AleksandarAca
Intermediate
Pravo vreme za prelazak na EV 
Da li neko zna šta se desilo sa Gazpromom u Tadzikistanu, Kazahstanu i Kirgistanu koji su takođe pogođeni sankcijama OFAC-a? Pretpostavljam da je u navedenim slučajevima situacija daleko lakša jer dele granice sa Rusijom, imaju direktne naftovode sa istom (pretpostavka), ali i imaju svoje rezerve.
Ma kako da ne, a transportni saobracaj koji je mahom na dizel?Pa dobro. Ako se radi 2 meseca, 2 meseca ne radi, to je 50% količine nego sad. Ako računamo da će svi osim NIS-a da se prebace na uvozne derivate, sa tih 50% bi možda mogle da se pokriju NIS pumpe + eventualno ako zafali, derivati iz uvoza.
Hehe, srećom vozim benzin, dizelaši nek se češu. Prirodna selekcija, kao što rekoh.![]()
Bravo, ovoga se nisam setio, savrsen tajming. Ma ej ovaj Vucic, nisam za njega ali on je uvek dva koraka ispred svih, ozbiljan drzavnikSada imamo brzi voz pa će biti lakše i brže.
Ma kako da ne, a transportni saobracaj koji je mahom na dizel?
Još bolje, manja gužva u saobraćaju za mene.
Šalim se malo, što si tako ozbiljan?
To je samo kratkoročno dovijanje.Vuciceva flota iz senke koja transportuje sirovu naftu barzama i obezbedjuje neki smanjeni rad rafinerije u nekom rezimu par nepar ili slicno
Imaš li kakvu pretpostavku o kvalitetu goriva koje bi se pravilo isključivo od domaće nafte? Manje je kvalitetna od iračke.Možemo raditi mesec dana pa 4 meseca pauze sa domaćom naftom.
Slazem se, to je sve seci usi krpi dupe sto je za sad jedino sto vidimo. Dugorocno neodrzivo sve dok se ne dogovori neko trajno resenje.To je samo kratkoročno dovijanje.
I to uz rizik od sekundarnih sankcija.
Sve se svodi na to koliko će OFAC da nam gleda kroz prste, a nije pametno kladiti se na to.
Što se njih tiče, nacionalizacija je rešenje za NIS.
Odbijanje nacionalizacije i pomaganje NIS-u da zaobilazi sankcije će percipirati kao guranje prsta Amerima u oko.
Jedino dugoročno rešenje što se Amerike tiče je Ruski udeo u NIS-u od 0%.Slazem se, to je sve seci usi krpi dupe sto je za sad jedino sto vidimo. Dugorocno neodrzivo sve dok se ne dogovori neko trajno resenje.
Ako Rusi ne žele da izađu iz NIS-a, a Srbija ne želi da nacionalizuje kompaniju, onda je jedini logični ishod gašenje NIS-a.
Odbijanje nacionalizacije i pomaganje NIS-u da zaobilazi sankcije će percipirati kao guranje prsta Amerima u oko.
Ako Rusi ne žele da izađu iz NIS-a, a Srbija ne želi da nacionalizuje kompaniju, onda je jedini logični ishod gašenje NIS-a.
Pa ne verujem da je tako banalno. To bi znacilo da ta firma posluje sa NISom sto znaci sekundarne sankcije njoj, sto open znaci JANAF zavrce slavinu toj novoj firmi. Jedino ako se nove firme ne bi otvarale na svakih nedelju dana sa rednim brojem od 1 do 365(366) sto mi zvuci kao suvise naivno resenje i samim tim u praksi nemoguce.Mene zanima da li će ovi naši odigrati neku fintu, tipa otvore "Direkciju za naftne derivate" 100% vlasništvo Srbije, koja onda kupuje naftu od JANAF-a, i onda tu naftu stavlja na raspolaganje na tržištu Srbije, svim zainteresovanim stranama, čitaj NIS-u?
Ne treba izgubiti iz vida izgubljene skoro 4 godine od pocetka rata u UKR za koje vreme smo mogli da napravimo jos dva NISa (ili barem jedan delimicno operativan i u vlasnistvu drzave.Хтео бих ово да прокоментаришем.
Они мало старији, сећају се изјаве Мире Марковић, жене покојног Слободана Милошевића, у време бомбардовања: Амери (НАТО) су бацали графитне бомбе, и тиме изазивали кратке спојаве на далеководима и испадање система. Како је сада популарно блек-оут.
Тадашњи инжењери су били у стању да ЕПС подигну јако брзо. Први пут за неколико дана, а касније за неколико сати (касније су ти стручњаци прекупљени од стране американаца). И на крају, више није било искључења иако су бацали графитне бомбе.
Е сад главни део: Мира Марковић, излази пред камере и онако са висине: па, наши су се инжењери досетили па су лаком покрили жице. Тј она је то специјално изјавила како би гурнула прст у око, и резултат је био следећи: ракета у разводни трансформатор, са речима: лакирај диз мадер факер.
