Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Има прича да су дебело захладнели АВ и Путин. И да је СПС одабрала да буде одана Путину.

Ovo oko cene goriva na NIS pumpama je interesantno. Od kad su pod sankcijama cena na njihovim pumpama je niža za 3 din od konkurencije(ok 4 din od juče)
Ako se ne varam ukupna marža za pumpe je fiksnih 5 dinara. Znači NIS je postao neprofitna organizacija(nadam se u dogovoru sa manjinskim vlasnikom)
Sipao sam metan juče na NIS pumpi, master kartice rade i dalje

Brate, prestani da spamuješ temu.
U Italiji je cena goriva slična kao u Srbiji, dok su struja i gas otprilike duplo skuplji.
Uz to, plate su duplo veće.
Ali stvarno ne vidim vezu paketa pomoći građanima u Italiji sa NIS?
Ne bas.
Cena goriva se veoma razlikuje u gradu i na autoputu, da ne pominjemo da se smatra luksuzom ako ti pumpadzija toci, kada je cena 20% veca. Realno bar 10% je skuplje gorivo u Italiji.
Struja je 4 puta skuplja, dok je gas zaista samo duplo skuplji. Voda je 8 puta skuplja. Plate su oko 80% vece, ali je nezaposlenost (realna) daleko veca.
Standard u Italiji je losiji nego u Srbiji, koliko god to cudno zvucalo. Da im nije jeftine hrane i garderobe, pocrkali bi.

Ne bas.
Cena goriva se veoma razlikuje u gradu i na autoputu, da ne pominjemo da se smatra luksuzom ako ti pumpadzija toci, kada je cena 20% veca. Realno bar 10% je skuplje gorivo u Italiji.
Struja je 4 puta skuplja, dok je gas zaista samo duplo skuplji. Voda je 8 puta skuplja. Plate su oko 80% vece, ali je nezaposlenost (realna) daleko veca.
Standard u Italiji je losiji nego u Srbiji, koliko god to cudno zvucalo. Da im nije jeftine hrane i garderobe, pocrkali bi.
Zašto bi neko izlazio iz grada/sela da bi sipao gorivo na autoputu???
Imaš li neke linkove koji bi potkrepili ovo što si ispisao?
Naravno da nije gorivo skuplje u Italiji 10%, već je neznatno JEFTINIJE(1,838€u Italiji i 1,841 u Srbiji)
Nezaposlenost naravno da nije veća(6,3% u Italiji i 8,4% u Srbiji - poslednje tromesečje 2024)
Struja je skuplja 2,69 puta.
Kako tumačiš situaciju da im je gas duplo skuplji a da su im proizvodi jeftiniji nego kod nas?
Takođe me zanima kako si izračunao da je standard u Italiji lošiji nego u Srbiji a kod njih je skuplje SAMO ono što je subvencionisano kod nas(struja/voda/gas)
Mi potrošimo 100€ mesečno za ove 3 stvari a Italijani 300€, a plata im veća 900€ mesečno. Ostaje im 700€ više mesečno (kad uračunaš jeftiniju hranu i odeću verovatno im ostaje i 900€više mesečno) a ti i dalje tvrdiš da im je lošiji standard? Kako?
Gde je ta emigracija iz Italije u zlatnu Srbiju?

Ovde se brine briga o privredi, a cena koju privreda plaća u Srbiji je oko 120 evra po megavatčasu, dok je u Italiji oko 250. Naravno i ovde i tamo zavisi od provajdera.
Ja se grejem i hladim na struju pa tako zimi plaćam oko 150 evra.
Struja u Srbiji je jeftina samo za male potrošače iz kategorije domaćinstva.
Za sve ostale nije.

Kao i Srbija i i Italija je zemlja bogatog severa i siromašnog juga.
Tako i plate, ali mislim da je realno x2 jer oni primaju 14 plata godišnje

Srbija ima netržišnu cenu struje za domaćinstva i to polako raste vremenom u dogovoru sa MMF dok ne dođe do tržišne cene.

