Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Baš me zanima kako će braća rusi koji nam u maloprodaji naplaćuju najskuplje gorivo u regionu i šire rešiti situaciju nestašice bez gubljenja pozitivnog sentimenta. Vrv bratski, kao i do sada. Boleće ih ona stvar, a Vulin će dobiti orden.

,,... Baš me zanima kako će braća .... ,,

Kad imam nešto da radim od težih poslova uvek mi se brat odazove i pomogne mi.
Ali kad znam da je u gužvi i ako mi treba.... ne zovem r,adim sam koliko mogu
jer znam da se tada i on muči
i (kad bih mogao mu pružiti) moja pomoc njemu bi dobro došla.

Nije brat krava muzara , pa samo daj, daj daj
i da jeste , pa i kravi mora da se daje
šta smo mi to dali ?
U gajbice sa izvoznim vocem po dobroj ceni svašta su nalazili, i cigle a nismo ispoštovali ni dogovoren kvalitet te mnogo puta zbog pokušaja uvaljivanja vracali nam robu. Braci se ne uvaljuje

Samo postojanje naj jačeg zaštitnika pravoslavlja nije mala stvar.

Meni nisu braća. Kao i svaki gazda, traže od nas sve više rada a plate usklađuju 2% godišnje sa inflacijom . Milione evra uzimaju, a zapošljavaju klince na radnim mestima sa povećanim rizikom i noćnim radom za 80 hiljada.

Jako im je teško u životu i mnogo se volimo.

Samo osoba koja nikad sto nije delila sa Rusom može da živi u nekoj iluziji da smo braća. Nije nam brat ni rus ni amerikanac. Više smo braća ovde na forumu, a hvatamo se za guše oko nacionalnog interesa.

Jedni drugima smo mi najveći neprijatelji.

Ne mogu Amer, Rus ili Hrvat da ti nanesu toliko zla koliko može 'sunarodnik'.
Prema jačima smo servilni, a slabije satiremo u potpunosti.
imamo rafineriju i naftovod
Rafinerija pripada Ruskoj državi, naftovod Hrvatskoj, sankcije su uveli Amerikanci.
Njima smo bitni kao gaće u p***o filmu.

Ameri su rekli da ćemo dobiti naftu kada nacionalizujemo NIS, i to je to.
Sve ostalo je samoobmana.

Poslednja izmena:
Koje kapacitete ima država, iz rezervi? Pristup par-nepar :)
За складиштење и точење горова. :)

Пошто су санкције против НИС као фирме у влаништву Руске федерације, а не против Србије, држава може да транзиционо организује снабдевање горива док се криза смири.

Baš me zanima kako će braća rusi koji nam u maloprodaji naplaćuju najskuplje gorivo u regionu i šire rešiti situaciju nestašice bez gubljenja pozitivnog sentimenta. Vrv bratski, kao i do sada. Boleće ih ona stvar, a Vulin će dobiti orden.

Opet pišete gluposti. Najveći deo od cene goriva ide u akcizu, odnosno državi. Isto to "rusko gorivo" iz rafinerije u Pančevu se prodaje na NIS pumpi u BiH za 140 din, zato što je akciza u BiH manja 3 ili 4 puta.

Ameri su rekli da ćemo dobiti naftu kada nacionalizujemo NIS, i to je to.
Znači nikad otprilike :ROFLMAO:

Inače timing svega ovoga je zanimljiv kad se pogleda malo šire

-imali smo razgovore Putina i Trumpa o Ukrajini
-Imali smo "Imenovanje" američkog ambasadora u Srbiji poreklom sa ovih prostora
-imali smo "onog" u Moskvi na paradi
-imali smo odlaganje sankcija NIS-u ~9 meseci

Šta se onda događa:

-Trump pravi zaokret prema Putinu
-nominacija američkog ambasadora za Srbiju se povlači
-sankcije NIS-u stupaju na snagu

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
13 godina vestacki održava kurs jakog dinara da bi opstao na vlasti, a sad ce preko noci isti taj da sruši dinar da bi pao sa vlasti?
neće. dinar je takav jer mu to EU i MMF traže
Nisam ispratio, ima li nekih fotki sa aerodroma, čije cisterne razvoze avio gorivo?

ja sam juče sletio. Operacije po planu, nisam obračao pažnju na cisterne. Ali u mozgu mi je ostalo da su neke bez oznaka. Možda se varam

Poslednja izmena:
I kad si u EU i dalje te ucenjuju.
nije to baš tačno. Dok ulaziš u EU te "ucenjuju" uglavnom otvaranjem tržišta eu kompanijama (lidl npr, banke). To je sve vec odrađeno kao šta se vidi po stranim kompanijama u Srbiji. Kad jednom uđeš onda kapitaliziraš i sam to EU tržište ako znaš.

