Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Da li neko zna šta se desilo sa Gazpromom u Tadzikistanu, Kazahstanu i Kirgistanu koji su takođe pogođeni sankcijama OFAC-a? Pretpostavljam da je u navedenim slučajevima situacija daleko lakša jer dele granice sa Rusijom, imaju direktne naftovode sa istom (pretpostavka), ali i imaju svoje rezerve.

Ti slučajevi su mnogo drugačiji. Prvo, te zemlje imaju lokalne izvore nafte i lokalne rafinerije koje obezbeđuju proizvodnju derivata, nevezane za Gazprom. Drugo, Gazpromnjeft na ovim tržištima nastupa kao samostalna firma (ne kao većinski vlasnik bivših državnih firmi kao u Srbiji) koja se uglavnom bavi maloprodajom (verovatno se bave i veleprodajom, ali nisam toliko upućen), sa neuporedivo manjim udelom tržišta nego u Srbiji. Za razliku od Srbije koja rasprodaje strateške firme strancima (sve jedno je li istok ili zapad), ove države to u ovom slučaju nisu to uradile. I da su propali, ne bi bila šteta tim državama kao Srbiji. No sve jedno, samo su promenili ime, prebacili poslovanje na jednu od ćerki firmi koje nisu pod sankcijama i vozi Miško.

Inače Gazpromnjeft poseduje samo 5 rafinerija, od čega su 3 u Rusiji i 2 u Srbiji. Lukoil je neuporedivo veći igrač na tom polju nego Gazpromnjeft. Gazpromu je primarna delatnost gas, što i sam naziv firme govori.

Pa dobro. Ako se radi 2 meseca, 2 meseca ne radi, to je 50% količine nego sad. Ako računamo da će svi osim NIS-a da se prebace na uvozne derivate, sa tih 50% bi možda mogle da se pokriju NIS pumpe + eventualno ako zafali, derivati iz uvoza.

Hehe, srećom vozim benzin, dizelaši nek se češu. Prirodna selekcija, kao što rekoh. :p
Ma kako da ne, a transportni saobracaj koji je mahom na dizel?

Ovo sranje ce se odraziti na svakoga, makar isao svuda peske i biciklom. Transportni lanci unutar zemlje ce se poremetiti zbog nestasice dizela sto znaci otezano ili nikakvo dopremanje robe u prodavnice, snabdevanje, itd.

To sto ces se ti (mozda) vozikati bezbrizno autom na benzin te nece spasiti od ovog ostalog. Doduse uvek se moze do Madjarske po vajkrem i ostalu robu pa eto i to sam ti resio :D

Pretpostavljam da ce neko polu resenje biti u stvari skup mera:
  1. Vuciceva flota iz senke koja transportuje sirovu naftu barzama i obezbedjuje neki smanjeni rad rafinerije u nekom rezimu par nepar ili slicno
  2. Uvoz gotovih derivata
  3. Crno trziste, flasice, kantice, kanisteri
  4. Mozda racionalizacija potrosnje bonovima, tu su radikali veoma iskusni
  5. Dopunite sami....

Vuciceva flota iz senke koja transportuje sirovu naftu barzama i obezbedjuje neki smanjeni rad rafinerije u nekom rezimu par nepar ili slicno
To je samo kratkoročno dovijanje.
I to uz rizik od sekundarnih sankcija.

Sve se svodi na to koliko će OFAC da nam gleda kroz prste, a nije pametno kladiti se na to.

Što se njih tiče, nacionalizacija je rešenje za NIS.
Odbijanje nacionalizacije i pomaganje NIS-u da zaobilazi sankcije će percipirati kao guranje prsta Amerima u oko.

To je samo kratkoročno dovijanje.
I to uz rizik od sekundarnih sankcija.

Sve se svodi na to koliko će OFAC da nam gleda kroz prste, a nije pametno kladiti se na to.

Što se njih tiče, nacionalizacija je rešenje za NIS.
Odbijanje nacionalizacije i pomaganje NIS-u da zaobilazi sankcije će percipirati kao guranje prsta Amerima u oko.
Slazem se, to je sve seci usi krpi dupe sto je za sad jedino sto vidimo. Dugorocno neodrzivo sve dok se ne dogovori neko trajno resenje.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Slazem se, to je sve seci usi krpi dupe sto je za sad jedino sto vidimo. Dugorocno neodrzivo sve dok se ne dogovori neko trajno resenje.
Jedino dugoročno rešenje što se Amerike tiče je Ruski udeo u NIS-u od 0%.

