, једно од свакако највећих улагања, када је реч о уређивању и опремању игралишта и рекреативних терена.
„Игралишта на територи града постоје, али су у великој мери девастирана и неприлагођена захтевима и потребама деце у савременом времену. Планирана дечја и рекреацона игралишта су ‘нове генерације’, нових технологија, прилагођена интересовању и психофизичким способностима деце данас. Усвојен је концепт комбинације ‘стандардних – класичних реквизита за дечја игралишта’, али кроз иновативно решење за дату јавну функцију, са започетом идејом остварења ‘здравог окружења’ за децу различитог узраста, за развој моторичких функција и спортског духа. Игралишта су прилагођена психо-моторичком статусу малишана од једне до пет година, па све до оних од 14 и више година старости. Игралишта се изводе на претходно припремљену одговарајућу конструктивну подлогу, са завршном обрадом од синтетичких материјала, гумених плоча тзв. тартан плоча”, наводе надлежни у документацији објављеној на Порталу јавних набавки.

а

Фото: Dnevnik.rs


Нови Сад ослушкује потребе становника​

У прилог томе да Нови Сад ослушкује потребе својих становника, поготово када јер о уређивању дечјих игралишта, говори податак да суграђани на платформи „Твој град” могу предлагати и гласати на којим ће локацијама бити изграђена нова игралишта.
- Водећи рачуна о равномерном развоју и стварању једнаких стандарда и услова за живот и одрастање, како у граду тако и у приградским местима, планирано је постављање чак 47 потпуно нових локалитета намењених нашим најмлађим суграђанима, по једно на територији сваке месне заједнице. Веома нам је важно мишљење наших суграђана, и позивамо све на активно и непосредно учешће у одабиру локација. На платформи „ТвојГрад” можете да доставите предлоге локација у вашем кварту, комшилуку, на којима бисте желели да проводите време са децом у одмору и забави - поручују из Града.


а

Како се из техничке спецификације може приметити, предвиђена је набавка 52 различите справе за дечија игралишта и теретане на отвореном, између осталог, више врста мултифункционалних композиција, љуљашки, клацкалица, њихалица, кула с тобоганом, пењалица, интерактивних панела, вртешки, зип-лајн композиција, те реквизита за вежбе пропадања, згибове, али и симулацију ходања и веслања. Када је реч о мобилијару, Град купује 40 клупа, 20 корпи за отпатке и исто толико информативних табли.
Тачне локације игралишта која ће бити опремљена у тендерској документацији нису наведене, то ће бити утврђено након што 8. маја буде завршено подношење понуда, односно вероватно ће зависити од понуђене цене опреме и радова, у складу с дефинисаним буџетом.

 
Šest dana besplatnog parkiranja u Novom Sadu

JKP "Parking servis" obaveštava Novosađane da neće naplaćivati parkiranje u zonskom sistemu naplate od srede, 1. do ponedeljka, 6. maja.

NS bajk sistem za iznajmljivanje bicikala nesmetano će raditi za vreme praznika.

Redovna naplata parkiranja
i registracija korisnika NS bajk sistema počinje od utorka, 7. maja.

www.mojnovisad.com/vesti/sest-dana-bespl...om-sadu-id61655.html
 

OTKRIVAMO Big bi da kupi novosadski tržni centar Promenada – čeka se odluka antimonopolske komisije​


featured image
Shutterstock/KSCHiLI


Dilema Novosađana od pre nekoliko godina – Promenada ili Big – mogla bi da izgubi smisao. Pre svega ukoliko bi kupci da biraju različite vlasnike. CEE-BIG, sa amsterdamskom adresom, od decembra prošle godine merka firmu NEPI Real Estate Project One.
Vlasnik Big tržnih centara bi da kupi kompaniju koja upravlja Promenadom. Od potpisa ih deli odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije, koja je rešila da nastavi postupak po službenoj dužnosti.
To je znak da im je potrebno dodatno vreme i detaljnije istraživanje, jer ocenjuju da bi preuzimanje moglo da promeni strukturu koncentrisanog tržišta upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u Novom Sadu. Napominju da bi spajanje moglo značajno da uveća stepen koncentrisanosti na ovom tržištu.

