Šta je novo?

Nove registarske tablice

Па и у праву си Картографе, намена је само ознака кола. Онда се треба угледати на Чешку и Мађарску. Њихово решење јесте најпрактичније у региону, без грбова и крајње анонимно. ;)

Едит: ево примера.

Чешка:
190px-CZ_plate_euro.jpg

Мађарска:
220px-Hungarian_registration_2135.JPG

Дакле, не треба ићи много далеко од Србије, да се види пристојно и анонимно решење.

Kartograf":2jij82uj je napisao(la):
ma šta će državni grb na tablicama, pa gde se to još osim u ovim regionalnim banana državama stavlja na tablice

tablice treba da budu ID oznaka auta i ništa više, to im je svrha i namena. Na plavom pravougraoniku skraćenica države i to je to. Skroz praktično.
Nije tacno, drzavni grb imas i na Italijanskoj, grbove pokraina na francuskoj,austriskoj, nemackoj, zastave drzava na engleskoj, velskoj, skotskoj, ukrainskoj.....ima primera raznoraznih, sto zanci da ne stoji da je neko pametniji od drugog. Pitanje je samo kome se sta svidja i to je sve.

nas grb na tablicama je u redu, samo je trebao biti manji, a cirilicna oznaka je mogla da stoji umesto crtice. Mislim da zakon nije prekrsen, jer grb nije menjan, vec je samo uzet njegov sustinski deo. Ne vidim u cemu bi tu bio problem.

stf:

državni grb na tablicama imaju: Albanija, Hrvatska, Slovačka, Italija, Crna Gora i Srbija (i Kosovo, ako računamo faktičko stanje). Sjajno društvo, La Famiglia. Ako sam zaboravio nekog, sry.

Zastave su u UK opcione, možeš ih staviti, ali po defaultu se ne stavljaju. Official je GB oznaka, sa zvezdicama EU. Ali niko o zastavama i ne priča, već o državnim grbovima. Regionalni grbovi su sasvim druga stvar.

Sve ove nabrojane zemlje na tablicama imaju grb kakav zvanično i egzistira, a jedino mi imamo deo grba, tako nesrećno uklopljen da ti dođe da plačeš. Btw, Italijani su ga smanjili do te mere da se razaznaje da je u pitanju grb tek kad priđeš na metar od auta. To je, čini mi se, i jedino prihvatljivo rešenje ako baš želiš da nakitiš tablice i državnim grbom. Da ne govorim da je skroz urađen u crnoj boji.

Poenta je da ne treba gurati državni grb gde mu nije mesto. To me podseća na Hrvatsku i Bosnu 1990-ih. Još samo na guzicu da ga utisnu, tetoviranja su već odavno počela...

Cesto sam u UK i tamo je sve vise automobila sa SCO oznakama (i Skotskom zastavom iznad) umesto GB i zvezdica... Tamo ti tablice izradi diler automobila i montira na auto i cesto "grupe gradjana/besposlicara" imaju nekakave kampanje da "ne dozvolite da vas prevare i stave vam EU zvezdice na tablice", a ako se "diler automobila drzne da vam usrafi takve tablice trazite da vam ih promeni"... Dakle, ljudska glupost je univerzalna kategorija, nije geografski ekskluzivitet...

Isto tako na tablice je sasvim OK staviti oznaku ENG ili SCO dok god postavite, za putovanje u inostranstvo, i ovalnu nalepnicu sa GB oznakom. Dakle, ukoliko imate default tablice sa plavim poljem i natpisom GB onda unutar EU vam ne treba ta nalepnica (van EU mora), a ako se stavi neka druga oznaka (sto nije nelegalno) onda mora ovalna nalepnica cim se izadje sa Ostrva.

To je sve legalno i izvan UK posto sam vidjao po francuskoj automobile sa SCO oznakama.

Eto, a mi ovde na Balkanu se trpamo da stavljamo tamo kojekakve oznake i postujemo nekakva nepostojeca pravila, a niti smo u EU niti cemo biti skoro niti EU propisuje zvanicno sve te detalje oko tablica... Nije zvaka za seljaka.

