Šta je novo?

Nove opštine

trialin

Advanced
Učlanjen(a)
20.11.2008.
Poruke
3.083
Pohvaljen
4.711
Cuo sam da Bg namerava da pripoji UB i Lajkovac kao nove gradske opstine ,valjda zbog kopova koji se prostiru na teritorijama ovih opstina,kao sto je nekad Lazarevac bio u Kolubarskom okrugu pa pripojen BG pre 30 tak godina ,znaju ovi u vlasti gde leze pare za dalji razvoj Bg?
 
Bolje bi bilo da pripoje Pančevo i da izbrišu celi "treći Beograd" sa mape pa porade na urbanizaciji i sredjivanju postojeće teritorije grada a ne da ga dalje šire.
 
stranac":1qxwx4ed je napisao(la):
Bolje bi bilo da pripoje Pančevo i da izbrišu celi "treći Beograd" sa mape pa porade na urbanizaciji i sredjivanju postojeće teritorije grada a ne da ga dalje šire.
Daj boze. Ali malo verovatno.
 
Beograd bi trebalo da se administrativno ograniči tako da se odstrane opštine Obrenovac, Mladenovac, Lazarevac i delovi opština Barajevo, Sopot, Grocka i Palilula, a možda da se pripoji Pančevo.

Uz to naravno da se osnuju opštine Dunavski venac i Batajnica, i možda još po neka.
 
Cekaj,zar, Palilula nije cela desna obala dunava i nesto malo leve?Onda bi Pancevo bilo otseceno, a pripadalo bi Beogradu.
Nesto je Canak govorio o beogradizaciji Panceva, jel je Pancevo kao i novi sad trebalo da bude zaseban centar, sta ti ja znam sta vec.


edit: Sad videh tvoj edit.
 
BOKI SMOKI":13ajxa3h je napisao(la):
Cekaj,zar, Palilula nije cela desna obala dunava i nesto malo leve?Onda bi Pancevo bilo otseceno, a pripadalo bi Beogradu.
Nesto je Canak govorio o beogradizaciji Panceva, jel je Pancevo kao i novi sad trebalo da bude zaseban centar, sta ti ja znam sta vec.


edit: Sad videh tvoj edit.
ali ja se nisam editovao. Mora da je u pitanju paralelni univerzum.
 
lol. Inace mislim da bi Pancevo kao opstina zivnulo kada bi se pripojilo Beogradu, prvenstveno mislim na investicije.Ali Vojvodina koci sve.
 
Sada je sa novim Statutom Vojvodine teže „uzimati" njenu teritoriju. Ipak, mislim da je u interesu građana koji gravitiraju Beogradu da budu deo njega: Pančevo, Opovo, Stara Pazova i Pećinci. Sa druge strane, AP Vojvodina mogla bi da se proširi i na druge delove centralne Srbije koji su geografski deo Vojvodine: Mačva, pre svega. Tako bi geografska celina Vojvodina bila i posebna jedinica u okviru Srbije, sa izuzetkom delova koji gravitiraju Beogradu. To je najprirodnije rešenje.

I Novi Beograd mogao bi da se podeli na tri opštine: Bežanija (+Blokovi), NBG centar i „stari" NBG (Paviljoni, Stari merkator, Studentski grad...). Kaluđerica bi takođe trebalo da bude posebna opština, a ne u sastavu daleke Grocke.

Govorilo se ranije i da bi seoski delovi grada trebalo da budu posebne opštine, u tom smilu nije loše podeliti Voždovac i Čukaricu.

Kada bi se ovaka veći rez učinio (bez pripajanja novih opština, samo cepanjem sadašnjih), imali bismo 24 gradske opštine, što je u redu za 1.600.000 stanovnika.
 
1.820.000 (u urbanoj zoni) - vidi šmeksijevu diskusiju na raznim temama foruma.


Mislim da je 24 opštine previše. Smatram da nam je potrebno malo više mesnih zajednica, a manje opština - posebno u centru grada. Ostalo što se tiče Vojvodine i gradova koji gravitiraju ka Beogradu - tu se slažem.
 