„U skladu sa članom 62. Zakona, Komisija može da nastavi postupak ispitivanja koncentracije po službenoj dužnosti, ako utvrdi da zajednički tržišni udeo učesnika u koncentraciji na tržištu Republike Srbije iznosi najmanje 40%, odnosno ako osnovano pretpostavi da koncentracija ne ispunjava uslove dozvoljenosti iz člana 19. Zakona, a na osnovu zaključka koji donosi predsednik Komisije“, stoji u zaključku ove institucije. „Za donošenje odluke o dozvoljenosti predmetne koncentracije u skladu sa Zakonom, neophodno je da se utvrde dodatne činjenice u odnosu na koje će Komisija definisati relevantno tržište i oceniti efekte sprovođenja predmetne koncentracije“.

Drže radnje i kancelarije​

CEE-BIG posluje u okviru izraelske grupe koja se bavi razvojem koncepta otvorenih tržnih centara, a pod krajnjom je kontrolom društva BIG Shopping Centers Ltd, sa sedištem u Izraelu. U Srbiji posluju od 2008. godine, preko brojnih privrednih društava registrovanih u Srbiji, a vlasnik su maloprodajnih parkova: BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG Pančevo, BIG Rakovica, BIG Zrenjanin, BIG Kruševac, BIG Fashion Kragujevac, BIG Pazova, BIG Obrenovac i BIG Kraljevo.
U Novom Sadu, na Sentandrejskom putu, poseduju objekat od 45.500 kvadrata. Komisija napominje da BIG grupa kontroliše i društvo AFI Properties LTD, koje u Srbiji vodi Airport City Beograd, AFI Skyline i Business Garden.

S druge strane, NEPI je pod kontrolom društva Ne Property B.V, sa sedištem u Amsterdamu i bavi se iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina. Ukratko, njegova jedina stvarna delatnost je upravljanje tržnim centrom Promenada u Novom Sadu. Otvoren je 2018. godine i prostire se na oko 48.900 kvadrata.
Firme su već potpisale pismo o namerama koje potvrđuju volju Big grupe da proširi portfolio nekretnina u Srbiji. Potpisali su ga 6. decembra prošle godine.
„Na osnovu dostavljenih podataka o visini ukupnih prihoda koje su svi učesnici u koncentraciji ostvarili na svetskom tržištu i tržištu Republike Srbije, Komisija je zaključila da je postojala obaveza prijave koncentracije, jer je ukupan prihod učesnika veći od iznosa koji su propisani članom 61. Zakona“, navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

Sada je pred nadležnima da definišu relevantno tržište, a podnosilac zahteva i potencijalni kupac ima svoje mišljenje. CEE-BIG smatra da bi se moglo definisati kao tržište upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u tržnom centru tradicionalnog formata, ali da ga treba definisati na nivou tržnih centara odvojeno od maloprodajnih parkova. U tom slučaju ne bi bilo preklapanja učesnika u koncentraciji, jer je po njima Promenada tradicionalni tržni centar, dok je Big Novi Sad maloprodajni park.
shutterstock_1866514141-1024x683.jpg

Komisija ne prihvata definiciju tržišta koju predlaže Big​

Podnosilac prijave, a to je CEE-BIG, navodi da na tržištu tržnih centara u Novom Sadu (odvojenom od maloprodajnih parkova) nisu aktivni, a da je tržišni udeo ciljnog društva (NEPI) oko 62,1% – s obzirom na to da je njegova površina 48.900 kvadrata i procenjenu ukupnu veličinu tako posmatranog tržišta na oko 78.700 kvadrata. Kao najveće konkurente navode MAT Real Estate sa tržišnim udelom od oko 18,2% i Merkator sa udelom od oko 19,7%.

„Komisija je razmotrila sve napred navedene i ostale razloge iznete u prijavi i njenim dopunama, ali nije mogla da prihvati navedeni predlog definicije relevantnog tržišta proizvoda“, navodi ova institucija. „U dosadašnjim postupcima koji su se odnosili na tržište nekretnina, Komisija je relevantno tržište određivala kao tržište upravljanja (izdavanja) i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom. U tim postupcima se smatralo da moderni maloprodajni prostor obuhvata sledeće tipove trgovinskih formata: trgovinske centre zapadnog tipa, trgovinske centre manjeg formata, robne kuće, kao i formate druge generacije, odnosno objekte od najmanje 5.000 kvadratih metara sa hipermarketom i pripadajućim lokalima“.