Kartograf":1uo4dxp5 je napisao(la):
stf:

državni grb na tablicama imaju: Albanija, Hrvatska, Slovačka, Italija, Crna Gora i Srbija (i Kosovo, ako računamo faktičko stanje). Sjajno društvo, La Famiglia. Ako sam zaboravio nekog, sry.
Generalizacija nije dobra stvar. Drzavna obelezja na tablicama imaju npr. i Norveska, Island, Svajcarska, Andora, Monako, Lihtenstajn...

Erysimum Cheiri":1c8v98l5 je napisao(la):
Kartograf":1c8v98l5 je napisao(la):
stf:

Generalizacija nije dobra stvar. Drzavna obelezja na tablicama imaju npr. i Norveska, Island, Svajcarska, Andora, Monako, Lihtenstajn...
Upravo. Jednostavno,ima svega. To ne znaci da je neko pametniji od drugoga, vec ko je kako odlucio. Prosta stvar.

http://www.worldlicenseplates.com/

Ko god misli da smo samo mi ``id***``, a to kaze, samo zato sto se njemu licno ne svidjaju tablice, naka skokne na ovaj sajt pa se edukuje.

stf":21gaijpg je napisao(la):
Felix":21gaijpg je napisao(la):
Vojska ima dve zvanična simbola. Postoji grb i postoji oznaka, i jedno i drugo su zvanični simboli VS i jedino ih koristi vojska.
Prvo, ne koristi ih samo Vojska, jer je gotovo identican stit i na drzavnom grbu. Razlika je u tome sto vojni ima zlatni okvir (outline)
Prema tome, dovoljno se razlikuju. Uostalom, zna se hijerarhija, Vojska izvlaci simbole za svoj grb iz drzavnih, a ne drzava iz vojnih. To znaci da Vojska ima manje ``pravo`` na koriscenje stita na tablicama, od drzave.
Poenta je da stit sa ocilima nije vojni simbol, vec drzavotvorni.

Ne slažem se sa pričom o grafičkoj prenatrpanosti. Ako se pravi svedeno rešenje tablice (poput holandskih ili britanskih) onda nije trebalo stavljati nikakva nacionalna obeležja. A ako se već držimo heraldike i zakonom propisanih obeležja, onda treba pravi grb države ili grada odnosno opštine.
Ako se na tablicu stave samo ocila, ali su ona istog obika kao i na grbu, heraldika je ispostovana. Menjanjem oblika ili boje drzavnih obelezja, krsi se zakon, ovako ne.

A ovako niti je grb države, niti opštine, nego zloupotreba oznake jedne državne institucije i to vojske. Nema ama baš nikakve logike.
Nije tacno. Vrlo je jasno rasclanjeno da Srbija ima ceremonijalni grb, mali grb, i narodni grb. Isto, kao sto su u upotrebi drzavna zastava (sa grbom), i narodna (bez grba). Tkz. narodno, je graficki najcistije, i najlakse primenjivo resenje, koje bilo ko, automatski prepoznaje. Pa stit sa ocilima imas i na licnoj karti. I bez orla i bez krune.
Nisi uopšte u pravu.

Kažeš ne koristi samo vojska štit sa ocilima..pa ko još koristi? Nemaš nikakve argumente. Jedina institucija u državi Srbiji koja je normativno propisala upotrebu štita sa četiri ocila kao sopstvenog znaka je Vojska Srbije i nijedna druga u ovoj zemlji, na ovoj planeti i u ovoj vaseljeni.

Odakle pravo MUP-u da u slobodnoj interpretaciji čerupa i koristi delove grba po slobodnom izboru za izdavanje javnih dokumenata građana i tablica namenjenih celokupnom stanovništvu? To je slika i prilika koliko nam na nivou banana države funkcioniše sistem i pojedina ministarstva. I to ne sme više da se toleriše.

