Šta je novo?

Nove registarske tablice

Морам вам признати, да ми таблице престају бити ружне. У питању је период привикавања. Много су елегантије од предходних, а морам признати и да су лепше од већине таблица у региону.
И даље стојим иза тога да таблице са и и ј карактерима делују сиротињски. Тачно је и да ћирилица са грбом делује пренатрпано. Боље је да су уместо цртице убацили ту ћирилицу.

Tablice su uredu samo ta slova dj, sh.... su katastrofa

stf":3h531h0a je napisao(la):
Морам вам признати, да ми таблице престају бити ружне. У питању је период привикавања. Много су елегантије од предходних, а морам признати и да су лепше од већине таблица у региону.
И даље стојим иза тога да таблице са и и ј карактерима делују сиротињски. Тачно је и да ћирилица са грбом делује пренатрпано. Боље је да су уместо цртице убацили ту ћирилицу.
Све што причаш, стоји, међутим, кад би се додала четврта цифра, за ћирилицу место цртице не би било места, ако се добро сећам тог сегмента изгледа таблица.

Ja što ih duže gledam, shvatam u kako jadnoj državi živimo.

Ovo rešenje ne samo što ismeva grb Srbije, ćirilicu, latinicu nego i osnovnu funkciju tablice. Stare tablice za koje sam mislio da su jako ružne, izgledaju neuporedivo funkcionalnije i preglednije nego ove nesretnice.

Slova sa kvačicama su neuočljiva sa većih razdaljina, a po lošem vremenu sa većim stepenom prljanja vozila permutacije Č,Ć i Ć i ostalih "čistih" slova i onih sa kvačicom biće uobičajena pojava. Biće divno kada nekom od nas stigne kazna na kućnu adresu za prelazak kroz crveno svetlo, vožnju žutom trakom ili pljačku banke a zapravo je to uradio brat blizanac sa drugačijom kvačicom.

Biće još veselije kada neki "brat" po kvačici napravi prekršaj u inostranstvu, i onda se nađete u nebranom grožđu npr. u sred Mađarske ili Italije jer tamošnji sistem neće registrovati ni Ć ni Đ ni Ž ni Č.

Evo divnog primera (preuzeto sa drugog foruma)..šta piše ovde? Č, C ili Ć..katastrofa jedna. Ali dobro, banana republika, banana tablice i to je to.

tablicacc1.jpg

Na stranu sad očajan izgled, tu ne možemo u skorije vreme uraditi ama baš ništa. Stare tablice su svemir za ove nove.

Ja ne znam da li bi se moglo sad već preduzeti nešto oko čćšđž. Jednostavno - ne izdavati ih više? Neka vanredna uredba, izmena&dopuna zakona ili šta god treba i završiti sa ovom lakrdijom. Izdavati samo tablice sa univerzalnim (eng) alfabetom i voila. Mnogo veća korist od eventualne štete u vidu već napravljenih tablica sa čćžšđ koje bi se uništile.

Mislim, ako su vec pojeli g*vno, ne moraju i celu septičku jamu.

Kamere koje zabelezavaju saobracajne prekrsaje su mocne kamere koje mogu videti dal imas "slinu" u nosu (izvinite na izrazu), a ne ko ova sto ima 2 piksela, tako da citanje tablice nece biti problem ja mislim.
@felix a zasto je ovo ismevanje cirilice ?

Кад камера сними прекршиоца, сними цела кола, као и возача. Проблем може бити ако браћа по квачици направе проблем у иностранству. А ево премошћују проблем и са паркирањем. Свеједно, ово комбиновање наших и страних слова и даље сматрам да је спрдња.

PA znas koja je verovatnoca da ce "bracaa" biti zajedno u istoj zemlji verovatno ista koliko i da te vanzemaljac napadne na slaviji

bez obzira na verovatnoće, pripremati se godinama na nešto, odlagati 6 po 6 po 6 meseci i fiksirati najzad datum - i opet ne funkcioniše kako treba..... Tolike godine a da niko ni o trivijalnim situacijama u kojima bi se ljudi mogli naći nije razmišljao.

Mešanje ćir i lat na tablici je toliko smešno da nije vredno komentara. Mnogo bolje da su kao Bugari koristili samo slova koja se poklapaju + ona koja su ekvivalenti (E, T, O, P, A, H, J, K, X, C, B, M) i brojeve...

Saobraćajnu čekaš mesec dana i bez nje se ne može u inostranstvo... pa jel' oni ručno prepisuju podatke iz saobraćajnih kad ih izrađuju ili postoji, ne daj bože, neka baza podataka koja to automatski odradi... Centralizacija do bola, jedan jedini ZIN u BG izrađuje sve živo...

banana država, i to trula banana sa retarded ljudima koji je vode, od glave pa sve do šalterskih radnika (čast izuzecima među ovim potonjim).

Da su čitali samo ovaj forum izbegli bi sve probleme.

