Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Nama su Rusi napravili problem, oni su pod sankcijama, nismo mi. Iole prijateljsko rešenje bi poteklo od njih, da nam npr. prodaju NIS po razumnoj ceni uz klauzulu da mogu da ga otkupe nazad kad prođu sankcije. Ali Rusi računaju na to da će sankcije da traju večno, tj. da će rat da traje večno. Tako da uopšte nisu zainteresovani da ga prodaju, već naprotiv, problem NIS-a koriste da nas ucenjuju i da vide do koje mere smo spremni da se ponizimo pred njima. Toliko o velikom prijateljstvu Rusije i Srbije a pogotogo Putina i Vučića.

I po pitanju gasa nas ucenjuju, a ne radimo dovoljno brzo na diverzifikaciji.

Što se NIS-a tiče, deluje mi da ljudi očekuju da Amerikanci ili Rusi moraju da popuste kako ne bismo ostali bez goriva.
Kao da i jedne i druge mnogo briga za nas.

Ovde im služimo kao poligon za međusobno obračunavanje.

Kada nisi u EU i NATO, a ni deo Rusije, mogu i jedni, i drugi, i treći da te ucenjuju.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Ovo uputstvo strancima da na menjačnici u okviru pumpe mogu da podignu keš sa kartice je interesantno. To znači da je to druga firma. Ne znam da li su to rešenje pripremili sad ili je to od ranije tako.

Pogledajte prilog 254398

Interesantno da se ne pominje UnionPay. Ona bi trebalo da radi svugde gde radi Dina.
Pih šteta što ne piše i na ruskom za drage nam komšije cdbgd

Pih šteta što ne piše i na ruskom za drage nam komšije cdbgd

Pa pazi, ruski relokanti uglavnom imaju račun u Srbiji, a samim tim i Dinu, a onaj ko nema svakako ne može da plati nijednom karticom iz Rusije osim UnionPay ruskog Raiffeisena i Rosseljhozbanka, koja prolazi na svim terminalima na kojim prolazi Dina.

Radnici i predstavnici ovog Odbora uzdaju se u Republiku Srbiju da će se naći neko rešenje

:ROFLMAO:

Обично су се таква "веровања у Владу" у прошлости завршавала неисплаћеним зарадама, неповезаним пензијским стажом, неовереним књижицама и слично...

Imao je 9 meseci da pronadje resenje i da se pripremi na trenutnu situaciju a on je uradio sta? Kupovao vreme misleci da ce volsebno da se izvuce iz ove situacije ne zeleci da se zamera ruskim partnerima bojeci se njihove reakcije, koja bi se prelila na rejting naravno. Zarad spostvenog interesa doveo je u pitanje energetsku bezbednost drzave.

Pogledao sam sad gostovanje Mićovića na Novoj u dnevniku, bukvalno je čovek rekao da naftovod i rafinerija nemaju alternativu (kada je podmirivanje potreba na nivou zemlje u pitanju), da će ako prekid dotoka sirove nafte bude potrajao čim se istroše zalihe krenuti problemi sa nestašicom, jednostavno dovoženje goriva iz okolnih zemalja baržama neće u velikoj meri moći da nadomesti nedostatak onoga što izlazi iz rafinerije, em što nema toliko barži koliko bi bilo potrebno da se vrti em što i svakoj barži treba nekih 14 dana da ode npr. u Madjarsku i vrati se puna. Dao je primer da za jedan sat kroz naftovog prodje 700t nafte, dok barža toliko napuni za 2h plus 14 dana za transport. Neuporedivi red veličina.

Neka me ispravi neko ako su ove cifre pogrešne ili ako sam nešto loše razumeo.

To je mala cena koju kao narod moramo da platimo za suverenitet, Živela Srbija.

Ne budi toliko siguran. To je čovek koji bi sve žrtvovao samo da ostane na vlasti.
Али је питање да ли је окретање против Руса стратегија која би му тај останак и обезбедила.

Прво због већински позитивног сентимента према Русима, друго и битније: уз национализован НИС или остајемо без гаса, или ћемо гс плаћати по боговској цени ерго избиће последњу пару грађанима из џепа.

Док се Руси и Американци не договоре (а не жури им се изгледа) ми губимо шта год да урадимо

Али је питање да ли је окретање против Руса стратегија која би му тај останак и обезбедила.

Прво због већински позитивног сентимента према Русима, друго и битније: уз национализован НИС или остајемо без гаса, или ћемо гс плаћати по боговској цени ерго избиће последњу пару грађанима из џепа.

Док се Руси и Американци не договоре (а не жури им се изгледа) ми губимо шта год да урадимо

Mnogo je varijabli u igri. Pokušavaće na sve moguće načine, možda se i napravi neki deal (sa Mađarima npr) oko gasa. Kako mi sad deluje, nacionalizacija je jedino preostalo rešenje. (Nacionalizacija uz opciju opoziva po ukidanju sankcija uz novi dugogodišnji gasni aranžman bi bio win-win).

Заборавља се да држава има и своје капацитете за снабдевање грађанства горивима.

Pogledao sam sad gostovanje Mićovića na Novoj u dnevniku, bukvalno je čovek rekao da naftovod i rafinerija nemaju alternativu (kada je podmirivanje potreba na nivou zemlje u pitanju), da će ako prekid dotoka sirove nafte bude potrajao čim se istroše zalihe krenuti problemi sa nestašicom, jednostavno dovoženje goriva iz okolnih zemalja baržama neće u velikoj meri moći da nadomesti nedostatak onoga što izlazi iz rafinerije, em što nema toliko barži koliko bi bilo potrebno da se vrti em što i svakoj barži treba nekih 14 dana da ode npr. u Madjarsku i vrati se puna. Dao je primer da za jedan sat kroz naftovog prodje 700t nafte, dok barža toliko napuni za 2h plus 14 dana za transport. Neuporedivi red veličina.

Neka me ispravi neko ako su ove cifre pogrešne ili ako sam nešto loše razumeo.
Uporediv je red velicina, u idealnom slucaju barze mogu na isporuce 50% u odnosu na naftovod.

Ako vec ubacujes tih 14 dana tamo i nazad u jednacinu, onda uracunaj i 60 dana tamo i nazad do Iraka.

Ne znam zašto se ovde razvijaju teorije sa toliko nepoznatih varijabli kada imamo rafineriju i naftovod, funkcija je jednostavna, ulazi sirova nafta, izlaze naftni derivati.

Vrh