Totalno ti je nelogična poslednja rečenica.

Tačno je, raščlanjenje su vrste grbova i zastava, i ni u jednom od tih propisa se ne spominje mogućnost zasebne upotrebe štita sa četiri ocila. MUP je dakle prekršio propise i ustav ove zemlje stavljajujući u zvanična dokumenta obeležje koje nije ni grb ni zastava Srbije.

Felix":3h2riwrg je napisao(la):
Tačno je, raščlanjenje su vrste grbova i zastava, i ni u jednom od tih propisa se ne spominje mogućnost zasebne upotrebe štita sa četiri ocila. MUP je dakle prekršio propise i ustav ove zemlje stavljajujući u zvanična dokumenta obeležje koje nije ni grb ni zastava Srbije.
Ajmo sad, ja nisam pravnik, ali da malo razmišljamo - da li postoji u nekom zakonu da na zvaničnim dokumentima moraju da se nalaze isključivo obeležja koja su grb ili zastava Srbije, jer ako je tako, onda na ličnoj karti ne sme da se nalazi hologram skulpture sa krova zgrade Vlade, takođđe, diskutabilno je da li može da se postavlja bilo kakava hologramska zaštita koja nije grb ili zastava. Mislim, da li se negde propisuje da je obavezno da se grb nalazi na tablicama? Ako se ne propisuje, onda nema nikakvih problema.
Kako su prekršili Ustav? U ustavu nigde ne pišu ovakve stvari, već se regulišu zakonom o upotrebi zastave, grba i himne... Uostalom, da li bi oni prekršili te zakone da se ne nalazi nikakav državni simbol? Ili da se nalaze grbovi opština, jer ipak to su zvaničnla državna dokumenta. Ili da su stavili stilizovane konture Srbije ili bilo šta drugo?

Mislim da je ovo preterano lupetanje, i skretanje sa mnogo ozbiljnijih problema koji se nalaze na novim tablicama, i uopšte apsolutno nerazmišljanje i neimaginacija, a da ne pričamo o kreativnosti, ljudi koji izrađuju raznorazna dokumenta itsl. A o čemu se više puta manje ili više pisalo na tredu.

sad' sam video uživo tablice. font je katastrofa, mada su mogli i gori. mnogo su uska slova. ostatak i nije tako loš

@Felix,

prvo kazes:

Felix":3qngy29k je napisao(la):
Nisi uopšte u pravu.

Kažeš ne koristi samo vojska štit sa ocilima..pa ko još koristi? Nemaš nikakve argumente. Jedina institucija u državi Srbiji koja je normativno propisala upotrebu štita sa četiri ocila kao sopstvenog znaka je Vojska Srbije i nijedna druga u ovoj zemlji, na ovoj planeti i u ovoj vaseljeni.
a zatim

Odakle pravo MUP-u da u slobodnoj interpretaciji čerupa i koristi delove grba po slobodnom izboru za izdavanje javnih dokumenata građana i tablica namenjenih celokupnom stanovništvu? To je slika i prilika koliko nam na nivou banana države funkcioniše sistem i pojedina ministarstva. I to ne sme više da se toleriše.
Dakle sta po tebi daje pravo Vojsci Srbije da propise koriscenje stita sa cetiri ocila na svojim uniformama? Ako Vojska ima to pravo, zar nema isto pravo i MUP?

Zapravo, koriscenje krsta i cetiri ocila (bez orla i ostatka grba) je nakon 2000. i pocelo upravom sa MUPom, a na Vojsku se prosirilo tek 2006. godine nakon razlaza sa CG.

Znacka policije, koja je stariji dizajn od vojnih uniformi sa 4 ocila:

461px-Grb_policije.jpg

i "grb" MUPa:

463px-Grb_ministarstva.jpg

Dakle nema Vojska Srbije nikakav monopol na koriscenje krsta i cetiri ocila. Uostalom, i na licnim kartama je na jednom mestu samo stit sa krstom i 4 ocila, zar ne? A to je opet starije od vojnih uniformi, ili se pojavilo manje vise u isto vreme.