Edit: jedno slovo manje :)

Kartograf":14z08ear je napisao(la):
Mnogo bolje da su kao Bugari koristili samo slova koja se poklapaju + ona koja su ekvivalenti (E, T, O, P, A, H, J, K, X, C, B, M) i brojeve...
I meni je tako bilo logično, al ne znam šta bi se desilo kad istu tablicu panduri diktiraju jedan drugom na više načina - BCH može da bude и БЦХ и VSN..

medjutim":1ix9s9gi je napisao(la):
Kartograf":1ix9s9gi je napisao(la):
Mnogo bolje da su kao Bugari koristili samo slova koja se poklapaju + ona koja su ekvivalenti (E, T, O, P, A, H, J, K, X, C, B, M) i brojeve...
I meni je tako bilo logično, al ne znam šta bi se desilo kad istu tablicu panduri diktiraju jedan drugom na više načina - BCH može da bude и БЦХ и VSN..
^^ good one :laugh:

Dakle, dolazimo ipak do zaključka da je kod nas nemoguće izbeći probleme, ma o čemu da se radi i ma kako da je odrađeno.

Retko se ukljucujem u diskusije, ali pazljivo posmatram sta se ovde piše. Mislim da je svaka diskusija na temu tablica izlišna, jer su tablice fenomenalne i jer su to prve srpske tablice posle Jugoslavije. Koliko smo ih čekali, njihovo lansiranje zasluzuje samo jednu veliku proslavu!

Slozio bih se da su to uradili jos kada su poceli pre nekoliko godina da ih pominju.

Posle toliko godina dobismo brzoplete probleme koje je nemoguce da bi dopustili da su dublje analizirali.

Ne smeta mi nista na njima osim ubacivanja slova koja ne postoje kod nas u abedeci q,w,x,y i z.Preziveo bih mesanje cirilice i latinice,mada mislim da je bilo nepotrebno imati oznake grada.

kopmania":27m72jbv je napisao(la):
Kamere koje zabelezavaju saobracajne prekrsaje su mocne kamere koje mogu videti dal imas "slinu" u nosu (izvinite na izrazu), a ne ko ova sto ima 2 piksela, tako da citanje tablice nece biti problem ja mislim.
@felix a zasto je ovo ismevanje cirilice ?
Ne beleže se svi prekršaji moćnim kamerama.

A kada je tablica samo malo više zaprljana i blato baci oko "kvačice", tu ni bog ni supermoćna kamera neće razlučiti da li je C, Č ili Ć.

Ismevanje je jer su ćirilične skraćenice za gradove napisane mališnim nesretnim slovima kao neko odbačeno siroče. Lepo su mogli da koriste samo slova koja su ista u latinici i ćirilici A,B,C,E, T, O, P, H, J, K,M, X kao Bugari i ne bi bilo nikakvih problema. Naravno font treba da bude veći, jasniji i čitljiviji od sadašnjeg rešenja.

Tvrdim vam, da se okupimo na Beobildu i pokrenemo kao grupa građana ocenu ustavnosti o novim tablicama, pale bi kao zrele kruške zbog skrnavljenja državnog grba. Takođe bi tablice pale ako bi se napravio medijski pritisak zbog netransparentnosti u radu, neraspisivanju javnog konkursa za grafičko rešenje tablica, moguće korupcije i protežiranja ličnih veza (neko je sigurno dobio pare za ovo mizerno grafičko rešenje od tablice) i uopšte staljinistički pristup rada skrivenog od javnosti jer su tablice projekat od javnog interesa.

da je bilo javnog konkursa mi ovde ne bi imali o čemu da raspravljamo. Sve bi se u tom procesu rešilo, a dobili bi drastično lepše i kvalitetnije tablice.

Kad smo već kod toga, zna li se, tj. da li se uopšte može saznati ko je kreator ovih limenih nedonoščića?

Таблице нису идеалне, али бар после деценија коначно са аутентичним српским дизајном. Можда ће се временом нешто и мењати, али ја мислим да нема већ смисла натезати се овде, када је решење усвојено и почиње да се примењује. Мене свакако радује, да Србија има своје таблице, ма како сада изгледале. За остало, могу да испишу још десетине страница, али суштина се неће скоро променити. Нећу ја више на овој теми улазити са новим постовима.

Polako ljudi niko nije napravio savrsene tablice iz prvog puta ne znaci da mi nismo mogli ali eto :kafa: mozda ce vec poslije 7 godina kolko im je rok upotrebe napraviti nesto bolje kad uvide sve mane . :vops:

RockerSVK":26deqweu je napisao(la):
Таблице нису идеалне, али бар после деценија коначно са аутентичним српским дизајном. Можда ће се временом нешто и мењати, али ја мислим да нема већ смисла натезати се овде, када је решење усвојено и почиње да се примењује. Мене свакако радује, да Србија има своје таблице, ма како сада изгледале. За остало, могу да испишу још десетине страница, али суштина се неће скоро променити. Нећу ја више на овој теми улазити са новим постовима.
I prethodna je bila "autentični srpski dizajn". Ovde su je smislili i ovde pravili a sve u duhu tadašnje politike SM-a.

