Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

popuštanje prema Kosovu da bismo dobili popuštanje sankcija
Od ovoga nema ništa. Ameri su nagazili Ruse i neće da popuste sa sankcijama dok ih ne izbace iz Evrope.
Američko "popuštanje" prema nama bi jedino bilo da nam odobre i priznaju nacionalizaciju NIS-a.

Samo bi nam Rusija i Kina to zamerile i niko treći.
To će da traje dok ne krenu sankcije ka ruskom gasu i kad Vučić ne bude imao šta da izgubi, pa će tada nacionalizovati NIS.
Do sankcija ka Ruskom gasu ima još mnogo (2027/2028), a NIS ostaje bez nafte već u novembru.
Kada budu nastupile sankcije Ruskom gasu, NIS će biti staro gvožđe.

Nešto o čemu se nedovoljno govori - stabilnost dinara bi potencijalno mogla biti ugrožena zbog odliva deviza usled uvoza naftnih derivata, a to bi imalo dalekosežne posledice po celu privredu. Krediti su indeksirani u evrima, a prihodi se ostvaruju u dinarima.

Ovakvu energetsku i ekonomsku krizu nismo imali još od 90ih.

---

Da dodam, prošlo je vreme tolerisanja država poput naše od strane zapada.
Nismo hteli dobrovoljno da se distanciramo od istoka, zato ćemo morati prinudno.

Poslednja izmena:
Samo što svaku prodaju NIS-a mora da odobri američka strana;)
Nije tačno.
Oni imaju odluke koje se tiču vlasništva tačno navedenih RUS kompanija. Njih.
Nemaju odluke niti ih je briga ako Republika Srbija postane većinski vlasnik (nemaju šta da odobravaju), ili bilo koja druga kompanija (van Srbije) koja nije na tom njihovom spisku sankcionisanih RUS kompanija.

...a Bugari uskoro zavrću slavinu za Ruski gas.
Od svih ljudi koji su aktivni, ti ubedljivo najviše lažeš na ovoj temi.

Evo primer kako lažeš - ovo je original informacije o gasovodu kroz Bugarsku.
Ko neće da čita:
Bugarska će se pridružiti evropskom planu za potpuno ukidanje uvoza ruskog gasa do kraja 2027. godine
Dakle, originalna informacija kaže da će za 26 meseci od danas, Bugarska da zatvori gasovod za dotok RUS gasa.
Međutim, kod tebe zbog namere laganja (ili neke druge maliciozne namere) tih 26 meseci postane ''uskoro''.

Plus, šanse nema da Bugarska zatvori taj gasovod jer njime dolazi gas do Mađarske i Slovačke.
One više nemaju alternativni pravac snabdevanja... i dokle god ga nemaju neće biti ostavljene bez gasa za privredu/građane.
Tramp će i dalje biti na vlasti za tih 26 meseci, i u odnosu na Bugarsku koju verovatno ni na mapi ne ume da pokaže, zna za Orbana, hvali ga, zove da se savetuje sa njim oko Ukrajine/Rusije, a i Orban njega uvek ima na vezi kao npr. pre manje od dva meseca kada mu je kukao zbog poteza Ukrajine i Tramp je odmah stao na njegovu stranu.

Evropa nema svoju volju, Evropa radi šta joj Tramp kaže. Bugarska se tek ne pita ništa.
Slobodan si da veruješ da će Tramp svog Orbana ostaviti bez gasa od kraja 2027. godine... k'o što si slobodan da veruješ npr. da je Zemlja ravna ploča. Ko kaže da sva verovanja ljudi moraju biti razumna/pametna...

šanse nema da Bugarska zatvori taj gasovod jer njime dolazi gas do Mađarske i Slovačke. One više nemaju alternativni pravac snabdevanja...
Mađarska se diverzifikuje po pitanju snabdevanja gasom.

Da li je 2027. uskoro ili nije uskoro, zavisi od konteksta.
Mi ne radimo skoro ništa po pitanju diverzifikacije snabdevanja gasom, tako da bi nam i 2030. godina bila previše kratak rok.

Nešto o čemu se nedovoljno govori - stabilnost dinara bi potencijalno mogla biti ugrožena zbog odliva deviza usled uvoza naftnih derivata, a to bi imalo dalekosežne posledice po celu privredu. Krediti su indeksirani u evrima, a prihodi se ostvaruju u dinarima.
Ne govori se jer nema veze jedno sa drugim tako kako ti opisuješ. Zato se ne govori, a ne zato što si se ti setio nečega što eto niko drugi nije.
Možemo mi da imamo komplet svoju naftu, pa da opet imamo lošu valutu (primer Venecuela i neke druge države)...

