dragan
Professional
Da, ali je pitanje prioriteta, jer ko zna kada će biti dostupna ruska nafta, a u Solun može da stiže nafta iz celog Sveta.Ja kazem treba oba pravca graditi, ne treba se limitirati.
Poslednja izmena:
Da, ali je pitanje prioriteta, jer ko zna kada će biti dostupna ruska nafta, a u Solun može da stiže nafta iz celog Sveta.Ja kazem treba oba pravca graditi, ne treba se limitirati.
Da, nije ali možemo da kupujemo onu koja je pogodna.Nije svaka nafta pogodna za preradu . .
Da nam totalno zabrane uvoz bilo koje nafte, arapske ili druge, nije baš realno. Ali mogu da zabrane uvoz ruske nafte koja dolazi naftovodom do Madjarske ili baržama iz Rumunije.Ako ne budemo mogli da koristimo JANAF . .
Naravno, morale bi da se urade razne analize i studije, ali ako se pokaže opravdano ulaganje onda bi imali naftovod na našoj teritoriji sa terminalom i skladištima u Vranju. Nije ovde ni sve pitanje cene, već više sigurnosti snabdevanja u vrlo neizvesnoj budućnosti.Svakako treba uraditi cost benefit analizu, . .
Naftovod do Madjarske ima višestruku korist: 1) kači se na Družbu (kad ukinu Madjarima rusku naftu ukinuće i nama, a to neće skoro. Do tada će se izhradnja otplatiti više puta) 2) interkonektor ukoliko se nesto 'desi' kraku od Siska, nafta može da ide preko Madjarske 3) povezuje nas sa naftnim poljem Algyő u Madjarskoj koje moze da snabdeva ~15% našeg uvoza, što sa domaćom proizvodnjom moze da pokrije oko ~40%.Da nam totalno zabrane uvoz bilo koje nafte, arapske ili druge, nije baš realno. Ali mogu da zabrane uvoz ruske nafte koja dolazi naftovodom do Madjarske ili baržama iz Rumunije.
To se već očekuje u nekom od paketa sankcija. Zato bi trebalo razmotriti alternativnu opciju preko Soluna jer je postojeći naftovod blizu
Madjari su dobili izuzeće od sankcija, ali mi to nismo dobili iz EU, tj. ne možemo da kupujemo rusku naftu.. . kad ukinu Madjarima rusku naftu ukinuće i nama, a to neće skoro. .
Imate li vi izvor za ovu tvrdnju, pošto članci koje sam čitao posle donošenja 6.paketa ne govori ništa o tome. Zemlje EU koje nemaju pristup moru su izuzete od uvoza preko Družbe. Sankcije su za uvoz tankerima (gde su mozda objasnili Hrvatima da ne treniraju strogoću) i kompaniju (Gazpromneft).Madjari su dobili izuzeće od sankcija, ali mi to nismo dobili iz EU, tj. ne možemo da kupujemo rusku naftu.
Nema ništa o tome, jer mi nemamo ni naftovod do Madjarske, pa nisu mogli da nas sankcionišu i zabrane Madjarskoj da nam transportuju naftu.Imate li vi izvor za ovu tvrdnju, pošto članci koje sam čitao posle donošenja 6.paketa ne govori ništa o tome.
Misliš da nisu krajnje licemerni? Oni su vrlo talentovani da donesu neki član u sankcijama koji se slučajno odnosi baš na Srbiju. A, pošto nismo uveli sankcije Rusiji, jedva će dočekati da oni uvedu neke sankcije nama.Da zabrane nama uvoz ruske nafte naftovodom, dok EU članice to mogu, bi bilo krajnje licemerno, čak i za EU. . .
Prokomentarišite druga dva razloga za naftni interkonektor sa Madjarskom.Misliš da nisu krajnje licemerni? Oni su vrlo talentovani da donesu neki član u sankcijama koji se slučajno odnosi baš na Srbiju. A, pošto nismo uveli sankcije Rusiji, jedva će dočekati da oni uvedu neke sankcije nama.
Zato se već traže drugi izvori, a i to ide teško jer imamo problem sa ruskim vlasništvom u NIS-u, ali i Petrohemiji. Zbog toga moramo da zaboravimo na rusku naftu duži niz godina, a pogotovo na neki naftovod gde bi i Madjarska morala da gradi na svojoj teritoriji deo prema Srbiji.
Зашто би нама било у интересу да се то "разреши" на било који начин који не подразумева да се нама врате наш капитал и ресурсиZa sada NIS može nesmetano da posluje, ali već je više puta rečeno da se sa rusima razmatra kako da bude rešeno pitanje vlasništva ako bude potrebno.
Pošto Madjarska uvozi rusku naftu znaći da njihova proizvodnja nije dovoljna. Mi bi mogli da kupimo samo rusku naftu i to ako bi oni pristali da izgrade deo naftovoda odgovarajućeg kapaciteta do naše granice.Prokomentarišite druga dva razloga za naftni interkonektor sa Madjarskom.
Vidite, mi kupujemo madjarsku naftu, a Madjari kupuju rusku, pošto su izuzeti. Nisu iste 'grade', može i da se proveri. Naftovod do granice sa Srbijom je ~20km, kapaciteta 2mt koji Srbija može da finansira (smešna cifra).Pošto Madjarska uvozi rusku naftu znaći da njihova proizvodnja nije dovoljna. Mi bi mogli da kupimo samo rusku naftu i to ako bi oni pristali da izgrade deo naftovoda odgovarajućeg kapaciteta do naše granice.
Zauzeti su, oni već rade na onom za MadjarskuUmorio sam se od tog naftovoda. . . predloži novoj vladi taj projekat.