Шта сам овим писанијем хтео да кажем: ми, па самим тим и наши политичари, имамо страшну потребу за **рчењем и то тако , да агресору обавезно покажемо средњи прст, да га посрамимо. Примера има много, да не дужим. Елем, због чега ми једноставно ћутеи не нађемо решење и корстимо се тиме, до следећег проблема?
1. Американцима, бар засад, није важно шта се дешава у Србији и дали Србија има горива
2. Американцима је важно да ураде санкције. Ево увели су.
3. Ми решавамо СВОЈ проблем, рецимо тим истим речним танкерима
4. Уколико све ферцера, и онај жвалави тирјанин буде ћутао (уме он кад хоће) сигуран сам да тако нешто може довољно дуго да траје.
5. Ако би Србија била та која организује превоз, верујем да би било и пара за развој, можда још једне рафинерије, макар за авио саобраћај, траснпорт, пољопривреду и војску, Па ипак је то стратешка сировина.
6. Руси нека седе у НИСу колико хоће, а ми да решавамо своје проблеме
Мислим да ово горе лепо показује да постоје и други начини за превазилажење проблема. Само да напоменем, ми смо сами, предали стратешки важну грану.
Ako JANAF hoće da pristane na takvu kombinaciju.Mene zanima da li će ovi naši odigrati neku fintu, tipa otvore "Direkciju za naftne derivate" 100% vlasništvo Srbije, koja onda kupuje naftu od JANAF-a, i onda tu naftu stavlja na raspolaganje na tržištu Srbije, svim zainteresovanim stranama, čitaj NIS-u?
Da li će država pokušati da izigra sankcije? Verovatno hoće.Хтео бих ово да прокоментаришем.
Они мало старији, сећају се изјаве Мире Марковић, жене покојног Слободана Милошевића, у време бомбардовања: Амери (НАТО) су бацали графитне бомбе, и тиме изазивали кратке спојаве на далеководима и испадање система. Како је сада популарно блек-оут.
Тадашњи инжењери су били у стању да ЕПС подигну јако брзо. Први пут за неколико дана, а касније за неколико сати (касније су ти стручњаци прекупљени од стране американаца). И на крају, више није било искључења иако су бацали графитне бомбе.
Е сад главни део: Мира Марковић, излази пред камере и онако са висине: па, наши су се инжењери досетили па су лаком покрили жице. Тј она је то специјално изјавила како би гурнула прст у око, и резултат је био следећи: ракета у разводни трансформатор, са речима: лакирај диз мадер факер.
Шта сам овим писанијем хтео да кажем: ми, па самим тим и наши политичари, имамо страшну потребу за **рчењем и то тако , да агресору обавезно покажемо средњи прст, да га посрамимо. Примера има много, да не дужим. Елем, због чега ми једноставно ћутеи не нађемо решење и корстимо се тиме, до следећег проблема?
1. Американцима, бар засад, није важно шта се дешава у Србији и дали Србија има горива
2. Американцима је важно да ураде санкције. Ево увели су.
3. Ми решавамо СВОЈ проблем, рецимо тим истим речним танкерима
4. Уколико све ферцера, и онај жвалави тирјанин буде ћутао (уме он кад хоће) сигуран сам да тако нешто може довољно дуго да траје.
5. Ако би Србија била та која организује превоз, верујем да би било и пара за развој, можда још једне рафинерије, макар за авио саобраћај, траснпорт, пољопривреду и војску, Па ипак је то стратешка сировина.
6. Руси нека седе у НИСу колико хоће, а ми да решавамо своје проблеме
Србија у овом моменту трпи због санкција. Изигравати треба НИС, а Србија треба да решава сопствене проблеме у које је упала због продаје рафинерије и због не изградње алтернативних праваца снабдевања на време.Da li će država pokušati da izigra sankcije? Verovatno hoće.
Да, не треб ајош заборавити да је код амера шатдаун, тако да и то има своје консеквенце.Kako će OFAC na to reagovati? To tek treba da vidimo.
Imaju veliki izbor kazni koje mogu da primene na entitete za koje smatraju da sarađuju sa sankcionisanom kompanijom.
Што је против амера обезбедити своје тржиште дериватима? Ето, нека нас они снабдевају по ценама које су нама комфорне. Нека дођу ту то исто Панчево, нека на суседној њиви направе рафинерију. Куриозитет: Ову рафинерију у Панчеву су прво и почели да раде американци. Постоји у чирем центру града део који се зове америчке зграде (нису американци зидали нити је њихова архитектура, али је зидано за њихове раднике који су зидали рафинерију). Завршили су је руси.Mislim da nije pametno raditi protiv Amerikanaca, a da li jeste ili nije, samo će vreme pokazati.
VIše očekujem nešto tipa zajma za preporod Srbije ali samo sad za nabavku nafte i izbegavanje sankcija.Mene zanima da li će ovi naši odigrati neku fintu, tipa otvore "Direkciju za naftne derivate" 100% vlasništvo Srbije, koja onda kupuje naftu od JANAF-a, i onda tu naftu stavlja na raspolaganje na tržištu Srbije, svim zainteresovanim stranama, čitaj NIS-u?