Udeo u novosadskom „kolaču“​

Tako Komisija ne razdvaja ove formate, već posmatra zajedno maloprodajne parkove i tržne centre. Ukoliko se u tržište uvrsti maloprodajni prostor SPENS-a od oko17.000 kvadrata i još toliko na Novosadskom sajmu, zajednički tržišni udeo Biga i Promenade iznosi oko 56%, sa pojedinačnim udelima od 27% i 29%.
„Ipak, s obzirom na to da Novosadski sajam nije trgovinski centar, kada bi se iz obuhvata relevantnog tržišta izostavio sajamski prostor, zajednički tržišni udeo učesnika u koncentraciji je oko 62,3%, sa pojedinačnim udelima od 30% i 32,3%“, kaže Komisija. „Ako bi se uzeli u obzir javno dostupni podaci o tržištu u Novom Sadu, koje objavljuje kuća CBS, ukupna veličina tržišta maloprodajnog prostora u Novom Sadu je 124.400 kvadrata. Na tako određenom tržištu, pojedinačni tržišni udeli učesnika u koncentraciji su oko 36,3% i 39,3%, pa njihov zajednički udeo iznosi 75,6%“.
Iz svega navedenog je jasno da je ovo tržište visoko koncentrisano.
„U ispitnom postupku Komisija će sprovesti sve potrebne radnje i utvrditi sve činjenice i izvesti dokaze neophodne za: definisanje relevantnog tržišta, njegove agregatne vrednosti i bitnih karakteristika i tendencija, naročito ali ne isključivo podataka u odnosu na koje će se utvrditi mogućnost supstitucije na strani ponude i tražnje…“, zaključuje Komisija,
Big i Promenada tako moraju još malo da sačekaju pre eventualnog spajanja.

 

GRAD NOVI SAD BRINE O NAJMLAĐIM SUGRAĐANIMA: EVO ŠTA JE SVE IZGRAĐENO ZA DESET GODINA; Vrtići bеsplatni i svе brojniji​

Za novosadskе mališanе vrtići su bеsplatni vеć godinama, a subvеncionišе sе i boravak u privatnim vrtićima.

a


Takva politika započеta jе u mandatu gradonačеlnika Miloša Vučеvića, a nastavljеna i od kako grad vodi Milan Đurić, primеnjujе sе i daljе. Briga o dеci jе vlasti, koju prеdvodi Srpska naprеdna stranka, na prvom mеstu.
Koliko jе Novi Sad dobro mеsto za život pokazujе i činjеnica da jе dеcе svе višе, tе izgradnja vrtića idе u korak s pozitivnom pronatalitеtnom politikom.

Tako su od 2014. godinе rеalizovani brojni projеkti – izgradnjе, oprеmanja, dogradnjе, rеkonstrukcijе i sanacijе vrtića – ukupnе vrеdnosti od nеpunih 2,5 milijardi dinara. Kako članica Gradskе upravе za obrazovanjе Dina Vučinić kažе za „Dnеvnik”, rеč jе o invеsticionim aktivnostima kojе su rеalizovanе u okviru ukupno planiranih srеdstava u budžеtu Grada Novog Sada.

а


Koliko jе Novi Sad dobro mеsto za život pokazujе i činjеnica da jе dеcе svе višе, tе izgradnja vrtića idе u korak s pozitivnom pronatalitеtnom politikom

Prvi u Srbiji​

Gradonačеlnik Milan Đurić podsеća da jе Novi Sad jе prvi grad u Srbiji koji jе 2019. godinе donеo odluku o bеsplatnim vrtićima za svu dеcu koja idu u PU „Radosno dеtinjstvo“. Ukupan budžеt Gradskе upravе za obrazovanjе jе 8,2 milijadi dinara, a višе od polovinе izdvaja sе za nеomеtano funkcionisanjе PU „Radosno dеtinjstvo“. Porеd toga i ovе godinе su obеzbеđеna uvеćana srеdstva na imе finansijskе podrškе porodicama sa dеcom upisanom u privatnе vrtićе.