Tacno tako. Stit sa ocilima je drzavni simbol, i kao takav, sve drzavne institucije slobodno mogu da ga koriste.

Inace, i ja sam danas prvi put uzivo video tablice, i odaju utisak, sto bi ekla moja koleginica: sirotinjske. Razlog je preuzak font. U odnosu na stare tablice, ima vise prostora a jedan karakter manje. Tablice sa slovom I su posebno jadne. Posto registrujem auto 25 decembra, nadam se da ce mi zapasti cetvrta cifra. :/

sad sam video jednog taksistu sa tablicama novim (ono TX je na mestu slova) i izgledaju prejadno. Jos covek ima neki dobar auto, prilicno nov i kad pogledas ove novogodisnje tablice sa sve onom cirlicnom oznakom ispod ocila dodje ti da places.

Tablice neuporedivo bolje izgledaju kada nisu na autu, ovo sto smo gledali na webu, oni specimeni u fabrikama su mnogo lepsi na oko na display-u monitora. Uzivo su katastroficne, prosto me tuga uhvati kad znam da cu ih u avgustu i ja dobiti.

stf":1r8mgli5 je napisao(la):
Posto registrujem auto 25 decembra, nadam se da ce mi zapasti cetvrta cifra. :/
Не верујем. Са свим овим словима има комбинација за скоро 2 круга.

hazard":upy2aowf je napisao(la):
@Felix,

prvo kazes:

Felix":upy2aowf je napisao(la):
Nisi uopšte u pravu.

a zatim

Dakle sta po tebi daje pravo Vojsci Srbije da propise koriscenje stita sa cetiri ocila na svojim uniformama? Ako Vojska ima to pravo, zar nema isto pravo i MUP?

Zapravo, koriscenje krsta i cetiri ocila (bez orla i ostatka grba) je nakon 2000. i pocelo upravom sa MUPom, a na Vojsku se prosirilo tek 2006. godine nakon razlaza sa CG.

Znacka policije, koja je stariji dizajn od vojnih uniformi sa 4 ocila:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/f/f0/Grb_policije.jpg/461px-Grb_policije.jpg
i "grb" MUPa:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/5/5b/Grb_ministarstva.jpg/463px-Grb_ministarstva.jpg

Dakle nema Vojska Srbije nikakav monopol na koriscenje krsta i cetiri ocila. Uostalom, i na licnim kartama je na jednom mestu samo stit sa krstom i 4 ocila, zar ne? A to je opet starije od vojnih uniformi, ili se pojavilo manje vise u isto vreme.
Hajde da ne brkamo babe i žabe.

Postoji nešto što se zovu državni simboli i obeležja, i to je propisano ustavom i postoje interne oznake i obeležja institucija. U ustavu štit sa ocilima ne postoji kao zaseban simbol i on stoga nije državan sam po sebi bez dvoglavog orla.

Potpuno se slažem sa tobom da niko nema monopol u slobodnim interpretacijama ako je reč o oznakama za internu upotrebu. Vojska koristi štit sa četiri ocila, MUP na znački ima narodnu zastavu, krst sa ocilima u crvenom krugu itd itd. Ali to su njihove oznake koje se odnose samo na te institucije a ne na sve građane Srbije.

Kvaka 22 je što nismo ni ti ni ja nismo službenici vojske ili policije već građani Srbije, i na našim ispravama i dokumentima nema mesta za hirove i slobodne interpretacije nacionalnih simbola. Kao što na pasošu ne stoji očerupani štit, narodna zastava, odvojeno perje i kljunovi već grb ove zemlje, nema nikakve logike da se drugi principi primenjuju u slučaju ostalih isprava - lične karte i tablice (ako uopšte treba da stavljamo nacionalne simbole na tablicu, što je druga tema)

Jako me zanima obrazloženje MUPa, šta kvazi grb na LK ili na tablicama zapravo predstavlja? Oznaku vojske? Izvedenu oznaku MUP-a? Žal za Obrenovićevom Srbijom? Inicijativu da se menja grb Srbije? Ili je nekome jednostavno prdnulo na pamet da to tako treba??