Zašto bi neko izlazio iz grada/sela da bi sipao gorivo na autoputu???
Imaš li neke linkove koji bi potkrepili ovo što si ispisao?
Naravno da nije gorivo skuplje u Italiji 10%, već je neznatno JEFTINIJE(1,838€u Italiji i 1,841 u Srbiji)
Nezaposlenost naravno da nije veća(6,3% u Italiji i 8,4% u Srbiji - poslednje tromesečje 2024)
Struja je skuplja 2,69 puta.
Kako tumačiš situaciju da im je gas duplo skuplji a da su im proizvodi jeftiniji nego kod nas?
Takođe me zanima kako si izračunao da je standard u Italiji lošiji nego u Srbiji a kod njih je skuplje SAMO ono što je subvencionisano kod nas(struja/voda/gas)
Mi potrošimo 100€ mesečno za ove 3 stvari a Italijani 300€, a plata im veća 900€ mesečno. Ostaje im 700€ više mesečno (kad uračunaš jeftiniju hranu i odeću verovatno im ostaje i 900€više mesečno) a ti i dalje tvrdiš da im je lošiji standard? Kako?
Gde je ta emigracija iz Italije u zlatnu Srbiju?
Pustite vi online statistike, meni porodica zivi u ITA a imam stanove i tamo i u BG pa imam tacne podatke.
Benzin 187 din = 1.60 EUR, Italija 1.83 EUR (tacno 11.4% skuplje).
Dizel 203 din = 1.73 EUR, Italija 1.73 EUR (identicna cena, ali nije ekonomska jer u Srbiji imas dodatne akcize na dizel jer vise zagadjuje - jasno je da je proizvodnja dizela jeftinija od proizvodnje benzina)
U Italiji, medjutim, gornje cene vaze u urbanim sredinama. Na autoputu cene su minimum 10% skuplje. Nemam link ali to je nesto veoma poznato i ko je god bar prosao kroz Italiju to moze da potvrdi. Naravno niko ne izlazi na autoput da sipa gorivo, ali ako ides autoputem na duzu destinaciju onda te orobe jer koncesionar autoputa uzima reket od pumpi za gorivo.
Zatim ako ti pumpadzija sipa ("servito"), onda dodaj jos 10% na ove cene gore bilo u gradu ili na autoputu.

Struja po racunima s tim sto ovaj iz Italije je od prosle godine:
1741337284760.png
1741337333449.png

Ako podelis cenu u EUR sa brojem kilovata, dobijas:
Italija 1kWh=0.44 EUR, Srbija 1kWh=0.11 evra, dakle CETIRI puta skuplje.
Ali tu nije kraj, ove SUBVENCIONISANE cene u Italiji vaze za monofazni prikljucak instalirane snage (pazi sad) od 3.3 kW, sto je standard u Italiji.
U Srbiji druze ove cene vaze za standardni trofazni prilkjucak instalirane snage 17,2 kW, sto je SFRJ standard. U Srbiji ne potoji slabiji prikljucak od monofaznog 5.3kW sa 15A osiguracima bar da ja znam, sto se u Italiji smatra luksuzom.
Ako bi poredili cene struje u Italiji i Srbiji sa trofaznim prikljuckom u Italiji od 17.2 kW (25 A), cena je DEVET puta veca (ja pricam za ono sto ti dobijes da platis na racunu).
Isto vazi i za vodu, donedavno je bilo 10 puta skuplje ali je nedavno voda u Infostanu poskupela pa je sada samo 8 puta skuplja u Italiji.

Za nezaposlenost sam napisao realna, pazi u njihovu statistiku ulaze i CoCoCo i CoCoPro i ostale gluposti (npr. poslovi sa 10h radnom nedeljom itd.) i zaista je rec o nekih 20% a ne 6.3% koliko je zvanicna statistika.

Standard im je losiji jer su im sve, ali bukvalno sve usluge tri puta skuplje. Zubar, frizer, sat parkinga u gradu, manikir, restorani, popravka automobila, autoskola, sta god hoces. Registracija vozila sa osiguranjem je 3-5 puta skuplja. Pogotovu ti kao imigrant pocinjes sa 14-tom kategorijom bez obzira koliko si iskusan, pa ces registraciju za ficu koji vredi 2000 eur platiti 2000 eur godisnje.
Srbija im je problematicna zbog jezika, iseljavaju se bukvalno svuda, cak i u Albaniju.

Има прича да су дебело захладнели АВ и Путин. И да је СПС одабрала да буде одана Путину.

Možda zahladneli, ali sve je to u okviru familije.

Pro-putinovska priča u Srbiji je Vučićeva prava, dominantna priča.

Kada izigrava "evropejca" to radi jedino kada baš mora i / ili kada je pod pritiskom, otvoreno i sa gađenjem u faci glumeći.

Autokrata koji svoj obrazac vladavine i ponašanja usklađuje po modelu drugog, većeg autokrate.

Mi imamo sreće da se ne graničimo sa Rusijom inače bismo bili gori od Severne Koreje.

Poslednja izmena:
Богами круже приче да је Москва веома незадовољна са гласањем и да су одлучили да пусте низ воду АВ.

Вучић јесте себе изградио на причи да ће бити наш Путин, да ће да баца оловке олигарсима и да хапси тајкуне.

Али његова извршна дела, без јасног фокуса јавности теже усклађивању са ЕУ.

Да се граничимо са Русијом, одавно би постали Русија.

