Pošto smo skinuli prašinu i paučinu sa teme, da
započetu raspravu prebacimo iz teme o Bulevaru patrijarha Pavla. Pre svega bih se osvrnuo na pisanje
@Дошљак link1 i
link2.
Rasprava je započeta na temu šta bi bilo bolje za koji deo Rakovice i da li je uopšte njeno postojanje dobra stvar. Ja bih celu stvar prebacio na nivo grada i delom se osvrnuo i na predloge preraspodele i podele postojećih opština, koji su se ranije pojavljivali u novinama a koje su davali političari i organizacije. Sa nekim od tih predloga se slažem, sa nekima ne, dok bih neke stvari drukčije odradio. Što bi rekli oni koji prave videe za društvene mreže, da pređemo na stvar bez daljeg odugovlačenja.
Opštine koje bih ostavio u postojećem obliku: Surčin, Novi Beograd, Lazarevac, Mladenovac, Sopot i Barajevo. Iako su velike opštine u pitanju, imaju dobru vezu sa zgradom Opštine, ali su i sa kompaktnim naseljima, koja su opet nekako prirodno poređana, za razliku od nekih opština koje izgledaju kao da nisu znali šta da rade sa njima pa su im pridodavali šta su i kako su stizali. Takođe i sama gravitiranja stanovništva su logična. Nedavno sam čuo ili pročitao, nemojte me držati za reč, da je bila greška uspostavljanje opštine Surčin i da se nije pokazalo kao dobar administrativni potez, te se zato ne uspostavljaju nove.
Kao što napisah u temi o Bulevaru patrijarha Pavla, sva naselja zapadno od pomenutog bulevara bih pripojio Čukarici, dok bih sve duž Obrenovačkog puta, južno od Umke pripojio Obrenovcu, zato što gravitiraju ka istom. Takođe bih Topčiderski park pridodao Čukarici, a koji trenutno pripada Savskom vencu.
Ostatku Rakovice bih pridodao Lisičji potok i deo Starog Košutnjaka, koji su trenutno u sastavu Savskog venca. Što se tiče same Banjice II, tu imam dilemu, da li je pripojiti Savskom vencu ili Rakovici, jer kao oba dela njeni stanovnici gravitiraju, a trenutno pripada Voždovcu.
Takođe, sama opština Savski venac mi deluje da je bolje da je ostala kao dve opštine, umesto spajanja pedesetih godina, i da imaginarna granica koju čini autoput, ima uticaja na kretanje stanovništva. Danas MZ Zapadni Vračar (severno od Autoputa), nekako više gravitira ka Slaviji, Hramu i Vračaru, i prirodnije mi deluje kao produžetak Vračara i logičnije da se spoje u jednu opštinu, s izuzetkom Zelenog venca koji je nekako prirodno deo centra, te samim tim i Starog grada. Južnom delu Savskog venca bih pridodao deo Voždovca oivičen ulicama Veljka Lukića Kurjaka, Bulevavarom oslobođenja i Crnotravskom.
Palula bi se podelila na dve opštine, tačnije sve severno od Dunava bi bila nova opština „Dunavski venac“, koja se godinama unazad predlaže.
Voždovac, Zvezdara i Grocka bi bili podeljeni na više opština i međusobno isprepletani.
Sve južno od Ritopeka ostaje u okviru opštine Grocka. Nova opština koja bi se formirala bi bila Kaluđerica. Tu bi pripadala naselja: Kaluđerica, Leštane, Vinča, Ritopek i Boleč.
Deo Voždovca južno od Kružnog puta Rakovičkog bi postalo nova opština Avalski venac, kojoj bi bio pripojen i Vrčin.
Voždovac bi linila sledeća naselja: Tešića kupatilo, Lekino brdo, Šumice, Autokomanda, Donji i Gornji Voždovac, Marinkova Bara, Medaković I, II i III, VML, Kumodraž, Torlak, Rakovica selo, Jajinci, Stepa Stepanović, Braće Jerković, Veljko Vlahović i Padina.
Neke od inkorporiranih stvari su predlozi koji su se ranije pojavljivali u javnosti. Neki od njih su modifikovani, a neki u potpunosti identični originalnim predlozima. To bi bilo to. Pitanja, predlozi i sugestije za sve što vas interesuje.