Većina srpskih biznisa to ne zna niti može jer je premalena.

Ovo je sad najgora pozicija, strane kompanije su tu, a ti ništa od EU benefita nemaš

Eво шта може да буде лош сценарио по НИС.
Санкције их уканале, стане производња, крене распродаја, СНС братија покупује пумпе, складишта и рафинерије. Кризни период до продаје се прегура на мишиће уз државне капацитете.

А ево један мало бољи сценарио. СДПР купи руски удео НИС за робу. Пошаљемо Русима муницију.

Samo što svaku prodaju NIS-a mora da odobri američka strana;)
Tako je. I "čerupanje" NIS-a Ameri moraju da odobre.

Sa druge strane, naivno je misliti da Rusi neće da zloupotrebe ucenjivački potencijal u vezi gasa kada i ako dođe do stečaja NIS-a.
Za njih je to neprijateljsko preuzimanje njihove imovine.

Naj... smo ga u svakom slučaju.

Neće nas štedeti ni Ameri ni Rusi.
Znači nikad otprilike :ROFLMAO:

Inače timing svega ovoga je zanimljiv kad se pogleda malo šire

-imali smo razgovore Putina i Trumpa o Ukrajini
-Imali smo "Imenovanje" američkog ambasadora u Srbiji poreklom sa ovih prostora
-imali smo "onog" u Moskvi na paradi
-imali smo odlaganje sankcija NIS-u ~9 meseci

Šta se onda događa:

-Trump pravi zaokret prema Putinu
-nominacija američkog ambasadora za Srbiju se povlači
-sankcije NIS-u stupaju na snagu
Dodaj tu i puštanje Kineskih špijuna na slobodu. Zamerila se ova vlast Amerima u vrlo lošem trenutku.

Kriza sa energentima nam je zagarantovana jer proizvodnja naftnih derivata od domaće nafte i uvoz ne mogu da pokriju potrebe.
Ideja o uvozu sirove nafte za NIS prugom i brodovima je obična samoobmana, JANAF nema alternativu.

Za gas i dalje nemamo ugovor sa Rusima, nismo dovoljno diverzifikovani a Bugari uskoro zavrću slavinu za Ruski gas.

Oglasila se nadležna.

Poslednja izmena:
,,... Baš me zanima kako će braća .... ,,

Kad imam nešto da radim od težih poslova uvek mi se brat odazove i pomogne mi.
Ali kad znam da je u gužvi i ako mi treba.... ne zovem r,adim sam koliko mogu
jer znam da se tada i on muči
i (kad bih mogao mu pružiti) moja pomoc njemu bi dobro došla.

Nije brat krava muzara , pa samo daj, daj daj
i da jeste , pa i kravi mora da se daje
šta smo mi to dali ?
U gajbice sa izvoznim vocem po dobroj ceni svašta su nalazili, i cigle a nismo ispoštovali ni dogovoren kvalitet te mnogo puta zbog pokušaja uvaljivanja vracali nam robu. Braci se ne uvaljuje

Samo postojanje naj jačeg zaštitnika pravoslavlja nije mala stvar.

A šta smo dali... Samo NIS za 400 miliona, džab džabe... Za neka obećanja o Južnom toku na "brate majke mi biće" nivou.

U ovom odnosu između nas i njih, mi smo njima veća braća nego oni nama.

Ministarka je navela da očekujemo da se zaštite interesi Srbije, da se zaštiti energetska sigurnost i bezbednost naše zemlje.
"To je i u našem zakonu o energetici predviđeno i to je naš interes to je naš cilj i mi to moramo da saslušamo prvo. Onda ćemo nakon tog sastanka izaći sa našim predlozima", rekla je Đedović Handanović

Po ovome bih rekao da se ide u nacionalizaciju, kao što su im Ameri nacrtali pre neki dan.