Pustite vi online statistike, meni porodica zivi u ITA a imam stanove i tamo i u BG pa imam tacne podatke.
Benzin 187 din = 1.60 EUR, Italija 1.83 EUR (tacno 11.4% skuplje).
Dizel 203 din = 1.73 EUR, Italija 1.73 EUR (identicna cena, ali nije ekonomska jer u Srbiji imas dodatne akcize na dizel jer vise zagadjuje - jasno je da je proizvodnja dizela jeftinija od proizvodnje benzina)
U Italiji, medjutim, gornje cene vaze u urbanim sredinama. Na autoputu cene su minimum 10% skuplje. Nemam link ali to je nesto veoma poznato i ko je god bar prosao kroz Italiju to moze da potvrdi. Naravno niko ne izlazi na autoput da sipa gorivo, ali ako ides autoputem na duzu destinaciju onda te orobe jer koncesionar autoputa uzima reket od pumpi za gorivo.
Zatim ako ti pumpadzija sipa ("servito"), onda dodaj jos 10% na ove cene gore bilo u gradu ili na autoputu.

Struja po racunima s tim sto ovaj iz Italije je od prosle godine:
Pogledajte prilog 231541Pogledajte prilog 231542
Ako podelis cenu u EUR sa brojem kilovata, dobijas:
Italija 1kWh=0.44 EUR, Srbija 1kWh=0.11 evra, dakle CETIRI puta skuplje.
Ali tu nije kraj, ove SUBVENCIONISANE cene u Italiji vaze za monofazni prikljucak instalirane snage (pazi sad) od 3.3 kW, sto je standard u Italiji.
U Srbiji druze ove cene vaze za standardni trofazni prilkjucak instalirane snage 17,2 kW, sto je SFRJ standard. U Srbiji ne potoji slabiji prikljucak od monofaznog 5.3kW sa 15A osiguracima bar da ja znam, sto se u Italiji smatra luksuzom.
Ako bi poredili cene struje u Italiji i Srbiji sa trofaznim prikljuckom u Italiji od 17.2 kW (25 A), cena je DEVET puta veca (ja pricam za ono sto ti dobijes da platis na racunu).
Isto vazi i za vodu, donedavno je bilo 10 puta skuplje ali je nedavno voda u Infostanu poskupela pa je sada samo 8 puta skuplja u Italiji.

Za nezaposlenost sam napisao realna, pazi u njihovu statistiku ulaze i CoCoCo i CoCoPro i ostale gluposti (npr. poslovi sa 10h radnom nedeljom itd.) i zaista je rec o nekih 20% a ne 6.3% koliko je zvanicna statistika.

Standard im je losiji jer su im sve, ali bukvalno sve usluge tri puta skuplje. Zubar, frizer, sat parkinga u gradu, manikir, restorani, popravka automobila, autoskola, sta god hoces. Registracija vozila sa osiguranjem je 3-5 puta skuplja. Pogotovu ti kao imigrant pocinjes sa 14-tom kategorijom bez obzira koliko si iskusan, pa ces registraciju za ficu koji vredi 2000 eur platiti 2000 eur godisnje.
Srbija im je problematicna zbog jezika, iseljavaju se bukvalno svuda, cak i u Albaniju.
Italija nikad i nije imala visok standard, niti se narocito dobro zivelo tamo kolko znam a iz nekog razloga se vodi u razvijen zapad i clanica je G7 najrazvijenijih sto je smejurija po sebi.

Haha, kakva tema. Svašta pročitaš ovde

U Italiji se tačno duplo bolje živi nego u Srbiji. Ali stoji da je ispod proseka EU

Prilozi

• Europe-GDP-PPP-per-capita-map (1).png
    Europe-GDP-PPP-per-capita-map (1).png
    333,4 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Haha, kakva tema. Svašta pročitaš ovde

U Italiji se tačno duplo bolje živi nego u Srbiji. Ali stoji da je ispod proseka EU
Duplo veca plata uopste ne znaci da se zivi duplo bolje. Lepo je objasnio @NRakocevic koliko su tamo veci troskovi. Probaj da iznajmis stan u Rimu za 500 eura pa mi javi kako je proslo

Ne, nego suludo stavljanje u kontekst Srbije i Italije.

"Standard im je losiji jer su im sve, ali bukvalno sve usluge tri puta skuplje."

Lošiji definitivno nije, ali loš jeste... Italija je dobra ilustracija kako izgleda kad je mafija isprepletana sa državom, a laganje i muljanje utkani u srž mentaliteta. Veće prepredene lupeže i lažove od Italijana u životu nisam video.

Isto kao kod nas, samo na mnogo većoj razini.

Mapa je gdp / ppp. uguglaj šta to znači. Evo pomoć, kupovna moć

gdp/ppp nije kupovna moc nego BDP uskladjen prema paritetu kupovne moci. To jeste bolji parametar od obicnog BDP ali i dalje ne moze da se dovede u direktnu korelaciju sa standardom i koliko se u italiji "bolje zivi", niti objasnjava koliki deo tog BDP ode u dzep obicnom stanovniku koji ima jednofazni prikljucak. Da je bolje nego u Srbiji, jeste, da je duplo, daleko od toga... Italija je neuredjena zemlja, sa velikom razlikom u razvijenosti sever-jug, ali ipak jesu privredna sila u evropskim okvirima, osim turizma imaju i ogroman broj domacih fabrika.

Vrh