Sutra može neko da izađe na ustavni sud i sa punim pravom iznese da su na zvaničnim dokumentima građana predstavljeni kvazinacionalni, operisani i očerupani simboli i da mu to vređa nacionalna osećanja, Vlada bi morala da poništi odluke MUP-.a i da se iznova dizajniraju i LK i tablice.

I nije grb najveća katastrofa ove tablice, ona u kompletu izgleda kao da su je sastavljali totalno nekompetentni i nepismeni ljudi. Nazivi gradova su ispisani dva puta (nema nikakve logike), napabirčili su na tablicu i ćirilicu i latinicu i elemente anglosaksonskog vokabulara u jednu celinu i to izgleda skroz na skroz nakaradno.

38 stranica o tome da li su tablice za kola lepe ili nisu :)
Ja sam, izgleda totalno ispao iz fazona kada mi je skoro potpuno svejedno kako ce mi tablice izgledati, i da li ce mi lepo cucati na kolima.
Ali izgleda da je i ovo jedna veoma bitna rasparava cim ima 40 strana. Ajde da razumem da to ima veze sa nekim pravilima o koriscenju grba - simbola na svim mestima gde se primenjuju, ali da je tema posvecena samo tablicama i da ima toliko postova , to mi ne ide u glavu.
Da li je to ljubav prema gradu-drzavi, ili prema svom cetvorotockasu ?

Сваки власник воли своја кола :) Што се тиче таблица, ја имам још стару словачку верзију без звездица и плавог поља и неће бити мењана док то не буде прописано законом, ал мислим да неће, тако да супер. :vops:

Felix":1b7lpsst je napisao(la):
I nije grb najveća katastrofa ove tablice, ona u kompletu izgleda kao da su je sastavljali totalno nekompetentni i nepismeni ljudi. Nazivi gradova su ispisani dva puta (nema nikakve logike), napabirčili su na tablicu i ćirilicu i latinicu i elemente anglosaksonskog vokabulara u jednu celinu i to izgleda skroz na skroz nakaradno.
Zaslužuje +10, ali tehnički je +1! ;)

Mislim da je to sto imamo sve na jednom mestu sto je felix i rekao samo oslikava nasu zbunjenu situaciju na nivou drzave.

Sa Novosti.rs...

"- Naši kontrolori će u narednom periodu biti vrlo fleksibilni - obećavaju u "Parking servisu". - Pre nego što nekome izdaju kaznu više puta će proveriti da li je poslao SMS. To, međutim, ne znači da će parkiranje biti besplatno. Oni koji nemaju mogućnost da ukucaju slova sa "kvačicom" u tom slučaju treba da kucaju najbliže onome u njihovoj registarskoj oznaci. Ako je u pitanju slovo Ž - Z, Š - S, Č - C ..."

Bulevarac":2zrwh48b je napisao(la):
38 stranica o tome da li su tablice za kola lepe ili nisu :)
Ja sam, izgleda totalno ispao iz fazona kada mi je skoro potpuno svejedno kako ce mi tablice izgledati, i da li ce mi lepo cucati na kolima.
Ali izgleda da je i ovo jedna veoma bitna rasparava cim ima 40 strana. Ajde da razumem da to ima veze sa nekim pravilima o koriscenju grba - simbola na svim mestima gde se primenjuju, ali da je tema posvecena samo tablicama i da ima toliko postova , to mi ne ide u glavu.
Da li je to ljubav prema gradu-drzavi, ili prema svom cetvorotockasu ?
Covece 40 strana o tablicama

Бар ће цео овај микс натерати одређена предузећа да и раде нешто, а не да само наплаћују и уживају у нераду (читај скраћеницу П.С.)

Vrh