Ja se drzim popisa iz 2002. kad dodje novi popis koristicu novu brojku
 
Београд
Странке прекрајају Београд

Уједињени региони Србије и Демократска странка сагласни да је потребно више општина у престоници, али се не слажу око њиховог броја. – „Умножавање” тек после локалних избора

skupstina-grada.jpg


Ако Скупштина града усвоји предлог Уједињених региона Србије (УРС) о промени градског статута, пут за формирање нових градских општина биће отворен. Шансе да градски одборници прихвате ту иницијативу порасле су пре неколико дана, када је и Демократска странка обзнанила да га подржава, мада је пре годину дана, када је УРС почео да промовише ту идеју, тврдила да за нове општине нема довољно новца. ДС се, кажу у Градском одбору те странке, није предомислио, већ је тада био уверен, као и данас, да пара нема за седам нових општина које предлаже УРС. Само су делови Палилуле, Земуна и Гроцке, у којима живи око 220.000 људи, сазрели, просуђује ДС, да се одвоје.

По којим параметрима су ДС и УРС процењивали институционалну, инфраструктурну и финансијску спремност појединих крајева града да постану одрживе општине, није до краја познато. Анализе на основу којих су ушли у кампању за тај циљ засад не обелодањују.

Сигурно је да нове општине неће бити формиране пре следећих локалних избора, на пролеће следеће године, ако не и раније. Процедура за утабавање терена њиховом оснивању ће, и после поједностављивања поступка које предлаже УРС, остати превише сложена да би до тада била окончана.

Било како било, представници УРС-а ће 5. децембра градоначелнику Ђиласу предати 100.000 потписа подршке грађана њиховој иницијативи, од чега је 40.000 парафа прикупљено у подручјима која би требало да буду засебне локалне самоуправе, најављује Мирослав Чучковић, члан Градског већа и УРС-а.

Ако се „отцепе”, ова насеља ће морати да се ухвате у коштац са недостатком елементарне инфраструктуре. Смештај за општинска седишта се још и може сазидати или изнајмити, али је изградња водоводне и канализационе мреже много скупља и дуготрајнија.

– У насељима која видимо као нове општине подигнути су домови здравља, основне школе, вртићи, улице су асфалтиране, појачане су линије јавног превоза. То је основна инфраструктура неопходна за функционисање општине – каже Данило Башић, заменик председника Градског одбора ДС-а и председник општине Палилула.

Комунална недовршеност, сматрају у УРС-у, само је разлог више да седам делова града постану општине: као издвојене целине би могли самостално да конкуришу за средства републике за изградњу инфраструктуре.

– Дом здравља у Борчи, насељу са 15.000 становника, не може да буде изграђен док о левој обали Дунава брине општина Палилула. Јер, за њену скупштину приоритети су урбани део, али и Вишњичка бања, Карабурма… Најбољи аргумент за нашу иницијативу је Сурчин, који се 2004. одвојио од Земуна. Тада је имао почетни буџет од 50 милиона, а данас он износи милијарду и 50 милиона динара. У међувремену је тамо изграђена канализација, почело је зидање дома здравља, подигнуто је наутичко село, уређене су обале Саве, направљена Добановачка петља, оживела је индустријска зона, а становници Сурчина имају највеће просечне зараде у Београду. То не би успели да су остали у Земуну, који се мучи уређењем урбаног дела, Дунавског кеја, улица у центру – наводи Чучковић.

Сем за седишта управе, нове територијалне јединице не би на терет градског буџета натовариле додатне трошкове. Оне би преузеле људе из општина од којих би се одвојиле, као и вишкове из осталих општина, објашњава Данило Башић.

Ниједна странка у градској скупштини не одбија идеју да се оснују нове општине, каже Башић, па ће Статут можда бити промењен једногласно. Ако не у престоничком парламенту, трзавице су готово извесне у реализацији предлога, пошто ДС нема намеру да подржи стварање четири општине са УРС-овог списка.