Tragedija je u tome što ova tablica nije videla ni "d" od dizajnera, tako da se može govori samo o klasičnoj srpskoj institucionalnoj improvizaciji, nekompetenciji, netransparentnom radu a verovatno i o korupciji jer nije bilo javnog konkursa.

Krajnje je vreme da državne institucije nauče da treba da polažu račun o svom radu jer ih mi finansiramo, one postoje zbog nas a ne mi zbog njih.

Па што ниси бомбардовао лепо надлежне институције предлозима још 2007/8 када се почео усвајати назови дизајн а не сада кад је већ готово просипаш приче о Слоби и данашњим дилетантизмом у институцијама државе. Сви смо тога свесни шта је државу задесило и да је већ скоро 20 година у q***у. Од тога кад повучеш паралелу није ни ништа чудно, да свуда одличују дилетанти. Јбг, такво време нас је задесило. Неки ће се на таблице навићи, други ће тртљати. Шта је ту је.

hm, mogli su jednostavno da dodaju famozno plavo polje na stare tablice, obrisu zastavicu ili tu bas utrpaju grb i to je to.

vucko":8w6ifre1 je napisao(la):
Ne smeta mi nista na njima osim ubacivanja slova koja ne postoje kod nas u abedeci q,w,x,y i z.
Вучко, Q није убачено.

Иначе, сад кад мало више гледам попутевима нове таблице, фонт је много ситан, мораш да приђеш на 2 метра да прочиташ таблицу. А видео сам и DĐ комбинацију, која се ни са те даљине не препознаје. Ако камера и софтвер то препознају, нека се Бил Гејтс одмах обеси за пертле.

RockerSVK":103bt56j je napisao(la):
Па што ниси бомбардовао лепо надлежне институције предлозима још 2007/8 када се почео усвајати назови дизајн а не сада кад је већ готово просипаш приче о Слоби и данашњим дилетантизмом у институцијама државе. Сви смо тога свесни шта је државу задесило и да је већ скоро 20 година у q***у. Од тога кад повучеш паралелу није ни ништа чудно, да свуда одличују дилетанти. Јбг, такво време нас је задесило. Неки ће се на таблице навићи, други ће тртљати. Шта је ту је.
Priča o Slobi je samo odgovor da je i tada postojao "autentični srpski dizajn".

MUP je jedna od najokoštalijih komunističko-birokratskih institucija. Čelna mesta zauzimaju ljudi po partijskoj i rođačkoj liniji a ne po znanju. Sistem rada je ostao isti kao u vreme Tita i Slobe i zato vađenje lične karte, saobraćajne dozvole i danas predstavlja mukotrpan rat sa birokratijom kao i u vreme mog dede. Sloba ih je učio kako da pucaju iz mitraljeza i bazuka, a ne kako da budu servis građana, a na žalost ovi posle 5. oktobra su malo šta izmenili, a negde su čak i napravili korake unazad.

Sticajem okolnosti znam kakvi su bili otpori u MUP-u kada su mladi oficiri na Čukarici izneli ideju o pokretanju biciklističkih patrola na Adi Ciganliji. "Kakvi crni bicikli, majice i šorcevi, ovo je bre milicija a ne one pederske američke serije". Na jedvite jade su ovi sa Čukarice to progurali a sve je bilo finansirano iz njihovih privatnih džepova. Dakle glavonje koje tamo vode glavnu reč su ljudi srednjovekovnih razmišljanja. Ne znaju oni ni šta je PR, ni imidž, ni dizajn, ni funkcionalnost.

E tablice su pravile takve intelektualne "gromade", osokoljene politikom tadašnjeg ministra Jočića i politike "Kosovo je Srbija, idemo u Evropu ali pod našim uslovima" a sve uz pesmu "Moje selo lepše od Pariza" i molebana.

Zato imaš i nakazni grb i izmešane alfabete. A odluke oko njenog dizajna, sto posto sam siguran donošene kafanski i uz obilje izliva kvazipatriotske patetike.

Evo kako je to verovatno izgledalo: Kada je nesretni policajac nacrtao prvu verziju tablica ministar i šefovi su počeli da urlaju "Dobro ajd ta plava traka levo..kad uđemo u Jevropu trebaće, ali gde je bre ovde naša srpska ćirilica izrode jedan!?" pa mu ovaj odgovori "gosn ministre ali ne može ćirilica u Evropu"..pa kad je policajac doneo verziju tablice sa grbovima gradova ovaj je dreknuo "šta je bre ovo nesretniče jedan!?? Nemoj mi te separatističke, decentralističke oznake..nego deder turi ti ono naše da sloga Srbina spašava da osokolimo ovaj naš napaćeni narod..i dodaj ćirilicu negde na tablicu majku mu, pa nek crknu dušmani...ti kao da se stidiš što si Srbin i srpskoga roda!!"

Toliko o dizajnu i logici razmišljanja ljudi koji su se bavili datom temom :violina:

Vrh