Šta je novo?

Novi Minel - New Minel [ Stambeno poslovni kompleks ]

IMG_20250616_205919.jpg

Da li neko zna zasto su "ustinuli" ovaj deo brda? Zarad sledece faze ili nekog sadrzaja u okviru faze 2?
IMG_7021.jpeg

Vidim na ovoj slici, koju je napravio Igor, da koriste blok od čini mi se 10cm. Da li neko ima iskustva u stambenoj zgradi sa pregradnim zidovima od bloka ove debljine? Specifično kakvi su što se tiče zvučne izolacije?

1750606506204.png

Često i solidno rešenje na poziciji pregradnih zidova u okviru stana (kupatila, sobe itd.) .
Hvala puno na odgovoru. U Kvartu64, gde sam kupio stan, koriste isti sistem za pregradne zidove, i prvi komentar arhitekte je bio "Zašto su ovi zidovi tako tanki?". To me je zabrinulo oko zvučne izolacije najviše..

Hvala puno na odgovoru. U Kvartu64, gde sam kupio stan, koriste isti sistem za pregradne zidove, i prvi komentar arhitekte je bio "Zašto su ovi zidovi tako tanki?". To me je zabrinulo oko zvučne izolacije najviše..

Arhitekta se bavi projektovanjem zgrada ili dizajnom enterijera?

Iz mog iskustva gips vuna je daleko bolja opcija sto se tice zvucne izolacije.
To je veoma uopšteno.
Gipsani zid može biti dobro rešenje, u zavisnosti od debljine kao i materijala koji se koristi (vrsta ploče, debljina zida, debljina vune itd.) .
Na ovom projektu koriste i GK zidove (sobe) a zidaju kupatila.
Verovatno zidaju kupatila jer su čvršči zidovi , zbog kačenja bojlera itd.

U oba slučaja zvučna izolacija u okviru stana neće biti problematična što se tiče odabira materijala.

1751053883485.png

Da li neko zna šta se obično dešava sa ovakvim mestima koja "dolaze sa" ovim dodatnim prostorom do zida (jer je taj zid kriv)?

Zvuči kao idealno rešenje za parkiranje npr motocikla pored auta, ali iz Galensa eksplicitno kažu da taj prostor ne postaje vaš nakon sto kupite mesto. Ono što mi je fascinantno je da su cene formirane kao da postaje :) sva ova mesta su solidno skuplja od običnih, i sto je veći prostor izmedju njih i zida veća je cena.

Šta se u praksi desava sa ovim mestima? Da li ljudi mogu da se (možda i opravdano?) žale? Meni neko ovakvo mesto zvuči super da parkiram i motor pored auta, ali ne bih da budem pametniji od ostalih i da koristim prostor koji nije moj. Opet, cena je znacajno veća, a i niko ne može prići tom prostoru a da ne prođe kroz parking mesto.

Ne vidim problem da parkiras tu motor, bez obzira sto nije tvoje. Mozda te ne razumem najbolje, da li je to prostor izmedju dva parking mesta, ili iza parking mesta a do zida?
Ako je izmedju, onda je to u principu dogovor tebe i komsije cije je mesto pored. Ako je iza, mislim da ti niko nece prigovarati.

Zdravo postovani clanovi foruma,

Interesujem se za kupovinu stana u ovom projektu, bio sam na razgovoru i nagovesteno mi je da nikakvi penali za kasnjenje izgradnje nisu definisani predugovorom. Da li je neko od postojecih kupaca uspeo da uradi reviziju predugovora i mozda doda neke penale za kasnjenje?

Da, u prvoj fazi projekta. To je bio standardni deo (pred)ugovora.
Verovatno su se opekli sa tim pa sada toga nema. Mada, kakav je to ugovor u kome su navedeni rokovi a nema penala za nepostovanje istih 🤷‍♂️

Kod mene piše 34 meseca od početka izgradnje, i da smo se dogovorili da mogu da ga produže za još 60 dana. Ne piše ništa za penale, nisam previše obraćao pažnju, možda je to moja greška. Mada advokat mi se takođe nije obazirao na to, po njemu je najveći problem to što nisu prihvatili da mi vrate uplaćeni novac ukoliko mi banka odbije kredit, mada mislim da je to standardna priča nažalost.

Kod mene piše 34 meseca od početka izgradnje, i da smo se dogovorili da mogu da ga produže za još 60 dana. Ne piše ništa za penale, nisam previše obraćao pažnju, možda je to moja greška. Mada advokat mi se takođe nije obazirao na to, po njemu je najveći problem to što nisu prihvatili da mi vrate uplaćeni novac ukoliko mi banka odbije kredit, mada mislim da je to standardna priča nažalost.
U tom slucaju je jednostran raskid ugovora od strane kupca sto je navedeno u ugovoru. U tom slucaju ti zadrzavaju 10% vrednosti avansne sume.

Da, u prvoj fazi projekta. To je bio standardni deo (pred)ugovora.
Verovatno su se opekli sa tim pa sada toga nema. Mada, kakav je to ugovor u kome su navedeni rokovi a nema penala za nepostovanje istih 🤷‍♂️
Hvala na odgovoru, da li mozda imate info kako je glasila ta klauzula da li je bilo tacno specificirano koliki su penali na dnevnom/mesecnom nivou?

S obzirom na progres radova , prva lamela može biti gotova u prvom kvartalu sledeće godine. Solidno brzo rade i ostale lamele .

Vrh