Obično su terminali u vlasništvu banaka. Ali dok sam radio u banci, imali smo jednog velikog klijenta koji je skoro sve sam. Banka im je trebala samo da zadovolje propise. Tako da je moguće da su terminali njihovi, ali to ne menja mnogo - kartice ne obrađuju oni, to ne radi čak ni banka, već razne kliring firme koje to rade za Visu, MasterCard itd. (Nije ni čudo da su naknade visoke kad se svi ugrade.) NBS radi kliring za Dinu i IPS.Pos terminal kao uređaj je od firme/korisnika. Konekcija je valjda prema NBS i udruženju banaka, tome služi u stvari VISA i MC, oni su kao "paypal" posrednik koji preko konekcije prebace novac tamo gde treba.
DINA kartica komunicira samo sa NBS i prebacuje novac tim tokom pa zato radi
A ako PŠ dobije sankcije, uzimam džak kokica. Biće to zanimljivo ispratiti.
Moje razumevanje je da je NIS-ov problem što firme za kliring kartica neće da uplaćuju novac na NIS-ove račune. Jedina koja želi je NBS. Zato radi Dina i IPS. Problem će biti kad naše banke ne budu želele da to rade; onda će možda Dina i IPS da rade, jer banke (možda) nemaju tehnički način da to spreče, ali nije jedina stvar koju NIS radi sa bankama kartično poslovanje.