Kurs dinara ima veze pre svega sa investicijama/domaćom proizvodnjom/ prilivom od doznaka.
Više deviza za kupovinu derivata bi davali kupci na koje bi se svakako prevalio veći trošak dolaska do derivata (u odnosu kad samo odeš do Pančeva i natočiš cisternu).
Ali, ništa od toga (tih tvojih večito mračnih scenarija na ovoj temi) se neće dogoditi jer bi posledice (političke/ekonomske/socijalne) bile prevelike i to nijedna vlast neće dozvoliti... jer onda neće više biti vlast. Izbori svakako idu za godinu dana (ili koji mesec preko toga)... a to je njima najvažniji datum. Po tome vreme računaju...

Mi ne radimo skoro ništa po pitanju diverzifikacije snabdevanja gasom, tako da bi nam i 2030. godina bila previše kratak rok.
Opet lažeš.

Kad se SRB povezala na TANAP? Koje godine je izgrađena infrastruktura da se možemo povezati na njega?
Koliko gasa iz Azerbejdžana dolazi? Koliko je predviđeno sa njima od 2026. godine?
Imaj na umu da Alijev odjednom (poslednjih par godina) više nije diktator jer treba (njegov gas) celoj EU, pa zato trenutno i nema velikih slobodnih količina gasa iz Azerbejdžana...

Za budućnost je nama najbitnija Rumunija. Ona ima druge najveće rezerve gasa u Evropi, ali još uvek ne može da ga vadi u tim količinama.
Ne možeš se povezivati sa kim hoćeš, već sa onima koji imaju gas. U nama bitnom okruženju gas imaju Rusija, Azerbejdžan i Rumunija.

S kim trenutno pregovaramo po pitanju gasa koji treba da zameni Ruski kada Bugarska zabrani protok?
Meni se čini da ne radimo na diverzifikaciji.

Tema je NIS na kraju krajeva.
Колики је оно беше дуг према Кинезима?
Zato nema ništa od nacionalizacije NIS-a, ne sme vlast da se zameri Rusima i Kinezima.

---

Poslednja izmena:
Провизију од наплате Виза и Мастер картица треба узимати купцима, не продавцима. Лако ће сви прећи на националну картицу за домаће трансакције. Пре тога наравно, побољшати функионалности Дине и склонити све криминалне СНС компаније које учествују у њеној изради.

S kim trenutno pregovaramo po pitanju gasa koji treba da zameni Ruski kada Bugarska zabrani protok?
Nisi odgovorio na pitanje. Evo zato opet:
- Kad se SRB povezala na TANAP? Koje godine je izgrađena infrastruktura da se možemo povezati na njega?
- Koliko gasa iz Azerbejdžana dolazi? Koliko je predviđeno sa njima od 2026. godine?

Eto ti u tim odgovorima sa kim se radi, a to nije jedino...

@Прле

Pitao si koliki je dug prema Kini. Nisi pitao koliki će biti.
A, kada bude bio veći, biće veće i devizne rezerve, GDP takođe...

Nije nama dug prema Kini problem u bilo kom smislu.
Razumem da je bila kampanja o tom dugu, pa je morala imati rezultat na neke građane. Eto npr. kod tebe.
Međutim, iz nekog ''čudnog'' razloga mnogo puta veći dug prema EU nije problem, nekako taj dug nije bio tema za isto pisanje... tj. da oni mogu ucenjivanjem dugom da traže političke ustupke/imovinu i sl... nekako ''čudno'' se to samo pisalo za Kinu i to za dug koji je toliko manji da nije ni uporediv.

Spremajte kantice za svaki slučaj, to je u ovom trenutku najverovatnije i najizvesnije

Sve ostalo može biti a ne mora da znači

Spremajte kantice za svaki slučaj, to je u ovom trenutku najverovatnije i najizvesnije

Sve ostalo može biti a ne mora da znači
Nema potrebe za kanticama. Ne postoje sankcije za uvoz naftnih derivata.
Jedino postoje sankcije na uvoz nafte za NIS-ovu rafineriju.

Problem su privreda, gradski prevoz, komunalne i hitne službe itd. koje su veliki potrošači dizela.
Građani će uvek moći da sipaju gorivo preko granice.

Zašto je to ''najverovatnije'' i ''najizvesnije''?

- Da li je zabranjen uvoz naftnih derivata?
- Da li je Republika Srbija pod bilo kojim sankcijama za uvoz toga?
- Da li nema rezervi koliko je rečeno da ima?

Da li je odgovor na oba pitanja ''DA'', pa zato onda pozivaš ljude da spremaju kantice tj. prave zalihe?
Ili je maliciozni motiv u pitanju?
Priznaj da ti je krivo što nema redova na pumpama, nema panike, nema sipanja u kanistere (da je bilo toga usledila bi zabrana sipanja u kanistere)...