Konačna odluka o ukidanju sankcija je na Američkom kongresu. Čisto sumnjam da bi bilo koji udeo Ruskog vlasništva u NIS-u bio prihvatljiv za njih, s obzirom da su sankcije usmerene protiv Ruske Federacije i da je razlog uvođenja sankcija NIS-u navodno (nisu pružili dokaze) finansiranje agresije Rusije na Ukrajinu parama iz NIS-a.

Ako Rusi ne žele da izađu iz NIS-a, a Srbija ne želi da nacionalizuje kompaniju, onda je jedini logični ishod gašenje NIS-a.

To znači potpuna zavisnost Srbije od derivata iz uvoza, odliv deviza, udar na državni budžet, BDP, rast nezaposlenosti i ostale katastrofe.

Mene zanima da li će ovi naši odigrati neku fintu, tipa otvore "Direkciju za naftne derivate" 100% vlasništvo Srbije, koja onda kupuje naftu od JANAF-a, i onda tu naftu stavlja na raspolaganje na tržištu Srbije, svim zainteresovanim stranama, čitaj NIS-u?

Хтео бих ово да прокоментаришем.

Они мало старији, сећају се изјаве Мире Марковић, жене покојног Слободана Милошевића, у време бомбардовања: Амери (НАТО) су бацали графитне бомбе, и тиме изазивали кратке спојаве на далеководима и испадање система. Како је сада популарно блек-оут.
Тадашњи инжењери су били у стању да ЕПС подигну јако брзо. Први пут за неколико дана, а касније за неколико сати (касније су ти стручњаци прекупљени од стране американаца). И на крају, више није било искључења иако су бацали графитне бомбе.

Е сад главни део: Мира Марковић, излази пред камере и онако са висине: па, наши су се инжењери досетили па су лаком покрили жице. Тј она је то специјално изјавила како би гурнула прст у око, и резултат је био следећи: ракета у разводни трансформатор, са речима: лакирај диз мадер факер.

Шта сам овим писанијем хтео да кажем: ми, па самим тим и наши политичари, имамо страшну потребу за **рчењем и то тако , да агресору обавезно покажемо средњи прст, да га посрамимо. Примера има много, да не дужим. Елем, због чега ми једноставно ћутеи не нађемо решење и корстимо се тиме, до следећег проблема?

1. Американцима, бар засад, није важно шта се дешава у Србији и дали Србија има горива
2. Американцима је важно да ураде санкције. Ево увели су.
3. Ми решавамо СВОЈ проблем, рецимо тим истим речним танкерима
4. Уколико све ферцера, и онај жвалави тирјанин буде ћутао (уме он кад хоће) сигуран сам да тако нешто може довољно дуго да траје.
5. Ако би Србија била та која организује превоз, верујем да би било и пара за развој, можда још једне рафинерије, макар за авио саобраћај, траснпорт, пољопривреду и војску, Па ипак је то стратешка сировина.
6. Руси нека седе у НИСу колико хоће, а ми да решавамо своје проблеме

Ako Rusi ne žele da izađu iz NIS-a, a Srbija ne želi da nacionalizuje kompaniju, onda je jedini logični ishod gašenje NIS-a.

Мислим да ово горе лепо показује да постоје и други начини за превазилажење проблема. Само да напоменем, ми смо сами, предали стратешки важну грану.

Ето прилике за нову компанију: Србонафта

Mene zanima da li će ovi naši odigrati neku fintu, tipa otvore "Direkciju za naftne derivate" 100% vlasništvo Srbije, koja onda kupuje naftu od JANAF-a, i onda tu naftu stavlja na raspolaganje na tržištu Srbije, svim zainteresovanim stranama, čitaj NIS-u?
Pa ne verujem da je tako banalno. To bi znacilo da ta firma posluje sa NISom sto znaci sekundarne sankcije njoj, sto open znaci JANAF zavrce slavinu toj novoj firmi. Jedino ako se nove firme ne bi otvarale na svakih nedelju dana sa rednim brojem od 1 do 365(366) sto mi zvuci kao suvise naivno resenje i samim tim u praksi nemoguce.

Они мало старији, сећају се изјаве Мире Марковић, жене покојног Слободана Милошевића, у време бомбардовања: Амери (НАТО) су бацали графитне бомбе, и тиме изазивали кратке спојаве на далеководима и испадање система. Како је сада популарно блек-оут.
Тадашњи инжењери су били у стању да ЕПС подигну јако брзо. Први пут за неколико дана, а касније за неколико сати (касније су ти стручњаци прекупљени од стране американаца). И на крају, више није било искључења иако су бацали графитне бомбе.

