Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Tome se izgleda nada i rezim (mozda cak i Rusi), a mi cemo izvuci deblji kraj ako se prevare. JANAF je dobio odobrenje zato sto su trazili, ne mogu ih odbiti ako nema razloga, nista nelogicno.

A, njih dvoje su drugari, ne treba valjda da se postavljaju dosadašnji hvalospevi Orbanu od strane Trampa... i ne samo hvalospevi, nego njega Tramp nazove i da se konsultuje oko Ukrajine.
Šta ti pišeš 'lebe mekani. Drugari u međunarodnim odnosima, kakvo blamiranje.
Tako su drugari bili i ovaj tvoj i Erdogan, dok osmanlije nisu probale da ga nabiju na kolac pa sad hajduk aca poziva Turke da ne gaze oranja. Ni pevanje "osman age" nije pomoglo.
I sloba je bio hvaljen kao "faktor mira i stabilnosti“ na Balkanu samo dve godine pre bombardovanja pa je prošao kako je prošao, i mi zajedno sa njim.

Nema mesta panici.
:vops:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je ruskoj delegaciji da Srbija otkupi deo ruskog vlasništva u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Drugi deo ponude je da kada se situacija na međunarodnom planu normalizuje, da im sve bude vraćeno, pišu Večernje novosti.

Međutim, Moskva nije previše sklona takvom rešenju, prenosi list svoja nezvanična saznanja i dodaje da je Rusiji, izgleda, prihvatljivije rešenje da svoj deo proda nekoj trećoj strani, a moguće je da to budu i Amerikanci.

Nema mesta panici.
:vops:

Ja tipujem na MOL. To bi Trampova administracija odobrila zbog veza sa Orbanom, a verovatno i Rusi, zbog svojih veza sa Madjarima, pogotovo u energetskom sektoru.
Tako ce MOL imati dominaciju i na srpskom, hrvatskom i madjarskom trzistu.

Ne bih se kladio - ako i "prodaju" svoj udeo to će biti privremeno dok ne prodje situacija oko rata u Ukrajini (privremeno može biti i par godina naravno). Ali MOL je konkurentska firma i njihov ulazak u NIS može na duži rok oslabiti položaj kompanije na srpskom tržištu, sumnjam da im Rusija toliko veruje da će odigrati pošteno taj deal do kraja, tj. nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo bez ulaska madjarskog menadžmenta u kompaniju, a samim tim i pristupa svim poverljivim podacima o finansijama, načinu poslovanja, planovima, kupcima i slično. Pre ili kasnije će to iskoristiti ili napraviti neke korake koji idu na njihovu vodenicu.

A da će dugoročno da izadju sa ovog tržišta to smo do sad valjda skapirali da se neće desiti. Meni nekakav fond prihvatljiv Amerima jedno ima smisla, profi menadžment sa zadržavanjem vrv dela i ruskog menadžmenta, razne su varijante ali nešto u tom smeru.

Iz izjave Amerikanaca mi deluje da su oni najviše zainteresovani da Srbija preuzme većinski paket akcija. A sumnjam da bi taj većinski paket dugo ostao u vlasništvu države.
Sa druge strane Rusi i dalje igraju na kartu ugađanja Amerima. Da Rusima ostane 44.85% akcija, 11.3% prebace Amerima ali zato da kupuju Američku naftu.

Meni više deluje da su Ameri zainteresovani da Srbija uzme od Rusa 44.85% + 11.3%, a zatim da oni to otkupe po ceni koja njima odgovara, pa tek onda da prerađuju Američku naftu.

Dan 7 od kada JANAF ne transportuje naftu u Srbiju, a diskusija o budućnosti NIS-a je i dalje na nivou prepakivanja vlasništva.
Ovo je trebalo biti rešeno pre stupanja sankcija na snagu.

Ta ponuda je bila već na stolu početkom godine, dakle plan je ponoviti istu ponudu…

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Jesu li strane banke blokirale račune NIS-u?
Zna li se šta?

Dil za prodaju onih 11.3% udela u kompaniji koje ima intelidžens i dalje razvlačenje specijalnim licencama do isteka ugovora o transportu nafte sa JANAF-om do kraja sledeće godine, ili dil za konačno skidanje NIS-a sa SDN liste?

Jer ovo drugo kongres neće da uradi dok Rusi potpuno ne izađu iz NIS-a.

Vrh