а

– Od svih planiranih projеkata, rеalizovano jе višе od 88 odsto njih, a prеostali novac, nеšto višе od 253 miliona dinara, iskorišćеn jе za kapitalna održavanja zgrada i objеkata, projеktna planiranja i oprеmanja objеkata, čimе sе doprinosi poboljšanju kvalitеta i unaprеđеnju obrazovanja – ističе Vučinićеva.
U Prеdškolsku ustanovu „Radosno dеtinjstvo”, koja broji 77 vrtića, ukupno idе 17.500 mališana, a kako sе intеnzivno radi na proširеnju kapacitеta, svakе godinе sе i upisujе svе višе dеcе. Mеđu takvim primеrima su izgradnja vrtića u Orahovoj ulici za 244 dеcе (invеsticija vrеdna nеpunih 400 miliona dinara, rеalizovana do 2021. godinе), potom proširеnjе objеkta u Kaću za još 80 mališana (za šta jе izdvojеno 90,7 miliona dinara u 2019. i 2020. godini), kao i izgradnja vrtića u Adicama u koji jе upisano 250 dеcе (skoro 489 miliona dinara izdvojеno jе tokom čеtvorogodišnjе izgradnjе koja jе završеna lani).

„Jеžеva kućica” i „Čarobni šеšir”​

Srеćni smo što sе svе višе građana dosеljava ovdе i osniva porodicе, a to zahtеva i odrеđеna stratеška ulaganja upravе Grada, kako bi sе smanjilе, a potom i ukinulе listе čеkanja u PU ‘Radosno dеtinjstvo’. Tako istovrеmеno radimo na dva polja - prvеnstvеno na svе vеćim iznosima za finansiranjе boravka dеcе u vrtićima - kako u državnim tako i privatnim, ali radimo i na proširеnju postojеćih kapacitеta i na izgradnji novih vrtića”, rеkao jе gradonačеlnik Milan Đurić otvarajući vrtić u Adicama.

а

Foto: Dnevnik.rs

Podsеtio jе počеo s radom novi vrtić „Jеžеva kućica“ na Grbavici, gdе jе upisano 187 dеcе. „Čarobni šеšir” jе drugi objеkat Prеdškolskе ustanovе na Adicama. U vrtiću površinе 2.200 mеtara kvadratnih, dеca imaju na raspolaganju 11 novih soba i fiskulturnu salu, a zaposlеni kancеlarijе za rad, za šta jе iz budžеta izdvojеno skoro pola milijardе dinara.


а

Trеnutno su na čеkanju još tri značajna projеkta: dogradnja, rеkonstrukcija i oprеmanjе objеkta u Ulici Jеrnеja Kopitara, izgradnja i oprеmanjе objеkta u Ulici Ilariona Ruvarca i izgradnja i oprеmanjе objеkta na Bulеvaru Evropе 31.
– Takođе, u toku jе dogradnja i oprеmanjе objеkta u Kovilju, otpočеto 2022. godinе, a kojim ćе sе proširiti kapacitеti za još 80 dеcе, što znači da ćе u vrtiću ukupno biti 312 najmlađih Kaćana – kažе Dina Vučinić, ističući da jе vrеdnost projеkta nеšto višе od 162 miliona dinara, a tеkuća godina jе krajnji rok za završеtak radova. – Ovе godinе trеba da budе završеna i rеkonstrukcija objеkta na Klisanskom putu, odnosno nеkadašnjе OŠ „Dušan Radović“, a u koji ćе biti upisano 117 dеcе. Radovi su počеli prе dvе godinе i ukupnе su vrеdnosti 118,7 miliona dinara.
Trеnutno su na čеkanju još tri značajna projеkta: dogradnja, rеkonstrukcija i oprеmanjе objеkta u Ulici Jеrnеja Kopitara, gdе sе čеka na usaglašavanjе projеktno-tеhničkе dokumеntacijе i ishodovanjе novе građеvinskе dozvolе, a plan jе da sе prostor uvеća za još čеtiri prostorijе, kako bi sе u vrtić ukupno upisalo 165 mališana; izgradnja i oprеmanjе objеkta u Ulici Ilariona Ruvarca za šta jе podnеt zahtеv za građеvinsku dozvolu; izgradnja i oprеmanjе objеkta na Bulеvaru Evropе 31 za šta sе takođе čеka građеvinska dozvola.

а


 
Vrh