Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Zar nije? Još malo će ući u EU, uveli su sankcije Rusiji, spoljnu politiku im ne diktiraju iz Moskve i sl.
Kao što rekoh nije tema za ovde ali da su se rešili ruskog uticaja jesu.

Pa kako sad onda ovo?

Šta ćemo sa Mađarskom, Slovačkom, Rumunijom, Bugarskom, Makedonijom itd. u kojima se priča o ruskom uticaju, mešanju u izbore (čak i u SAD) i šta ti ja sve ne znam?

Da ne pričam Estoniji i Letoniji gde uz mnogobrojnu nacionalnu manji Rusi sigurno imaju uticaj.

Dakle, odlučite se. Ili ima ruskog uticaja ili nema.

Da. Ali Rusi nemaju ništa s tim. Sarađivala je i prethodna vlast sa Rusima. Čak je i većinu projekata realizovanih sa Rusima za vreme SNS započela prethodna vlast.

Prethodna vlast je sarađivala sa Rusima u totalnom drugačijem geopolitičkom okruženju, kada je Putin bio u dobrim odnosima sa SAD, EU i Ukrajinom.

Sada imamo situaciju da je pala nova gvozdena zavesa prema Rusiji od 2022 i da je Srbija okružena sa svih strana NATO članicama.

Moramo se prilagođavati takvoj situaciji u skladu sa našim geografskim položajem, našim glavnim spoljnotrgovinskim partnerima (EU i region Balkana) i našim interesima koji se ne poklapaju da trpimo štetu zbog Rusije odnosno Putina.

Kako se navodi u danas objavljenim pojašnjenjima o licenci za prodaju strane imovine Lukoila, dozvoljava se vođenje pregovora o uslovima potencijalne prodaje, pravna, finansijska i operativna provera, angažovanje advokata, konsultanata, revizora, kao i izrada nacrta ugovora koji mora biti uslovan (contingent) i ne može da stupi na snagu bez posebne dozvole OFAK-a.

Moramo se prilagođavati takvoj situaciji u skladu sa našim geografskim položajem, našim glavnim trgovinskim partnerima (EU i region Balkana) i našim interesima koji se ne poklapaju da trpimo štetu zbog Rusije odnosno Putina.

Mi smo se prilagodili takvoj situaciji.
Neutralnost uz korektan odnos sa svima.
Plaćamo reket.
Ne ljuljamo čamac regionalno.
Kobajagi smo na evropskom putu (mi se foliramo da želimo u EU, a oni se foliraju da će da nas puste).

Kooperativni smo, ali nismo servilni...

Eto sa Rujama je dogovorena prodaja NISa posle mnogo peripetija.
Valjda će se to na kraju rešiti pozitivno po nas...

Vrdamo, kurvamo se, sklanjamo se sa nišana...

Šta sad mi to još treba da uradimo?

Kako se navodi u danas objavljenim pojašnjenjima o licenci za prodaju strane imovine Lukoila, dozvoljava se vođenje pregovora o uslovima potencijalne prodaje, pravna, finansijska i operativna provera, angažovanje advokata, konsultanata, revizora, kao i izrada nacrta ugovora koji mora biti uslovan (contingent) i ne može da stupi na snagu bez posebne dozvole OFAK-a.
Ovo će se verovatno odnositi i na NIS? Prilično se komplikuju pregovori pod ovakvim uslovima.

Mi smo se prilagodili takvoj situaciji.
Neutralnost uz korektan odnos sa svima.
Plaćamo reket.
Ne ljuljamo čamac regionalno.
Kobajagi smo na evropskom putu (mi se foliramo da želimo u EU, a oni se foliraju da će da nas puste).

Kooperativni smo, ali nismo servilni...

Prilagodili smo se ovoj situaciji maksimalno... eto sa Rujama je dogovorena prodaja NISa posle mnogo peripetija.
Valjda će se to na kraju rešiti pozitivno po nas...

Vrdamo, kurvamo se, sklanjamo se sa nišana...

Šta sad mi to još treba da uradimo?

Ne može se biti istinski neutralan niti imati korektan odnos sa svima, pogotovo ne kako ova vlast to shvata.

Zar nismo i mi nešto slično dobili ali do 13.2.2026?

Ako ga i ima ne može da destabilitzuje zemlje koje su u NATO i EU.

Како не може, кад нон стоп кмече да их Руси дестабилизују? Ево, избори у Румунији рецимо.

Mnogo veća pretnja je taj ruski uticaj kod nas nego u svim tim pobroajnim zemljama koje su integirsane u bezbednosni sistem NATO-a

Која је руска претња у Србији?

A jel bi ga ti pitao da li je za ulazak u NATO?
Prvo bar godinu dana slobodnih medija pa onda bilo koje glasanje.
Sad šta god da treba da se izglasa, izguraju tabloidi.

A za NATO
Pitaće narod, a narod će glasti kako mu se kaže
Biće ZA, da li na referendumu, da li u Skupštini
Ako se glasa, ja ću glasati PROTIV, ali koga briga.

Jel?
A kako se odnose prema drugima?

Nemačkoj digoše gasovod u vazduh pred nosom, a piz...de iz Berlina ni da pisnu...
Danskoj merkaju Grenland...
Kanada dobila carine...
Oćeš još?

Sve moj do mojega.... stručnjaci...
Bar cute ili se protive. Ne skidaju gace i nude se da plate i hotel i vazelin i kurtone kao mi, Caci

Ako ga i ima ne može da destabilitzuje zemlje koje su u NATO i EU.
Mnogo veća pretnja je taj ruski uticaj kod nas nego u svim tim pobroajnim zemljama koje su integirsane u bezbednosni sistem NATO-a
Дестабилизује. Због чега ми, хомо сапиенс, дакле разумна бића користима фразе са бибисија намењена тамошњем тржишту? Њихова дестабилизација није наша дрстабилизација.
Нас је дестабилизао НАТО, а пре неког времена Трамп.

Дакле, сасвим друга конотација.

Нас је дестабилизао НАТО
Nas je destabilizovao Milošević i njegova pogubna politika.

Kao što rekoh nije tema o tome.

Elem izgleda da opet hoće da podvale Amerima, Rusi pristali na prodaju samo pod uslovom da se kupac obaveže na reotkup kad jednom prođu sankcije.
Sad da vidimo da li su Ameri sisali vesla ili nešto drugo.

Vrh