– Око тога неће бити трговине и компромиса, искључујем могућност да се „нађемо” на четири или пет општина. Само су три дела града спремна да постану засебне јединице – изричит је Башић.

----------------------------------------------

Могуће нове општине

Предлог УРС-а:

Дунавски венац (Палилула)
Посавски венац (Чукарица)
Авалски венац (Вождовац)
Бежанијска коса (Нови Београд)
Батајница (Земун)
Ресник (Раковица)
Калуђерица (Гроцка)

Предлог ДС-а:

Калуђерица–Лештане–Винча–Ритопек–Болеч (Гроцка)
Дунавски венац (Палилула)
Батајница–Бусије–Грмовац–Угриновци (Земун)

----------------------------------------------

Сценарио промене Статута града, што је предуслов за формирање нових општина

Представници Уједињених региона Србије предају иницијативу градоначелнику, уз то прилажу и потписе подршке грађана

Одборници Скупштине града се на првој следећој седници – крајем децембра – натполовичном већином изјашњавају о формирању комисије за измену Статута

Комисија коју чине представници свих владајућих странака до 1. фебруара 2012. доноси текст измењеног Статута

Предлог текста иде на јавну расправу која траје 30 дана и у којој примедбе дају све градске општине и заинтересовани грађани

Прерађен и допуњен текст се 1. марта упућује Градском већу које се одмах изјашњава о њему. О усвајању се одлучује двотрећинском већином (веће има 13 чланова, плус градоначелник и његов заменик)

Следи расписивање саветодавног референдума, који би се, по УРС-овом предлогу, одржао на дан локалних избора. Изјашњавали би се житељи општина из којих би се издвојиле нове јединице локалне самоуправе

Текст новог статута шаље се на прву следећу седницу одборницима престоничког парламента. Биће усвојен уколико га подржи више од половине одборника.

В. Вукасовић – Д. Буквић
објављено: 18.11.2011.

Izvor Politika

Da se ne ljute somi303 i stf sto sam separatista, ali Калуђерица–Лештане–Винча–Ритопек–Болеч = idealno :)
 
дефинитивно треба да се да се формирају Авалски и Дунавски венац и Батајница. што се тиче Калуђерице, њу је боље припојити Миријеву, него правити засебну општину
 
Нови Београд је прегломазан, треба и он да се подели. Најједноставније граница је железнички насип.
 
Калуђерица–Лештане–Винча–Ритопек–Болеч kao jedna opština ili svako mesto pojedinačno?

Ne vidim razlog da Resnik ne postane opština kad ima preko 15000 stanovnika bez ijednog sela. Slično važi i za Ripanj. Zašto toliko velika naselja spajati u opštine kad realno može svako za sebe?

Praviti nove opštine od više naselja koja su sama po sebi povelika nema mnogo smisla. Ima dosta primera po Srbiji gde opština sadrži mesta približne veličine sa različitim interesima, i tamo se javljaju slični problemi koji sad postoje u funkcionisanju gradskih opština kojima pripada prigradska zona. Na primer, mesne zajednice Nova Pazova, Melenci, Sremska Kamenica, Futog, Crvenka, Krnjevo, Bački Jarak, Resavica, Donji Milanovac.. a ne sumnjam da bi i opštinu Pančevo imalo smisla podeliti u više njih..

Avalski venac mi zato zvuči šašavo.

No u svakom slučaju podržavam svako deljenje opština koje se praktično sastoje od jednog dela Beograda kao naseljenog mesta i nekog broja satelitskih naselja.
 
Arnorian":26lvekv3 je napisao(la):
Нови Београд је прегломазан, треба и он да се подели. Најједноставније граница је железнички насип.

Novi Beograd nema mnogo problema i nema potrebe za parčanjem opština. Snalazimo se odlično i ovako. Bežanijska kosa je previše mala da bi bila zasebna opština.

