Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Kazu da je 2022.bila "zlatna godina za naftase", uopsteno, a da je NIS te godine ostvario profit od 800 miliona evra....
Spominjali su i nase upravljanje i kontrolu istog
(u kontekstu buduceg vlasnika) i nisu uvereni da bi NIS bio to sto jeste da ga drugi nisu preuzeli...a da je to kljucno pitanje, jer dokle god nema kontrole upravljanja, citiram "nema zrnca nade" da ce drzava biti dobar domacin.

U prevodu, do sada 30% vlasnistva su kontrolisali oni koje je drzava birala, Danica Draskovic....i drugi. Toliko o zainteresovanosti drzave za kobtrolu poslovanja.
Drugar mi je radio u pravnoj službi NIS-a kada su došli rusi. Ono što su naši radili je sitno za rusko poslovanje. Tada mi je rekao ovo su kozaci, gledajući ugovore koji se zaključuju a niko nije smeo od Tadica da pisne jer je njegova ekipa na čelu sa svalerkom ( sivom eminencijom u NIS-u) bila bliska sa rusima.

Чим неко пљује хрвате, значи да је са њима у дебелом послу.
Већ виђено 90их, баш са нафтом, Милошевић-Туђман-Аркан комбинација.

Amandman predviđa izdvajanje dodatnih 164 milijarde dinara (približno 1,4 milijarde evra) za nabavku "finansijske imovine". ( akcija NISa?)
"Finansijska imovina obuhvata novčana sredstva, potraživanja, akcije i udele u kapitalu pravnih lica, hartije od vrednosti i druga ulaganja u pravna lica;"
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_budzetskom_sistemu.html
Dakle, država je procenila vrednost svih akcija NISa na 2,5 Mild evra, jer je odredila 1,4 Mild evra za 56% akcija NISa koje ima nameru da otkupi.

Poslednja izmena:
Obrisana mi poruka, kaze admin off topic.

Pa da ponovim drugi deo pitanja, do kada se moze ocekivati licenca? Kada u Americi svane to je Dan zahvalnosti, da li to moze da bude u petak?
Ja sam bila ubeđena da ce je dobiti i pre

Obrisana mi poruka, kaze admin off topic.

Pa da ponovim drugi deo pitanja, do kada se moze ocekivati licenca? Kada u Americi svane to je Dan zahvalnosti, da li to moze da bude u petak?
Ja sam bila ubeđena da ce je dobiti i pre

U Americi je već Dan zahvalnosti (nije baš da im administracija radi do ponoći) i jasno je da te licence nema, ako je i bude neće pre ponedeljka. Mada ako su je poslali po nekom golubu možda dodje do subote, videćemo…

Ukoliko nije doneta do sada, nece biti doneta ni do ponedeljka. To je jasno. U Vasingtonu je -6h u odnosu na nas, znaci 3 nocu, Dan zahvalnosti, neradni dani su do ponedeljka.

Iz rasprave u Skupštini : navodno ranije smo ponudili 700mil € što je po ruskom mišljenju bilo duplo manje od njihove procene za 56% akcija.
Možda je zato sada planirano 1,4 Mild €.

1000052498.jpg

Ili nema prerade.

Jes' kad bi smeo

Jes' kad bi smeo
Pustimo političke pamflete. Obradujmo se vraćanju NIS-a. Nećemo spominjati ni ko ga je vratio ni ko ga je prodao. Bitno je samo da je naše vlasnistvo.

Ovde su neki zluradi zbog problema oko NISa.
Bajatović je u Skupštini rekao da sutra očekuje pismo Amera i da prema njegovom info neće biti negativno, ali ne zna kakvi će možda biti postavljeni neki novi uslovi.
Sve ide po planu i to onom boljem. Kada je cena već određena onda je bolje da nafta krene.

Vrh