Да, па то смо одавно приметили.hazard":jx1xuvko je napisao(la):Znaci bice 123-AB i 0123-AB i to ce biti dva razlicita broja?
И ја сам за немачко решење, али ко пита народ...varicak":jx1xuvko je napisao(la):Na žalost to se neće dogoditi. Po meni jedino pozitivno rešenje bi bilo da u narednih 7 god tj. do prve promene novih tablica prihvate neko rešenje koje već postoji u Evropi recimo Nemačko. Od naše tople vode nema ništa.
Рецимо, ја сам пре пар дана видео немачку таблицу с њиховим словом о са две тачке изнад. Према томе, и они имају домаћа слова.varicak":35prpz2r je napisao(la):Na žalost to se neće dogoditi. Po meni jedino pozitivno rešenje bi bilo da u narednih 7 god tj. do prve promene novih tablica prihvate neko rešenje koje već postoji u Evropi recimo Nemačko. Od naše tople vode nema ništa.
ali zato u sfrj je postojalo SA i ŠA.Wile E. Coyote":2jzhhf3d je napisao(la):Велика је разлика што на немачким таблицама:
- нема слова са умлаутима у делу где је регистарска ознака,
- нема парова регистарских подручја која се разликују само у умлаутима.
На СРЈ таблицама није било проблема, јер је постојало ČA, а није постојало CA и ĆA, постојало је KŠ, а није KS итд. Што се читљивости FE-Schrift-a тиче, то нећу да прежвакавам по стоти пут, јер сам самог себе већ сморио.
У праву си. Само што тада не верујем да је било камера и ове технологије која се данас користи, па да је то могло да направи збрку у иностранству.MilisaV":z934slb6 je napisao(la):ali zato u sfrj je postojalo SA i ŠA.
О томе сам и ја давно размишљао, типа овога (јесте да је ово FE-Schrift који сам прилагођавао нашим приликама, али поента је јасна):MilisaV":z934slb6 je napisao(la):sad što se tiče nemačkog Ö ono je isto kao i O samo je različite veličine. odnosno Ö je iste visine kao obično O, odnosno nije više za ove dve tačke... kao kad bi kod nas Č i Ć smanjili da bude iste veličine kao C.
stf":2332fqs3 je napisao(la):Београд, да су ставили само B уместо BG а додали један карактер
Прикључујете се клубу јеретика?sizif":2332fqs3 je napisao(la):Управо тако. Ознака за Београд је требало да буде само "В"
Не заснива се систем на величини. HH je Хамбург а H Хановер (додуше, код Хамбурга су историјски разлози у питању), G је Гера а GE Гелзенкирхен, има још аномалија у односу на величину са 2 и 3 слова. Заправо, ознаке су по територијалном принципу (седишта покрајина једно слово итд.), а величина се у већем броју случајева поклапа са територијалном поделом. (Да се не понављам да је мени тај систем најбољи, правио сам такав систем и за наше таблице...)stf":2332fqs3 je napisao(la):Управо Немачка има регистарска подручја и са 1 и са 2 и са 3 слова. Притом, највећи градови имају 1 слово а више комбинација и обратно.
Апсолутно. Да су усвојили немачки систем, где не би било проблема са 7 карактера, а не југоисточноевропски систем, где и пуно мањи Загреб и Софија имају проблеме, не би морали да се глупирају са овим трипер-комбинацијама. Овако се сви спрдају са таблицама.sizif":2332fqs3 je napisao(la):остали градови и при актуелној подели слова и бројева не морају да користе ни ć, č, ž, đ, ни x, y, z, јер су им остала слова у комбинацији са бројевима више него довољна за подручја која покривају.
Ma bar da su te kombinacije sa Y X W Č Ć Ž Đ Š ostavili za kraj....tj. prvo da se ispucaju u jednom registarskom podrucju sve kombinacije (uklj. sa 3 i 4 cifre) koje nemaju ta slova, pa onda one sa WXY ali bez nasih slova, a onda one sa nasim slovima ali bez WXY, pa tek onda one tipa WĐ (jer su te najnakaradnije).sizif":16jeq1jx je napisao(la):Управо тако. Ознака за Београд је требало да буде само "В", а остали градови и при актуелној подели слова и бројева не морају да користе ни ć, č, ž, đ, ни x, y, z, јер су им остала слова у комбинацији са бројевима више него довољна за подручја која покривају. Сад, што су они кретени, па то раде...
Постоје три објашњења:hazard":f8r3kjoq je napisao(la):I na kraju, ne znam koji su andrak uvodili slova na tablice, kada je bilo sasvim dovoljno cisto numerickih kombinacija ranije? Narocito sad sa dodatnim (tj. usitnjenim) reg. podrucjima.
A 1234-AB nije 8 karaktera?Wile E. Coyote":dc4wx1yq je napisao(la):Постоје три објашњења:hazard":dc4wx1yq je napisao(la):I na kraju, ne znam koji su andrak uvodili slova na tablice, kada je bilo sasvim dovoljno cisto numerickih kombinacija ranije? Narocito sad sa dodatnim (tj. usitnjenim) reg. podrucjima.
- Нису хтели да гузе 8 карактера на таблице, па су убацили слова, јер то даје више комбинација;
- Стандард ЕУ је да у регистарској ознаци буду и цифре и слова;
- Видела жаба да се коњи ј**у, па раширила ноге.