Moja podrška ide Avalskom vencu i Dunavskom vencu, Palilula je kritična. Ostalo može da se zanemari.
 
jlaki":2wtjwcnr je napisao(la):
Novi Beograd nema mnogo problema i nema potrebe za parčanjem opština. Snalazimo se odlično i ovako. Bežanijska kosa je previše mala da bi bila zasebna opština.

Suštinsko pitanje je: a kolika uopšte treba da bude opština?
 
Onolika koliko može da se kontroliše.

Palilula je totalno van kontrole već jako dugo, najružnija Beogradska optšina. Pored Dunavskog venca, ja bih i Karaburmu otcepio.
 
Хомере
Ја се не љутим, шта више подржавам то. Поготово због Калуђерице која ме толико нервира да немам речи. Значи идите и ћао! :rant:
Мислим да је садашња територија Гроцке превелика и сви видимо последице тога. Овако ће остати Гроцка, Врчин, Заклопача, Бегаљица, Дражањ, Живковац, Камендол, Пударци и Умчари којима ће се општина осврнути и надам се више улагати у исте. До сад је улагано у Болеч, Винчу, Лештане и Калуђерицу много више него у горе набројана насеља и то нико не може да ми порекне! Само ме брине Врчин који хоће да се отцепи и повуче нека насеља из Вождовца и оснује Авалски Венац ( тако сам барем чуо).
Међутим
Калуђерица–Лештане–Винча–Ритопек–Болеч би били једна општина која по мом мишљењу нема шансе, али ајде... желим им сву срећу :kk:
 
Ovi gore napisaše da Borča ima 15.000 stanovnika. Da mi je znati odakle izvadiše taj podatak? Kotež ima toliko (možda i više), a ne Borča.

Borča je 2002. (pretposlednji popis) imala oko 40.000 stanovnika. Po nekim procenama, danas ima duplo više. Mada će se to već videti kad se ovogodišnji popis ''obradi''.

A to da je Dunavski venac potreban, itekako stoji. Za one u Takovskoj, naselja preko leve strane Dunava skoro i da ne postoje (moglo se videti tokom godina).
 
Smatram da je gomilanje opština samo način za uhlebljenje partijskih kadrova, konkretno u ovom slučaju URS-a.

toronto kao grad ima samo jednu opštinu.
 
Мислим да и Загреб има једну општину (тако сам прочитао на једном форуму, тако да нисам сигуран) :)
 
medjutim":2ah5er9g je napisao(la):
...a ne sumnjam da bi i opštinu Pančevo imalo smisla podeliti u više njih..
Nema smisla, jer nema tako velikih mesta u sastavu sadašnje opštine Pančevo koja bi mogla biti središta opštine.

Inače, podržavam pravljenje novih opština u okviru BG-a, pogotovo Dunavski venac i Batajnica.
 
Somi303":6bc57gh8 je napisao(la):
Мислим да и Загреб има једну општину (тако сам прочитао на једном форуму, тако да нисам сигуран)
Има 17 четврти као облика локалне самоуправе, сад, да ли је то еквивалент општинама, не знам.
mekbejn":6bc57gh8 je napisao(la):
Nema smisla, jer nema tako velikih mesta u sastavu sadašnje opštine Pančevo koja bi mogla biti središta opštine.
Било је иницијативе да Старчево и Омољица формирају општину. Докле се стигло, не знам.

Иначе, Дунавски венац првенствено би требало да се издвоји (колико знам, већ дуже време постоји таква иницијатива). Такође, Чукарица, Вождовац и Гроцка су зреле за поделу. Батајница - да, али без Грмовцa, који нема никакве логике да буде у саставу Батајнице. Бежанијска коса - нисам сигуран, али Ресник, мислим да не. Такође, Панчево, Стара Пазова, а можда и Опово и Пећинци, па чак и Смедерево имају основа да уђу у састав Београда, као што Обреновац, Младеновац (коме би вероватно требало припојити Сопот), Лазаревац и Барајево немају основа.
 
Vrh