Usput, jesi li spreman da prihvatiš odgovornost za sve požare koji mogu da uslede u zimskom periodu sa svim tim kanticama benzina koje bi (po tvom) ljudi trebali da drže po terasama, podrumima šupama??? Čisto pitam...

Nema potrebe...
...za bilo kojim tvojim drugim postom na ovoj temi dok ne odgovoriš na:

- Kad se SRB povezala na TANAP? Koje godine je izgrađena infrastruktura da se možemo povezati na njega?
- Koliko gasa iz Azerbejdžana dolazi? Koliko je predviđeno sa njima od 2026. godine?

Zašto je to ''najverovatnije'' i ''najizvesnije''?

- Da li je zabranjen uvoz naftnih derivata?
- Da li je Republika Srbija pod bilo kojim sankcijama za uvoz toga?
- Da li nema rezervi koliko je rečeno da ima?

Da li je odgovor na oba pitanja ''DA'', pa zato onda pozivaš ljude da spremaju kantice tj. prave zalihe?
Ili je maliciozni motiv u pitanju?
Priznaj da ti je krivo što nema redova na pumpama, nema panike, nema sipanja u kanistere (da je bilo toga usledila bi zabrana sipanja u kanistere)...

Usput, jesi li spreman da prihvatiš odgovornost za sve požare koji mogu da uslede u zimskom periodu sa svim tim kanticama benzina koje bi (po tvom) ljudi trebali da drže po terasama, podrumima šupama??? Čisto pitam...

Život u Srbiji me je od malena naučio da očekujem samo najgore. Zato kažem da spremate kantice za svaki slučaj, a ne zato što sam maliciozan.

Nije nama dug prema Kini problem u bilo kom smislu.
Razumem da je bila kampanja o tom dugu, pa je morala imati rezultat na neke građane. Eto npr. kod tebe.
Međutim, iz nekog ''čudnog'' razloga mnogo puta veći dug prema EU nije problem, nekako taj dug nije bio tema za isto pisanje... tj. da oni mogu ucenjivanjem dugom da traže političke ustupke/imovinu i sl... nekako ''čudno'' se to samo pisalo za Kinu i to za dug koji je toliko manji da nije ni uporediv.
1760177424482.png

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Život u Srbiji me je od malena naučio da očekujem samo najgore. Zato kažem da spremate kantice za svaki slučaj, a ne zato što sam maliciozan.

Ali, niko nije dužan da sluša tvoje psihoze/strahove i na šta te je ''život naučio''. Za to služe psihijatri/psiholozi, a ne BeoBuild Forum.

Kad napišeš javno da ljudi treba da štekuju po kućama/stanovima benzin i dizel u kanisterima, moraš da navedeš barem neki objektivni razlog za to, a ne... ''pa eto, ja se toga bojim'' i ''život me tako naučio''. Evo, mene nije naučio tako. I šta ćemo sad?
Nadam se da kontaš zašto nije bitno šta je tebe ili mene život naučio, već je bitno postoje li neki objektivni kriterijumi/razlozi za to što si naveo.

Ali, niko nije dužan da sluša tvoje psihoze/strahove i na šta te je ''život naučio''. Za to služe psihijatri/psiholozi, a ne BeoBuild Forum.

Kad napišeš javno da ljudi treba da štekuju po kućama/stanovima benzin i dizel u kanisterima, moraš da navedeš barem neki objektivni razlog za to, a ne... ''pa eto, ja se toga bojim'' i ''život me tako naučio''. Evo, mene nije naučio tako. I šta ćemo sad?
Nadam se da kontaš zašto nije bitno šta je tebe ili mene život naučio, već je bitno postoje li neki objektivni kriterijumi/razlozi za to što si naveo.

Nemam ja psihoze niti strahove već savetujem ljudima šta je najpametnije u ovoj trenutnoj situaciji da rade.

Nisam ni rekao niti implicirao da treba da štekaju kanistere i kantice po kućama i stanovima, ne znam zašto projektuješ reči koje nisam ni napisao ?

Pre nego što drugima savetuješ psihijatriju bolje zagledaj u svoje dvorište i svoje ogledalo.

Nisam ni rekao niti implicirao da treba da štekaju kanistere i kantice po kućama i stanovima, ne znam zašto projektuješ reči koje nisam ni napisao ?
Nemam ja psihoze niti strahove...
=====

Gde će (ako ne po kućama/stanovima) sa tim kanisterima kad ih tako spremne napune?
Ili si samo eto mislio da ih prebrišu od prašine? Ili si mislio da treba da ih kupi onaj ko ih uopšte nema, ili šta?
Jesi li uopšte nešto mislio pre nego si napisao taj post?

Vrh