Sad samo da porastu cojones za tako nešto.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Po ovome bih rekao da se ide u nacionalizaciju, kao što su im Ameri nacrtali pre neki dan.

Sad samo da porastu cojones za tako nešto.
Vrlo sam skeptičan da ova vlast sme da nacionalizuje NIS i po tom pitanju ću ostati skeptičan dok se ne desi.

Pre će biti da pod zaštitu energetske sigurnosti misle na šverc nafte.

Poslednja izmena:
Ako Rusi ne sarađuju, a sve izgleda tako, postoje dve loše opcije: ili ostajemo bez naftnih derivata ili bez gasa. Dizel i benzin se delimično mogu nadoknaditi iz uvoza (eto prilike ljudima bliskim režimu), gas ne može. Tako da ja očekujem da ćemo pustiti NIS da prestane da radi da bismo imali gas.

To će da traje dok ne krenu sankcije ka ruskom gasu i kad Vučić ne bude imao šta da izgubi, pa će tada nacionalizovati NIS.

Izjave Hamovićke o tome kako menadžment NIS-a nema plan ne znače mnogo, jer oni i ne mogu da imaju plan - sirovu naftu ne mogu da nabave i to je to. Odluke su političke prirode, direktor NIS-a je tu bitan koliko mi ovde sa foruma. Njena izjava više govori o nervozi režima zbog ruske nekooperativnosti; i pored toga ne verujem da će smeti da nacionalizuju NIS jer nisu nabavili gas na drugom mestu.

Finansijski to će da košta, dži-di-pi će ozbiljno da kalira, trošovi poslovanja će da porastu pa ni njihova ekipa neće da bude sretna, a ni glasači. Tako da finansijska cena ima ozbiljnu političku cenu za režim.

To sada vodi ka mnogim opcijama:
* raspisivanje izbora dok situacija ne eskalira
* pojačavanje represije kad situacija eskalira
* popuštanje prema Kosovu da bismo dobili popuštanje sankcija i/ili gas od SAD

Varijante tipa "potpuno okretanje ka Rusiji" mu ne vrede mnogo. Iako on može da želi da postane Lukašenko #2, Rusija nema način da mu dostavi naftu a uskoro neće moći ni gas.

Ako Rusi ne sarađuju, a sve izgleda tako, postoje dve loše opcije: ili ostajemo bez naftnih derivata ili bez gasa. Dizel i benzin se delimično mogu nadoknaditi iz uvoza (eto prilike ljudima bliskim režimu), gas ne može. Tako da ja očekujem da ćemo pustiti NIS da prestane da radi da bismo imali gas.

To će da traje dok ne krenu sankcije ka ruskom gasu i kad Vučić ne bude imao šta da izgubi, pa će tada nacionalizovati NIS.

Izjave Hamovićke o tome kako menadžment NIS-a nema plan ne znače mnogo, jer oni i ne mogu da imaju plan - sirovu naftu ne mogu da nabave i to je to. Odluke su političke prirode, direktor NIS-a je tu bitan koliko mi ovde sa foruma. Njena izjava više govori o nervozi režima zbog ruske nekooperativnosti; i pored toga ne verujem da će smeti da nacionalizuju NIS jer nisu nabavili gas na drugom mestu.

Finansijski to će da košta, dži-di-pi će ozbiljno da kalira, trošovi poslovanja će da porastu pa ni njihova ekipa neće da bude sretna, a ni glasači. Tako da finansijska cena ima ozbiljnu političku cenu za režim.

To sada vodi ka mnogim opcijama:
* raspisivanje izbora dok situacija ne eskalira
* pojačavanje represije kad situacija eskalira
* popuštanje prema Kosovu da bismo dobili popuštanje sankcija i/ili gas od SAD

Varijante tipa "potpuno okretanje ka Rusiji" mu ne vrede mnogo. Iako on može da želi da postane Lukašenko #2, Rusija nema način da mu dostavi naftu a uskoro neće moći ni gas.

Dobar post. Igranka oko izbora će biti zanimljiva ako ne mogu da nađu rešenje za NIS. Ne smeju sebi da dozvole krizu pre izbora, a sa druge strane, rejting im još nije dovoljno visoko da raspišu odmah.

Vrh