Е сад главни део: Мира Марковић, излази пред камере и онако са висине: па, наши су се инжењери досетили па су лаком покрили жице. Тј она је то специјално изјавила како би гурнула прст у око, и резултат је био следећи: ракета у разводни трансформатор, са речима: лакирај диз мадер факер.

Шта сам овим писанијем хтео да кажем: ми, па самим тим и наши политичари, имамо страшну потребу за **рчењем и то тако , да агресору обавезно покажемо средњи прст, да га посрамимо. Примера има много, да не дужим. Елем, због чега ми једноставно ћутеи не нађемо решење и корстимо се тиме, до следећег проблема?

1. Американцима, бар засад, није важно шта се дешава у Србији и дали Србија има горива
4. Уколико све ферцера, и онај жвалави тирјанин буде ћутао (уме он кад хоће) сигуран сам да тако нешто може довољно дуго да траје.
5. Ако би Србија била та која организује превоз, верујем да би било и пара за развој, можда још једне рафинерије, макар за авио саобраћај, траснпорт, пољопривреду и војску, Па ипак је то стратешка сировина.

Мислим да ово горе лепо показује да постоје и други начини за превазилажење проблема. Само да напоменем, ми смо сами, предали стратешки важну грану.
Ne treba izgubiti iz vida izgubljene skoro 4 godine od pocetka rata u UKR za koje vreme smo mogli da napravimo jos dva NISa (ili barem jedan delimicno operativan i u vlasnistvu drzave.

Ako JANAF hoće da pristane na takvu kombinaciju.
Lično ne bih računao na to.

Njihov ugovor sa NIS-om je i dalje važeći do kraja sledeće godine.
O tome ko je kriv zašto JANAF ne isporučuje naftu NIS-u će se verovatno odlučivati na nekoj arbitraži.

Da li će država pokušati da izigra sankcije? Verovatno hoće.

Kako će OFAC na to reagovati? To tek treba da vidimo.
Imaju veliki izbor kazni koje mogu da primene na entitete za koje smatraju da sarađuju sa sankcionisanom kompanijom.

Mislim da nije pametno raditi protiv Amerikanaca, a da li jeste ili nije, samo će vreme pokazati.

dati nekome da ima energetski monopol je izdaja nacionalnih interesa, a maltene sve stranke su 2008. glasale za to. bez obzira na sve moglo se za 17 godina izgraditi i naftovod ka rumuniji i ka mađarskoj i nova rafinerija uraditi, kad već novosadska nije ostavljena. vode nas neznalice i slepci.

Значи, Чеда и Чанак су највеће патриоте које имамо тренутно на располагању у политичком спектру.

Људи бре. Ми имамо пробелме са влашћу поодавно. Седе дебили и људи којима до нивоа државника фали апсолутно све осим интелигенције, коју користе за мућке. И образовање и кичма и искуство у привреди или другим делатностима. Не постоји ниједан мотив, не постоји ни полазна тачка а да није ситни или сопствени интерес.
Da li će država pokušati da izigra sankcije? Verovatno hoće.
Србија у овом моменту трпи због санкција. Изигравати треба НИС, а Србија треба да решава сопствене проблеме у које је упала због продаје рафинерије и због не изградње алтернативних праваца снабдевања на време.
Kako će OFAC na to reagovati? To tek treba da vidimo.
Imaju veliki izbor kazni koje mogu da primene na entitete za koje smatraju da sarađuju sa sankcionisanom kompanijom.
Да, не треб ајош заборавити да је код амера шатдаун, тако да и то има своје консеквенце.
Mislim da nije pametno raditi protiv Amerikanaca, a da li jeste ili nije, samo će vreme pokazati.
Што је против амера обезбедити своје тржиште дериватима? Ето, нека нас они снабдевају по ценама које су нама комфорне. Нека дођу ту то исто Панчево, нека на суседној њиви направе рафинерију. Куриозитет: Ову рафинерију у Панчеву су прво и почели да раде американци. Постоји у чирем центру града део који се зове америчке зграде (нису американци зидали нити је њихова архитектура, али је зидано за њихове раднике који су зидали рафинерију). Завршили су је руси.

VIše očekujem nešto tipa zajma za preporod Srbije ali samo sad za nabavku nafte i izbegavanje sankcija.
Kako reče onaj bot sns sa tvitera: mi smo majsotri da preje*emo sistem

Vrh