Banke u Srbiji će im zatvoriti račune 22. februara kako je Bajatović najavio ili 26. februara kako je ovaj portal objavio.Nisam ispratio, sta misliš o situaciji s NIS-om?

Banke u Srbiji gase račune NIS-u
Sve inostrane banke ugasiće račune NIS-u ako se do 26. februara ne promijeni vlasnička struktura iz koje će biti isključeni ruski suvlasnici.

Ni jedna banka ne želi da posluje sa preduzećem pod OFAC-ovim sankcijama zbog opasnosti od sekundarnih sankcija i izbacivanja iz SWIFT sistema. Nakon što im zatvore bankovne račune u Srbiji, ne vidim kako NIS može nastaviti da posluje. Neće moći da izmiruje obaveze prema poveriocima i ide u stečaj.
Ovaj pasus je potpuno redundantan, ali ne vidim ni jedan razlog zašto banke neće zatvoriti NIS-u račune. OFAC je postavio uslov za nastavak poslovanja NIS-a posle 26. februara, a to je da nema rusko vlasništvo. Očigledno je da Rusi nemaju nameru da izađu iz NIS-a do tog datuma, već traže od OFAC-a licence da nastave još 90 dana da rade. Takve licence do sada nisu izdate ni jednoj firmi u ruskom vlasništvu koja se našla pod OFAC-ovim sankcijama.

NIS traži odlaganje sankcija na minimum 90 dana
Naftna industrija Srbije uputila je zvaničan zahtev Odeljenju za kontrolu strane imovine Sekretarijata za finansije (OFAC) SAD za odlaganje sankcija. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su zahtev podržale vlade Srbije i Mađarske, kao i da je naša zemlja...
Po meni je ovo završena stvar. Nemam uvid u JANAF-ov zahtev koji su uputili OFAC-u, ali čak i da im izdaju licencu da isporučuju naftu NIS-u do kraja ugovora, nije mi jasno kako će im NIS to platiti kada im banke zatvore račune. Mislim da je vrlo malo vremena ostalo da se dogodi neko neviđeno čudo, i da će najverovatnije sankcije stupiti na snagu po inerciji i to je kraj NIS-a.