Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

To im je obećano, ali danas jedno sutra drugo.

Nitko ne zna šta će da bude, a rezervne varijante nema. 1 ili 0

Sumnjam da bi postavili zvaničnu objavu da dogovor ne postoji. Ali da, okolnosti se promene u skladu sa globalnim dešavanjima, mada u ovom trenutku to ne deluje realno s obzirom na sve što se dešava zadnjih 2 meseca...

Zašto je na Nis pumpama sada cena benzina 179 dinara a svugde 191?

Није 191 већ 181.

И није свугде, на Еуро Петролу је 179,90, а у јужној аутономној покрајини код Срба 152, а код Албанаца има и за 145. 😄

Већ смо писали да је последњих месец дана 2-3 динара јефтиније на НИС/Газпром пумпама него на осталим. Држава регулише максималну цену горива, али не регулише минималну, тако да свако у складу са својом пословном политиком може да понуди и нижу цену уколико жели.

Birajte :ROFLMAO:

Birajte :ROFLMAO:
Hoće li OFAC u petak odsvirati kraj NIS-u ili ćemo morati da sačekamo kongres? :unsure:

NIS je podneo zahtev za delistiranje. Međutim, Bajdenova administracija je zavela sankcije NIS-u pod izvršne odredbe koje zahtevaju odobrenje kongresa kako bi se kompanija uklonila sa SDN liste, i tako se sprečila samovolja izvršne vlasti.

Vrlo mi je teško da poverujem da će kongres u trenutnom sastavu odobriti delistiranje kompanije bez potpunog izlaska Gazproma i Gazprom Njefta iz vlasničke strukture. Čak je i za lobiranje kongresmena potrebna OFAC-ova licenca, s obzirom da je i ta sfera kod njih zakonski uređena.

Očigledno je da NIS može preko advokata da kupuje vreme na kašičicu, međutim, kompanija je otprilike na veštačkom disanju. Ne mogu da nabavljaju delove iz inostranstva, ne mogu da podižu nove kredite, dobavljači i kupci im otkazuju saradnju, trgovina akcijama na berzi je i dalje zaustavljena, itd. To za sad kriju kao zmija noge, ali će morati da otkriju u kvartalnom izveštaju.

JANAF-ove akcije ne reaguju, tako da mislim da je ulazak JANAF-a u NIS malo verovatan.

Od ukidanja nema ništa dok se ne postigne neki konačni dogovor Rusa i Amerikanaca. Novo odlaganje mi izgleda kao trenutno najizglednije rešenje.

I da se razumemo - za ovo da se zahvalimo Trampu koji je ozbiljno spustio gard prema Putinu i Rusiji (na ne baš naročito oduševljenje ni Amerikanaca, a ni EU). Da su se naše "radne grupe" za arčenje državnog novca pitale, drugu bismo pesmu pevali sada.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Odložiće opet sankcije u minut do 12.
Ne bih ja to uopšte nazvao odlaganjem sankcija. Kupovina vremena je precizniji izraz.

Sankcije su na snazi. NIS je dobio posebnu dozvolu na mesec dana koja im dozvoljava da završe usko definisane postojeće ugovore.
Samu dozvolu nisu nikada objavili u celini, tako da možemo samo da im verujemo na reč.

Za bilo kakav novi ugovor je neophodna posebna dozvola OFAC-a. Recimo, da podignu novi kredit kod neke banke u Srbiji.

Nisam siguran kakvim manevrom će pokušati da razmatranje delistiranja NIS-a u kongresu pomere do konačnog sporazuma o miru u Ukrajini, i da istovremeno obezbede posebne dozvole do tog trenutka.

Да ли су ЈАНАФ и Орбан стварно толико утицајни?

"Ministarka Dubravka Đedović Handanović predsedavala je u petak, 21. marta, u Vladi Srbije četvrtoj sednici Radne grupe za praćenje aktivnosti Ministarstva finansija SAD, Kancelarije za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control - OFAC)"

Znači za 2 i po meseca obavili 4 sednice radne grupe. Ozbiljno se pristupilo problemu, nema šta 🙌

Nisam siguran kakvim manevrom će pokušati da razmatranje delistiranja NIS-a u kongresu pomere do konačnog sporazuma o miru u Ukrajini, i da istovremeno obezbede posebne dozvole do tog trenutka.
Time što su prebacili 6% akcija na Gazprom koji nije pod sankcijama OFAC-a, rusko vlasništvo se time spustilo na ispod 50%

Bajatović je pričao da je to dosta da se traži delistiranje.

Time što su prebacili 6% akcija na Gazprom koji nije pod sankcijama OFAC-a, rusko vlasništvo se time spustilo na ispod 50%

Bajatović je pričao da je to dosta da se traži delistiranje.
Čak i da je OFAC-u takva kombinacija zadovoljavajuća, ne mora da znači da će biti i za kongres.

Najveće je pitanje kada će kongres odlučivati o NIS-u, pre ili nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

Информација о новој лиценци се појављује по престанку важења претходне лиценце, тако да не постоји начин да она не буде објављена у "минут до 12". Изгледа да је пракса да се ништа јавно не објављује унапред.

Информација о новој лиценци се појављује по престанку важења претходне лиценце, тако да не постоји начин да она не буде објављена у "минут до 12". Изгледа да је пракса да се ништа јавно не објављује унапред.

Kao što sam rekao, namenski se ne objavljuje javno ništa unapred do poslednjeg momenta iliti u minut do 12, jer je tema kao stvorena za skretanje pažnje javnosti u Vučićevim medijima u par dana pred stupanja na snagu sankcija.

Slobodno ga pomeni ponekad ako smeš.

Čekamo sutra ujutru objavu sa instagram naloga intistucije koja nije nadležna kako je NIS opet dobio odlaganje sankcija a objava se završava sa "živela Srbija" ili "Srbija pobeđuje"

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Čekamo sutra ujutru objavu sa instagram naloga intistucije koja nije nadležna kako je NIS opet dobio odlaganje sankcija a objava se završava sa "živela Srbija" ili "Srbija pobeđuje"
Bila bi fora da im daju dozvolu na 10 dana, sledeći put na 3 dana, pa nakon toga na 1 dan.

Kao što sam rekao, namenski se ne objavljuje javno ništa unapred do poslednjeg momenta iliti u minut do 12, jer je tema kao stvorena za skretanje pažnje javnosti u Vučićevim medijima u par dana pred stupanja na snagu sankcija.

Slobodno ga pomeni ponekad ako smeš.

Ne nego se ne objavljuje zato što američka strana to ne dozvoljava. Isti je slučaj sa svim ostalim licencama za izuzetak američkih sankcija širom sveta.

Koga da pomenem, ne razumem?

Vrh